Ulazak u PDV

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Anastazya

#1 Ulazak u PDV

Post by Anastazya »

Da li neko zna da li Poreska kontrolira godisnje podatke, odnosno da li vide ako se prekoraci limit od 50000 zbog kojeg moras uci u PDV.
U pitanju je iznos od 1500km.
U pitanju je zaista mali privatni posao, i ako udje u Pdv bojim se da vise nece moci funkcionirati.
Haris.ba

#2 Re: Ulazak u PDV

Post by Haris.ba »

Anastazya wrote: 31/01/2022 15:27 Da li neko zna da li Poreska kontrolira godisnje podatke, odnosno da li vide ako se prekoraci limit od 50000 zbog kojeg moras uci u PDV.
U pitanju je zaista mali privatni posao, i ako udje u Pdv bojim se da vise nece moci funkcionirati.
Moras se sam prijaviti. Naravno da kontrolira.

Bila prica da ce dici na 75 milja, pa nista. Fakat je 50 milja malo sa danasnjim cijenama.
Anastazya

#3 Re: Ulazak u PDV

Post by Anastazya »

Haris.ba wrote: 31/01/2022 16:27
Anastazya wrote: 31/01/2022 15:27 Da li neko zna da li Poreska kontrolira godisnje podatke, odnosno da li vide ako se prekoraci limit od 50000 zbog kojeg moras uci u PDV.
Moras se sam prijaviti. Naravno da kontrolira.

Bila prica da ce dici na 75 milja, pa nista. Fakat je 50 milja malo sa danasnjim cijenama.
Znaci ipak moram.
Hvala.
PRO165

#4 Re: Ulazak u PDV

Post by PRO165 »

Znam da niko ne voli naknadne pameti, ali moram ti reći pa kako nisi pratio situaciju ili kako te knjigovođa nije upozorio. U novembru si trebao znati otprilike sa koliko ćeš završiti godinu.

Ne znam koji je biznis u pitanu i da li je gotovinska ili žiralna naplata. Jedina "legalna" šansa ti je ako su ti kupci dužni da im daš knjižno odobrenje u prošloj godini u tom iznosu za koji si prešao PDV. "Ilegalno" je da im to isto ponovo naplatiš u januara ili bilo kad u toku godine.

Opet, ulazak u PDV je šansa za širenje biznisa. Sam ulazak u PDV kao i fakturisanje sa PDV-om suštinski ne košta više ako su tvoji dobavljači i kupci u PDV sistemu.
Prag za PDV , barem u praksi kod nas, nije postavljen da bi zaštitio tebe kao malog nego da bi država imala manje povrata. To se jednostavno vidi kad imaš novoosnovanu firmu pa hoćeš odmah u PDV traže ti dokaz da ćeš napraviti više od 50.000,00.
Anastazya

#5 Re: Ulazak u PDV

Post by Anastazya »

PRO165 wrote: 31/01/2022 19:05 Znam da niko ne voli naknadne pameti, ali moram ti reći pa kako nisi pratio situaciju ili kako te knjigovođa nije upozorio. U novembru si trebao znati otprilike sa koliko ćeš završiti godinu.

Ne znam koji je biznis u pitanu i da li je gotovinska ili žiralna naplata. Jedina "legalna" šansa ti je ako su ti kupci dužni da im daš knjižno odobrenje u prošloj godini u tom iznosu za koji si prešao PDV. "Ilegalno" je da im to isto ponovo naplatiš u januara ili bilo kad u toku godine.

Opet, ulazak u PDV je šansa za širenje biznisa. Sam ulazak u PDV kao i fakturisanje sa PDV-om suštinski ne košta više ako su tvoji dobavljači i kupci u PDV sistemu.
Prag za PDV , barem u praksi kod nas, nije postavljen da bi zaštitio tebe kao malog nego da bi država imala manje povrata. To se jednostavno vidi kad imaš novoosnovanu firmu pa hoćeš odmah u PDV traže ti dokaz da ćeš napraviti više od 50.000,00.
Imala sam gresku u zbiranju knjige koju sam uocila tek sada na pocetku nove godine.
Najvise mi smeta sto moram mijenjati i program i jos dosta toga.
Poslovanje je malo, direktno sa kupcima radimo, nikada nismo presli 35k.
Da li mozes izaci iz PDV nakon godinu dana ukpliko poslovanje je ispod 50k?
Znaci moram podnijeti zahtjev? Ne mogu to nikako izbjeci?
PRO165

#6 Re: Ulazak u PDV

Post by PRO165 »

5 god se mora ostati ako nisu nesto mijenjali
Diverse

#7 Re: Ulazak u PDV

Post by Diverse »

Mislim da je 3 godine sada.
epik

#8 Re: Ulazak u PDV

Post by epik »

Da, kontrolise.
Sa UINO nema labavo, ja sam zatvorio obrt i cekao sam rjesenje tri mjeseca da zavrse, po zatvranju bili u kontroli. Pisali mi prekrsaj jer nisam prikazao zalihe u zadnjoj PDV prijavu iako sam uplatio po stanju zaliha. Na kraju mi vratili 20 KM.
Ti ces trebati prijaviti licno, i platiti PDV od mjeseca u kojem je predjen taj famozni prag 50.000,00
Pocinjes voditi Knjigu ulaznih I izlaznih faktura. Sada se radi to software-ski samo treba printati u evidenciji da imas. Mozes to sama voditi.

Imam defiskalizovanu kasu tri mjeseca je koristio, a mogu te povezati sa covjekom koji je meni radio program, vrlo jednostavan program za rad i uopste nije skup, jednom platis i to je to, nema isticanja licenci i tih zezancija, a covjek je uvijek nagodan da pomogne ako zapne. Ako budes zainteresovana za kupovinu javi.
PRO165

#9 Re: Ulazak u PDV

Post by PRO165 »

Nažalost, mislim da ti stara kasa ne može više pomoći. Od 2022 u upotrebi su nove kase, a stare se više ne mogu fiskalizovati.
U svakom slučaju, prilikom ulaska u PDV fiskalni servis bi im zamjenio samo fiskalni modul, a ne cijelu kasu, tako da im ne pomaže polovna kasa.
I da, nove kase su skuplje za cca. 100,00 KM.
fox-69

#10 Re: Ulazak u PDV

Post by fox-69 »

35.000 prometa godišnje ?
pa prostitutka na Alipašinom zaradi NETO više za 3 mjeseca ? hljeba mi... i to ništa ni porez , ni pdv...
stvarno moraš preispitati prirodu tog tvog biznisa.
PRO165

#11 Re: Ulazak u PDV

Post by PRO165 »

fox-69 wrote: 02/02/2022 08:19 35.000 prometa godišnje ?
pa prostitutka na Alipašinom zaradi NETO više za 3 mjeseca ? hljeba mi... i to ništa ni porez , ni pdv...
stvarno moraš preispitati prirodu tog tvog biznisa.
Odosmo off topic.

Znaš kad sam pravio najlošije poteze u životu? Kada sam stvari gledao iz svoje prespektive misleći da je tako ispravno, a naročito misleći da i drugi ljudi misle kao ja.
Poređenje ti je degutantno, naročito u smislu jer mi se čini da je postavljač teme žensko!

Jučer nešto gledam kako mi "konkurencija" posluje i nađem da su napravili 7 miliona prometa na zadnjim bilansima. Istovremeno su u gubitku par desetina hiljada maraka.

Poenta je da promet ne govori dovoljno da li je biznis uspješan. Kao primjer 35 hiljada - 5 hiljada doprinosa godišnje na obrt, daje da vlasnik nakon oporezivanja, ako nema drugih troškova ima mjesečno neto nešto preko 2000,00 KM. Dvije prosječne plate u Federaciji ili 3x"Bingo" plate!

Osim ovoga, motivi otvaranja bizsnisa nisu isti. Kod nas je uglavnom nedostatak zaposlenja na drugim mjestima.

Da bi bila jasna moja prva rečenica, treba razumjeti, da ne gledaju svi ljudi isto na vlastit biznis. Nekome je biznis sredstvo za bogaćenje, nekom bijeg od tlačenja "gazdi" pa i po cijenu nižih prihoda, neko jednostavno kroz biznis živi svoj san...
Anastazya

#12 Re: Ulazak u PDV

Post by Anastazya »

Hvala na odgovorima.
PRO165 hvala i na pojasnjenu vezano za moje pitanje i sto si realno napisao situaciju kakva jeste.
Otici cu u pon pokrenuti to sve, nadam se da ce sve dobro proci.
Post Reply