Hoćešda kažeš da se je uskladio zakon tako da fondovi nemoraju mnogo prodavati dionica po niskim cijenama.panzer wrote:To je završeno u drugom dijelu prošle godine. Fondovi su uskladi portfolia sa zakonskim propisima i oko toga više nema bojazni.HORN1 wrote:Postoji još nešto što treba znati a vezano za dionice JPESR, fondovi imaju oko 5,5% ektroprivrede i po propisima trebali su davno prodati određene količine dionica što bi moglo drastično oboriti cijenu JPESR. Međutim nisu prodali dosad i sumnjam da ima ikakve logike da bi prodavali po ovim cijenama sad koje su dosta manje od svih dosadašnjih cijena. Prodavaće samo ako budu imali neki dobar interes a taj je da im netko ispod stola da kakav dobar mito.
Međutim prodavali ili ne realna vrijednost dionice je dosta veća i onaj tko može čekati trebao bi sigurno debelo profitirati.
Znam da je zakon bi neispravno i nelogično donesen međutim da je sličan zakon donešen i da šteti običnim građanima nebi ga mijenjali iako bi uvidjeli da su u neku ruku pogriješuli.
Znam da je prvobitno bilo da mogu imati manje učešće jednog emitenta u portfelju fonda a takođe su imali i ograničenje tako da su mogli imati manje procentualno učešće u dionicama jednog emitenta dok im se je sad povećao procenat u oba slučaja.
Vidim da poznaješ situaciju pa bih te zamolio za mišljenje vezano za transparentnost sarajevske berze, nemaju više transparentne izvještaje o trgovanju dionicama kao i o poslovanju dioničkih društava uvrštenih na sase.
Čini mi se da se je rad berze u pogledu ispravnosti i transparentnosti rada pogoršala od kad je došao sadašnji direktor. Čini mi se da je trenutna situacija u pogledu drastičnog pada posljedica ne samo recesije već i zakulisanih radnji vezanih za berzu. Naime sase je sa bivšim direktorom konstantno napredovala i razvijala se u dobru berzu.
Dolaskom nove uprave počinju razni problemi koji dovode do ovakvog stanja na tršištu kapitala i ja vjerujem da berza morala davno smijeniti one koji joj štete svojim radom da nisu izdate obaveznice i to ovu upravu nezasluženo još uvjek zadržava na površini. Naime u svijetu je bio 50% do 60% pad dok je kod nas pad daleko veći. u svijetu je došlp do dobrog oporavka od pedeset posto tako da su cijene dionica otprilike na 75% do 80% od onih iz najboljih vremena a kod nas su cijene dionica od10% do 25% od najboljih što je nerealno i jasno navodi na zaključak da mnoge stvari nefunkcionišu ispravno i transparentno.
Znajući da veliki investitori ako imaju pravovremene i ispravne informacije naprimjer kupiće zlato na bilo kojoj berzi jer im je cilj da ostvare zaradu i što je cijena niža u osnovu na druga tržišta veća im je zarada.
Pa treba se upitati iako je logički da od osnivanja sase prolaskom vremena sve više i više investitora upoznaje istu i uključuje se u trgovanje na istoj mi imamo drukčiju situaciju. Osnivanjem sase polako raste tržište i razvija se po zavidnoj stopi sve do smjene starog direktora, dolaskom novog direktora nema više onakvog razvoja i investitori umjesto da nastave dolaziti i da se potvrdi pravilo da su berze kao spojene posude sase počinje sve više ličiti na oronuli splav bez dobronamjernog kormilara.
Trebala bi komisija za vrednosne papire istražiti rad i transparentnost berze te ih pitati zašto nemaju funkcionalne mnoge stvari kao i ostale berze bar kao one u okruženju.