Ukrajina

Post Reply
Captain Ahab

#22576 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

dječak sa šibicama wrote:
karanana wrote:ovi nece stati na aerodromu.

vjerovatno hoce da uzmu ovaj citav doneck region. bice zabavno dole na mariupolu zbog krima, ako bude diretnog fajta, ali ako na sjeveru uspiju napredovat, moze mariupol doci u okruzenje i past bez borbe.
i fakat mi ni sad nije jasno da se ukrajniska vojska tako raspala i da se njena snaga sada svodi na neke brigade dobrovoljaca. a i sa oruzjem su tanki ocigledno.
Nece stati vjerovatno, predvidjanja su da ce napasti Mariupolj i u pravcu Slavjanska, kojeg zele vratiti. Ali to su samo nagadjanja.

Ukrajinska vojska lose stoji jer nemaju morala, zato i forsiraju ove Azov, Donbas i Dnjepr bataljone, ali oni su placenici uglavnom. To je klasicna prica da se nekome iz unutrasnjosti Ukrajine, bas i ne gine u Donbasu, a prisiljen je ici jer mu inace prijeti zatvor zbog dezerterstva. A mozda i nesto gore, radikali Oleha Lyahska i slican polusvijet ne vole ici na prvu liniju ali im je dusa premlacivati i hapsiti ljude u pozadini, dezertere, osumnjicene simpatizere Novorusije i slicno.

Najbizarnija slika ovog rata je kad americki generali dodju u posjetu Kijevu, i ukrajinskim vojnicima bez ruku i nogu, dodjeljuju ordenje. Mislim to je... odvratno. Prosjecno pametan covjek vidi za koga i za sta ratuje, nema tu nikakve Ukrajine, ratuju za interese krupnog kapitala.
Imaju Ukrajinci sasvim dovoljno morala (dovoljno je vidjeti ove vojnike koji su drzali aerodrom preko 200 dana), ali im je tanak oficirski kadar, pogotovo generali koji jos uvijek imaju sovjetski mentalitet, te pozadina.
dječak sa šibicama

#22577 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Vodja Desnog sektora, Dmitro Yarosh, ranjen neki dan na Donjecku, GRAD navodno

Image

Image
jastuk1

#22578 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Krasni partizan povratili rebeli.
Na 3:00 mrtvi Ukro vojnici. Na 5:20 pisma i slike djece Ukro vojnicima...

dječak sa šibicama

#22579 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Krasni Partizan je zauzet u akciji napada na Avdeevku sjeverno od aerodroma u donjecku, tu je glavna baza Ukrajinaca na tom dijelu ratista, nakon sto su izgubili Pisky zapadno od aerodroma.

Usput su povezali Donjeck i Horlivku, a sad napadju ovaj ukrajinski klin izmedju Horlivke i Luganska, u Debaljcevu. U sustini tu je i najjaca ofanziva, ako to pobunjenici ociste, put prema Kramatorsku i Slavjansku otvoren. Tu su im i onaj SU-25 srusili, ukrajincima.
Co0l

#22580 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Klavikula wrote:
Co0l wrote:
Klavikula wrote: nesto ne vidjeh, druze stari, da kritikujes zlocine nad civilima na ovoj temi :D to izgleda vazi samo za one koje ne gotivis. principijelno :D
Hoces da budem licemjeran ko Cheli pa da odgovorim kako to sve treba prvo dobro ispitati i vidjeti da li to neko nesto hoce da zakuha plasirajuci takve informacije ili da budem iskren? :D
Naravno da sam protiv svakog namjernog ubijanja civila i bilo kojeg zlocina pa tako i svakog kojeg ucini i vojska Ukrajine.
Ne zelim ni tu da trazim ni isticem nikakve 'olaksavajuce okolnosti' i slicna sranja kao neki,zlocin je zlocin i svako treba da odgovara za njega.
ti se ovdje na forumu istices kao najveci kriticar zlocina, pa mi malo cudno da ti svaki drugi post na temi o Ukrajini nije o tome :D
Nema ti sta bit cudno,da su razmjere zlocina u Ukrajini kao one u Siriji vjerovatno bi i ovdje toliko kritikovao zlocince kao na onoj temu.Srecom pa nisu.
Drvenija87

#22581 Re: Ukrajina

Post by Drvenija87 »

nosara wrote:
Drvenija87 wrote:Taj sa slike uopce nije Ukrajinac nego Rus neofasista iz Rostova. Kako podmecu lazi da bi samo opravdali invaziju na Ukrajinu koja se napokon otrgla od staljinisticke krvopije Putina. Podmecu isto tako za navodno NATO oruzje koje je pronadjeno na aerodromu . Mnogi balkanski mediji su takvu laz proslijedili. To oruzje je zaplijenjeno jos iz vremena Gruzijskog rata i dopremljeno iz ruskih vojnih skladista za Kremlinsku propagandu.
Evo prave istine- http://www.liveleak.com/view?i=3d2_1421622449
Glupost... Na jednoj slici je zapaljeno oruzje, a na drugoj oruzje pokriveno betonskom prasinom (od poznatih kisa odsviranih ruskim orguljama)... :D

Glede simpaticnog bucana sa slike...
“Patriot of Ukraine” neo-nazi militant appointed as Kiev head of police

Vadim Troyan, deputy commander of the neo-nazi Azov Regiment and active member of the neo-nazi paramilitary organisation Patriot of Ukraine (the paramilitary wing of the Social-Nationalist Assembly) has been appointed by Ukraine Minister of Interior Arsen Avakov as the head of the Kiev police.Avakov’s adviser, Anton Gerashchenko described the appointment as “truly revolutionary” in a post on his facebook profile and added that the “idea is to appoint to senior positions of the police volunteers who came to it by their heart and soul in action!” (read neo-nazis). He added that he would be working closely with Andrey Biletsky, Azov Regiment commander and now elected member of parliament, who is also a leading member of Patriot of Ukraine and the Social-Nationalist Assembly.
Nazdravlje, ukrajinci... :D
Tebi je uvijek glupost nesto sto se prikaze u kontestu koje ne odgovora ruskoj strani.Problem nabaciti betonsku prasinu.
Koliko sam primjetila ,nabacio si na avatar grb SRBiH,a ispod toga se krije zestoki srpski nacionalista.
Azov je formiran od raznoraznih dobrovoljaca kojih ima i iz Rusije,pa cak i Cecena.
Evo kako Putinovci nazdravljaju u Rusiji pobjedu nad tim istim Ukrajincima.

Last edited by Drvenija87 on 23/01/2015 18:54, edited 1 time in total.
eifel

#22582 Re: Ukrajina

Post by eifel »

jastuk1 wrote:Krasni partizan povratili rebeli.
Na 3:00 mrtvi Ukro vojnici. Na 5:20 pisma i slike djece Ukro vojnicima...

Bili mogao biti ovaj danas zarobljeni separatista ovaj što objašnjava u prvoj minuti snimka?

Image
Challenger__

#22583 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Mariupolj, jučer:

Lokman

#22584 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Challenger__ wrote:Mariupolj, jučer:

Challenger,

Mislim da je Putin odlučio da uzme Kijev. Ovo je samo početak eskalacije i nikoga ne može zaustaviti. On sam je to izjavio prije nekoliko mjeseci kada je Barosu rekao da ako to odluči, za dvije sedmice može uzeti Kijev. Ne radi se samo o fizičkoj sili nego i o tzv. voljnom momentu za borbom koji kod NATO praktički ne postoji. Oni bi ratovali sa Rusijom ali do posljednjeg Ukrajinca. Rusija ako krene sa dvije tenkovske divizije za par sedmica uzima Kijev.
Challenger__

#22585 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Lokman wrote:Challenger,

Mislim da je Putin odlučio da uzme Kijev. Ovo je samo početak eskalacije i nikoga ne može zaustaviti. On sam je to izjavio prije nekoliko mjeseci kada je Barosu rekao da ako to odluči, za dvije sedmice može uzeti Kijev. Ne radi se samo o fizičkoj sili nego i o tzv. voljnom momentu za borbom koji kod NATO praktički ne postoji. Oni bi ratovali sa Rusijom ali do posljednjeg Ukrajinca. Rusija ako krene sa dvije tenkovske divizije za par sedmica uzima Kijev.

Šabo. Baroso je patološki lažov koji izgleda bjednije od sarajevskih džeparoša, a kredibilitet mu je manji od prosječnog šanera. Ta izjava je demantovana, Baroso je porekao, kada je kabinet Putina zaprijetio publikovanjem razgovora. Što ne znači da ne mogu, a opet ne znači da hoće... Inače, odgovorio sam ti šta mislim. Sve zavisi od jedne šire slike, a tu je mnogo momenata koji se mijenjaju filmskom brzinom.
Lokman

#22586 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Challenger__ wrote:
Lokman wrote:Challenger,

Šabo. Baroso je patološki lažov koji izgleda bjednije od sarajevskih džeparoša, a kredibilitet mu je manji od prosječnog šanera. Ta izjava je demantovana, Baroso je porekao, kada je kabinet Putina zaprijetio publikovanjem razgovora. Što ne znači da ne mogu, a opet ne znači da hoće... Inače, odgovorio sam ti šta mislim. Sve zavisi od jedne šire slike, a tu je mnogo momenata koji se mijenjaju filmskom brzinom.
Skidam kapu forumskom velemajstoru geopolitike. Puno čitaš i zato dobro pišeš na ovu temu.
Challenger__

#22587 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

EDIT: Kijev. Mislim da neće. Ići će svugdje gdje imaju većinsku podršku građana, a sa ciljem da civilne žrtve svedu na minimum. Trenutno nemaju većinsku podršku u Kijevu. Mislim da će podržati one koji žele da sruše vlast koja trenutno ordinira Kijevom. Ne žuri se njima, ni malo.

Zahvaljujem, legendo.

p.s.

Pozdrav antimobbu ako nas čita.
Last edited by Challenger__ on 23/01/2015 20:38, edited 1 time in total.
eifel

#22588 Re: Ukrajina

Post by eifel »

Ovo je od srijede. Separatisti tvrde da su jučer bili kod prvih stambenih blokova Mariupolja.

Najgore je na tom južnom sektoru jer Krim nema kopnenu vezu sa Rusijom. Moraju trajektom. Mislim da će tu najžešće navaliti da se povežu sa Krimom a ostale ofenzive su zavaravanje i odvraćanje pažnje.
Challenger__

#22589 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- Postavlja se pitanje, koji su razlozi za prekid primirja i sada već ofanzivna dejstva kada rat ne odgovara skoro nikome... Odgovor je u ovome "skoro". Postoji "neko" ko je je mislio drugačije. Naime, uoči samita šefova diplomatija zemalja EU koji se održao u Briselu 19. janura, sedam članica EU su tražile ukidanje sankcija RF, što zbog napretka u postizanju mirovnog rješenja, što zbog štete koje sankcije i kontrasankcije nanose evropskoj privredi.

- Zemlje koje su tražile ukidanje sankcija su: Austrija, Mađarska, Italija, Kipar, Slovačka, Francuska i Češka. Tražile su ukidanje sankcija i normalizaciju odnosa sa RF. Prekid primirja je torpedovao ovu inicijativu.

Sasvim izvjesno da iza miniranja ove inicijative stoji ratnohuškačka politika Vašingtona i njihovi pijuni u Kijevu koji su prekinuli primirje. Sada će cijenu tog avanturizma plaćati dodatnim gubitkom teritorije i daljnjim urušavanjem ionako mizernog kredibiliteta i potencijala.
trambusek88

#22590 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

eifel wrote:
Ovo je od srijede. Separatisti tvrde da su jučer bili kod prvih stambenih blokova Mariupolja.

Najgore je na tom južnom sektoru jer Krim nema kopnenu vezu sa Rusijom. Moraju trajektom. Mislim da će tu najžešće navaliti da se povežu sa Krimom a ostale ofenzive su zavaravanje i odvraćanje pažnje.
Položaji su im oko 2-2,5km od prvih blokova ako je suditi po ovoj mapi.
Image
Kaligula I

#22591 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

...kuc, kuc, kuc je li slobodni? :lol: ...

Image

...9,3 mil istočnih Ukrajinaca u ofanzivi protiv 8,5 mil zapadnih Ukrajinaca, dok 25. mil Ukrajinaca iz centralne i juzne Ukrajine jos ne zna da li bi 'piskilo ili kakilo', a koji će vjerovatno zaigrati u finalu, to znači protiv zapadnih fašista, koji im trenutno 'seru za vrat'...ovi iz istočne Ukrajine su načinili uspjesan update i mic po mic čiste svoj sistem od virusa, koje lagano uvaljuju ovoj uspavanoj ukrajinskoj većini, a koja će, kadli tadli, morat posegnut za radikalnim mjerama u vidu 'restarta' ili čak obaranja i instaliranja potpuno novog sistema...ako to ne učineostat će i bez 'hardwer'... :mrgreen: ...
Klavikula

#22592 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

Co0l wrote:
Nema ti sta bit cudno,da su razmjere zlocina u Ukrajini kao one u Siriji vjerovatno bi i ovdje toliko kritikovao zlocince kao na onoj temu.Srecom pa nisu.
doduse.
na temi o Ukrajini niti jedan komentar o zlocinima, na Siriji svaki savoxov post popracen odgovarajucim komentarom :D
Last edited by Klavikula on 24/01/2015 00:32, edited 1 time in total.
Renta

#22593 Re: Ukrajina

Post by Renta »

dječak sa šibicama wrote:Najbizarnija slika ovog rata je kad americki generali dodju u posjetu Kijevu, i ukrajinskim vojnicima bez ruku i nogu, dodjeljuju ordenje. Mislim to je... odvratno. Prosjecno pametan covjek vidi za koga i za sta ratuje, nema tu nikakve Ukrajine, ratuju za interese krupnog kapitala.

Nije li to sudbina svih malih naroda (bez utjecaja na svjetske događaje)? Nisu tu ukrajinci nimalo drugačiji od npr. nas s balkana. Svi mi radimo i podupiremo nekog jačeg, utjecajnijeg, svojim životima. Nazovi to krupnim kapitalom, NATO savezom, interesima velikih sila...etc. No, to ne umanjuje pravo ukrajinaca na borbu za vlastitu državu i slobodu, ma koliko ona bila relativan pojam.
Pusti im bolan bar te mrvice kako god se tebi one činile nevažnim ili lažnim. Kad umiru neka bude s osmijehom na licu i uvjerenjem da je to za pravu stvar..
Renta

#22594 Re: Ukrajina

Post by Renta »

eifel wrote:

Nebi li se svi mi (zanemarimo ideološke i svjetonazorske razlike) morali zapitati kuda sve ovo ide? Nisu li separatisti već prešli onu granicu koju nisu smjeli preći? Od proklamirane zaštite svojeg "antifašističkog" stanovništva dijela Donbas regije koji ih podupire, a koje priznajem može na prvu lijepo zvučati i pobrati simpatije neupućenih a slobodarski nastrojenih ljudi, došli smo do - otvorene agresije na gradove i sela čiji stanovnici ih NE PODUPIRU a sve u cilju spajanja teritorije radi opskrbe i daljnjih širenja vojnih operacija i trajnog otuđenja od matične države!!

Ne želim raditi paralele s našim ratovima 91-95, jer je to nepopularno u ovoj temi, ali samo mi blicne kad čujem nešto novo iz Ukrajine...

Mislim, nije da je to meni neka novost ili iznenađenje jer, odavno smo, još na lanjsko proljeće, upozoravali što se zapravo valja iza "pravedne i časne borbe proruskih antifašista" ali teško mogu vjerovati da ima još onih a koji pretendiraju da žele biti neutralni i objektivni i koji ne vidi da su pobunjenici odavno zaboravili na svoje proklamirane slobodarske principe i zabrazdili u otvorenu agresiju i otimačinu teritorija suverene i međunarodno priznate države...

Europa, 21. stoljeće, prežalosno...
Last edited by Renta on 24/01/2015 01:13, edited 1 time in total.
Kaligula I

#22595 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Quote:
trekker kaže: Pogledaj post
Moze li mi netko objasniti ovu poplavu vatrenih rusofila po svim mogucim hrvatskim forumima, pa tako i ovom?
Ne vjerujem da ima toliko etnickih Rusa koda nas, a isto tako ne vjerujem da imaju neke druge simpatije po nacionalnoj osnovi (kao npr. Srbi)?
Je li to mrznja prema NATO-u i trulom zapadu?
Ili vam se jadna Ukrajina toliko zamjerila?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...ovo je post izvjesnog forumasa sa @forum.hr...idealan odgovor na ovo, i sličan pitanja, daje novinar Večernjeg lista gospodin, i to s velikim 'G', Damir Pačak...

http://barometar.vecernji.hr/analyses/vladimir-veliki/

pročitajte, time možete samo biti na dobitku...čovjek piše vrlo jednostavno, razumljivo i jasno i logično...

...evo par pasusa:

"Zapanjujuća je razina političkog sljepila, gluposti i bahatosti koju su zapadne demokracije iskazale u odnosu prema postsovjetskoj Rusiji. Nitko o njoj nikada nije razmišljao kao o trenutno posrnulom divu s ogromnim potencijalom, kojem, ako se želi, treba pomoći u konsolidaciji. Ali s poštenih i iskrenih osnova. Rusiju se pokušalo pretvoriti u ograničeno suverenu zemlju, de facto ekonomskog i političkog lakaja zapada po tranzicijskom modelu koji je tako lijepo upalio u srednjoeuropskim državama i na Balkanu. U toj raboti svi su imali prste: stvarni gospodari svijeta - korporativni kapital preko svojih ekonomskih poluga podčinjavanja, MMF-a, Svjetske Banke i krupnih banaka, te političkih - zapadnih „demokratskih“ vlada, EU-a i NATO-a. Sve te institucije tzv. slobodnog svijeta zaslužne su za stvaranje Putina i njegov povratak na staze hladnog rata. Zamislimo razinu krivog predviđanja budućih događanja u Rusiji. Gdje je tu bila pamet? Sposobnost analitičke prosudbe ruskog praga tolerancije? Bit će da su se navedeni svjetski centri moći gadno prevarili. S najvećom zemljom svijeta, s tristo milijuna ljudi, koja leži na nafti, plinu, sirovinama, s nuklearnim arsenalom i moćnom vojskom, pokušali su postupati kao s tranzicijskim državicama Europe i ostalom svjetskom sirotinjom.

Ekspanzionistička politika EU, a posebno NATO-a, loše zamaskirana parolama o velikoj europskoj obitelji i kolektivnoj sigurnosti i miru, konačni krah je doživjela u Ukrajini. NATO je kao obrambeni savez formiran za zaštitu zapadne Europe od eventualne ugroze SSSR-a i VU-a, njihovim raspadom i propašću komunizma izgubio svrhu postojanja. Bilo je pošteno i realno (u cilju razvitka suradnje i jačanja međusobnog povjerenja u Europi) očekivati da će eliminiranjem neprijatelja doći i do gašenja NATO-a. Vjerujem da je većina Rusa to i očekivala. Naprotiv, prijemom novih članica (sve redom bivših zemalja VU-a), nastavlja se krajnje agresivna politika prema Rusiji. I vrlo providna. Prijem Rumunjske i Bugarske - zemalja koje do danas nisu ni blizu zadovoljavanja kriterija članstva i slijepcu je pokazao stvarnu politiku NATO-a. Izbijanje na ruske granice i opkoljavanje države, od Baltika, do Crnog mora. Konačno, opet smo svjedoci katastrofalno promašene procjene. Pokušalo se bahato ući Rusima u samo dvorište, ne vodeći računa o posljedicama. I...dogodila se Ukrajina! "
jao_situacije

#22596 Re: Ukrajina

Post by jao_situacije »

Ja sam ovdje iskreno padobranac i možda je ovo glupo ali meni ovo izgleda isto rat u Koreji. Imam osjećaj da će se tako i završiti, nekom demarkacionom linijom..
Co0l

#22597 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Klavikula wrote:
Co0l wrote:
doduse.
na temi o Ukrajini niti jedan komentar o zlocinima, na Siriji svaki savoxov post popracen odgovarajucim komentarom :D
Ukrajina i Sirija se ne mogu ni porediti po tom pitanju.Ne znam tacan broj ali ne bi me cudilo da je za nepunu godinu sukoba u Ukrajini izginulo manje civila nego za jedan prosjecan mjesec u Siriji.E sad,kad neko ko se ni ne osvrne na tolike zlocine u Siriji cetiri godine pocne prigovarat drugom nedovoljnu osudu zlocina u Ukrajini,e onda tu nesto debelo nije uredu.
A sto se tice savoxa-cak i ti vise komentarises njegove upise nego ja,sta god to znacilo.
Bodkin

#22598 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

Renta wrote:
dječak sa šibicama wrote:Najbizarnija slika ovog rata je kad americki generali dodju u posjetu Kijevu, i ukrajinskim vojnicima bez ruku i nogu, dodjeljuju ordenje. Mislim to je... odvratno. Prosjecno pametan covjek vidi za koga i za sta ratuje, nema tu nikakve Ukrajine, ratuju za interese krupnog kapitala.

Nije li to sudbina svih malih naroda (bez utjecaja na svjetske događaje)? Nisu tu ukrajinci nimalo drugačiji od npr. nas s balkana. Svi mi radimo i podupiremo nekog jačeg, utjecajnijeg, svojim životima. Nazovi to krupnim kapitalom, NATO savezom, interesima velikih sila...etc. No, to ne umanjuje pravo ukrajinaca na borbu za vlastitu državu i slobodu, ma koliko ona bila relativan pojam.
Pusti im bolan bar te mrvice kako god se tebi one činile nevažnim ili lažnim. Kad umiru neka bude s osmijehom na licu i uvjerenjem da je to za pravu stvar..

Tacno :thumbup: mislim da bi svi trebali podrzati borbu za slibodu i protiv instalirane vlade u kijevu!!
Kikibombona

#22599 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:[
A sto se tice savoxa-cak i ti vise komentarises njegove upise nego ja,sta god to znacilo.
A sta bi komentarisao?

Nisi papagaj da ponavljas 'slazem se, slazem se'. :D
Drvenija87

#22600 Re: Ukrajina

Post by Drvenija87 »

Igor Strelkov je napisao na svom forumu da je unisten cijeli bataljon pro-rusa kod Avdivke - http://www.sprotyv.info/ru/news/11807-g ... yy-batalon
Kada god krenu prema vecim gradovima,ukrajinska vojska i gerila Rujama pripremi velicanstven docek.
Post Reply