Ulaze u stanove
Moderator: _BataZiv_0809
-
calamalaful
#1 Ulaze u stanove
Problem je sljedeći:Isključili smo se sa sistema daljinskog grijanja u stanu prije pet godina. Dva puta su nadležni iz firme dolazili provjeriti i uvjerili su se da se nismo u međuvremenu ilegalno prilključili. Bila sam sama u stanu sa djetetom od tri godine i nije baš svejedno kad ti tojica nepoznatih muškaraca švrljaju po stanu dok dijete plače. Imam li pravo sljedeći put da ih ne pustim. To je neki vid nasilja na moju privatnost. Šta imaju provjeravati ako sam se isključila i ne koristim više njihove usluge. Uglavnom pitanje je mogu li se pozvati na Ustav i zabraniti im ulaz u privatno vlasništvo???
- Edin H.
#2 Re: Ulaze u stanove
Ulete na trehu. 
- Montana
#3 Re: Ulaze u stanove
Ako opet ne najavljeno dođu,nemoj ih pustit i reci im nek ti termin,poštom,pošalju.Ako to ne urade,Policiju zovi...ako i to ne pomogne,mjenjaj stan i državu.calamalaful wrote:Problem je sljedeći:Isključili smo se sa sistema daljinskog grijanja u stanu prije pet godina. Dva puta su nadležni iz firme dolazili provjeriti i uvjerili su se da se nismo u međuvremenu ilegalno prilključili. Bila sam sama u stanu sa djetetom od tri godine i nije baš svejedno kad ti tojica nepoznatih muškaraca švrljaju po stanu dok dijete plače. Imam li pravo sljedeći put da ih ne pustim. To je neki vid nasilja na moju privatnost. Šta imaju provjeravati ako sam se isključila i ne koristim više njihove usluge. Uglavnom pitanje je mogu li se pozvati na Ustav i zabraniti im ulaz u privatno vlasništvo???
-
calamalaful
#4 Re: Ulaze u stanove
Ma hajde sto ulete i moraju u svaku sobu zaviriti nego što ne znam imaju li uopšte pravo na to da ulaze u stanove u privatnom vlasništvu. Kad je bio kvar na ventilima u susjednom stanu kažu "Nije to naša nadležnost, vlasnik snosi troškove popravka".Nadam se da će se javiti neki pravnik koji se razumije u ovu problematiku.Edin H. wrote:Ulete na trehu.
-
calamalaful
#5 Re: Ulaze u stanove
OK Hvala na savjetu.Montana wrote:Ako opet ne najavljeno dođu,nemoj ih pustit i reci im nek ti termin,poštom,pošalju.Ako to ne urade,Policiju zovi...ako i to ne pomogne,mjenjaj stan i državu.calamalaful wrote:Problem je sljedeći:Isključili smo se sa sistema daljinskog grijanja u stanu prije pet godina. Dva puta su nadležni iz firme dolazili provjeriti i uvjerili su se da se nismo u međuvremenu ilegalno prilključili. Bila sam sama u stanu sa djetetom od tri godine i nije baš svejedno kad ti tojica nepoznatih muškaraca švrljaju po stanu dok dijete plače. Imam li pravo sljedeći put da ih ne pustim. To je neki vid nasilja na moju privatnost. Šta imaju provjeravati ako sam se isključila i ne koristim više njihove usluge. Uglavnom pitanje je mogu li se pozvati na Ustav i zabraniti im ulaz u privatno vlasništvo???
-
Hakiz
#6 Re: Ulaze u stanove
Nikoga ne moraš pustiti u stan. Ni policiju ako nema uredno potpisan nalog.calamalaful wrote:Problem je sljedeći:Isključili smo se sa sistema daljinskog grijanja u stanu prije pet godina. Dva puta su nadležni iz firme dolazili provjeriti i uvjerili su se da se nismo u međuvremenu ilegalno prilključili. Bila sam sama u stanu sa djetetom od tri godine i nije baš svejedno kad ti tojica nepoznatih muškaraca švrljaju po stanu dok dijete plače. Imam li pravo sljedeći put da ih ne pustim. To je neki vid nasilja na moju privatnost. Šta imaju provjeravati ako sam se isključila i ne koristim više njihove usluge. Uglavnom pitanje je mogu li se pozvati na Ustav i zabraniti im ulaz u privatno vlasništvo???
Jedino sudski nalog može tebe natjerati da nekoga pustiš u stan. To jeste samo policija sa sudskim nalogom može ući u stan. Akreditacije radnika znače samo da ti radnici rade u toj firmi, da ne lažu, ali ne znače da im je to dozvola da ulaze ako ih vlasnik stana ne pusti.
Policija će uvesti radnike u tvoj stan ako u nalogu piše da ih uvedu. Ako ne piše da uvode radnike, čak i kada policija uđe, ti možeš zabraniti da radnici uđu.
Sudski nalog važi samo za ono šta u njemu piše, on ne daje pravo ni policiji da radi šta hoće, čak i policija smije uraditi samo ono šta u nalogu piše.
- Edin H.
#7 Re: Ulaze u stanove
Pa kazem ti da ulete na trehu, ne smije ni musrija uci bez naloga, ako ih ti ne pustis.calamalaful wrote:Ma hajde sto ulete i moraju u svaku sobu zaviriti nego što ne znam imaju li uopšte pravo na to da ulaze u stanove u privatnom vlasništvu. Kad je bio kvar na ventilima u susjednom stanu kažu "Nije to naša nadležnost, vlasnik snosi troškove popravka".Nadam se da će se javiti neki pravnik koji se razumije u ovu problematiku.Edin H. wrote:Ulete na trehu.
- Haris.ba
#8 Re: Ulaze u stanove
Ma mogu ulaziti u stanove, zakon o komunalnim djelatnositima im daje pravo. Samo što bi to trebalo da bude zapisnički, da ostane neki trag, a i što manje smeta vlasniku stana. Samo što mislim da zakon predviđa samo novčanu kaznu za korisnika komunalne usluge ako odbije pregled zajedničkih instalacija. A mislim da gospođa više nije korisnik komunalne usluge.
Na osnovu Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada mogu ulaziti i kad se protivi vlasnik i samo sa odobrenjem upravitelja (a može i općinska inspekcija ako se zakuha izdati naredbu) ako je potrebano sanirati kvar.
Znači, nema potrebe za sudskim nalozima. Ne počinje i prestaje pravo sa krivičnim postupkom.
P.S.
Nema potrebe za konfliktima. Nazovi toplane, traži da pričaš sa odgovornim, i neka ti objasni kako i zašto ulaze u stanove. Reci, bili su dvaput, i šta sada - neka se najave barem jedan dan. Nećeš za dan odvariti radijatore.
A ne odmah ustav i pravo na privatnost.
Na osnovu Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada mogu ulaziti i kad se protivi vlasnik i samo sa odobrenjem upravitelja (a može i općinska inspekcija ako se zakuha izdati naredbu) ako je potrebano sanirati kvar.
Znači, nema potrebe za sudskim nalozima. Ne počinje i prestaje pravo sa krivičnim postupkom.
P.S.
Nema potrebe za konfliktima. Nazovi toplane, traži da pričaš sa odgovornim, i neka ti objasni kako i zašto ulaze u stanove. Reci, bili su dvaput, i šta sada - neka se najave barem jedan dan. Nećeš za dan odvariti radijatore.
A ne odmah ustav i pravo na privatnost.
- CaneBos
#9 Re: Ulaze u stanove
Ako se zena odjavila kao korisnik usluga prije ravno 5 godina i nadlezni 2 puta izlazili i uvjerili se u to, cemu ponovni dolasci?!
Kojim zakonskim aktom/post ugovornim clanom ili vec cime, je dozvoljeno ulazenje u stanove bivsih korisnika usluga?
Ako vec i jeste dozvoljeno nekim clanom, do kada ce ta provjera da traje? Narednih 20 godina?
Kojim zakonskim aktom/post ugovornim clanom ili vec cime, je dozvoljeno ulazenje u stanove bivsih korisnika usluga?
Ako vec i jeste dozvoljeno nekim clanom, do kada ce ta provjera da traje? Narednih 20 godina?
- vješalica
#10 Re: Ulaze u stanove
jedan par cipela je odbiti da uđu ukoliko kvar postoji na instalacijama sa posljedicom poput poplave na sve strane i sl. znači da se vidi da je kvar u pitanju neke instalacijeHaris.ba wrote:
a drugi par cipela je upadati kaubojski ,nenajavljeno u kontrolu instalacija koje su prethodno isključili što nije kvar niti se može pod to svrstati
autorica teme neka pismeno se obrati bivšem pružaocu usluge i neka vidi u papirima postoji li ikakva odredba o kontrolama kad su instalacije isključene
ukoliko nema neka ih obavijesti da nemaju pravo upadati u stan ili ako već sebi daju takvu nacističku slobodu onda neka se najave propisnim rasporedom i neka o tome izdaju pismeni dokument o kontroli
jebote ko da je vladavina gestapoa
ja im uostalom vrata ne bi otvorila pa nek mi dođu sa policijom ako misle da su u pravu
i neka autorica teme skrene pažnju da je sama sa djecom u stanu bila za vrijeme nenajvaljene kontrole i kontrole koja (vjerovatno) nigdje u papirima ne postoji da se treba izvršavati
kod nas npr su u zgradi prilikom testiranja cijevi pred sezonu objasili obavijest u kojem terminu će puštati vodu i servisni telefon ukoliko dođe do nekog kvara da se zovne
meni su majstori iz upravitelja došli na vrata da provjere kad je bila poplava u 2 stana ispod mene ,jesam li ja krivac,
u stan nisu pušteni,nego su upućeni na sprat iznad mene jer je meni također ljevala voda na sve strane
- cpu_fan
#11 Re: Ulaze u stanove
Zakon kaže drugačije. Mogu dolaziti u kontrole i predviđena je novčana kazna ukoliko se ne dopusti ovlaštenoj osobi kontrola !vješalica wrote:jedan par cipela je odbiti da uđu ukoliko kvar postoji na instalacijama sa posljedicom poput poplave na sve strane i sl. znači da se vidi da je kvar u pitanju neke instalacijeHaris.ba wrote:
a drugi par cipela je upadati kaubojski ,nenajavljeno u kontrolu instalacija koje su prethodno isključili što nije kvar niti se može pod to svrstati
autorica teme neka pismeno se obrati bivšem pružaocu usluge i neka vidi u papirima postoji li ikakva odredba o kontrolama kad su instalacije isključene
ukoliko nema neka ih obavijesti da nemaju pravo upadati u stan ili ako već sebi daju takvu nacističku slobodu onda neka se najave propisnim rasporedom i neka o tome izdaju pismeni dokument o kontroli
jebote ko da je vladavina gestapoa
ja im uostalom vrata ne bi otvorila pa nek mi dođu sa policijom ako misle da su u pravua i to povlači da donesu papire ako hoće i taj vid intervencije
i neka autorica teme skrene pažnju da je sama sa djecom u stanu bila za vrijeme nenajvaljene kontrole i kontrole koja (vjerovatno) nigdje u papirima ne postoji da se treba izvršavati
kod nas npr su u zgradi prilikom testiranja cijevi pred sezonu objasili obavijest u kojem terminu će puštati vodu i servisni telefon ukoliko dođe do nekog kvara da se zovne
meni su majstori iz upravitelja došli na vrata da provjere kad je bila poplava u 2 stana ispod mene ,jesam li ja krivac,
u stan nisu pušteni,nego su upućeni na sprat iznad mene jer je meni također ljevala voda na sve strane
- Haris.ba
#12 Re: Ulaze u stanove
Ja sam napisao dva slučaja kad ovlašteni predstavnici onoga ko pruža komunalne usluge mogu ući u stan u cilju da spriječim spominjanje sudskih naloga. Znači, može i bez sudskih naloga.
Dalje, ako se legalno odjavilo sa sistema, i dalje se plaća održavanje sistema (40% od računa sa grijanjem). Zakon te i dalje tereti za održavanje sistema.
Način kako se vrše kontrole je više problem, nego pravo da se vrši kontrola. A to možeš samo riješiti direktno sa Toplanama, a ne na forumu.
Dalje, ako se legalno odjavilo sa sistema, i dalje se plaća održavanje sistema (40% od računa sa grijanjem). Zakon te i dalje tereti za održavanje sistema.
Način kako se vrše kontrole je više problem, nego pravo da se vrši kontrola. A to možeš samo riješiti direktno sa Toplanama, a ne na forumu.
- vješalica
#13 Re: Ulaze u stanove
ivoli,navedi taj zakon i člancpu_fan wrote:
Zakon kaže drugačije. Mogu dolaziti u kontrole i predviđena je novčana kazna ukoliko se ne dopusti ovlaštenoj osobi kontrola !
-
gidra
#14 Re: Ulaze u stanove
Jesi li siguran da te zakon tereti ili te terete interni akti Toplana?Haris.ba wrote:Ja sam napisao dva slučaja kad ovlašteni predstavnici onoga ko pruža komunalne usluge mogu ući u stan u cilju da spriječim spominjanje sudskih naloga. Znači, može i bez sudskih naloga.
- Edin H.
#15 Re: Ulaze u stanove
Koja nebuloza.Haris.ba wrote:
- vješalica
#16 Re: Ulaze u stanove
plaća,to ti je paušal njihovEdin H. wrote:Koja nebuloza.Haris.ba wrote:
kažu griješ se od tuđih stanova ili ako ti prolazi cijev vertikalno
ne da je nebuloza nego ko je to izmislio još iz ere propalog zeljkovića blago rečeno malouman
da to je ta mafijaška organizacija toplane,koja gomila gubitke a isplaćuje regrese,pozavidio bi im i korleone
-
calamalaful
#17 Re: Ulaze u stanove
E to se i ja pitam koliko puta trebaju još doći? Naprosto maltretiranje nekog ko se izjasnio da nece da koristi njihovu uslugu.CaneBos wrote:Ako se zena odjavila kao korisnik usluga prije ravno 5 godina i nadlezni 2 puta izlazili i uvjerili se u to, cemu ponovni dolasci?!
-
calamalaful
#18 Re: Ulaze u stanove
Uredno plačam pausal od tih cijevi koje su više ruglo u stanu nego predmet zagrijavanja prostorija niko se nije zagrijao, ali ispunjavam i taj dio ugovora ne dugujem im ni pfening-a ali eto dođu nenajavljeni kao kontrolirati i maltretirati. Vama hvala na odgovoru svima redom sljedeći put ih neću pustiti i angaziraću advokata pa nek priča dobije sudski epilog uopšte me nije briga. Ne radi se o kvaru nego Kontroli i ne znam ko im je dao nadleznost uopšte da vrse takvu vrstu kontrole. Neka ugrade brojila potrošnje i neka tamo vide da li gube energiju u nekim zgradama i neka im to bude preduslov da vrse bilo kakve kontrole.vješalica wrote:plaća,to ti je paušal njihovEdin H. wrote:Koja nebuloza.Haris.ba wrote:
kažu griješ se od tuđih stanova ili ako ti prolazi cijev vertikalno
ne da je nebuloza nego ko je to izmislio još iz ere propalog zeljkovića blago rečeno malouman
da to je ta mafijaška organizacija toplane,koja gomila gubitke a isplaćuje regrese,pozavidio bi im i korleone
- vješalica
#19 Re: Ulaze u stanove
nijednimCaneBos wrote:Ako se zena odjavila kao korisnik usluga prije ravno 5 godina i nadlezni 2 puta izlazili i uvjerili se u to, cemu ponovni dolasci?!
dolaziće dok drže monopol,dok su lopovi vladari države i dok najgori šljam radi u javnim preduzećima i dok pojedinci budu tumačili u korist uhljebaša
autorica nek pogleda ugovore ili šta već ima kad je sa njima raskinula,a ovaj gore po zakonu(sistem brankovića) nek stavi tu odredbu sa kojom smatra da je provjera ispravna
a autorica nek ih ne pušta u stan,ne smiju joj provaliti niti dolaziti sa policijom niti bilo šta jer to je njen privatni posjed kojeg ima pravo uživati bez straha lokalnih uhljebaških silnika i kabadahija sa državne sikice
- cpu_fan
#20 Re: Ulaze u stanove
http://mki.ks.gov.ba/sites/mki.ks.gov.b ... ergije.pdfvješalica wrote:ivoli,navedi taj zakon i člancpu_fan wrote:
Zakon kaže drugačije. Mogu dolaziti u kontrole i predviđena je novčana kazna ukoliko se ne dopusti ovlaštenoj osobi kontrola !
Član 22. stav 5
- vješalica
#21 Re: Ulaze u stanove
jel vidiš da moraju ostaviti obavijest o kontroli?piše ti
još jednom pročitaj
nema upadanja u stanove bez najave
još jednom pročitaj
- cpu_fan
#22 Re: Ulaze u stanove
Vidim, al' ovdje je bilo priče o tome da im se onemogući da ulaze u stan, zvanje policije i sl. ! I fino pročitaj da obavijest ostavljaju u slučaju da su onemogućeni prvi put da izvrše provjeru !vješalica wrote:jel vidiš da moraju ostaviti obavijest o kontroli?piše ti
još jednom pročitaj
- vješalica
#24 Re: Ulaze u stanove
likovi nenajavljeno upadajucpu_fan wrote:Vidim, al' ovdje je bilo priče o tome da im se onemogući da ulaze u stan, zvanje policije i sl. ! I fino pročitaj da obavijest ostavljaju u slučaju da su onemogućeni prvi put da izvrše provjeru !vješalica wrote:jel vidiš da moraju ostaviti obavijest o kontroli?piše ti
još jednom pročitaj
sta da zena nije bila u kuci? srusili bi joj stan ili ostavili da plati pun iznos jer je nisu nasli?
obavijest i razlaz
osim toga ova uredba je prava fasisticka
alo moze dok vlada monopol toplana i govana koji tamo rade
- cpu_fan
#25 Re: Ulaze u stanove
Niko nije rek'o da je uredba pravedna nego da imaju zakonsko uporište da rade šta hoće !vješalica wrote:likovi nenajavljeno upadajucpu_fan wrote:Vidim, al' ovdje je bilo priče o tome da im se onemogući da ulaze u stan, zvanje policije i sl. ! I fino pročitaj da obavijest ostavljaju u slučaju da su onemogućeni prvi put da izvrše provjeru !vješalica wrote:jel vidiš da moraju ostaviti obavijest o kontroli?piše ti
još jednom pročitaj
sta da zena nije bila u kuci? srusili bi joj stan ili ostavili da plati pun iznos jer je nisu nasli?
obavijest i razlaz
osim toga ova uredba je prava fasisticka
alo moze dok vlada monopol toplana i govana koji tamo rade