Više me zanima ko će dobiti TV prava na live prenos rata, CNN ili RT Newspyrocool1 wrote: ↑14/02/2022 00:24Cekamo da Ameri priprijete Rujama da ce im uvest dodatne sankcije ako ne napadnu.Challenger_ wrote: ↑13/02/2022 22:28 Može li iko da ispiše kratak rezime dana? Vijesti a ne spinova.![]()
Ukrajina
- jasib
#31176 Re: Ukrajina
-
Timmy123
#31177 Re: Ukrajina
Pusti ti tu nacionalističku priču.Ta vojska je tu stacionirana po dogovoru ruskih i ukrajinskih nacionalista jer nabacuju jedni drugima volej dok oni pljačkaju narod.@mba wrote: ↑13/02/2022 17:51jasta, putin 200000 vojnika pred garnicu parkirao, a ti o koncertimaTimmy123 wrote: ↑13/02/2022 16:41 Opet ruski i ukrajinski nacionalisti zavađaju narode i skreću pažnju sa bitnih životnih pitanja. I ovim budalama u Kijevu koji se okupljaju i poručuju da su spremni braniti Ukrajinu neko treba objasniti da umjesto što dižu tenzije, pod hitno moraju organizovati
koncert za mir. Cccc...![]()
- karanana
#31178 Re: Ukrajina
geo stratesko pitanje. citam da ruski brodovi rade neke manevre i po mediteranu, i vidim slike i snimke ruskih brodova i podmornica koje prolaze kroz bosfor u istanbulu i idu tamo vamo od crnog mora do mediterana. dva pitanja ustvari: da li ruski ratni brodovi i podmornice koji su u mediteranu imaju neke luke u kojima stanu ili im ne trebaju kopnene luke? vaznije pitanje: ako se bas bas zakuha u sta sumnjam da ce se bas zakuhati toliko, ali hipoteticko pitanje, moze li turkiye/nato zatvoriti bosfor i proglasiti ruska splovila neprijateljskim? interesantno mi je vidjeti ovako nesto gdje ti ratni brodovi prolaze kroz teritoriju potencijalnog neprijatelja, znam postoje ugovori i dogovori o koristenju bosforskog moreuza, ali eto interesantno je.....
- Point.
#31179 Re: Ukrajina
Jedan članak koji nije Chelliejva bolesna ruska propaganda.
Tekst je iz švedskog Aftonbladet, translate prevod.
Tekst je iz švedskog Aftonbladet, translate prevod.
CIA je presrela poruke poslane iz ruskog komandnog centra trupama na terenu i sada upozorava da bi u srijedu mogla doći do ruske invazije Ukrajine.
Istovremeno, izvor iz britanske obavještajne službe MI6 navodi da je jedino preostalo pronaći način da se opravda napad.
"Oni stvaraju uslove tako da izgleda kao da ruske trupe samo odgovaraju na agresiju Ukrajine i zapadnih zemalja", rekao je izvor za The Telegraph.
Kada se britanska obavještajna služba sastala u četvrtak u Whitehallu, navodno su razgovarali o informacijama o operaciji pod lažnom zastavom u kojoj Rusija može lažirati napad na svoje trupe.
Stručnjak za Rusiju Oscar Jonsson smatra vjerodostojnim informacije o ruskoj invaziji.
- Mislim da je to u skladu sa onim što smo videli o jačanju ruske vojske i već u decembru stručnjaci su upozorili da će dostići vrhunac u januaru ili početkom februara, kaže on i nastavlja:
- Na satelitskim snimcima možete vidjeti da su ruske snage napustile baze i krenule prema granici. Nije 100 posto sigurno da će doći do novog rata, ali prema zacrtanim rokovima većina ukazuje da će se to dogoditi za nekoliko dana.
Američki predsjednik Joe Biden sudjelovao je u subotu u jednosatnom telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, upozoravajući Rusiju da će morati platiti "visoku cijenu" ako napadne Ukrajinu.
"Predsjednik Bajden je također ponovio da će ruska invazija na Ukrajinu dovesti do široko rasprostranjene ljudske patnje", navodi se u saopćenju Bijele kuće.
Rusija je oštro negirala izvještaje o predstojećem ruskom napadu, optužujući Sjedinjene Države i zapadne sile za dezinformacije.
Jurij Ušakov, savjetnik ruske vlade za vanjske poslove, nazvao je razgovor "uravnoteženim i poslovnim" i rekao da su predsjednici odlučni da "nastave kontakte na svim nivoima".
Međutim, on je odlučno negirao da je invazija neizbježna.
- Histerija je dostigla vrhunac, kaže on, prenosi The Guardian.
Ali ima više znakova predstojeće invazije. Luksuzna jahta Graceful, za koju se tvrdi da je privatni brod Vladimira Putina i procijenjena na nešto više od milijardu kruna, premještena je ove sedmice iz njemačkog Hamburga u ruski Kalinjingrad. Popravci u brodogradilištu u Hamburgu naglo su obustavljeni, navodi magazin Business Insider.
Taj potez može biti zbog toga što vlasnik želi izbjeći da se lov na luksuz oduzme zapadnom svijetu prije sankcija nakon moguće ruske invazije na Ukrajinu. Tako pomak čamca postaje indirektan dokaz da je invazija u toku.
Graceful je dugačak 83 metra, opremljen teretanom, spa centrom, bibliotekom, bazenom dugim 15 metara koji se može pretvoriti u plesni podij i salonom sa Steinway klavirom. Brod može primiti dvanaest gostiju, a vozi ga 14 članova posade.
-
Seawolf
#31180 Re: Ukrajina
Sirijska luka Tartus i istočni Mediteran su sada puni ruskih ratnih i pomoćnih brodova.karanana wrote: ↑14/02/2022 02:47 geo stratesko pitanje. citam da ruski brodovi rade neke manevre i po mediteranu, i vidim slike i snimke ruskih brodova i podmornica koje prolaze kroz bosfor u istanbulu i idu tamo vamo od crnog mora do mediterana. dva pitanja ustvari: da li ruski ratni brodovi i podmornice koji su u mediteranu imaju neke luke u kojima stanu ili im ne trebaju kopnene luke? vaznije pitanje: ako se bas bas zakuha u sta sumnjam da ce se bas zakuhati toliko, ali hipoteticko pitanje, moze li turkiye/nato zatvoriti bosfor i proglasiti ruska splovila neprijateljskim? interesantno mi je vidjeti ovako nesto gdje ti ratni brodovi prolaze kroz teritoriju potencijalnog neprijatelja, znam postoje ugovori i dogovori o koristenju bosforskog moreuza, ali eto interesantno je.....
Interesantno je da su obje velike krstarice naoružane vođenim projektilima iz klase "Slava", koje su inače u sastavima Sjeverne i Pacifičke flote, doplovile u istočni Mediteran.
Krstarica "Marshal Ustinov" je kroz Gibraltar doplovila sa sjevera, a krstarica "Varjag", koja je i zapovjedni brod Pacifičke flote, doplovila je u istočni Mediteran kroz Suecki kanal.
Treći brod iz klase "Slava", krstarica "Moskva" nalazi se u Crnom moru i ona je zapovjedni brod Crnomorske flote.
Nijedna od navedene tri krstarice klase "Slava", nije naoružana projektilima za napad na kopnene ciljeve, nego sa po 16 projektila P-500 i P-1000, velikog dometa i razorne moći, za napad na površinske brodove.
Dakle, zadatak okupljanja ovih krstarica klase "Slava" je da se "prepadnu" američke, francuske i italijanske udarne grupe nosača aviona koje se nalaze u Mediteranu.
Krstarica "Marshal Ustinov" iz klase "Slava":

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31181 Re: Ukrajina
Kaze mi skolski koji je godinama u kijevu da napusta ukrajjnu za dan dva
Ja i dalje vjerujem da je ovo sve skupa odron
I kako nece biti sukoba
Ja i dalje vjerujem da je ovo sve skupa odron
I kako nece biti sukoba
- shape of despair
#31182 Re: Ukrajina
Zar ovo nije malo previše naoružanja, brodova, podmornica, tenkova itd.??? onako laički promatram. Na šta rusi idu da osvoje, pola Evrope???
- istra_hr
#31183 Re: Ukrajina
Općepoznato je da je "najveća mana" ruske mornarice - nedostatak luka u "toplim morima". To se prvenstveno podrazumijeva na luke koje NE ovise o smrzavanju
Stariji možda i znaju, koliko je puta bivši SSSR tražio od Tita i YU, korištenje Boke Kotorske. Naravno, Tito odbio
Nedostatak luka u "toplim morima", podrazumijeva jako lagano praćenje i kontrolu svakog njihovog izleta kroz uska grla svjetskih mora - Šveđani znaju za svaki pokret u Baltiku, Britanci kroz Gibraltar, Turci kroz Bospor/Dardanele
Dno sjevernog Atlantika je odavno premreženo tisućama senzora, koje koristi NATO
Rusija je velika-ogromna zemlja, sa velikom respektabilnom kopnenom vojskom - ali, Ruska ratna mornarica je drugorazredna vojna sila sila
Nikad, ali baš nikad se Rusi nisu istakli kao mornari, moreplovci naročito ne u povijesnim pomorskim bitkama
Par sporadičnih manjih pobjeda protiv Šveđana prije par stotina godina, nešto protiv Turaka ...
Većinom se pamte Ruske katastrofalni pomorski porazi, kao protiv Japana 1905
A, u novijoj povijesti, najveći "uspjeh" ruske mornarice je torpediranje i "junačko" potapanje njemačkog putničkog broda Wilhelm Gustloff '45 na Baltiku. Zbog civilnih žrtava (između 7-10 000) to je u povijesti ostalo upamćeno kao veća tragedija od Titanica.
Ukratko, uslučaju nedajBog, nekog većeg sukoba-rata, mislim da bi NATO mornarica jako lako izašla na kraj sa spomenutom II razrednom kvazi-pomorskom silom
Last edited by istra_hr on 14/02/2022 09:00, edited 2 times in total.
- zigubigule
-
Milenkov buraz
#31185 Re: Ukrajina
Nema ovdje naši vaši, ovdje treba iznjeći katastrofu i desetine hiljada mrtvih. Samo nemojte misliti ako ovo prođe Rusiji da će se Putin smirit, eto njega za par mejseci opet sa sličnom igrom, to je najveći probblem. Isto kao što se Hitler nije zadovoljii sa pola Poljske, neće Putin ni sa ovim.
Ukrajina bi mogla odustati od NATO aspiracija kako bi izbjegla rat
Last edited by Milenkov buraz on 14/02/2022 09:51, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
#31187 Re: Ukrajina
Već je postalo komično kako su Ameri i Britanci uvijek korak ispred ruskih planova.
Jednostavno im čitaju misli. Rusi su duboko frustrirani takvim odnosom, jer ih dovodi u stanje konfuzije.
Na području poput Ukrajine, u vlastitom geo-političkom dvorištu, njihove namjere postaju tako vidljive i očite da svaka priča o vojnoj nadmoći i neprikosnovenom autoritetu pada u vodu. Nije vojna umjetnost imati na desetine hiljada vojnika nagomilani na određenom području, već je to da neprijatelj ne zna gdje će mu biti zadan najteži udarac.
Sun Tzu za početnike.
Jednostavno im čitaju misli. Rusi su duboko frustrirani takvim odnosom, jer ih dovodi u stanje konfuzije.
Na području poput Ukrajine, u vlastitom geo-političkom dvorištu, njihove namjere postaju tako vidljive i očite da svaka priča o vojnoj nadmoći i neprikosnovenom autoritetu pada u vodu. Nije vojna umjetnost imati na desetine hiljada vojnika nagomilani na određenom području, već je to da neprijatelj ne zna gdje će mu biti zadan najteži udarac.
Sun Tzu za početnike.
- zigubigule
#31188 Re: Ukrajina
Njemacka je bila prva vojna sila u toku Hitlerovog pohoda. Odlican Luftwafffe, oklopne divizije plus ogromna podrska naroda kojeg je propaganda istrenirala.
Putin/Rusija danas ne bi mogli Poljsku dobiti u 2 godine, da ne pricam dalje..
Ovo se vise cini kao natezanje misica za pregovore.
Kakav crni Marsal Ustinov
-
lajkujMe
#31189 Re: Ukrajina
Gledam ove razne analize i predpostavke sta i kako ce Rusi napasti.
Mnogi spominju ograničeni rat i zauzimanje dijelova istočne Ukrajine.
Ali ja kao laik kad vidim mape i gdje se nalaze Ruske snage vidim da su postavljeni za opstu invaziju s 3 strane i spajanje na Kijevu.
Ova vojna vježba u Bjelorusiji je meni se cini cak glavni pravac napada.
Ne bi me čudilo da Rusi zele da zauzmu Kijev preko Bjelorusije i uhvate njihovu vlast i tako okončaju organizovani otpor brzo i bez previse gubitaka.
Tako bih ja uradio bar.
Da sam Ukrajinski general ja bih povukao svo tesko naoruzanje u dubinu fokusirao se na odbranu Kijeva, Odese i Mariupola. A na granici s istokom bacio lake pjesadijske jedinice s protiv oklopima i pokusao asimetrično usporiti napad uz stalno povlacenje nazad i onda kad su dovoljno razvuceni pokusati oklopni protiv napad ako im to dopusta zračna odbrana.
I sve to cisto da bi izdrzali duze od 7 dana.
Nemaju Ukrajinci Sanse u ovome i bolje im podviti rep.
Ali definitivno Rusima ne ide u prilog sve ovo, bice uvuceni u veoma skupi konflikt i mogucu dugotrajnu okupaciju s otporom.
Bice im gore nego Amerima u Vijetnamu i Afganistanu
Ali ja kao laik kad vidim mape i gdje se nalaze Ruske snage vidim da su postavljeni za opstu invaziju s 3 strane i spajanje na Kijevu.
Ne bi me čudilo da Rusi zele da zauzmu Kijev preko Bjelorusije i uhvate njihovu vlast i tako okončaju organizovani otpor brzo i bez previse gubitaka.
Tako bih ja uradio bar.
Da sam Ukrajinski general ja bih povukao svo tesko naoruzanje u dubinu fokusirao se na odbranu Kijeva, Odese i Mariupola. A na granici s istokom bacio lake pjesadijske jedinice s protiv oklopima i pokusao asimetrično usporiti napad uz stalno povlacenje nazad i onda kad su dovoljno razvuceni pokusati oklopni protiv napad ako im to dopusta zračna odbrana.
Ali definitivno Rusima ne ide u prilog sve ovo, bice uvuceni u veoma skupi konflikt i mogucu dugotrajnu okupaciju s otporom.
- salik79
#31190 Re: Ukrajina
Jucer pisem o ovome (pojedini likovi me ismijavali):
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /220214015
Ovako bi mudro lopticu u potpunosti prebacili anglo-americkim ratnim huskacima i Rusima. Da se vidi ko je dosljedan....
Ovako bi mudro lopticu u potpunosti prebacili anglo-americkim ratnim huskacima i Rusima. Da se vidi ko je dosljedan....
-
kox
#31191 Re: Ukrajina
Kratkoročno bi to možda bilo dobro za Ukrajinu, možda bi uspjeli spriječiti ili odgoditi sukob a Ukrajina zasigurno još dugo neće biti primljena u Nato, ako je uopšte ikada prime. Dugoročno ne bi, ne bi bilo kraja pritiscima na njih od strane Putina. Nema on koga drugog da pritišće i ucjenjuje a 'pobjede' ma kakve one bile su mu važne za unutrašnjopolitičku upotrebu i lakši opstanak na vlasti.
-
Milenkov buraz
#31192 Re: Ukrajina
Rusi mogu jedino prijetii nuklearnom odmazdom po Evropi ako ne bude po njihovom, to im je jedino ostalo, kao obični banditi i teroristi.zigubigule wrote: ↑14/02/2022 09:54 Njemacka je bila prva vojna sila u toku Hitlerovog pohoda. Odlican Luftwafffe, oklopne divizije plus ogromna podrska naroda kojeg je propaganda istrenirala.
-
Milenkov buraz
#31193 Re: Ukrajina
Ne bi se Putin ovdje zaustavo, kada bi mu ovo prošlo bilo bi brzo još sličnih zajteva.kox wrote: ↑14/02/2022 10:17 Kratkoročno bi to možda bilo dobro za Ukrajinu, možda bi uspjeli spriječiti ili odgoditi sukob a Ukrajina zasigurno još dugo neće biti primljena u Nato, ako je uopšte ikada prime. Dugoročno ne bi, ne bi bilo kraja pritiscima na njih od strane Putina. Nema on koga drugog da pritišće i ucjenjuje a 'pobjede' ma kakve one bile su mu važne za unutrašnjopolitičku upotrebu i lakši opstanak na vlasti.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#31194 Re: Ukrajina
Sto Putin i klika oko njega i jesu.Milenkov buraz wrote: ↑14/02/2022 10:23Rusi mogu jedino prijetii nuklearnom odmazdom po Evropi ako ne bude po njihovom, to im je jedino ostalo, kao obični banditi i teroristi.zigubigule wrote: ↑14/02/2022 09:54 Njemacka je bila prva vojna sila u toku Hitlerovog pohoda. Odlican Luftwafffe, oklopne divizije plus ogromna podrska naroda kojeg je propaganda istrenirala.
-
PM72
#31195 Re: Ukrajina
E moj Adolfe...jebala te Engleska
- Porodice Foht
#31196 Re: Ukrajina
Eno je bivsa hanuma onog pjevaca iz Jajca direktno iz Ukrajine veli da su dobili osiguranje i plan evakuacije a ona sve smatra nepotrebnim!
-
sumirprimus
#31197 Re: Ukrajina
stingeri su tito za ove vrtolete ne za dronove.
no helikopteri su druga prica, i nema veze da li ih gadjaju iz ravnice ili sa brda.helikopter leti nisko i uvijek je pogodna meta. kao i avioni u CAS.u .
helikopteri lete na visinama ispod 4km, a stinger bez problema ganja metu do 3km cca. max brzina leta projektila je veca no brzina vecine letjelica.
uglavnom za rucne i krtkog dometa lansere stinger je odlicna sprava.
no helikopteri su druga prica, i nema veze da li ih gadjaju iz ravnice ili sa brda.helikopter leti nisko i uvijek je pogodna meta. kao i avioni u CAS.u .
helikopteri lete na visinama ispod 4km, a stinger bez problema ganja metu do 3km cca. max brzina leta projektila je veca no brzina vecine letjelica.
uglavnom za rucne i krtkog dometa lansere stinger je odlicna sprava.
-
sumirprimus
#31198 Re: Ukrajina
imaju dovoljno snaga da brisu sve ispred sebe i da napreduju pitanje je dokle? i sta im je cilj? ne mogu kontrolirat citavu ukrajinu sa 150k vojnika, no mogu prodrijet do bilo kojeg mjesta, kijeva harkiva, odese, sta je vec cilj.lajkujMe wrote: ↑14/02/2022 10:00 Gledam ove razne analize i predpostavke sta i kako ce Rusi napasti.
Tako bih ja uradio bar.
- Point.
#31199 Re: Ukrajina
Popustiti sad banditima iz Kremlja i u budućnosti si donji. Šta garantuje da će se ti lažovi držati dogovora? Nisu ni ranije.salik79 wrote: ↑14/02/2022 10:10 Jucer pisem o ovome (pojedini likovi me ismijavali):
-
sumirprimus
#31200 Re: Ukrajina
pa mogli bi ga malo trolat, odustat od natoa na period od jedno 5 godina
taman da povuce snage i popusti do neke nove sanse
taman da povuce snage i popusti do neke nove sanse