Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
pumpadzija

#1 Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by pumpadzija »

Dragi moji forumasi,

Da li iko od vas zna da li se sa licnom kartom (CIPS-ova) moze uci BH? Konkretno na SA aerodrom.
Pitam iz razloga jer mi je BH Pasos istekao i vec imam isplanirano da odem do ambasade u DC-u da
ga zamijenim. Receno mi je da otprilike sva procedura oko pasosa traje dva mjeseca sto ne bi bio
problem da se meni nisu planovi promijenili (plan je bio da idem kuci tek u maju)... :)

Naime, trebao bih trknuti do Bosne slijedeci mjesec, pa me interesuje da li je to nemoguca
misija (uzimajuci u obzir istekli pasos) ili se moze sa licnom kartom uci u nasu dragu BH?
Ako bi se to moglo odraditi onda bih zamijenio pasos dok sam tamo...

Hvala unaprijed!!!
burekodsira

#2 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by burekodsira »

valja tebi proci izlaznu granicu, to nek ti bude veca briga
pumpadzija

#3 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by pumpadzija »

burekodsira wrote:valja tebi proci izlaznu granicu, to nek ti bude veca briga
Hvala drug, vidis na to sam zaboravio... :-? Iz
Libyano

#4 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Libyano »

Nemas problema izaci iz bilo koje zemlje sa isteklim pasosom, sve dokle se vracas u svoju zemlju.
Kada dodjes na aerodrom predas istekli pasos i imaces samo nesto duzu proceduru, moraces neku potvrdu potpisati i to je sve, ne treba ti licna. Ne znam je li ti veliki problem u nasoj ambasadi putni list izvaditi, sa njim regularno mozes proci, a vadjenje traje pola sata.
Koshpa

#5 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Koshpa »

s licnom mozes uci u bih bez problema, samo sto ne mozes izaci iz drzave u kojoj se trenutno nalazis sa licnom, a ako se pojavis na aerodromu sarajevo samo sa licnom ili isreklim pasosem ide ti prekrsajna prijava zbog ne vazeceg dokumenta i kazne su jako visoke, a niko ti ne moze zabraniti da udjes u svoju maticnu zemlju sa licnom karom te zemlje
Libyano

#6 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Libyano »

Koshpa wrote:s licnom mozes uci u bih bez problema, samo sto ne mozes izaci iz drzave u kojoj se trenutno nalazis sa licnom, a ako se pojavis na aerodromu sarajevo samo sa licnom ili isreklim pasosem ide ti prekrsajna prijava zbog ne vazeceg dokumenta i kazne su jako visoke, a niko ti ne moze zabraniti da udjes u svoju maticnu zemlju sa licnom karom te zemlje
Nema prekrsajnih prijava, imao sam dosta ovakvih slucajeva, i niko nije prekrsajno gonjen.
Ti fino pasos u ruku i nista ne brini, sve ces regularno proci. Ako imas suhvu, izvadi putni list.
sanaman

#7 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by sanaman »

Libyano wrote:Nemas problema izaci iz bilo koje zemlje sa isteklim pasosom, sve dokle se vracas u svoju zemlju.
Kada dodjes na aerodrom predas istekli pasos i imaces samo nesto duzu proceduru, moraces neku potvrdu potpisati i to je sve, ne treba ti licna. Ne znam je li ti veliki problem u nasoj ambasadi putni list izvaditi, sa njim regularno mozes proci, a vadjenje traje pola sata.
ovo provjeri jos jednom, jer ne stoji. kao stranac u vecini drzava dok boravis na njihovom teritoriju moras imati vazeci pasos.
Dabba

#8 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Dabba »

pumpadzija wrote:Dragi moji forumasi,
Da li iko od vas zna da li se sa licnom kartom (CIPS-ova) moze uci BH? Konkretno na SA aerodrom. Pitam iz razloga jer mi je BH Pasos istekao i vec imam isplanirano da odem do ambasade u DC-u da ga zamijenim. Receno mi je da otprilike sva procedura oko pasosa traje dva mjeseca sto ne bi bio problem da se meni nisu planovi promijenili (plan je bio da idem kuci tek u maju)... :)

Naime, trebao bih trknuti do Bosne slijedeci mjesec, pa me interesuje da li je to nemoguca misija (uzimajuci u obzir istekli pasos) ili se moze sa licnom kartom uci u nasu dragu BH? Ako bi se to moglo odraditi onda bih zamijenio pasos dok sam tamo...
Hvala unaprijed!!!
Sefe, u kojoj god da se drzavi nalazis vec si u problemu. Ni blizu prici aerodromu u toj drzavi gdje se nalazis, dok neces u rukama imati BILO kakav VAZECI BiH dokument. Jedina vadiona ti je, trk u konzulatu napraviti putni list. Sa putnim listom u BiH i onda uradis novi pasos.
Gray

#9 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Gray »

Sve i da mozes uci u BiH, kako ces se vratiti u Ameriku bez pasosa (pod pretpostavkom da nemas americki pasos)?
pumpadzija

#10 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by pumpadzija »

Kakve su prilike, uzecu putni list (tek da sam koliko/toliko rahat) pa cu tamo zamijeniti pasos. Hvala svima na pomoci... :)
Libyano

#11 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Libyano »

sanaman wrote:
Libyano wrote:Nemas problema izaci iz bilo koje zemlje sa isteklim pasosom, sve dokle se vracas u svoju zemlju.
ovo provjeri jos jednom, jer ne stoji. kao stranac u vecini drzava dok boravis na njihovom teritoriju moras imati vazeci pasos.
Istina, ali kao stranac koji ima boravak u nekoj zemlji imas i licnu kartu ili ekvivalent, i ne nosis pasos sa sobom.
Pasos jedino pokazuju turisti ili osobe koje su sa ulaznom vizom.
Razlike mogu postojati od zemlje do zemlje, ja govorim iskustvo koje sam imao tamo gdje sam ja bio, iz nicka se vidi :)
sanaman

#12 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by sanaman »

Libyano wrote:
sanaman wrote:
Istina, ali kao stranac koji ima boravak u nekoj zemlji imas i licnu kartu ili ekvivalent, i ne nosis pasos sa sobom.
Pasos jedino pokazuju turisti ili osobe koje su sa ulaznom vizom.
Razlike mogu postojati od zemlje do zemlje, ja govorim iskustvo koje sam imao tamo gdje sam ja bio, iz nicka se vidi :)
ja cu ti reci za njemacko govorno podrucje, kao stranac si duzan da nosis pasos sa sobom, i boravak koji imas se ravna prema pasosu tj. imas obavezu posjedovanja vazeceg pasosa bez obzira na boravak.
Teea

#13 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Teea »

zal' iko jel moze sa njemackom EU licnom da se udje u BiH na aerodromu ili traze striktno pasos ?Ima li ko da radi na aerodromu?
Sephora

#14 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Sephora »

Moze li se preci granični prelaz u BiH ( uci u BiH ) sa validnom ličnom BiH kartom , bez pasoša !

Hvala!!
DZONPI

#15 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by DZONPI »

Zna li neko moze li se sa licnom Evropske zemlje uci u BiH.Znam da nije problem sad ni u Hrvtasku uc sa licnom ali za BiH neznam.
Sephora

#16 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Sephora »

Znaci niko nista ne zna ..:D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by KatarinaKosaca »

Ako si BIH državljanin u BIH možeš ući sa bilo čim, nema te pravo ni vratiti niti ti osporavati, ulaziš u svoju zemlju. Pitanje je jedino iz koje zemlje ulaziš, da li će ti oni praviti probleme. Ja sam izgubila u CG ličnu, pasoš nisam ni nosila, sa vozačkom i papirom da mi je izgubljena lična ušla u BIH. Crnogorac mi pravio probleme, jedva me pustio, slao u ambasadu u Podgorici itd, a na BIH prijelazu mi rekli "Mi vas moramo pustiti , vi ste naš državljanin". Tako da nije problem ulazak, nego izlazak iz zemlje iz koje ćeš preći. Ako je Srbija ili CG ne bi trebalo biti problema. Ako je Cro, valjda će te pustiti kad vide da imaš pasoš, ali je samo istekao.
Sephora

#18 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Sephora »

Hvala ti KatarinaKosaca , ne znam da li ce me Hrvati zezati na izlasku iz Hr , nosam imala namjeru dolaziti u BiH tako ni produžiti pasoš nije mi bio prioritet ..a stvar se odvila drugacije od predviđenog.. Pa vidjet cu , odoh ,pa ako me ne puste onda imam oči za plakanje..:) :(
Bilki

#19 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Bilki »

Teea wrote:zal' iko jel moze sa njemackom EU licnom da se udje u BiH na aerodromu ili traze striktno pasos ?Ima li ko da radi na aerodromu?
za aerodrom nisam siguran ali na granicnim prijelazima ne predstavlja nikakav problem sa licnim iz zemalja sengenskog prostora
putnik_00

#20 Istekao mi pasos

Post by putnik_00 »

Istekao mi pasos prije neki dan a trebao bih uskoro u posjetu u Sarajevo.
Nalazim se na Floridi i da bi obnovio pasos kazu u ambasadi da moram licno doci D.C. To mi je velik trosak i komlikovano sad sa Floride letiti jos u D.C.
Za putni list isto traze svasta nesto...
Krenuo bih sa istknutim pasosem pa kad stignem u Sarajevo izvadicu novi. Nadam se da mi nece praviti probleme na aerodromu pri izlasku iz USA i pri ulasku u Sarajevo. Jel neko mozda bio u ovakvoj situaciji?
kica

#21 Re: Istekao mi pasos

Post by kica »

Pa kako mislis da te puste u drzavu, neces moci uci, ako nemas putnu ispravu.

Nema sanse da te puste sa isteknutim pasosom.

Moras produzit sebi pasos preko Ambasade.

Kad otvars temu prvo dobro pretrazi jer ista postoji vec:

http://www.klix.ba/forum/ulaz-u-bh-sa-l ... 1s100.html
zodi36

#22 Re: Istekao mi pasos

Post by zodi36 »

Bez ljutnje jedno od glupljih pitanja ovde.Pa bolan kako ti pada uopste na um da bi to bilo izvodljivo,mislim krenuti sa isteknutim pasosem....I jos bez ljutnje,pa fakat je onda istina ona narodna da ljudi nedolaze po 5 god iz Usa jer nemaju kesa.Tebi skupo otici do Wasingtona...Joj dijasporo,dijasporo Bogu si teska
putnik_00

#23 Re: Istekao mi pasos

Post by putnik_00 »

Putni list daju samo u slucaju napustanja zastalno US, smrtni slucaj ili bolest blizih clanova obitelji, i vazi 20 dana. Ne znam dali je ovaj lik pumpadzija dobio putni list nije napisao kako je usao?
Imam green card i cuo sam da postoji putni dokument (bjeli pasos) koji izdaje USCIS ovdje? Znali mozda neko?
melb26sa

#24 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by melb26sa »

Predaj za americko drzavljanstvo(kad god se kvalifikujes) i onda putuj na tom pasosu. Da tada, kad ti je previse do DCja da obnovis BH pasos, sjedi kuci i ne izlazi iz amerike.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Ulaz u BH sa licnom kartom (istekao pasos)

Post by Truba »

opet trolanje
mada moram reći
oooooj Bogo ko živi i radi u americi i kakva se pitanaj postavljaju
pa nazovi ambasadu i pitaj ih šta da radiš
Post Reply