Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne bih rekao da znas sta su vitalni djelovi broda, sta su sekcije maestre, gdje su nosive strukture, itd ... Ovo sve sto vidjeh osteti brod, ne salje ga na dno. Glavni motori nedirnuti, glavni sistemi nedirnuti, tankovi nedirnuti da bi sve otislo u pm, Upravo tako kako si rekao, malo sintelana i pokoji var i to klapa. Na zalost.
Cilj nije potapanje brodova jer bi zagadili more, vec privremeno onesposobljavanje. Ionako svi pozari od rafinerija i sl vec dobro zagadjuju atmosferu, jos treba potopiti nekoliko stotina brodiva sa naftom.
E jebes ga. Ja u klin vi u plocu. Ako je cilj da se posada najede straha, onda ok. Govorim nesto drugo. Ostecenje masinskog prostora i glavnih motora izbacuje brod na duge staze. Ovo sto vidim su povrsinska ostecenja, traze sanaciju bez daljnjeg ali nije odlucujuce.
Sve si u pravu, je li ti lakše? Niti jedan od ovih pogođenih brodova neće biti u upotrebi najmanje do kraja godine. To je sasvim dovoljno vremena za priličan kolaps privremeno okupiranog Krima i nemogućnost zarade fašističkog agresora od švercerske sjene u floti.
Na kraju, ovi brodovi ne mogu se ni popraviti jer su sve luke na udaru različitih dronova, tako da i na to agresor i okupator ne može računati.
drug_profi wrote: ↑21/07/2026 14:51
Problem nastaje kad puno brodova čeka iste popravke u ograničenom broju luka.
Sve je to tacno i ne samo to. Zavisi koje su motori unutra, koji depuratori, ko je proizvodjac sistema upravljanja, ko je proizvodjac citave opreme i milon drugih faktora. Zeljezo, cijevi i kablovi su zamnjenjivi. Problem, je oprema. Ali eto, pourparler, cisto da razbijemo monotoniju i ponavljajuce epitete.
Ima nekih i koji imaju vece pozare nakon pogodaka, nemali broj. Ali vjerujem da ce se to sve na slavenski nacin improvizacijama staviti u pogon sto prije.
Genijalni Magyar o posljednjim dešavanjima na privremeno okupiranom Krimu: "Na Krimu nema goriva i neće ga ni biti. Za sada puštamo Krimski most na miru kako bi oni koji to žele mogli otići. Neka se preko njega "po*rani" odvezu u svoju Rusiju bez zaustavljanja"...
Nastavlja se sistematično i precizno uništavanje agresorsko-okupatorske logistike...
Ukrajinski BMP-2 probija barikade Putinovih terorista u Mariupolju 2014. godine. Komandant posade je tadašnji major 72. motorizirane streljačke brigade Mihajlo Drapatij…
Ratnici. Ukrajinci. Danas napuštam dužnost vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine. Prije nego što predam komandu, reći ću nekoliko riječi. Za svakog oficira najveća je odgovornost voditi vojsku tokom velikog rata. Posmatrao sam ovaj rat od njegovog prvog dana 2014. godine, živio na frontu i znam cijenu svakog oslobođenog kilometra ukrajinske zemlje. U februaru i martu 2022. imao sam čast da komandujem odbranom Kijeva i zahvaljujući našim zajedničkim snagama glavni grad je izdržao. Istog proljeća otklonjena je prijetnja potpunog opkoljavanja Harkova.
Potom je uslijedila ofanziva u Harkovskoj oblasti, kada smo za samo nekoliko sedmica oslobodili Balakliju, Izjum i Kupjansk. Kasnije smo u Donjeckoj oblasti uništili najsposobniji dio ruske vojske – privatnu vojnu kompaniju Wagner. Preuzeo sam komandu nad vojskom u februaru 2024. godine, u veoma teškom trenutku. Trajala je odbrana Avdijivke. Naše jedinice bile su u poluokruženju. Jedna od mojih prvih naredbi bila je organizovano povlačenje iz grada. Bila je to teška odluka. Ali donio sam je jer sam imao jedan glavni prioritet – spasavanje ljudskih života.
A onda je uslijedila godina koja je promijenila tok ovog rata. Zajedno smo zaustavili neprijateljsku ofanzivu u Harkovskoj oblasti. Spriječili smo njegovu ofanzivu na Sumsku oblast. I sproveli smo Kursku operaciju – prvi put u ovom ratu prenijeli smo borbena dejstva na teritoriju protivnika. Želim da ovo bude jasno zabilježeno: naš cilj nikada nije bila okupacija tuđe zemlje. Naš cilj bio je da poremetimo neprijateljsku pripremljenu ofanzivu na Sumi i Harkov, odvučemo njegove najsposobnije trupe i popunimo fond za razmjenu kako bismo vratili naše ljude iz zarobljeništva. Sve je to izvršeno.
Mijenjali smo vojsku ne samo na bojnom polju, već i u njenim temeljima. Prvi u svijetu stvorili smo zaseban rod vojske – Snage bespilotnih sistema. Izgradili smo ih od pojedinačnih jedinica do sistema koji danas neprijatelju jasno pokazuje da nema sigurnu pozadinu. Izgradili smo novu protivvazdušnu odbranu: formirali smo zasebnu komandu bespilotnih sistema PVO-a, uspostavili redovne posade dronova presretača i izgradili višeslojni sistem zaštite neba iznad pozadine. Ono što je donedavno bio eksperiment entuzijasta, danas svake noći obara ono što se smatralo neoborivim.
Zatvorili smo crnomorsku luku u Novorosijsku, sistematski uništavamo neprijateljsku 'flotu u sjenci'. Preveli smo vojsku na korpusnu strukturu, u štabove doveli borbene oficire i uveli pravilo da put do vodećih položaja vodi preko fronta. Oslobađajući ukrajinske teritorije, sproveli smo uspješnu Dobropiljsku operaciju i ofanzivnu operaciju na Oleksandrivskom pravcu. Nastavljamo da zadržavamo neprijateljsku ofanzivu na glavnim pravcima i sprovodimo ofanzivne operacije na pojedinim dijelovima fronta.
O dijelu operacija koje smo sproveli tokom proteklih godina nemam pravo da govorim ni danas. O njima će govoriti istorija. Reći ću samo: neprijatelj ih je zapamtio. I ono najvažnije – u kakvom stanju predajem bojište. Ove godine pod mojom komandom oslobođena su 743 kvadratna kilometra naše zemlje. Vojska koja je prije dvije godine vodila tešku odbranu, danas napreduje. Svom nasljedniku predajem vojsku koja ne samo da drži odbranu, već se nalazi u ofanzivi – s inicijativom, strukturom i ljudima koji znaju kako da tuku neprijatelja. Iskreno se nadam da će se ta ofanziva nastaviti. Sve je spremno za to.
Zahvaljujem svakom vojniku, podoficiru i oficiru s kojima sam prošao ove godine. Klanjam se porodicama naših poginulih. To sam rekao ranije i ponoviću danas: moj posao je rat. Dužnosti se mijenjaju, ali to načelo ne. U kakvom god statusu bio, služiću Ukrajini do pobjede. Dugo su nam pokušavali nametnuti da Ukrajinci nisu sposobni da ratuju. Dokazali smo da to nije tako. Ukrajinu brani herojski narod. Naša zemlja će izdržati ako svako bude radio svoj posao jednako predano kao što to čini ukrajinska vojska.