Ukrajina

Post Reply
edinhusic1979

#6701 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

anthraxQ wrote:Россия i Русь nisu isti... sami sebe negirate.

Ni ukrajinci ni bjelorusi ni rusi tu drzavu ne zovu Rusija(Россия) nego Rus(Русь).
pa oni tako zovu i sadasnju rusiju,,to je na njihovom jeziku,,,
rekao si da ces se odjaviti,,sta cekas,
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#6702 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

edinhusic1979 wrote:
anthraxQ wrote:Россия i Русь nisu isti... sami sebe negirate.

Ni ukrajinci ni bjelorusi ni rusi tu drzavu ne zovu Rusija(Россия) nego Rus(Русь).
pa oni tako zovu i sadasnju rusiju,,to je na njihovom jeziku,,,
rekao si da ces se odjaviti,,sta cekas,
Tesko je kad se prica o pojmovima za koje prvi puta cujes...

Nego hajde ti idi posavjetuj ove iracane da ne usvajaju zakon o vjencavanju desetogodisnjih curica..

:thumbup:
RepB

#6703 Re: Ukrajina

Post by RepB »

Hlapoje wrote:
RepB wrote: Aha, priznajes znaci Schröder je ruski placenik, ali eto pravedan placenik, pa da Putin nije u pravu on bi ga javno nalijepio i rekao znas Putin je ruski Milosevic i radi iste stvari kao i Milosevic, ali "posto je Putin u pravu, onda Schröder nepristrasno tvrdi da je u pravu i ako mu bankovni cek svaki mjesec potpisuje taj isti Putin"?

Sto se tice YouTube klipa, nije to moj "propagandni film", ali sigurno je da su Crvene Beretke bile na Kosovu, a svi u Bosni i Hrvatskoj znaju, gdje se ti psi rata pojave, tu nema hrabrosti i junastva, jer takvi su redovno u najboljoj uniformi bjezali od svojih oponenata na bojnom polju, nego gdje su ti psi rata bili, tu su najebali civili, a sigurno je da su bili na Kosovu, ima hrpa svjedocenja i prema srpskim izvorima.

Pogledati emisiju B92 Jedinica. Ima tu i video materijala koji to dokazuju.
Taj Schröder je u vreme kad je bio nemački kancelar takodje lagao svoj narod o razlozima intervenisanja na Kosovu.
Jel neko onda dovodio u pitanje njegovu iskrenost?
Nije.
Svi oni lažu po potrebi onog koji ih plaća.
.
Upravo tako, "socijalista" Schröder je na jednoj strani uvodio kineski sistem placa u Njemacku, s cime je maltene rasturio Eurozonu, jer druge zemlje Eurozone imaju zakonski propisane minimalne dohodke koji su negdje i 1500 eura mjesecno, pa danas 8,5 miliona Njemaca (imigranata vecinom) zaradjuje za puno radno vrijeme ispod 450 eura mjesecno neta, a s druge strane je sebe ugradjivao u Gazprom i prvi dan nakon sto je napustio funkciju kancelara je postao direktni ruski placenik. Mislim formalno, a stvarno je vjerovatno to bio jos dok je bio na funkciji kancelara jer je tad pripremao teren za osobnu korist, vjerovatno od momenta kad je dobio izvjestaje agencija za ispitivanje izbornih rezultata pa kad je vidio da ce ga Merkel poderati na izborima, radio na tome da se uvali u Gazprom.

Kao ruski placenik, kao neko kome Putin svaki mjesec potpisuje bankovni cek, Schröder je irelevantan i materijalno vezan za Ruse, tacnije samo mu pertle vire iz ruske guzice. Prema tome, nema govora o nepristrasnosti Schrödera u vezi Kosova, u vezi Ukrajine, u vezi Krima u vezi bilo cega gdje postoje bilo kakvi ruski interesi.
Last edited by RepB on 17/03/2014 12:40, edited 1 time in total.
edinhusic1979

#6704 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

Kijevska Rusija

Kijevska Rusija je prva ruska država formirana oko grada Kijeva od 880. do XII veka. Zahvaljujući knezu Vladimiru I Velikom Kijevska Rusija je prihvatila hrišćanstvo od Vizantije 988. Period vlasti Vladimira Velikog (980.-1015.) i Jaroslava I Mudrog (1019.-1054.) predstavlja Zlatno doba Kijevske Rusije. Bila je po površini najveća evropska država svog vremena, a po nekima i kulturno najnaprednija.

procitaj prvu recenicu
http://sh.wikipedia.org/wiki/Kijevska_Rusija

http://sr.wikipedia.org/wiki/Кијевска_Русија
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#6705 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

edinhusic1979 wrote:Kijevska Rusija

Kijevska Rusija je prva ruska država formirana oko grada Kijeva od 880. do XII veka. Zahvaljujući knezu Vladimiru I Velikom Kijevska Rusija je prihvatila hrišćanstvo od Vizantije 988. Period vlasti Vladimira Velikog (980.-1015.) i Jaroslava I Mudrog (1019.-1054.) predstavlja Zlatno doba Kijevske Rusije. Bila je po površini najveća evropska država svog vremena, a po nekima i kulturno najnaprednija.

procitaj prvu recenicu

Naveo sam ti nazive tih drzava na ruskom jeziku, i NISU ISTI.

Mozes ti kopirati sta hoces, to samo pokazuje da posjedujes Wikisindrom- Kijevska Rusija je nepostojeca drzava.
edinhusic1979

#6706 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

anthraxQ..
a sta reci za tebe,,dovoljno ti je ukucati na google .kijevska rusija,,uzmi bilo koji jezik i svagdje pise to je prva ruska drzava
sta sad tebi covjek moze konkretno dokazati ,nista,
mozes ti reci da nije postojalo ni otomansko carstvo,,mi tebi mozemo ostavljati linkove ti ces i dalje tvrditi svoje.

znaci sa takvima kao ti nema diskusije,,osporavati kijevsku rusiju :izet: :-)
hajd nadji jel postoji jos iko da je osporavo postajanje kijevske rusije,,
i jedan istoricar,i jedan ucesnik bilo kog foruma, :-) :-) :-)
AleksoMKD

#6707 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Pripadnici desnih snaga u Kijevu legitimisu gradjane po ulici, oni su sada fakticki policija u Kijevu.

Image

Image
anthraxQ

#6708 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

edinhusic1979 wrote:anthraxQ..
a sta reci za tebe,,dovoljno ti je ukucati na google .kijevska rusija,,uzmi bilo koji jezik i svagdje pise to je prva ruska drzava
sta sad tebi covjek moze konkretno dokazati ,nista,
mozes ti reci da nije postojalo ni otomansko carstvo,,mi tebi mozemo ostavljati linkove ti ces i dalje tvrditi svoje.

znaci sa takvima kao ti nema diskusije,,osporavati kijevsku rusiju :izet: :-)
hajd nadji jel postoji jos iko da je osporavo postajanje kijevske rusije,,
i jedan istoricar,i jedan ucesnik bilo kog foruma, :-) :-) :-)

:kiss: ...

sta kazu iracani? nece.. aaaa
edinhusic1979

#6709 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

Malorusi je starší, v posledním období carského Ruska i oficiální, název pro Ukrajinců. Je to protiklad pojmu Velkorusů, kterým se označovali a dodnes někdy označují (dnešní) Rusové.

http://www.omnipedia.cz/index.php/Malorusi
anthraxQ

#6710 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

edinhusic1979 wrote:Malorusi je starší, v posledním období carského Ruska i oficiální, název pro Ukrajinců. Je to protiklad pojmu Velkorusů, kterým se označovali a dodnes někdy označují (dnešní) Rusové.

ceski izvor?

:D
Pa Bog te, samo ukucaj Kievan Rus na google..i dobiti ces sve sto ti treba.
Hlapoje

#6711 Re: Ukrajina

Post by Hlapoje »

RepB wrote: Prema tome, nema govora o nepristrasnosti Schrödera u vezi Kosova, u vezi Ukrajine, u vezi Krima u vezi bilo cega gdje postoje bilo kakvi ruski interesi.
Nije Schröder otkrio toplu vodu kad je rekao da je intervencija NATO na Kosovu bila nelegalna, jer to znaju svi s obzirom da je izvršena bez mandata UN-a i Saveta Bezbednosti.
On je samo podsetio na to, želeći da opravda rusku intervenciju na Krimu.
To je u stvari ispravno i legitimno podsećanje.
A to što on nikad ne bi podsećao na te stvari, da trenutno ne radi za Ruse...to je druga stvar.
edinhusic1979

#6712 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

anthraxQ wrote:
edinhusic1979 wrote:Kijevska Rusija

procitaj prvu recenicu

Naveo sam ti nazive tih drzava na ruskom jeziku, i NISU ISTI.

Mozes ti kopirati sta hoces, to samo pokazuje da posjedujes Wikisindrom- Kijevska Rusija je nepostojeca drzava.
tebi se ne moze pomoci,,a slazem se da je kijevska rusija ne postojeca drzava vec 800 godina,
a jesul ikad stanovnici danasnje ukrajine se zvali malorusi
jel postoji bjelorusija i narod po imenu bijeli rusi
thepatriot

#6713 Re: Ukrajina

Post by thepatriot »

Срочное сообщение для татар, живущих в Крыму - Russian Translation
Islam and Politics
Written by Imran Nazar Hosein

Ассаляму алейкум всем моим татарским братьям и сестрам в Исламе, живущим в Крыму.
Для вас сейчас наступил самый критический момент в истории.

Большевицкая революция 1917 года, принесшая коммунизм и безжалостный СССР, была спланирована и осуществлена русскими евреями-сионастами, принадлежащими к Гог и Магог.

Когда в 1944 году Сталин приказал несправедливо депортировать вас из родной Крымской земли в Сибирь и другие места, это были Гог и Магог, ответственные за тот этнический геноцид, а не русские.

Россия – это Рум, упомянутый в Коране в суре ар-Рум. Русская православная церковь также сильно пострадала от жестокого СССР.

После распада коммунизма и СССР, и после вашего возвращения в Крым, вы столкнулись со многими трудностями возврата вашего наследственного имущества, которое было оставлено во время депортации Сталиным.

Но сейчас для вас наступила возможность всей вашей жизни. Шанс, который больше не будет предоставлен. Вы имеете возможность в это воскресение проголосовать на референдуме в поддержку союза Крыма и России. Я призываю вас проголосовать на референдуме в поддержку этого союза. Если вы это сделаете, по всей вероятности, Россия и российское правительство, которые сейчас возвращаются к православному христианству (т.е. Рум, упомянутый в Коране), ответят положительно и с благодарностью и проследят, чтобы вы восстановили ваше наследственное имущество и продолжили жить в Крыму свободно и на правах, которые необходимы мусульманам для соблюдения веры в Аллаха и Его Посланника (мир ему и благословение Аллаха).

Пророк Мухаммад (мир ему и благословение Аллаха) предсказал, что мусульмане заключат союз с Румом в Последнюю Эпоху (Ахиру Заман), и для меня очевидно, что сейчас татарские мусульмане играют историческую роль в осуществлении этого пророчества.

С любовью,

Ваш брат,

Имран Н. Хосейн.
edinhusic1979

#6714 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

Ukrajinci (ukrajinski: українці; ranije Rusini, Malorusi) su jedan od tri velika istočno-slavenska naroda nastanjen u Ukrajini i susjednim područjima. Jezik Ukrajinaca pripada slavenskoj grani indo-evropske jezične porodice

http://bs.wikipedia.org/wiki/Ukrajinci
anthraxQ

#6715 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

bjeloruski: Беларусь – Belarus',

ruski: Белоруссия – Belorussia

zanimljivo je sta rade rusi. kakve podvale prave...

na bjeloruskom je naziv Belarus, a na ruskom je Belorusija.

i ispada da su bjelorusi(iako i na nasem ispada tako) neki bijeli rusi.

iako je je u ruskom sasvim jasna razlika izmedju Rus(kao Kijevska Rus) i Rusija.
edinhusic1979

#6716 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

anthraxQ wrote:
edinhusic1979 wrote:Malorusi je starší, v posledním období carského Ruska i oficiální, název pro Ukrajinců. Je to protiklad pojmu Velkorusů, kterým se označovali a dodnes někdy označují (dnešní) Rusové.

ceski izvor?

:D
Pa Bog te, samo ukucaj Kievan Rus na google..i dobiti ces sve sto ti treba.
pa dobro sta tu pise prevedi .
AleksoMKD

#6717 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Image
Image
Ukopavanje artiljerije Ruskih snaga na Krimu.

Image
Image
Pantsir PVO sistem Ruskih snaga na Krimu

Image
Ruski radar u bazi koju su napustile Ukrajinske snage na Krimu
anthraxQ

#6718 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

edinhusic1979 wrote:Ukrajinci (ukrajinski: українці; ranije Rusini, Malorusi) su jedan od tri velika istočno-slavenska naroda nastanjen u Ukrajini i susjednim područjima. Jezik Ukrajinaca pripada slavenskoj grani indo-evropske jezične porodice

dzaba tebi troleru govoriti...

Rus i Rusija u tome smislu o kojem govorimo NIJE ISTO

KIjevski/a Rus i Kijevska Rusija uopce nisu iste stvari.
edinhusic1979

#6719 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

anthraxQ wrote:bjeloruski: Беларусь – Belarus',

ruski: Белоруссия – Belorussia

zanimljivo je sta rade rusi. kakve podvale prave...

na bjeloruskom je naziv Belarus, a na ruskom je Belorusija.

i ispada da su bjelorusi(iako i na nasem ispada tako) neki bijeli rusi.

iako je je u ruskom sasvim jasna razlika izmedju Rus(kao Kijevska Rus) i Rusija.
ahahahhahahhahahahahahhahahahahhahahhahahahhahahahahhahahahahahahhahahahahahahhahahahha
ahhahahahhahahahahahhahahahhahahhahahahhahahahahahhahahahahhahahahhahahhahahhahahahhahah
hahahhahahhahahahhahahahhahahahhahahahahhahahahahhahahahahahahhahahahhahahahahhahhahahhah
ahahhahahahahhahahahhahahahahahahahhahahahahhahahahhahahahahahahahhahahahhahahahahhahahah
sta covjek sve isprica
ahhahahahhahahahhahahahahahahahhahhahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahhhahahahahahah
hahahhahahahhahahahahhhahahhahahahahhahahahhahahahahahhahahahhahahahahahahahahahhahahahahah
ti nisi normalan
hahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahhahahahahaha
hahahahhahahahhahahhahahahhahahhahahahhahahahahhahhahahahahhahahahhahahahahahahhahhahahhahhaha
,cudno je da belarus ispadne bijel rus,,trebao je sipasti crni englez
hahahahhahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahhahahahahahahahahhahhahahahhahahhahahhahahhahahha
hahahhhahahahahahhahahahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahhaahhahahahahahahahahahhahahahahaah
sa ovim se niko nije bavio ni u ukrajini ni u bjelorusiji,
hahahahahhahahahahahhahahahahhahahhahahahahhahahhahahahahhahahahhahahahhhahahahhahhahahhahahhaha
hahhahahahahahhahahahhahahhahahahahahhahahahahhahahaahahhahahahahahahahahahahahahaahhahahahahahhh
kakvu podvalu cine hrvati nazivaju svoju zemlju hrvatska a cijeli svijet je naziva kroacija
hhahahhahahahahahahahahahahahhahahhahahahahahahhaahhaahhahahahahahahahahahhahahahhahahahhahahahaha
hahahhahahahhahahahhahahahahahahhahahahahhahahahahahahahahhahahhahahahhhahahahhahahahhahahahahahaha
NE BRUKAJ SE VISE,ALO ZA BOGA ZNAS :izet:
edinhusic1979

#6720 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

anthraxQ wrote:
edinhusic1979 wrote:Ukrajinci (ukrajinski: українці; ranije Rusini, Malorusi) su jedan od tri velika istočno-slavenska naroda nastanjen u Ukrajini i susjednim područjima. Jezik Ukrajinaca pripada slavenskoj grani indo-evropske jezične porodice

dzaba tebi troleru govoriti...

Rus i Rusija u tome smislu o kojem govorimo NIJE ISTO

KIjevski/a Rus i Kijevska Rusija uopce nisu iste stvari.
MA NISU KIJEVSKI RUS USTVARI ZNACI KIJEVSKI ENGLEZ,,A BIJELI RUS BJELORUS USTVARI ZNACI CRNI FRANCUZ :D
OVO STO PISES TI NE PISU NI SAD U UKRAJINI NAJVECI UKRAJINSKI NACIONALISTI. :D
edinhusic1979

#6721 Re: Ukrajina

Post by edinhusic1979 »

ZANIMLJIVO KAKVI TROLERA ima,
ja mogu samo zamisliti koliko ti mrzis rusiju.
ja sam siguran najvise na svijetu,vise i od klicka :-D

a najzanimljivije cim na google ukucas ukrajinci
na bilo cijeoj vikopediji pise
ukrajicni pa u zagradi,nekadasnji naziv rusin ili malorusi :-D
uljepso si mi dan,jest da si ispo budala ali si me pravo nasmijo,
i sta kaze belarus nije bijeli rus vec crni englez :-D :-D :D :D
Max Bunker

#6722 Re: Ukrajina

Post by Max Bunker »

Rusi i Rusini su dva jako slicna a opet razlicita naroda, tako da se ne moze staviti znak jednakosti (kada vec citiras wiki, zasto nisi i ovo citirao:"Ovo ime treba razlikovati od imena zemlje Rusija odakle proizlazi Rusijanac, a pridjev ove riječi je rusijski." ili recimo ovo:"Poglavito Rusini u svijetu smatraju sebe zasebnom etničkom grupom").
To je recimo kao da kazes da su Hrvati i Bosnjaci(Bosanci) isti narod. Istina da je BiH bila tamo prije par desetaka stoljeca dio Hrvatske, da je i kralj okrunjen na Duvanjskom polju, pa da je kasnije nastala banovina pa kraljevina Bosna pa da je Dalmacija bila dio Bosne itd. i ima tih nekih zajednickih elemenata ali su opet uz sve te slicnosti, dva razlicita naroda. Eh tako ti je i sa Rusinima, istina je da su slaveni, da ih se moze vezati za nastanak prve (istocno)slavenske drzave (tzv. kijevske Rusije) iz koje kasnije nastaje i Rusija (jacanjem moskovskog kneza) ali da su identicno sto i Rusi, nema sanse.

Nadalje, ti sinoc k'o maksim po diviziji si pricao o nezavisnosti i deklaraciji o nezavisnosti. Ovo cu sada napisati i ako hoces shvati ako neces, nemoj ali stvarno se vise oko toga necu raspravljati sa tobom.
Deklaracija o nezavisnosti, nije protivna medjunarodnom pravu ali, da bi proglasio deklaraciju o nezavisnoti moras imati neku bazu, neke cinjenice na koje se mozes pozvati i koja ce ti dati legitimitet da takvo sto uradis. Kosovo je imalo (izmedju ostalog i taj legitimitet po Ustavu SFRJ je gledala i Badinterova komisija) izjednacen polozaj sa republikama pa nadalje (a sve ti je ovo i sinoc navedeno) bila su ugrozena i prava Albanaca pa cak i njihov bioloski opstanak itd. Jedna Katalonija bi vec sutra proglasila nezavisnost ali u ovome trenutku to ne moze uraditi jer nema taj osnov da proglasi enzavisnost (pa ti ja navedoh taj neki referendumski zahtjev koji su poslali Španskom parlamentu a ovi glat odbili). Škotska ima najvece sanse za nezavisnost jer je to kod njih moguce ostvariti referenduom (volja naroda i pravo na LEGALAN referendum) pa vidis da se opet neckaju jer ne znaju hocel' ili ne imati dovoljnu podsku (mada su sve prilike da hoce).
Dakle, summa summarum je da deklaracija o nezavisnosti bez tih nekih cinjenica ili razloga koji opravdavaju nezavisnost, ne znaci nista.
sluga_okupatora

#6723 Re: Ukrajina

Post by sluga_okupatora »

Max Bunker wrote:Rusi i Rusini su dva jako slicna a opet razlicita naroda, tako da se ne moze staviti znak jednakosti (kada vec citiras wiki, zasto nisi i ovo citirao:"Ovo ime treba razlikovati od imena zemlje Rusija odakle proizlazi Rusijanac, a pridjev ove riječi je rusijski." ili recimo ovo:"Poglavito Rusini u svijetu smatraju sebe zasebnom etničkom grupom").
To je recimo kao da kazes da su Hrvati i Bosnjaci(Bosanci) isti narod. Istina da je BiH bila tamo prije par desetaka stoljeca dio Hrvatske, da je i kralj okrunjen na Duvanjskom polju, pa da je kasnije nastala banovina pa kraljevina Bosna pa da je Dalmacija bila dio Bosne itd. i ima tih nekih zajednickih elemenata ali su opet uz sve te slicnosti, dva razlicita naroda. Eh tako ti je i sa Rusinima, istina je da su slaveni, da ih se moze vezati za nastanak prve (istocno)slavenske drzave (tzv. kijevske Rusije) iz koje kasnije nastaje i Rusija (jacanjem moskovskog kneza) ali da su identicno sto i Rusi, nema sanse.

Nadalje, ti sinoc k'o maksim po diviziji si pricao o nezavisnosti i deklaraciji o nezavisnosti. Ovo cu sada napisati i ako hoces shvati ako neces, nemoj ali stvarno se vise oko toga necu raspravljati sa tobom.
Deklaracija o nezavisnosti, nije protivna medjunarodnom pravu ali, da bi proglasio deklaraciju o nezavisnoti moras imati neku bazu, neke cinjenice na koje se mozes pozvati i koja ce ti dati legitimitet da takvo sto uradis. Kosovo je imalo (izmedju ostalog i taj legitimitet po Ustavu SFRJ je gledala i Badinterova komisija) izjednacen polozaj sa republikama pa nadalje (a sve ti je ovo i sinoc navedeno) bila su ugrozena i prava Albanaca pa cak i njihov bioloski opstanak itd. Jedna Katalonija bi vec sutra proglasila nezavisnost ali u ovome trenutku to ne moze uraditi jer nema taj osnov da proglasi enzavisnost (pa ti ja navedoh taj neki referendumski zahtjev koji su poslali Španskom parlamentu a ovi glat odbili). Škotska ima najvece sanse za nezavisnost jer je to kod njih moguce ostvariti referenduom (volja naroda i pravo na LEGALAN referendum) pa vidis da se opet neckaju jer ne znaju hocel' ili ne imati dovoljnu podsku (mada su sve prilike da hoce).
Dakle, summa summarum je da deklaracija o nezavisnosti bez tih nekih cinjenica ili razloga koji opravdavaju nezavisnost, ne znaci nista.

Pa imaju oni cinjenice;

-svi ukrajinci su rusi samo to oni jos ne znaju
-uzimanje istorije od prije hiljadu i kusur godina kao temelj aneksiranja i otimanja tudje teritorije
-gdje je rus tu je ruska zemlja
-niko ne sme da ih bije
-kad mogu ameri sto ne bi mogli i mi (mada ameri nisu nigdje aneksirali teritoriju koju su napali)
-vapaji nejaci da se zastite od ukrajinskih fasista (najbolji primjer je ona gospoDZa sto je uputila vapaje iz 5 razlicitih gradova i svaki put je druga osoba al' nejse, sigurno je americka propaganda u pitanju)

Vidis da imaju validne argumente, samo je do nas, zapadnih placenika, sto te argumente necemo da uvazimo. :D
sluga_okupatora

#6724 Re: Rusija: Referendum o pripajanju Krima u skladu sa zakono

Post by sluga_okupatora »

alicmuhamed87 wrote:Rusija: Referendum o pripajanju Krima u skladu sa zakonom

http://bosnian.sahartv.ir/news/rusija-r ... onom-15302

86 postova imas i sve do jednog linkovi sa iste stranice. Nijednog komentara na to sto kacis.
Vrlo malou...ovaj.....dubokoumno. :D
valensija

#6725 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Krim, Kosovo i dvostruki aršini

IZVOR: TANJUG

Pariz -- Francuski dnevnik "Figaro", uporedio reagovanja zapadnih zemalja i medija na krimski referendum o otcepljenju i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008.

Image

Zaključak koji je taj list izveo je da "zvaničnici primenjuju dvostruke aršine", dok mediji "zaboravljaju".

List podseća da su kosovski Albanci 17. februara 2008. godine u parlamentu proglasili nezavisnost Kosova, "južne pokrajine jedne države - Srbije - koju su kao suverenu priznale Ujedinjene nacije".

Jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti priznale su neke države članice Evropske unije, dok su je druge odbacile, kao što su Španija, Slovačka, Grčka, Rumunija i Kipar, što je i danas slučaj, podseća se u tekstu.

Tada su svetski novinari nizali reportaže sa Kosova, o stanovnicima koji "liju suze radosnice u kolektivnom slavlju posle proglašenja nezavisnosti, o ozarenim licima ljudi kojima je laknulo, o slobodi na delu", piše "Figaro". A ko se tada setio da intervjuiše nekoliko hiljada Srba koji od 1999. godine žive povučeno u selima okruženim bodljikavom žicom i oklopnim vozilima KFOR-a, pita se autor teksta i zaključuje: "Niko ili skoro niko".

"Ko je dao reč monasima i monahinjama u lokalnim pravoslavnim crkvama i manastirima koje još nisu napali ili spalili albanski ekstremisti koji sanjaju o etničkom i verskom čišćenju - niko ili skoro niko. Ko se interesuje za to (srpsko) manjinsko stanovništvo na Kosovu - niko ili skoro niko", navodi pariski list.

Šest godina kasnije, južna pokrajina Ukrajine, Krim, proglašava na referendumu svoju želju da se odvoji od države matice, kao onda Kosovo od Srbije, konstatuje autor teksta i pita se da li će zapadni zvaničnici pozdraviti "taj simpatični demokratski potez koji je odobrilo 96,6 odsto birača".

"Da li će na televizijskim kanalima biti prikazivane iste one slike izliva radosti u Sevastoplju i Simferopolju kao nekada u Prištini i Prizrenu? Ne baš", zaključuje list.

Ovoga puta, evropski zvaničnici tvrde da je pravo krimskog naroda na samoopredeljenje "nezakonito" i da ne može da se poistoveti sa pravom Kosovara, kao ni sa pravom Slovenaca i Hrvata 1991. godine, Bošnjaka 1992. i Škota, verovatno, u septembru ove godine, navodi "Figaro".

Neki komentatori sada govore o principu nepovredivosti granica nasleđenom iz 1945. godine, koji nikada nije spominjan 2008. godine, primećuje francuski dnevnik i zaključuje da tako funkcioniše sećanje zapadnih medija - kao vožnja po sistemu "par-nepar".
Post Reply