Ulazna viza za BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Eborg

#1 Ulazna viza za BiH

Post by Eborg »

Imam jednu kolegicu koja je iz Ukrajine i koja trenutno studira u Sloveniji. Trebala bi da dođe u neku polu-poslovnu posjetu tako da je joj je potrebna viza za ulazak u BiH.

E sad, je li iko ovo radio pošto mi malo nije jasno šta trebam učiniti? Trebam ispuniti obrazac za pozivno pismo i zahtjev za ovjeru pozivnog pisma. Imaju neke takse i to je to ili ima još?

Nije mi nikako jasno gdje moram predati te papire, zna li iko?

Ovo kaže Pravilnik o ulasku i boravku stranaca:

"Ovjeru pozivnog pisma vrši organizaciona jedinica Službe po mjestu prebivališta/boravišta, odnosno sjedišta izdavaoca pozivnog pisma."

Ja sam u Zenici, gdje dođe ta služba? :?

Hvala svima! :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Ulazna viza za BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Da se ne radi o Službi za strance pri Kantonalnom MUP-u?

U Ze postoje hoteli, podrazumijeva se. Strani državljani su dužni da se prijave u MUP. To za njih ''odradi'' neka služba hotela tako što na recepciji zadrže pasoše tek pristiglog stranca, pa odnesu u KMUP radi prijave boravišta stranca.

Valjda se radi o toj SLUŽBI koja ovjerava ta pisma - pozive!? :?:
kockica_kockica

#3 Re: Ulazna viza za BiH

Post by kockica_kockica »

Terenski uredi za rad sa strancima vrse ovjeru tih garantnih pisama ( znam da imaju ured ovdje u Sarajevu i rade od 9.00 do 13.00 sa strankama, imaju ured u Mostaru takodje, ali ne znam za Zenicu ). Nazovi MUP u Zenici i oni bi trebali imati tu informaciju gdje ti je najblizi ured, u koji odes i oni ti daju dva papira. Jedan je garantni list kojeg popunis, a drugi ispunis sto sve prilazes uz to pismo. JA znam jedino kad firma garantuje za nekoga, tako da ti ne mogu dati tacne info sto ti sve treba kao fizickom licu.

Terenski ured Zenica

Telefon: 032/200-980 032/200-980
Fax: 032/200-981
E-mail adresa: [email protected]
Adresa sjedišta: Mehmedalije Tarabara broj 15, Zenica
Općine koje teritorijalno spadaju u nadležnost Terenskog ureda: Usora, Tešanj, Maglaj, Zavidivići, Doboj – Jug, Žepće, Zenica, Kakanj, Visoko, Olovo, Breza i Vareš.
Eborg

#4 Re: Ulazna viza za BiH

Post by Eborg »

Hvala na odgovorima!

@kockica_kockica: Da li bi bilo jednostavnije da je pozovemo "poslovno", tj. u ime pravnog lica? Ona radi za slovenački ogranak jedne međunarodne studentske organizacije dok ja radim za BH ogranak. Ja tu djevojku znam samo putem korespondencije, nisam je nikada upoznao uživo.

Fazon je u tome što dolazi sa momkom Slovencem i najvjerovatnije bi bila smještena kod nas u privatnom smještaju a ne u hotelu (oko 3-4 dana). Možemo li napisati da dolazi u "izradu projekta" ili tako nešto? Stvar je u tome da moramo održati par neformalnih sastanaka vezanih za jednu konferenciju u Ljubljani u novembru, dakle posjeta je 50% poslovna a 50% turistička.
kockica_kockica

#5 Re: Ulazna viza za BiH

Eborg wrote:Hvala na odgovorima!

@kockica_kockica: Da li bi bilo jednostavnije da je pozovemo "poslovno", tj. u ime pravnog lica? Ona radi za slovenački ogranak jedne međunarodne studentske organizacije dok ja radim za BH ogranak. Ja tu djevojku znam samo putem korespondencije, nisam je nikada upoznao uživo.

Fazon je u tome što dolazi sa momkom Slovencem i najvjerovatnije bi bila smještena kod nas u privatnom smještaju a ne u hotelu (oko 3-4 dana). Možemo li napisati da dolazi u "izradu projekta" ili tako nešto? Stvar je u tome da moramo održati par neformalnih sastanaka vezanih za jednu konferenciju u Ljubljani u novembru, dakle posjeta je 50% poslovna a 50% turistička.
Najbolje ti je da je zoves poslovno.
Trebaju ti ta dva obrasca koja ces od njih dobiti.
Firma daje garanciju, treba ti od porezne da uredno placate sve doprinose i poreze, iz banke potvrdu o solventnosti racuna, uplatnica sa placenom taksom 10 KM ( oni ti daju sve sto trebas upisati na uplatnicu), kopija njenog pasosa ili skeniran pasos iz kojeg se vidi slika, i svi oni generalni podatci.

5 do 7 dana ti treba za onu potvrdu iz porezne
iz banke obicno dobijes odmah potvrdu

vrlo je vazno da na garantnom upises gdje ce biti smjestena i ko snosi njene troskove boravka, i od kad do kad ce biti na toj adresi.

njima treba nekih 10 do 15 dana da ti ovjere dokument kojiti posaljes osobi koja treba doci i sa tim pismom ona ide dalje u ambasadu da preda za vizu.
Eborg

#6 Re: Ulazna viza za BiH

Post by Eborg »

Ima li ikakve razlike što je ta studentska organizacija registrovana kao nevladina organizacija? Dakle, nemamo nikakve doprinose i neke poreze, samo novac na računu za razne projekte?
kockica_kockica

#7 Re: Ulazna viza za BiH

Eborg wrote:Ima li ikakve razlike što je ta studentska organizacija registrovana kao nevladina organizacija? Dakle, nemamo nikakve doprinose i neke poreze, samo novac na računu za razne projekte?

Mi smo isto NVO, ali na place nasih radnika placamo doprinose i poreze. I to su ti porezi i doprinosi, jer su NVO-i ako su kao neka vrsta humanitarnih organizacija oslobodjeni poreza ili tako nesto.
Ne znam kako ti stojis financijski, ali njima treba garancija da ukoliko ona ne bude mogla platiti svoj boravak da ce neko platiti za nju, treba im garancija da nece nakon tog boravka traziti privremeni boravak u BiH odnosno ostati ovdje.
Eborg

#8 Re: Ulazna viza za BiH

Post by Eborg »

Hm, mi nemamo plaće "zaposlenima" u NVO, kao što rekoh radi se o studentskoj organizaciji.

Ta garancija je u slučaju pozivnog pisma od strane fizičke ili pravne osobe?
kockica_kockica

#9 Re: Ulazna viza za BiH

Eborg wrote:Hm, mi nemamo plaće "zaposlenima" u NVO, kao što rekoh radi se o studentskoj organizaciji.

Ta garancija je u slučaju pozivnog pisma od strane fizičke ili pravne osobe?

GArancija bilo od strane fizicke osobe ili pravnog lica je vise manje ista, jer drzavi treba garancija da ta osoba nece traziti boravak ovdje s teznjom ostajanja do kraja zivota, i garanciju da ta osoba ili njen garant imaju dovoljno sredstava za svoje izdrzavanje za vrijeme boravka.

Zaboravih napisati, da tvoja organizacija moze dobiti od porezne potvrdu da ne duguje nikakve uplate za doprinose i poreze, mislim da je i to dovoljno ovima iz ureda za strance.
Post Reply