Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Nele9

#76 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Nele9 »

Sudeći po Hrvatima s kojima radim, neki već sada vrše pripreme da se ispale iz Bosne za zapadnoeuropske zemlje.
Neki su djecu prijavili u HR. Drugi nešto muljaju po HR konzulatima...Nije me interesovalo pa nisam ni zapitkivao.

Hrvatskoj želim ulazak u EU bez većih problema i zavrzlama.

O poziciji Bosne nakon ulaza HR u EU se može raspravljati. HR se nije suočila sa fašističkom velikohrvatskom prošlošću iz prošlog rata kao ni Srbija sa svojom. Sada se zvanični Zagreb malo primirio jer je prioritet ulaz u EU. Šta će biti nakon ulaska, odnosno kada Bosna bude potencijalni kandidat ostaje da se vidi. Nadam se da nam neće pomagati kao što je njima Slovenija.

Ostajem skeptik. Mislim da će zahtjevi prema nikad prežaljenim prostorima okupiranim od strane HB tek doći na stol, u ovoj ili onoj formi.
psydelija

#77 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by psydelija »

iako su hrvatima gace vec duze na kolenima i tuba vazelina u ruci, od eu-a nece biti nista.
znaci, bh hrvati ce kao i hr hrvati ziveti u zajednickom ekonomskom prostoru zvanom: unija zemalja zapadnog balkana.

misljenja sam da hr kao i turska nikada nece uci u eu.
velike sike su podelile "kolac", turska nece u eu, a zauzvrat ce kontrolisati (ekonomsko/politicki) prostor z.balkana, tj. sve do slovenije sa grckom, bugarskom i rumunijom.

prosirenje eu-a je u ovoj deceniji nemoguce, zato bez bojazni... 8)
Haettenschweiler

#78 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Haettenschweiler »

psydelija wrote:iako su hrvatima gace vec duze na kolenima i tuba vazelina u ruci, od eu-a nece biti nista.
znaci, bh hrvati ce kao i hr hrvati ziveti u zajednickom ekonomskom prostoru zvanom: unija zemalja zapadnog balkana.

velike sike su podelile "kolac", turska nece u eu, a zauzvrat ce kontrolisati (ekonomsko/politicki) prostor z.balkana, tj. sve do slovenije sa grckom, bugarskom i rumunijom.

Jao analize, zahebo si Zbignjeva :run:

Istina je da Turskoj nema ulaska u EU što je Turcima odavno jasno ali odakle ti to da Hrvatska neće ući u EU ili da će Turska kontrolisati zapdni Balkan?
Turska može imati nešto malo uticaja u BiH i možda u Makedoniji ali tu se njihov manevarski prostor na Balkanu i završava.
Turskoj su mnogo važniji odnosi sa arapskim svijetom. Popularnost Turske u as je dramatično porasla nakon incidenta na onom brodu i Erduanovog nastupa u Davosu. Ukratko, Turska je na putu da postane vođa islamskog(sunitskog) svijeta jer su Arapi pokazali nevjerovatnu nesposobnost da uhvate korak sa razvijenim svijetom.
seshat

#79 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by seshat »

psydelija wrote:iako su hrvatima gace vec duze na kolenima i tuba vazelina u ruci, od eu-a nece biti nista.

što je babi milo, to joj se i snilo :-)
Skijaš

#80 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Skijaš »

_tulumba_ wrote:
1pajdo wrote:
DinoZe wrote:Ja licno pozdravljam ulazak Hrvatske u EU i odlazak Hrvata iz BiH za poslom kako u Hrvatsku tako i u druge zemlje.Mislim da ce to imam samo pozitivne refleksije na BiH i da ce biti manje problema u BiH.
Hrvati su problem? :shock:

Zašto to misliš? Zašto ti smetaju?
Ne odgovaram u ime DinoZe al' evo moje neko vidjenje zasto Hrvati mi "smetaju". Iz jedne recenice moze svakom biti jasno. Ne smeta mi ni jedan Hrvat koji BiH smatra svojom domovinom i koji svojim odnosom prema drzavi ne nastoji da je srusi, podjeli i sl. Koliko je ovakvih, ostavljam Hrvatima da sami prosude.
Možeš ti to upakovati kako želiš, ali šovinizam se ne može opravdati ni oprati. Imati negativan stav o čitavom narodu je samo po sebi loše i BiH ne može valjati ako će se graditi na mržnji prema bilo kojem od tri naroda. Među Bošnjacima ima onih koji shvataju da procentualno jačanje Bošnjaka jača i državu ali im takav razvoj događaja ne pruža zadovoljstvo. Takvi su Bošnjaci najbolji Bošnjaci. Gledati kako se hrvatski narod topi i likovati mogu samo oni koji razmišljaju po Karadžićevom šablonu ali nemaju mogućnost da to nasiljem ubrzaju. Ja sam Hrvat i kad pročitam da se neko veseli devastaciji mog naroda, za mene nema objašnjenja koje taj šovinizam može opravdati.

Ne mora ti teško padati nesreća mog naroda, ali jebem mu sunce, nemoj se ni veseliti.
rogoz

#81 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by rogoz »

Podrzavm isto,ima vise razloga,jedan od njih je i ovaj;

Sta radi Bosanac na stecaku?
Digao glavu,digao ruku!

Neka oprosti gospodja Evropa,ona nema spomenike kulture.Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture.Neka oprosti gospodja Evropa,samo Bosna ima spomenike.Stecke
Sta je stecak?
Olicje gorstaka Bosanca!
Sta radi Bosanac na stecku?
Stoji uspravno!Digo glavu,digo ruku!Ali nigdje,
nigdje,nikad,niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci ili moli.
Miroslav KRLEZA
jutarnji

#82 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by jutarnji »

Skijaš wrote:Ne mora ti teško padati nesreća mog naroda, ali jebem mu sunce, nemoj se ni veseliti.
O kakvoj nesreci pricas? Tvoj narod, in general, zivi puno bolje od ostalih, jos malo i postace gradjani EU dok
ce Bosnjo i Srbin to postati 2156 ( ovo je najoptimisticnija prognoza).
Hrvatskoj sve najbolje u EU.
Vitezanin

#83 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Vitezanin »

[Zašto to misliš? Zašto ti smetaju?[/quote]

Ne odgovaram u ime DinoZe al' evo moje neko vidjenje zasto Hrvati mi "smetaju". Iz jedne recenice moze svakom biti jasno. Ne smeta mi ni jedan Hrvat koji BiH smatra svojom domovinom i koji svojim odnosom prema drzavi ne nastoji da je srusi, podjeli i sl. Koliko je ovakvih, ostavljam Hrvatima da sami prosude.[/quote]

Možeš ti to upakovati kako želiš, ali šovinizam se ne može opravdati ni oprati. Imati negativan stav o čitavom narodu je samo po sebi loše i BiH ne može valjati ako će se graditi na mržnji prema bilo kojem od tri naroda. Među Bošnjacima ima onih koji shvataju da procentualno jačanje Bošnjaka jača i državu ali im takav razvoj događaja ne pruža zadovoljstvo. Takvi su Bošnjaci najbolji Bošnjaci. Gledati kako se hrvatski narod topi i likovati mogu samo oni koji razmišljaju po Karadžićevom šablonu ali nemaju mogućnost da to nasiljem ubrzaju. Ja sam Hrvat i kad pročitam da se neko veseli devastaciji mog naroda, za mene nema objašnjenja koje taj šovinizam može opravdati.

Ne mora ti teško padati nesreća mog naroda, ali jebem mu sunce, nemoj se ni veseliti.[/quote]

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Vitezanin

#84 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Vitezanin »

Oni koji priželjkuju masovan egzodus Hrvata iz BiH jer, eto , to je jedan problem manje, nemaju pojma da "izbacivanjem" jednog elementa koji je državotvoran BiH nestaje. Neki će reći šuplja. Ali dobro.
Bošnjačko-srpska bez hrvatskog elementa BiH nije ništa drugo nego izravan put u podjelu i radikalizaciju .
Hrvatsko-bošnjačka bez srpskog elementa BiH nije ništa drugo nego pokušaj države koja će biti pod totalnom kontrolom i ucjenama Zagreba. I naravno, opet radikalizacija.
Srpsko-hrvatska bez bošnjačkog elementa BiH znači da BiH ne postoji!!
Bošnjačka BiH bez hrvatskog i srpskog je jednako izolacija, najblaže rečeno.
Ima još x scenarija, ali zaista, tko jedva čeka da Hrvati ispare odavde, vjerojatno nema pojma šta govori.
Ali neće Hrvati odavde nestati. Nisu prije, neće ni sad. Niti bilo tko drugi. :bih:
udarnik35

#85 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by udarnik35 »

Nasumuicno prelistah diskusiju, te nigdje ne primijetih da je neko pomenuo cinjenicu da od 2014. dvojno drzavljanstvo BiH/Hrvatska nije moguce imati. Svi koji imaju oba drzavljanstva (99% bh. Hrvata) ce se morati opredijliti izmedju jednog od ova dva. Mislim da je vrlo jasno da ce status EU gradjana nadjacati Herceg-Bosna patriotizam. Znaci, XY moze nastaviti ziviti u Sirokom Brijegu sa drzavljanstvom RH, ali ne moze glasati na izborima.

Bice interesantno ako HDZovi 2014. ne predju izborni prag za Parlamentarnu Skupstinu BiH :D . Za mene je tuzno sto ce BiH ostati bez Hrvata, iako je ovo neko brutalno rjesenje unutarfederalnih konflikata.
ivannn

#86 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by ivannn »

udarnik35 wrote:Nasumuicno prelistah diskusiju, te nigdje ne primijetih da je neko pomenuo cinjenicu da od 2014. dvojno drzavljanstvo BiH/Hrvatska nije moguce imati. Svi koji imaju oba drzavljanstva (99% bh. Hrvata) ce se morati opredijliti izmedju jednog od ova dva. Mislim da je vrlo jasno da ce status EU gradjana nadjacati Herceg-Bosna patriotizam. Znaci, XY moze nastaviti ziviti u Sirokom Brijegu sa drzavljanstvom RH, ali ne moze glasati na izborima.

Bice interesantno ako HDZovi 2014. ne predju izborni prag za Parlamentarnu Skupstinu BiH :D . Za mene je tuzno sto ce BiH ostati bez Hrvata, iako je ovo neko brutalno rjesenje unutarfederalnih konflikata.
jesu to ekskluzivne informacije :D

slobodno se ne trebaš brinuti, dvojno državljanstvo je poznato europskim državama
udarnik35

#87 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by udarnik35 »

ivannn wrote:
udarnik35 wrote:Nasumuicno prelistah diskusiju, te nigdje ne primijetih da je neko pomenuo cinjenicu da od 2014. dvojno drzavljanstvo BiH/Hrvatska nije moguce imati. Svi koji imaju oba drzavljanstva (99% bh. Hrvata) ce se morati opredijliti izmedju jednog od ova dva. Mislim da je vrlo jasno da ce status EU gradjana nadjacati Herceg-Bosna patriotizam. Znaci, XY moze nastaviti ziviti u Sirokom Brijegu sa drzavljanstvom RH, ali ne moze glasati na izborima.

slobodno se ne trebaš brinuti, dvojno državljanstvo je poznato europskim državama
Ali nije toliko poznato naseg zakonodavstvu :wink: . Prema nasem Zakonu o drzavljanstvu, dvojno drzavljastvo je moguce iskljucivo sa drzavama sa kojim BiH ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu. To su Srbija i Svedska za sada. Osobe koje imaju drzavljanstvo drugih zemalja se 2014. moraju opredijeliti izmedju BiH drzavljanstva i drzavljanstva te druge drzave.

Pokusalo se sa bliateralnim sporazumom sa Hrvatskom, ali su ga bosnjacki politicari zaustavili, ucjenjujuci sa ukidanjem clana zakona koji zabranjuje dvojno drzavljanstvo. ne vidim zasto bi sada pristali na taj bilateralni sporazum sa Hrvatskom - jedino na ukdianje clana Zakona bi pristali. Medjutim, to Srbi ne daju jer se zele trsiti bh. dijaspore koja glasa u RSu.
Haettenschweiler

#88 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Ooooooo Bože pa odakle izviru ove gluposti? Prvo neki lik tvrdi da Hrvatska neće ući u EU a sada ti da od 2014 ukida dvojno državljanstvo :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Moguće da Hrvatska ukida dvojno prebivalište ali dvojno državljanstvo sigurno neće ukinuti. Mađarska dijeli državljanstva šakom i kapom isto tako i Rumunija a ti misliš da će Hrvatska 2014 ukinuti dovjna državljanstva :lol:
udarnik35

#89 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by udarnik35 »

Haettenschweiler wrote:

Ooooooo Bože pa odakle izviru ove gluposti? Prvo neki lik tvrdi da Hrvatska neće ući u EU a sada ti da od 2014 ukida dvojno državljanstvo :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Moguće da Hrvatska ukida dvojno prebivalište ali dvojno državljanstvo sigurno neće ukinuti. Mađarska dijeli državljanstva šakom i kapom isto tako i Rumunija a ti misliš da će Hrvatska 2014 ukinuti dovjna državljanstva :lol:
:-) :-) :-)

Ti Boga mi kao da si prespavao zadnjih nekoliko godina kada se na sva zvona pricalo o famoznom clanu 17. Zakona o drzavljanstvu. Ne ukida Hrvatska dvojna drzavljanstva, nego mi.

Baci pogled na clan 17. i na neke clanke:
http://www.oss.ba/dokumenti/Zakon_o_drz ... vu_BIH.pdf
http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tab ... fault.aspx
http://www.hayat.ba/vijesti/bih/27209-h ... anstvu-bih
ivannn

#90 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by ivannn »

udarnik35 wrote:
ivannn wrote:

Ali nije toliko poznato naseg zakonodavstvu :wink: . Prema nasem Zakonu o drzavljanstvu, dvojno drzavljastvo je moguce iskljucivo sa drzavama sa kojim BiH ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu. To su Srbija i Svedska za sada. Osobe koje imaju drzavljanstvo drugih zemalja se 2014. moraju opredijeliti izmedju BiH drzavljanstva i drzavljanstva te druge drzave.

Pokusalo se sa bliateralnim sporazumom sa Hrvatskom, ali su ga bosnjacki politicari zaustavili, ucjenjujuci sa ukidanjem clana zakona koji zabranjuje dvojno drzavljanstvo. ne vidim zasto bi sada pristali na taj bilateralni sporazum sa Hrvatskom - jedino na ukdianje clana Zakona bi pristali. Medjutim, to Srbi ne daju jer se zele trsiti bh. dijaspore koja glasa u RSu.
i svi bh.državljani će izgubiti državljanstvo? :D

http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/novos ... ru_granice
udarnik35

#91 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by udarnik35 »

ivannn wrote:
udarnik35 wrote:
ivannn wrote: jesu to ekskluzivne informacije :D

i svi bh.državljani će izgubiti državljanstvo? :D

http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/novos ... ru_granice
Koji stupa na snagu ratifikacijom u Saboru RH i PS BiH.
Pobogu, ovo su elementarne stvari. :-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#92 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:
Mis mekinjas wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Hoće li bh. Hrvati, državljani i BiH, i HR nastaviti glasovati na izborima i u europskoj Hrvatskoj?
Kako će se birati EU parlamentarci iz Hr.? Hoće li i njih birati bh. hrvatski državljani?
:cry: :cry: :cry: :cry:

bolna tačka...... Hrvatima iz BiH treba stvarno zabraniti glasanje.... kad budu plaćali porez u HR nek glasaju..... tako i ovi iz dijaspore, kad budu plaćali porez u BiH nek glasaju.... :roll: :-)
Šta misliš da oni malo prestanu koristiti WesternUnion i ostale načine ''šiljanja'' novca u domovinu?
brezbeli,
sve su prilike da BiH dijaspora vise "poreza" uplati kroz sadaku, nego sto domace patriote uplate poreza, tako da poreska osnovica nije pouzdan kantar za pravo na glasovanje..
sa druge strane bosanska i hrvatska dijaspora iz Bih se nikako ne mogu uporediti... bosanska dijaspora nije na grbaci svoje dommovine - vec joj drzi glavi iznad vode, dok su biH Hrvati bezdana jama i jedina hrvatska dijaspora koja parazitira na lijepoj im rvackoj..
a sto se tice glasovanja federalne brace u matici: to ce im rvacka morat pod hitno ukinut prije vengon se prislepaju EU..
razlog je veoma jednostavan .. eu jest izbrisala sve admiistrativne granice, imaju sve protocnosti,od roba do kapitala i prosjaka jedino EU nejma protocnost biraca ...EU je jos uvjek svjetski etalon nacinalizma i sovinizma... moze svabo otic rintat u Pariz ali nejma samse da svabo glasuje za onog cigu Sarkozija ...ja mislim da bi EU jopet zaratila kad bi francuz mogo glasovat za britanski parlamenat ili da talijanski mackozderi guze politicke koke galskih pijetlova, zato je ovaj tudzmanov patent sa trofaznim heregovcima jako opasan za EU.. nejma samse da se hrvati kurce sa hercegovackim glasovanjem po EU ... jadranka ce morat ukljucit hepek kontra hercegovaca :D
Haettenschweiler

#93 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Moj udarniče, meni bi iskreno bilo drago da je moguće ukinuti ta dvojna državljanstva sa Hrvatskom kao i sa Srbijom ali su šanse za to nikakve.
udarnik35

#94 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by udarnik35 »

Haettenschweiler wrote:Moj udarniče, meni bi iskreno bilo drago da je moguće ukinuti ta dvojna državljanstva sa Hrvatskom kao i sa Srbijom ali su šanse za to nikakve.
ne znam zbog cega ne prihvatas CINJENICU, ne misljenje ili stav, nego CINJENICU, sadrzanu u pravnim dokumentima da od 2014. drzavljani BiH mogu pored tog, imati jos jedino drzavljanstvo Srbije i Svedske.

Mislio sam ovdje diskutovati o posljedicama te cinjenice, za koju sam mislio da je opcepoznata, a ne o samoj cinjenici.
ivannn

#95 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by ivannn »

i ok, onda svi gube bh.državljanstvo osim onih koji imaju potpsiane ugovore, zašto 2014, a ne 2012. jer do data visoki predstavnik je stavio moratorij?

načelno, zašto se ovaj članak 17. ne ukine jer njime gube svi, a ne samo bh. hrvati, koliko vidim silajdžić nije stavio veto zato što ima nešto protiv hrvata i sl, već zato što mnogi drugi će ostati bez državljanstva ako ne postoje potpisani ugovori kao što postoje s srbijom i švedskom
ivannn

#96 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by ivannn »

Toto wrote: bolna tačka...... Hrvatima iz BiH treba stvarno zabraniti glasanje.... kad budu plaćali porez u HR nek glasaju..... tako i ovi iz dijaspore, kad budu plaćali porez u BiH nek glasaju.... :roll: :-)
Šta misliš da oni malo prestanu koristiti WesternUnion i ostale načine ''šiljanja'' novca u domovinu?[/quote]
brezbeli,
sve su prilike da BiH dijaspora vise "poreza" uplati kroz sadaku, nego sto domace patriote uplate poreza, tako da poreska osnovica nije pouzdan kantar za pravo na glasovanje..
sa druge strane bosanska i hrvatska dijaspora iz Bih se nikako ne mogu uporediti... bosanska dijaspora nije na grbaci svoje dommovine - vec joj drzi glavi iznad vode, dok su biH Hrvati bezdana jama i jedina hrvatska dijaspora koja parazitira na lijepoj im rvackoj..
a sto se tice glasovanja federalne brace u matici: to ce im rvacka morat pod hitno ukinut prije vengon se prislepaju EU..
razlog je veoma jednostavan .. eu jest izbrisala sve admiistrativne granice, imaju sve protocnosti,od roba do kapitala i prosjaka jedino EU nejma protocnost biraca ...EU je jos uvjek svjetski etalon nacinalizma i sovinizma... moze svabo otic rintat u Pariz ali nejma samse da svabo glasuje za onog cigu Sarkozija ...ja mislim da bi EU jopet zaratila kad bi francuz mogo glasovat za britanski parlamenat ili da talijanski mackozderi guze politicke koke galskih pijetlova, zato je ovaj tudzmanov patent sa trofaznim heregovcima jako opasan za EU.. nejma samse da se hrvati kurce sa hercegovackim glasovanjem po EU ... jadranka ce morat ukljucit hepek kontra hercegovaca :D[/quote]

ne samo da neće ukinuti, već će svi moći glasovati za eu-izbore i ercegovci bez prebivališta i oni sa

isto kao što francuz može glasovati u njemačkoj na eu-izborima, ili stotine tisuća portugalaca po brazilu, talijana u americi, milijun moldavaca koji imaju rumunjsko državljanstvo i sl. na nacionalnim izborima tako i na eu
udarnik35

#97 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by udarnik35 »

ivannn wrote:i ok, onda svi gube bh.državljanstvo osim onih koji imaju potpsiane ugovore, zašto 2014, a ne 2012. jer do data visoki predstavnik je stavio moratorij?

načelno, zašto se ovaj članak 17. ne ukine jer njime gube svi, a ne samo bh. hrvati, koliko vidim silajdžić nije stavio veto zato što ima nešto protiv hrvata i sl, već zato što mnogi drugi će ostati bez državljanstva ako ne postoje potpisani ugovori kao što postoje s srbijom i švedskom
Zato sto se to pocinje primjenjivati 15 godina nakon sto zakon stupi na snagu (1999.) Tako pise u clanu 39.
http://eudo-citizenship.eu/NationalDB/d ... nal%29.pdf

Pa pokusal ose da se ukine nekoliko puta, ali se entitetskim glasanjem svaki put obori brisanje clana 17. RSu jednostavno odgovara da Bosnjaci diljem svijeta ostanu bez mogucnosti glasanja u RSu. Evo Izetbegovic je poslao Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti, ali nesto sumnjam da ce ga ustavni sud proglasiti neustavnim. Vidjecemo.

Da se razumijemo ja bih zelio da se ukine taj clan Zakona (iako ne vjeruje da ce), posebno uzimajuci u obzir moje licne razloge.
psydelija

#98 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by psydelija »

Haettenschweiler wrote:Jao analize, zahebo si Zbignjeva :run:

Istina je da Turskoj nema ulaska u EU što je Turcima odavno jasno ali odakle ti to da Hrvatska neće ući u EU ili da će Turska kontrolisati zapdni Balkan?
Turska može imati nešto malo uticaja u BiH i možda u Makedoniji ali tu se njihov manevarski prostor na Balkanu i završava.
Turskoj su mnogo važniji odnosi sa arapskim svijetom. Popularnost Turske u as je dramatično porasla nakon incidenta na onom brodu i Erduanovog nastupa u Davosu. Ukratko, Turska je na putu da postane vođa islamskog(sunitskog) svijeta jer su Arapi pokazali nevjerovatnu nesposobnost da uhvate korak sa razvijenim svijetom.
laicka analiza, grube procene... :-)
eu vise nije savez ekonomski kako je zamisljen, vec savez diktatora, tj. savez jacih na ustrb malih i jadnih...savez jednakih medju jednakijima.
eu je neprirodna pojava zato sto vrsi pritiske na manje narode da prihvate toboze bolje vrednosti, iliti eu standarde.., pritiskaju (obecavajuci skupe razvojne kredite )100tinjak nacija, razlicitih metaliteta da budu jedno, a to je nemoguce.
sve mi to lici na komunizam, samo u drugom obliku... ja sam licno skepticam po buducnost eu-a.

hrvatska nece uci u eu iz vise razloga: 1. zato sto je u hrvatskoj politici sminkeraj (hdz). 2. hr se i dalje
direktno/indirektno uplice u bih, pa i hr uloga u bh ratu je sporna. 3. 200000 srba iz hr van domovine. 4. problemi sa komsijama (sve ijednim)... da ne zalazim u unutrasnje probleme... znaci, ova cetiri uslova hr nikada, ili bar ubrzo nece moci iskreno resiti.

turska lova je vec duze u hr prisutna...turski fin. uticaj u srbiji je trenutno (ne zbog sandzaka) veci od onog u bih i mk zajedno... turski kapital vec dobrim delom kontrolise albaniju i kosovo, a uskoro i grcku :mrgreen: ... grckoj su sledeca 72 sata presudna... a bugarska i rumunija jos nisu iskreno prihfaceni od "pravednih" evropljana.
tacno je to da erdogan ima velike aferime u arapskom svetu, no arapski svet je podeljen i tu ce tr u buducnosti imati perifernu ulogu... tr sa iranom ima strasno dobre bilateralne odnose i tu se nesto dogovara o zaj.liderstvu u sveobuhvatnom islamskom svetu.

turskoj 2023 istice sraman ugovor koji je ataturk potpisao sa silama zla (vb i fr) o neeksploatisanju vlastitog bogatstva, a isto je ogromno....tim ugovorom je de facto turskoj zabranjeno da se razvija i modernizuje...izmedju ostalog tr ima zabeanu iskopavanju vlastitih zemnih blaga kao sto su: nafta, gas, zlato, uran....
da zakljucim: ako tursku ne zezne 40-to godisnji cionisticki plan (pkk) o velikom izraelu, turska ce vrlo brzo prekucati mnoge ekonomske sile i veci deo tadasnjeg podrucja osmanskog carstva ce biti pod direktnim uticajem turskog novca i
vojne moci... turska je (nasa) nova realnost, ali, ne samo nasa, vec i svetska.

ps. mozda je i @srshat u pravu?! :D
Gray

#99 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate

Post by Gray »

psydelija wrote:
Haettenschweiler wrote:Jao analize, zahebo si Zbignjeva :run:

laicka analiza, grube procene... :-)
eu vise nije savez ekonomski kako je zamisljen, vec savez diktatora, tj. savez jacih na ustrb malih i jadnih...savez jednakih medju jednakijima.
eu je neprirodna pojava zato sto vrsi pritiske na manje narode da prihvate toboze bolje vrednosti, iliti eu standarde.., pritiskaju (obecavajuci skupe razvojne kredite )100tinjak nacija, razlicitih metaliteta da budu jedno, a to je nemoguce.
sve mi to lici na komunizam, samo u drugom obliku... ja sam licno skepticam po buducnost eu-a.

hrvatska nece uci u eu iz vise razloga: 1. zato sto je u hrvatskoj politici sminkeraj (hdz). 2. hr se i dalje
direktno/indirektno uplice u bih, pa i hr uloga u bh ratu je sporna. 3. 200000 srba iz hr van domovine. 4. problemi sa komsijama (sve ijednim)... da ne zalazim u unutrasnje probleme... znaci, ova cetiri uslova hr nikada, ili bar ubrzo nece moci iskreno resiti.

turska lova je vec duze u hr prisutna...turski fin. uticaj u srbiji je trenutno (ne zbog sandzaka) veci od onog u bih i mk zajedno... turski kapital vec dobrim delom kontrolise albaniju i kosovo, a uskoro i grcku :mrgreen: ... grckoj su sledeca 72 sata presudna... a bugarska i rumunija jos nisu iskreno prihfaceni od "pravednih" evropljana.
tacno je to da erdogan ima velike aferime u arapskom svetu, no arapski svet je podeljen i tu ce tr u buducnosti imati perifernu ulogu... tr sa iranom ima strasno dobre bilateralne odnose i tu se nesto dogovara o zaj.liderstvu u sveobuhvatnom islamskom svetu.

turskoj 2023 istice sraman ugovor koji je ataturk potpisao sa silama zla (vb i fr) o neeksploatisanju vlastitog bogatstva, a isto je ogromno....tim ugovorom je de facto turskoj zabranjeno da se razvija i modernizuje...izmedju ostalog tr ima zabeanu iskopavanju vlastitih zemnih blaga kao sto su: nafta, gas, zlato, uran....
da zakljucim: ako tursku ne zezne 40-to godisnji cionisticki plan (pkk) o velikom izraelu, turska ce vrlo brzo prekucati mnoge ekonomske sile i veci deo tadasnjeg podrucja osmanskog carstva ce biti pod direktnim uticajem turskog novca i
vojne moci... turska je (nasa) nova realnost, ali, ne samo nasa, vec i svetska.

ps. mozda je i @srshat u pravu?! :D

Opet navodi da EU uništava kulturni identitet, domoljublje, moralne vrijednosti, itd... što apsolutno nije tačno niti EU pokušava da prisili različite nacije da budu jedna.

Npr, jedino u Irskoj nije dozvoljen abortus, pa EU ne pokušava da ih natjera da da ga legaliziraju (čak kada su imali priliku ECJ je zaobišao pitanje upravo zbog toga što nisu željeli da nameću takve odluke). Dalje, u Švedskoj je jako lagano dobiti razvod braka a u Malti je to nemoguće (zakonski nije dozovljen razvod braka). A oboje su u EU. Tek su sada u Malti održali neobavezujući referendum da se legalizira razvod braka.
Post Reply