Ulica: Čarli Čaplina 39

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

cyprus wrote:
basta sljezove boje wrote:U Alzasu i Loreni i danas vecina ima prezimena njemackog porijekla
Arsene Wenger :D rodio se u Strazburu (Strasbourg).
gradove bi trebalo zvati onako kako ih zovu ljudi koji zive u njemu, ali malo se ko drzi toga. Ovaj grad se zove - Schdroosburi :-D
cyprus

Post by cyprus »

E a zašto mi glavni austrijski grad zovemo Beč? To sam se vako često pito, ali nikad nisam došo do odgovora.
Jara

Post by Jara »

cyprus wrote:E a zašto mi glavni austrijski grad zovemo Beč? To sam se vako često pito, ali nikad nisam došo do odgovora.
Usvojili od Mađara...
Jara

Post by Jara »

basta sljezove boje wrote:
cyprus wrote:
basta sljezove boje wrote:U Alzasu i Loreni i danas vecina ima prezimena njemackog porijekla
gradove bi trebalo zvati onako kako ih zovu ljudi koji zive u njemu, ali malo se ko drzi toga. Ovaj grad se zove - Schdroosburi :-D
Po čemu to? Niko se ne drži toga... :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

basta sljezove boje wrote:
cyprus wrote:
ma nemoj, skontaj sad tog haosa :lol: :lol: proveli bismo svi zivot to proucavajuci, tako da eventualno niko ni jedan pisani tekst sa imenima gradova ne bi zavrsio do penzije :lol:
SijuksA

Post by SijuksA »

darius_maximus wrote:
debela wrote:
darius_maximus wrote:Evo nekih naziva iz jednog prevoda koji ja trenutno radim...

Pouilly-Fuisse

Chateaubriand

Chateau Lafite Rothschild
ovo je francuski pretpostavljam. i kako sad ja, koja ne poznajem francuski, da znam kako se ovi nazivi izgovaraju ako ih ostavis ovako?
Eh evo mene opet, isao da jedem, sorry... :D

Gledaj, ja sam ranije napisao da ja vise volim da ostavim izvorni naziv, nego da ga mijenjam, iz cistog razloga sto mislim da je bolje ako ne znas sta je da imas izvorni naziv koji mozes potraziti onda negdje (enciklopedija, internet...)

Sad kada bih ja ovo trebao transkribovati, bilo bi to nekako ovako:

1. Puali Fuis - PUJI

2. Šatobrian

3. Šato Lafit Rotšild

E sad bi ti trebala znati francuski da ih transkribujes i potrazis, a ne u izvornom, po meni barem...

Sto se tice pisanja u zagradama, to u ovom slucaju, nazalost, nije moguce, tako da ostajem pri izvornom...
SijuksA

Post by SijuksA »

Bea_Trix wrote:
cyprus wrote:
darius_maximus wrote: Koliko ja znam cita se Troa, nesto kao broj "trois", ali potpuno drugacije... :D

Engleska transkripcija je izgleda /trwä/... :D
Mersi. :)

P.S. Nego, jel se otkrilo kako se zove onaj reis rikardo :D :D . Armen? :? :? :D
koliko ja znam, y je u francuskom uvijek J - Yives (jiv) i ovo se cita Troje, jer se samoglasnik na kraju potpuno izgovara ako ide suglasnik iza njega (koji se ne cita)
Sve totalno netacno. Ukratko,
Troyes se izgovara Troa,
Ajaccio - Azhaksio na francuskom
Ajatjo na korzikanskom
pa kako vam drago.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ma sta drago, idem da se ubijem odmah :D kako li iskopa ovu praiskonsku temu :-) :-)
SijuksA

Post by SijuksA »

Bea_Trix wrote:ma sta drago, idem da se ubijem odmah :D kako li iskopa ovu praiskonsku temu :-) :-)
Trazeci na Gugliju nesto o Mis Irbinoj ulici :lol:
Irm@

Post by Irm@ »

rikardoreis wrote: a tek Ajaccio? fanu fudbalski :D

ucio sam francuski i jedino sto znam reci je:
vule - vu kuše avek noar se soar :D ..i to na nasem napisat' :D

@down, samo ti zovi... :D skidam kapu zbog dobrih pokusaja :)

nisam ni Maltese (Corto) :D... mada mi lutanje u krvi :D

@pici, nije derry city drzava :D ...i losa ti aluzija u vezi brace :D
ja koliko znam francuski.. a znam poprilicno... za ovu rijec josh ne znam... ustvari crno se tako izgovara :-D a u ovoj konstrukciji :lol: :-D :-D ali smo svi mislim shvatili sta htjede reci :-D :D
Post Reply