Ukrajina

Post Reply
Challenger__

#8626 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Cheli

Kako komentarises izjavu Lukasenka?

Malo je reci da sam iznenadjen.

Bice da frajer nije sluga Moskve kako se mislilo.
- Koncepcijske razlike. Ne treba zaboraviti da su, na primjer, u Ukrajini, najveći euroskeptici i najveći zagovornici rusko-ukrajinsko-bjeloruskih integracija bili upravo ukrajinski komunisti, koji su sa Janukovičem bili u vladajućoj većini. Međutim, oni se kategorički protive podjeli zemlje. Sa Rusijom i Bjelorusijom - da, komadanje zemlje - ne;

U ovakvim situacijama kada se sa sigurnošću ne zna gdje sve ovo vodi i na šta će sve to izaći, sasvim je logično da dođe do kolebanja. Tim prije, ako Lukašenko u ovim procesima vidi opasnost i po sebe samog.
Challenger__

#8627 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Vidite... Jednu stvar ne treba smetnuti sa uma: veliki je broj pristalica rusko-ukrajinsko-bjeloruskih integracija, ali, ti ljudi su po pravilu protiv komadanja svoje zemlje. Ovako se ostavlja utisak da se baš to dešava iako se Kremlj tiho zaklinje da neće ostaviti ni milimetar Ukrajine izvan Ukrajine...

Ovo su procesi velike dinamike koje je teško ocjeniti iz ugla potencijalnog epiloga.
Klavikula

#8628 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

naravno da nije, imali su oni sukoba i oko Carinske unije.

a pitanje je i da li je on dao tu izjavu, ili je izmisljena. ne bi bilo prvi put.
Challenger__

#8629 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:

naravno da nije, imali su oni sukoba i oko Carinske unije.
Upravo. Sve samo ne vazal.
a pitanje je i da li je on dao tu izjavu, ili je izmisljena. ne bi bilo prvi put.
Treba sačekati potvrdu.
Co0l

#8630 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Ne znam cemu cudjenje.Sa svime sto je u toj izjavi navedeno se moze svako,ko ima i gram sive mase u mozgu,sloziti,pa bila to Lukasenkova izjava ili necija drugo.
Challenger__

#8631 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Stvar je intepretacija: za jedne je ovo proces demontaže Obumine "vlade" u Kijevu, a za druge opasan proces dezintegracije zemlje.

_____

Zaboravio sam jedan detalj koji se tiče Lukašenka: on se preporučivao kao medijator između posvađanih regija Ukrajine. Ako je onaj intervju tačan, onda je to vrlo mogući marketinški potez.
jastuk1

#8632 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Mister Yes wrote:
jastuk1 wrote: I ko zna šta će se još sve odcjepiti od Ukrajine i pripojiti Rusiji ili biti nezavisna država izvan Ukrajine. !!!!
Neće ništa više. Krim je morao jer je to previše važno Rusiji. Ali neće ništa više se odcjepiti. Dobit će dobiti veliku autonomiju i mogućnost veta na državnom nivou na sve odluke koje ne odgovaraju istoku Ukrajine (čitaj Rusiji). Rusiji je to veći interes jer će putem te automije i veta kontrolisati cijelu Ukrajinu.
Jest al onda zapad Ukrajine ne dobiva ono što hoće (kontrolu cijele Ukrajine) i onda im ovaj cijeli poduhvat pada u vodu. Meni se čini da zapad Ukrajine istoku neće baš tako lako davati autonomiju i veto jer su tamo već instalirali svoje oligarhe. Morat će trenirati strogoću što će dovoditi do tenzija.
Kikibombona

#8633 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote: - Koncepcijske razlike. Ne treba zaboraviti da su, na primjer, u Ukrajini, najveći euroskeptici i najveći zagovornici rusko-ukrajinsko-bjeloruskih integracija bili upravo ukrajinski komunisti, koji su sa Janukovičem bili u vladajućoj većini. Međutim, oni se kategorički protive podjeli zemlje. Sa Rusijom i Bjelorusijom - da, komadanje zemlje - ne;

U ovakvim situacijama kada se sa sigurnošću ne zna gdje sve ovo vodi i na šta će sve to izaći, sasvim je logično da dođe do kolebanja. Tim prije, ako Lukašenko u ovim procesima vidi opasnost i po sebe samog.
To je to.

Lukasenko je pokazao da nije ruska pudlica kao ove americke sluge sa Majdana.
Co0l

#8634 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Stvar je intepretacija: za jedne je ovo proces demontaže Obumine "vlade" u Kijevu, a za druge opasan proces dezintegracije zemlje.
Aha,tako znaci neki zovu agresiju i aneksiju dijelova teritorija suverene susjedne zemlje,demontaza vlade. :thumbup:
Fantassin

#8635 Re: Ukrajina

Post by Fantassin »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:Stvar je intepretacija: za jedne je ovo proces demontaže Obumine "vlade" u Kijevu, a za druge opasan proces dezintegracije zemlje.
Aha,tako znaci neki zovu agresiju i aneksiju dijelova teritorija suverene susjedne zemlje,demontaza vlade. :thumbup:
Nakon sto su desnicari izvrsili drzavni udar i izbacili legalnu vladu normalno da ce Rusi koji zive u dijelovima Ukrajine koji su darovani istoj od strane Rusije krenuti lagano svojim putem...,
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8636 Re: Ukrajina

Post by Truba »

Co0l wrote:
pa turci-osloboditelji su to uradili na cipru
ne vidim da ih iko kritikuje :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Challenger__

#8637 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Samo, kod tih - nazovimo ih - ruskih naroda, opnoniranje se ne sagledava kroz nužnu konfrontaciju, nego kroz različite poglede na stvar, što je hiljadugodišnja tradicija vojne demokratije bojara, ratnog plemstva. Lukašenko ima drugačiju ekonomsku vizuru, ali on je esktremno čvrst u pogledu rusko-ukrajinsko-bjeloruskih integracija.

Minsk je jedan od stožera Evroazijske unije.

p.s.

Iako ne treba ni isključiti da je riječ o političkoj igri dobrog i lošeg polcajaca. Sačekaćemo, još je rano za kategoričke sudove.
Challenger__

#8638 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:Aha,tako znaci neki zovu agresiju i aneksiju dijelova teritorija suverene susjedne zemlje,demontaza vlade. :thumbup:
- Pusti tu jadnu balkansku vizuru. Jedan NATO se namjerio da se pomjeri na zapad. Nakon serije kršenja "Sporazuma o neširenju na istok". Ako si očekivao pasivan odnos Rusije u ovoj situaciji, onda imaš ozbiljan problem.

Moja lična pozicija nema veze sa analitičkim pristupom. Ja bih volio da Ukrajina ostane cjelovita, kakva je bila prije američkog puča u Kijevu, ali naše lične želje su irelevantne u cijeloj priči.
Grean

#8639 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Black swan wrote:
Argumenti su slicni ali nisu isti.

Ne znam za Ukrajinu ali po pitanju Kipra Turci su imali pravo, grcka vojna hunta je htjela ujedinjenje Kipra i Grcke, Turci su se zastitili manjinsko tursko stanovnistvo vojnom intervencijom.
Challenger__

#8640 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

:lol:
Co0l

#8641 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Fantassin wrote:
Co0l wrote:
Nakon sto su desnicari izvrsili drzavni udar i izbacili legalnu vladu normalno da ce Rusi koji zive u dijelovima Ukrajine koji su darovani istoj od strane Rusije krenuti lagano svojim putem...,
Aha,'desavanje naroda' i slicne price za malu djecu koje mogu proci samo kod onih koji su ili bili premladi da se sjecaju neceg slicnog kod nas prije 20 godina ili su tada i sada bili pod uticajem medija onih koji su organizovali ta 'desavanja naroda'.

A cak i kada bi uzeli takvu interpretaciju dogadjaja u Ukrajini kao tacnu i opravdali otcjepljenje dijelova teritorije svrgavanjem korumpiranog Janukovica,cak i u tom slucaju ruska vojna invazija na suverenu i nezavisnu Ukrajinu i aneksija njenog teritorija nema opravdanja.
Co0l

#8642 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Black swan wrote:
Co0l wrote:
Nit su Turci istu stvar uradili na Kipru nit je tacno da ih niko ne kritikuje.
Truba

#8643 Re: Ukrajina

Post by Truba »

satraše se :D od kritike
Co0l

#8644 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:Aha,tako znaci neki zovu agresiju i aneksiju dijelova teritorija suverene susjedne zemlje,demontaza vlade. :thumbup:
- Pusti tu jadnu balkansku vizuru. Jedan NATO se namjerio da se pomjeri na zapad. Nakon serije kršenja "Sporazuma o neširenju na istok". Ako si očekivao pasivan odnos Rusije u ovoj situaciji, onda imaš ozbiljan problem.

Moja lična pozicija nema veze sa analitičkim pristupom. Ja bih volio da Ukrajina ostane cjelovita, kakva je bila prije američkog puča u Kijevu, ali naše lične želje su irelevantne u cijeloj priči.
Gledaj,ja bih takav stav postovao kada bi onaj ko ga iznosi postovao iste principe kada je puc u Egiptu u pitanju ili 'agresija' na Siriju.Ovako je to sve samo ne analiticki pristup.
Challenger__

#8645 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Puč u Egiptu nije izveo onaj mamlaz Obuma, nego narod i vojska.

Neuporedivo.
Grean

#8646 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Pa i ne treba da ih kritikuju, ljudi se zastitili od grckih cetnika.
Truba

#8647 Re: Ukrajina

Post by Truba »

saće malo opet ruske ćete da prave sranja pa će turske ćete nastaviti praviti sranja za vrijeme dok američke ćete prave sranja

jedino ćete ćete ne prave sranja :D samo laprdaju nadam se da će tako i nastaviti
tnnt

#8648 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

Challenger__ wrote:Puč u Egiptu nije izveo onaj mamlaz Obuma, nego narod i vojska.

Neuporedivo.
za razliku od Ukrajine, vojska u Egiptu je itekako ovisna i povezana sa Amerima
navedi mi jedan jedini argument i dokaz da iza puča u Ukrajini stoje Ameri a ne korumpiranom vladom nezadovoljni ljudi?
pri tome pod dokazima nemislim na Putinovu jeftinu propagandu bez ijednog argumenta
i kakve sve to veze ima sa aneksijom djelova zemlje i seperatizmom?
zlajaBHF

#8649 Re: Ukrajina

Post by zlajaBHF »

Challenger__ wrote:Puč u Egiptu nije izveo onaj mamlaz Obuma, nego narod i vojska.

Neuporedivo.
:D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8650 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

rusija do tokija
Post Reply