Eborg wrote:Hvala na odgovorima!
@kockica_kockica: Da li bi bilo jednostavnije da je pozovemo "poslovno", tj. u ime pravnog lica? Ona radi za slovenački ogranak jedne međunarodne studentske organizacije dok ja radim za BH ogranak. Ja tu djevojku znam samo putem korespondencije, nisam je nikada upoznao uživo.
Fazon je u tome što dolazi sa momkom Slovencem i najvjerovatnije bi bila smještena kod nas u privatnom smještaju a ne u hotelu (oko 3-4 dana). Možemo li napisati da dolazi u "izradu projekta" ili tako nešto? Stvar je u tome da moramo održati par neformalnih sastanaka vezanih za jednu konferenciju u Ljubljani u novembru, dakle posjeta je 50% poslovna a 50% turistička.
Najbolje ti je da je zoves poslovno.
Trebaju ti ta dva obrasca koja ces od njih dobiti.
Firma daje garanciju, treba ti od porezne da uredno placate sve doprinose i poreze, iz banke potvrdu o solventnosti racuna, uplatnica sa placenom taksom 10 KM ( oni ti daju sve sto trebas upisati na uplatnicu), kopija njenog pasosa ili skeniran pasos iz kojeg se vidi slika, i svi oni generalni podatci.
5 do 7 dana ti treba za onu potvrdu iz porezne
iz banke obicno dobijes odmah potvrdu
vrlo je vazno da na garantnom upises gdje ce biti smjestena i ko snosi njene troskove boravka, i od kad do kad ce biti na toj adresi.
njima treba nekih 10 do 15 dana da ti ovjere dokument kojiti posaljes osobi koja treba doci i sa tim pismom ona ide dalje u ambasadu da preda za vizu.