Ukrajina

drndalo

#222926 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 04/02/2026 20:58 Šuplja mu je priča. Kakav azil u Njemačkoj?
Ovo on prodaje lafinu ukrajincima.
Moglo bi se reci i da je Njemacki imigraciono/azilantski odjel odradio odlican posao prepoznavanja idiota koji bi samo probleme njima pravio...

Sto ti je Drzava... 8)
drug_profi

#222927 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Lijepi vozovi lijepo gore

drndalo

#222928 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 4440357115

Reportaza o anti-Sehidskom specijalisti An-28, do sada sa 114x oborenih.

Peacean

#222929 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Rusi podjednako ovisni o starlinku kao i ukrajinci

BAK-eV

#222930 Re: Ukrajina

Post by BAK-eV »

drndalo wrote: 04/02/2026 18:30 Pa dobro, da ne jasemo samo njih, iako od Bosnjaka/Muslimana/muslimana to nije daleko od istine, postoje potpuno iste sorte neljudi, oportunista i kod ostalih konstitutivnih, koji bi sutra da Tito vaskrsne odmah izvadili SKJ zastave, i organizovali stafetu.

Potpuno isti nesoj, samo (kao) nosi razlicit dres, i (kao) se drugacije moli (razlicitom) Bogu...

Balkanski spijun nije slucajno snimljen, a ja ga posteno nisam ni razumio do prije 10 godina, sto je s obzirom na moje godine zaista zabrinjavajuce...

Doduse nije da volim gledati domace filmove. Pa mi to moze biti 26% odbrana...
Sta ti znaci ovo Bosnjaka/Muslimana/muslimana?

Na zadnjem popisu nema takvih devijacija.

Zasto poturas identitetsku podjelu medju narod, koji je tu podjelu na slobodnom popisu 2013 odbacio?!
alijagoro

#222931 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Crvene_brigade

#222932 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ukrajinci: Moskva je doživjela katastrofu. Komunikacija je blokirana, operacije se zaustavljaju…
Ukrajina je prošli tjedan objavila da surađuje sa SpaceX-om kako bi blokirala korištenje Starlinkovih terminala u ruskim napadačkim dronovima

Starlinkovi internetski terminali koje je ruska vojska koristila na bojištu u Ukrajini deaktivirani su, objavila je u četvrtak Ukrajina, što je jedan ukrajinski dužnosnik ocijenio kao „katastrofu“ za Moskvu jer je poremetilo njezine jurišne operacije u mnogim područjima.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je Rusija koristila tisuće Starlinkovih terminala na bojištu, a vojni analitičari navode da je to njihove komunikacije učinilo mobilnima i teškima za ometanje. Reuters nije odmah mogao utvrditi razmjere deaktivacije.

Ukrajina je prošli tjedan objavila da surađuje sa SpaceX-om Elona Muska kako bi blokirala korištenje Starlinkovih terminala u ruskim napadačkim dronovima te da pokušava sastaviti „bijelu listu“ svih ukrajinskih terminala kako bi se ruski mogli deaktivirati.

Starlinkovi uključeni u ‘bijelu listu‘ rade — ruski terminali već su blokirani“, objavio je na aplikaciji Telegram ministar obrane Mihailo Fedorov, koji je preuzeo dužnost prošlog mjeseca, napominjući da je proces provjere u tijeku. SpaceX zasad nije odgovorio na upit za komentar.

Elon Musk je u nedjelju rekao da se čini da su nastojanja SpaceX-a da zaustavi neovlašteno rusko korištenje Starlinka uspjela.

Serhij Beskrestnov, savjetnik Fedorova, rekao je da je učinak deaktivacija već značajan. „Neprijatelj nema samo problem na bojišnicama, neprijatelj ima katastrofu“, rekao je. „Urušilo se cijelo zapovijedanje postrojbama. Jurišne operacije zaustavljene su u mnogim područjima.“
drndalo

#222933 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

BAK-eV wrote: 05/02/2026 11:53
drndalo wrote: 04/02/2026 18:30 Pa dobro, da ne jasemo samo njih, iako od Bosnjaka/Muslimana/muslimana to nije daleko od istine, postoje potpuno iste sorte neljudi, oportunista i kod ostalih konstitutivnih, koji bi sutra da Tito vaskrsne odmah izvadili SKJ zastave, i organizovali stafetu.

Potpuno isti nesoj, samo (kao) nosi razlicit dres, i (kao) se drugacije moli (razlicitom) Bogu...

Balkanski spijun nije slucajno snimljen, a ja ga posteno nisam ni razumio do prije 10 godina, sto je s obzirom na moje godine zaista zabrinjavajuce...

Doduse nije da volim gledati domace filmove. Pa mi to moze biti 26% odbrana...
Sta ti znaci ovo Bosnjaka/Muslimana/muslimana?

Na zadnjem popisu nema takvih devijacija.

Zasto poturas identitetsku podjelu medju narod, koji je tu podjelu na slobodnom popisu 2013 odbacio?!
Ja poturam? Interesantno... I od sviju koji citaju temu, samo si se ti jedan nasao osupnut, a ostalih 100 nije? Onda ce biti da je do tebe sto nisi shvatio sta sam inkluzivno hotio rijeti...

Hajde sada opet procitaj cijelu misao, i mislim da ces shvatiti namjeru, nemoj samo izvuci iz konteksta B-M-m kao sto jesi.
Sociolog

#222934 Re: Ukrajina

Post by Sociolog »

Ode frajer u vazduh samo tako .

Sociolog

#222935 Re: Ukrajina

Post by Sociolog »

Hrvatska zeli, da ga vrati nazad, reparaciju da izvrsi.

Toliko o clanici EU, i europskim vrijednostima

https://www.eng.kavkaz-uzel.eu/articles/72559
karanana

#222936 Re: Ukrajina

Post by karanana »

alijagoro wrote: 05/02/2026 16:16
oko 70 hiljada se vode nestalim. vjerovatno je vecina vojnici i vjerovatno vecina poginuli.
alijagoro

#222937 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

karanana wrote: 05/02/2026 18:42
alijagoro wrote: 05/02/2026 16:16
oko 70 hiljada se vode nestalim. vjerovatno je vecina vojnici i vjerovatno vecina poginuli.
Sumnjam da ce se ikad saznati koliko je stvarno poginulih,meni zanimljiva brojka 47: 1 za Ukrajince po Zelenskovoj logici,matematici
karanana

#222938 Re: Ukrajina

Post by karanana »

kako si izracuno 47:1?

moje misljenje je da je omjer max 2:1, a to nije bas povoljno za ukrajinu.
alijagoro

#222939 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

karanana wrote: 05/02/2026 18:52 kako si izracuno 47:1?

moje misljenje je da je omjer max 2:1, a to nije bas povoljno za ukrajinu.
Pa na tom tvitu,lik je izracunao,navodno Ukrajinaca za mjesec gine 750 a Rusa 35,000 :-)
karanana

#222940 Re: Ukrajina

Post by karanana »

aha. ja sam okvirno uzimo ukupne brojeve....milion rusa i eto nek je 55 hiljada ukrajinaca, to je onda 20:1. nema teoretske sanse. smanji broj poginuli rusa, povecaj broj poginulih ukrajinaca i dobices negde 2:1 da se nogom u guzicu udaris.
zigzag

#222941 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Prema zvanicnim podacima ruskog ministarstva odbrane i rusa je poginulo upravo u onom omjeru koliko je Zelenski rekao za ukrajinske gubitke.

Da ih je sve skupa 10.000 i na jednoj i na drugoj strani previše je radi četničke stoke putina.

Besmislena je sva ova patnja.
alijagoro

#222942 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Svaki rat je besmislen a ono sto je jos gore,nakon nekog vremena zaboravi se i ko je zrtva i zivot ide dalje,oni sto su agresori sjede za istim stolom i sa istim pravima kao i zrtva
karanana

#222943 Re: Ukrajina

Post by karanana »

novi B.H. biser: rusija bi mogla pregaziti nato clanice za nekoliko dana.

nisam cito, mislim da govori o baltiku, copy/paste je odnekle, mozda se dimine web stranice. da je ovo napisao prije 5 godina, vjerovatno bi se donekle slozio, s tim sto bi tada imao vece povjerenje u clan 5.
danas manje vjerujem u clan 5, ali kako da me B.H. kupi na kvaliteti ruske vojske za taj poduhvat?! ovaskvi ne bi ove male balticane uzeli za mjesece i mjesece. a da ne govorimo o 100% ulasku jake poljske u fajt cak i da se nato raspadne i da ovi americki, francuski i shvapski smradovi ne urade nista, rusija ovakva kakvu je sad vidimo ne moze ni na oskil izac. vadi armate vladimire!
BiBi911

#222944 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

karanana wrote: 05/02/2026 22:42 novi B.H. biser: rusija bi mogla pregaziti nato clanice za nekoliko dana.

nisam cito, mislim da govori o baltiku, copy/paste je odnekle, mozda se dimine web stranice. da je ovo napisao prije 5 godina, vjerovatno bi se donekle slozio, s tim sto bi tada imao vece povjerenje u clan 5.
danas manje vjerujem u clan 5, ali kako da me B.H. kupi na kvaliteti ruske vojske za taj poduhvat?! vadi armate vladimire.
Ono mozda bi mogli protiv same slovacke, crne gore, albanije

Al Poljaci cekaju, ne volim ovu rijec al nedo bog da Poljaci krenu. Najebace i Japanci onda.
karanana

#222945 Re: Ukrajina

Post by karanana »

BiBi911 wrote: 05/02/2026 22:46
karanana wrote: 05/02/2026 22:42 novi B.H. biser: rusija bi mogla pregaziti nato clanice za nekoliko dana.

danas manje vjerujem u clan 5, ali kako da me B.H. kupi na kvaliteti ruske vojske za taj poduhvat?! vadi armate vladimire.

Al Poljaci cekaju, ne volim ovu rijec al nedo bog da Poljaci krenu. Najebace i Japanci onda.
da naknadno sam ubacio poljake. ako niko, oni bi se sigurno radi sebe morali uljuciti ako rusi napadnu baltik.
melac

#222946 Re: Ukrajina

Post by melac »

BiBi911 wrote: 05/02/2026 22:46

Nemojmo se zavaravai da je Ruska armada i rasulu. Tako su i cetalji mislili da ce pregaziti Ukrajinu, pa ih druga traktorska unakazila...
drug_profi

#222947 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Rusi imaju iskustvo modernog rata i vjerovatno bi imali prednost prvih sedmica takvog sukoba. Uzeli bi sto uzmu, a tesko ih je otjerati.

Treba biti realan, a ne u oblacima.
Mada na kraju, dugorocno Rusija u tom slucaju ima samo dva izbora - nuklearnu anihiliaciju Europe i Moskve, ili poraz i raspad carstva.
Znaci u oba slucaja Rusije nema na kraju.
JMGuti

#222948 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Pravda piše da je uvođenje bijele liste Starlinkovih terminala duž cijele bojišnice dalo rezultate. Negdje su napadi umanjeni, na nekim dijelovima skroz obustavljeni. Opet sporo djelovanje zapada.
zigzag

#222949 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Kakav bi front bio da starlink ne postoji nikako?
Crvene_brigade

#222950 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Francuska TV prva objavila s čim Ukrajinci skidaju Shahede. Snimka je s prve crte rata. TF1 bilježi rijedak uvid u prilagođeni avion koji nad jugoistokom Ukrajine ruši Shahede u noćnim presretanjima…

Pojavila se nova videosnimka koja pokazuje kako Ukrajina koristi barem jedan prilagođeni transportni zrakoplov Antonov An-28 Cash s dva turbopropelerska motora kao dio svoje protudronske obrane. Iako su fotografije tog zrakoplova, prekrivenog oznakama oborenih dronova, već ranije kružile javnošću, sada je po prvi put moguće vidjeti i njegovo naoružanje u stvarnoj borbi – šesterocijevni mitraljez tipa Gatling, M134 Minigun, piše specijalizirani vojni portal The War Zone.

Snimku je objavila francuska televizija TF1, a francuski novinari imali su priliku pratiti An-28 tijekom noćne borbene misije. Na videu se vidi kako zrakoplov otvara vatru iz Miniguna kalibra 7,62 mm, koji je postavljen na nosač u bočnim vratima kabine. Zahvaljujući visoko postavljenim krilima, An-28 ima iznimno široko polje djelovanja po ciljevima ispod sebe.

Minigun je već desetljećima provjereno oružje u zračnim operacijama. Bio je ključni element prvih bočno naoružanih topnjača, počevši od legendarnog AC-47, a kasnije i drugih teretnih zrakoplova pretvorenih u leteće platforme za vatrenu potporu. Uobičajena brzina paljbe Miniguna kreće se između 3.000 i 6.000 metaka u minuti – odnosno 50 do 100 hitaca u sekundi.

Točna lokacija i datum snimke nisu objavljeni, no jedan član posade navodi da su ruske dronove lovili „na jugoistoku” Ukrajine.

Deset minuta za uzbunu i polijetanje

Ispod pilotske kabine An-28 iscrtano je 115 silueta bespilotnih letjelica tipa Shahed/Geran, od kojih su dvije označene žutom bojom. Njihovo značenje nije sasvim jasno, no moguće je da označavaju desetke oborenih dronova iste vrste. To bi se poklapalo s navodom iz francuskog izvješća prema kojem je četveročlana posada ovog zrakoplova ukupno srušila gotovo 150 ruskih dronova.

Tijekom misije prikazane na snimci, posada je imala svega deset minuta za uzbunu i polijetanje, dok je ukupno trajanje leta iznosilo pet sati. U tom naletu oboreno je pet dronova Shahed/Geran. Jedan od njih presretnut je iznad ukrajinskog sela, no posada je čekala da letjelica dođe iznad nenaseljenog područja prije nego što je otvorila vatru.

Za sada nije poznato koliko je An-28 prilagođeno za ulogu „lova na Shahede”, niti koliko je takvih zrakoplova uopće operativno dostupno Ukrajini. Postoji i mogućnost da se dodatni primjerci prebace iz poljskih ili američkih vojnih zaliha, pa čak i iz civilnih flota.

Na temelju dostupnih podataka, An-28 naoružan Minigunom pokazao se kao iznimno učinkovit dio ukrajinske protudronske obrane – i vrlo je vjerojatno da ćemo, s porastom intenziteta napada, svjedočiti još sličnim improvizacijama i inovacijama.

Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3
Post Reply