Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#192401 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Armin2013 wrote: 18/01/2024 09:41
drug_profi wrote: 18/01/2024 09:15 Da i još nešto: negdje na proljeće 2022. vidio sam neuobičajeno puno vozila sa ruskim tablicama na putevima BiH pa i u Sarajevu.
Bilo je vrlo spremno sve.

Doduše možda su bile i izbjeglice.
Nije bila slučajnost i nisu bile izbjeglice, pogledaj interviju na FACE Ive Komšića od prošle sedmice. A ima informacija i iz drugih izvora da je sve bilo spremno za belaj u BiH, i da su komšije bile spremne ponovo. Vjerovatno možemo zahvalit Ukrajni što se to nije desilo.
Ako mi vjeruješ da ti dobro mislim, batali face i naše kanale. Kad zapuca opet ćemo kako smo. Fol mene prepada biće rat?!

Ma odjebte više, hoću da dišem punim plućima. I neka je rat, neka je rat! Jebem ti više život čekajući rat, a ovi što ga svaki dan najavljuju pare mlate.

Nije meni, neka mlate pare jebo ih one, ali nemoj ba mene više prepadati ratom, jebo te rat, vidio ga nisi!
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#192402 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

2 godine nakon početka invazije na Ukrajinu, Rusija se počinje urušavati. Komunalna industrija propada prva.

I šta je putalj prijetio prije par godina - Europa će se smrznuti bez naših energenata! Hahahaha... koji komad budale.

Čitalac

#192403 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Umerov: Hitno nam trebaju granate
Ministar obrane Ukrajine Rustem Umerov rekao je na otvaranju konferencije u Parizu da Oružane snage na bojnom polju doživljavaju nestašicu granata pa je potrebno povećanje topničkih sposobnosti za Ukrajinu.
"Nestašica streljiva i granata iznimno je hitan problem s kojim se trenutno suočavaju naše oružane snage. Moramo pronaći način da zajedno riješimo ovaj problem. Realnost ovog rata je da je Rusija značajno nadmoćnija od Oružanih snaga Ukrajine u svakodnevnim topničkim napadima. Na različitim područjima fronte i fazama neprijateljstava ispaljuju 5-10 puta više topničkih granata od ukrajinskih snaga", naglasio je ministar.
Napomenuo je da će povećanje topničkih sposobnosti Ukrajine povećati našu zajedničku sigurnost. "Ovo će nam dati puno više mogućnosti za održivi napredak na bojnom polju i približiti našu pobjedu", rekao je Umerov.
Hame_

#192404 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Mislim da u ovoj pjesmi imamo sve nagomilane "gnojne" probleme tanzicije i ljudi. I ljudi.

Hame_

#192405 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Usput... niko mi danas sa Foruma nije čestitao rođandan... šupci.

Čekaj malo, ni jedno (osim jedno žensko) mi nije čestitalo... kako se zove žensi šupak? :mrgreen:

Znači nema šanse da dočekam autoput od save do mora (mater im jebem hlopovsku).
Bernardinac

#192406 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Hame_ wrote: 18/01/2024 17:13 Usput... niko mi danas sa Foruma nije čestitao rođandan... šupci.

Čekaj malo, ni jedno (osim jedno žensko) mi nije čestitalo... kako se zove žensi šupak? :mrgreen:

Kako kad si sve stavio na FOE😂
HelaS

#192407 Re: Ukrajina

Post by HelaS »

Hame_ wrote: 18/01/2024 17:13 Usput... niko mi danas sa Foruma nije čestitao rođandan... šupci.

Čekaj malo, ni jedno (osim jedno žensko) mi nije čestitalo... kako se zove ženski šupak? :mrgreen:
Šupa?
Armin2013

#192408 Re: Ukrajina

Post by Armin2013 »

Hame_ wrote: 18/01/2024 16:48 Ako mi vjeruješ da ti dobro mislim, batali face i naše kanale. Kad zapuca opet ćemo kako smo. Fol mene prepada biće rat?!

Ma odjebte više, hoću da dišem punim plućima. I neka je rat, neka je rat! Jebem ti više život čekajući rat, a ovi što ga svaki dan najavljuju pare mlate.

Nije meni, neka mlate pare jebo ih one, ali nemoj ba mene više prepadati ratom, jebo te rat, vidio ga nisi!
FACE sam naveo kao primjer, a to sam čitao na više izvora.
Ja živim kao da neće biti rata, ali treba biti na oprezu dokle god na Drini nema čvrste granice.
geoxx

#192409 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Nema tu vise izvora vec iskljucivo forumska naglabanja. I Ivo Komsic koji nije obavjestajac.
Bernardinac

#192410 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

sumirprimus

#192411 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac

#192412 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Na Zapadu kažu da su gotovo iscrpili zalihe oružja za pomoć Ukrajini, Ekonomska Pravda analizirala je dostupne podatke...
Ekonomska Pravda analizirala je podatke projekta Ukraine Support Tracker Instituta za svjetsko gospodarstvo iz Kiela kako bi provjerila što se događa sa zalihama teškog naoružanja u partnerskim zemljama. Institut je prikupio podatke o zalihama tenkova, haubica i bacača raketa, koje bi zemlje NATO-a i EU mogle prebaciti u Ukrajinu.
Ovaj uzorak ne uzima u obzir zrakoplove: Ukrajina je dobila oko 80 sovjetskih Suhoja i MiG-ova, a uskoro će dobiti desetke američkih višenamjenskih borbenih aviona F-16. Također, nisu uzeti u obzir preneseni sustavi protuzračne obrane/proturaketne obrane i rakete za njih.
Početkom 2022. godine arsenal zemalja NATO-a i EU uključivao je više od 15 tisuća tenkova, oko 7 tisuća haubica 155/152 mm, kao i 1,6 tisuća MLRS-ova. Tako je od početka punog rata do kraja listopada 2023. Ukrajina od saveznika dobila 5,2% tenkova, 8,9% haubica i 5,9% MLRS sustava.
Nije sve što Ukrajina dobiva od zapadnih partnera prebačeno iz zaliha. Dio oružja proizveden je tijekom rata, ali to je mali dio.
Osim toga, različite zemlje iscrpljuju rezerve na različite načine. Na primjer, Češka je prebacila gotovo 60% svog arsenala u Ukrajinu, Norveška - oko 30% (s obećanim oružjem udio će doseći 53%). Za usporedbu, Sjedinjene Države prebacile su 5% svog arsenala.
Baltičke države mogu se nazvati najpredanijim partnerima u ovom slučaju. Iako po veličini gospodarstva spadaju u najmanje članice EU i NATO, u postotku BDP-a najviše podržavaju Ukrajinu. Podaci ukazuju i na drugu skupinu zemalja, skandinavske zemlje, koje su, unatoč veličini svojih gospodarstava, među glavnim partnerima Ukrajine po obujmu i udjelu pružene pomoći.
U međuvremenu, najveće svjetsko gospodarstvo, Sjedinjene Države, troši manje od 0,2% BDP-a na pomoć Ukrajini. Riječ je ipak o ogromnoj potpori: nakon 24. veljače 2022. Amerikanci su dali vojnu pomoć vrijednu 44 milijarde dolara i najveći su donator. Međutim, njihov potencijal nije ni izdaleka iscrpljen.

https://www.epravda.com.ua/weeklycharts ... 18/708875/
JMGuti

#192413 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Kakav rollercoaster na temi. Od ponižene nenaoružane Rusije koja je izgubila tenkovsku i artiljerijsku nadmoć nad Ukrajinom i u kojoj samo što nije došlo do građanskog rata, do rasprave oko toga ko je sljedeći nakon Ukrajine.

Daj neka kluz ubaci malo -/+ oryxa, čisto da se vrati optimizam.
dust71000

#192414 Re: Ukrajina

Post by dust71000 »

E čuj sljedeći :lol:
Nešto im ne ide ni sa trenutnim.
Bossona

#192415 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

RuZki promotor gljiva ludara u Zombirnoj ruZiji priča o isplativosti propale trodnevne specijalne vojne operacije i svijetloj budućnosti poražene i raspadajuće RuZije,.....
drug_profi

#192416 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JMGuti wrote: 18/01/2024 18:52 Kakav rollercoaster na temi. Od ponižene nenaoružane Rusije koja je izgubila tenkovsku i artiljerijsku nadmoć nad Ukrajinom i u kojoj samo što nije došlo do građanskog rata, do rasprave oko toga ko je sljedeći nakon Ukrajine.

Svako čita onako kako mu se sviđa.
I izvodi zaključke koje želi izvesti.

A istini za volju, upravo se priča o tome da nema šanse da Ukrajina bude napuštena.
Čitalac

#192417 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kijev želi direktnu komunikaciju sa Pekingom, kaže Kuleba.
Kijev želi organizirati telefonski razgovor između kineskog čelnika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u sklopu priprema za Globalni mirovni samit, izjavio je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.
Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, Kuleba je istaknuo da vlada inzistira na organiziranju izravnog kanala između Xi Jinpinga i Zelenskog.
"Ima stvari o kojima se može razgovarati...", rekao je Kuleba, istaknuvši da je Formula mira Zelenskog način da se u Ukrajinu dugoročno vrati pravedan mir.
jednonogi_Jack

#192418 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Pokušaji ruske vojske da preokrene tok “rata dronovima” u Ukrajini u svoju korist pokazali su se fijaskom.

Prema riječima ruskog vojnog zapovjednika Andreja Medvedeva, situacija je "prilično komplicirana" i "neprijateljska zasićenost dronovima je izuzetno velika". Prema njegovim riječima, Rusija je odlučila povećati proizvodnju jednog od modela, ali su se ukrajinske oružane snage brzo prilagodile - od 10 samo dvije bespilotne letjelice stižu do cilja. Kanal Rybar potvrđuje problem s proizvodnjom serijske bespilotne letjelice i tvrdi da je “vojska odmah ostala bez ispravnih FPV dronova” i oni “ne lete dalje od 300 metara” zbog utjecaja elektroničkog ratovanja.

O sličnim poteškoćama govorio je Z-kanal “Turned in War”. Prema njegovim riječima, s apsolutno svih frontova pišu da se Ukrajina nadigrava kada je riječ o FPV kamikaza bespilotnim letjelicama: “jednostavno ih ima više, apsolutno mi nije jasno odakle dolaze pobjednički izvještaji s naše strane”.

Bivši čelnik Roscosmosa, a sada član Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije, Dmitrij Rogozin piše da se diljem Zaporoške fronte nalazi karusel neprijateljskih dronova. “Kada se dovezete u selo na prvoj liniji, kao da ste ušli u stršljenovo gnijezdo – sve zuji. Na ulazu u zraku dežuraju neprijateljske FPV bespilotne letjelice... Gotovo svaki pješački vod ima odred operatera bespilotnih letjelica. Tijekom jednog od napada u pola sata stiglo je 25 dronova kamikaza, od kojih je 14 jurilo za jednim borbenim vozilom pješaštva”, žali se Rogozin.

Drugi Z-bloger, “Disgusting 8”, tvrdi da u regiji Kherson neprijatelj “samo udara u usta ovim FPV dronovima”, a ruska vojska nema protumjere. "Uopće nema lova na operatere UAV-a, za razliku od Ukrajine", tvrdi bloger. Piše da je zbog toga u ovom smjeru izgorjela gomila tenkova, “sunčanih svjetala”, topništva i vozila, a poginule su posade Zale i “Lanceta”.

Z-vojni dopisnik Filatov piše o neuspjehu s dronovima. Žali se na uštedu troškova bespilotnih letjelica, zabranu ružnih meta i zahtijeva da sudjeluje u “TikTok specijalnim snagama” - kako bi snimali lijepe videe za producente. Prema njegovim riječima, ukrajinske oružane snage zauzvrat mogu potrošiti do 8 FPV dronova na pješaka.
kluz franjo

#192419 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Interesantan osvrt od Neil Hauer-a (kanadski novinar i vojno-sigurnosni analitičar) upravo na temu snažnih oscilacija pretjeranog optimizma/pesimizma pro-ukrajinske javnosti u zavisnosti od stanja na terenu od početka invazije do danas.

https://warontherocks.com/2024/01/ukrai ... ign=buffer

Napomena: Obimniji članak/analiza na engleskom jeziku.
kluz franjo

#192420 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

JMGuti wrote: 18/01/2024 18:52 ...

Kolega,
malo, malo pa me nešto spominješ u vezi sa oryx-om.
Ako je nešto nejasno u vezi korištenja oryx-ovih podataka, slobodno pitaj. Možda i mogu neke stvari pojasniti.
A ako je neki problem lične prirode, hebiga... staviš me na ignore i sve OK.
zilog

#192421 Re: Ukrajina

Post by zilog »

ReymondReddington wrote: 18/01/2024 10:51
zilog wrote: 18/01/2024 08:55
ReymondReddington wrote: 17/01/2024 21:20
Spoiler
Show

Ovo mi je smijesno. Pa ko Ukrajini salje oruzje? Jel to sve od amerike dobijaju?

Oni i tumbaju Rusiju jer im EU salje i pare i oruzje.
Vidim konstantno se potencira da ce Rusija napasti EU ili NATO ako Ukrajina izgubi. Moze li meni neko napisati na cemu se ovo bazira?

Jel ovo EU vrsi pritisak na svoje clanice da i dalje salju pomoc Ukrajini pa prijete ovim nekim scenarijima?

Drzava koja se pati da zauzme jednu drzavu evo vec 2 godine ce sad odjednom napasti savez 30 ili koliko ima drzava u NATO-u.

Meni ovo djeluje toliko smjesno.
Meni postavka tvog pitanja djeluje toliko smjesna...

... ali hajde da odgovorim:

Sve i jedna prijetnja se mogla cuti - IZ RUSIJE!!!!

Prvo, niko ne kaze da ce Rusija SADA napasti EU i NATO (preciznije receno, neke EU i NATO clanice), nego NAKON sto porazi Ukrajinu i demontira jedinstvo u NATO-u. Sjetimo se malo Majkickinih prijetnji, kolektivne histerije velikosrpskog estabilismenta (naka specena profesorica, na Pinku, prijeti srbijanskoj opoziciji - Kadirovom), sa pocetka "SVO"? To bi se, visestruko amplificirano, ponovilo...

Padom Ukrajine bi se promjenile mnoge stvari, instalirani spavaci bi morali odraditi ranije obecano, Orban, Vucic, sada i Fico, a lista zamalja, koje su meta, moze se napraviti po ranijem urneku "nacisti, cija zemlja,u stvari, istorijski pripada Rusiji"... Poljska, balticke zemlje, Finska...

Madjarska i Slovacka bi istupile iz NATO, a ako bi se narod bunio, tu dolazi post-Janukovic scenario, Orban i/ili Fico bjeze u Rusiju, a Madjarsku i Slovacku, prvo tresu unutrasnje pobune, a ako to ne pomogne, onda gaze kaznene ekspedicije...

Mozda ti, sve ovo, djeluje nevjerovatno, ali je isto tako svaki nagovjestaj, da ce Rusija napasti Ukrajinu, prije 24.02.2022. mnogima sluzio za sprdanciju...
To bi imalo smisla da je Rusija pokazala neku moc pa zauzela Ukrajinu za 2-3 sedmice. Ovako jedino sto su pokazali je da oni nisu nikakva vojna prijetnja NATO-u.

Jedino sto im je ostalo su nuklearke. Mislim da oko ovog se malo brinu na zapadu i da je to mozda neki razlog doziranja pomoci Ukrajini.

Napad Rusije na Ukrajinu nije poceo 2024 nego 2014 kad su Krim okupirali. Tako da to nije iznenađenje jer Rusija sanja obnovu sovjetskog saveza.
Opet ponavljas istu mantru. NE SADA!!! Sada ni Ukrajinu ne mogu tako lako uzeti. Zato i gledaju da se docepaju kakvog primirja, pa da rekonstruisu vojsku i obnove naoruzanje...

Ali tvoje pitanje je bilo za slucaj da padne Ukrajina...

Samo kompletan idiot, ili zlonamjerni saboter, koji je prespavao dogadjaje iz februara 2022. i nije vidio cemu vode (laganje o vojnim vjezbama, pomutnja u Evropi, orkestrirano budjenje najgoreg ljudskog sljama...), moze pomisliti, da bi se Rusija zaustavila na Ukrajini.

Unutar Rusije je vec posijan narativ o prijetnji sa zapada i kao da su u ratu sa NATO-om i svako odustajanje od toga bi samo ubrzalo kolaps rezima, a tada znaju sta ih ceka...
zilog

#192422 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Sretan ti rodjendan!!! :thumbup:
samoTEgledam

#192423 Re: Ukrajina

Post by samoTEgledam »

Hame_ wrote: 18/01/2024 17:13 Usput...
Spoiler
Show
niko mi danas sa Foruma nije čestitao rođandan
... šupci.
Spoiler
Show
Čekaj malo, ni jedno (osim jedno žensko) mi nije čestitalo...
kako se zove
Spoiler
Show
žensi šupak? :mrgreen:
Spoiler
Show
Znači nema šanse da dočekam
autoput od save do mora
Spoiler
Show
(mater im jebem hlopovsku).
Dobrog zdravlja u sreći i veselju da se provozaš bar 6 dekada Hametovim autoputem :kiss:
sumirprimus

#192424 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Kako ce ti cestitat kad su ti svi na foe :lol:
Sretno ti bilo i uzbrdo i nizbrdo
sumirprimus

#192425 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Al su ocajni, jasno je ko dan da je ovo rat iznurivanja pa ko izdrzi.
Na zalost svih ork i multipolatrnih simaptizera ukri su tvrd orah i orci redovno lome zube, dobro zube lome ovi koji ih uopste i imaju jelte :oops:
Post Reply