Ukrajina

Post Reply
Captain Ahab

#18976 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Challenger__ wrote:Postoje dva opasna analitičara. Jedan je Rus a drugi Amer. Vjerujem da kapetan zna za njihove blogove. Ljudi ODAVNO PIŠU da je Ukro-armija dosegla operativni maksimum, da je rukovođena lošim (američkim) savjetnicima pravila katastrofalne greške (forsiranje granice bez adekvatne zaštite bokova) i da je jednostavno - izduvala. Sa druge strane obrazovaniji, inteligentniji i vispreniji komandni kadar iz sjene, motivisano ljudstvo i rezultat je sasvim očekivan.

Sada neka se tješe bajkama. Napaljenom nacisti će biti lakše ako umisli da ga je porazila vojska RF a ne lokalni "Moskalji" uz diskretnu ali ne i presudnu pomoć RF.
Ako mislis na Bazova i Cabanu, slazem se da su opasni ali fantazisti ;)

Da se razumijemo, Ukrajinci imaju velikih problema s vojskom kao i opcenito sa svim drzavnim sluzbama. Jebiga, 20 godina korupcije je ucinilo svoje. Ali ja sam iskreno ocekivao i puno manje od njih, napravili su vec veliki pomak u zadnjih 3-4 mjeseca.

Jedini razlog sto su opet u defanzivi je sada vec direktni ulazak ruske vojske u Ukrajinu. Za ovo ima vec vise indicija, pisali smo o tome i postavljali linkove na prethodnim stranicama. To se nece moci jos dugo skrivati...
LDLT

#18977 Re: Ukrajina

Post by LDLT »

@BBCGavinHewitt
Polish PM Donald Tusk says there is info that 'regular Russian army units operate in E Ukraine'. Suggests info confirmed by Intel services.
dudlov

#18978 Re: Ukrajina

Post by dudlov »

Challenger__ wrote:"Amerika s nami" krešti naci-kreten. Jeste, "s vami". Sad s jebite sa njima.
Ko je taj hairlija, čisto zbog toga što ima nas koji povremeno svratimo na temu o ukrajini?
madner

#18979 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ova dileja stvarno misli da nakon skoro potpunog kolapsa separatista isti mogu 20 dana kasnije izvrsiti ofanzivu prema sasvim drugom gradu. :roll:
Challenger__

#18980 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Ne prijatelju. Dileje su oni koji su bez kritičke rezerve konzumirali ukrajinsku (čitaj Vašingtonsku) propagandu distribuiranu preko MSM medija. Sada kada ih demantuje realnost, imaju ozbiljan problem.

Oni su dileje.
madner

#18981 Re: Ukrajina

Post by madner »

Potpuno odljepio.
dudlov

#18982 Re: Ukrajina

Post by dudlov »

Pa bilo je za očekivat da će se ponovit gruzija 2008., u ukrajini. Još nije gotovo i teško je sa sigurnošću prognozirati ko će jesti kravatu pred kamerama.

Sent from my iPhone using Tapatalk
animus

#18983 Re: Ukrajina

Post by animus »

madner wrote:Potpuno odljepio.
Ma ne isplati se gubiti vrijeme sa njim.
Lincoln-Burrows

#18984 Re: Ukrajina

Post by Lincoln-Burrows »

Poznata je stvar da Rusi sporo pale motore i kreću,
ali kada krenu teško se zaustavljaju.
AleksoMKD

#18985 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Captain Ahab wrote:
Imaju avijaciju i koriste je jos uvijek svakodnevno. I danas su se (novo)rusi zalili na bombardovanje oko Luhanska. Ali je pitanje je koliko su efikasni jer nemaju vazdusnu nadmoc zbog protivnicke PVO i nemaju bombe s preciznim navodjenjem.
Imaju, ali malo za toliku drzavu. NA papiru imaju cele eskadrile ali u realnosti je ko na Krimu.
Captain Ahab wrote: Cifre o oborenim avionima ne treba uzimati za ozbiljno, kad bi se sabrale, Ukrajinci bi vec izgubili visetruko sve avione koje su imali, ukljucujuci i one u kvaru. Do sad je potvrdjeno manje od 10 srusenih borbenih aviona razlicitih tipova i nekoliko transportnih i izvidjackih. Helikoptera su izgubili vise od desetak i tu imaju veci problem, tako da ih sada uglavnom koriste za transport a ne u napadima.

Inace, kao sto Alekso kaze, problemi su im neodrzavanje, nedostatak moderne opreme itd.
Tu se slazem, bila je jedna lista sa potvrdjenim gubitcima i helikopteri su posebno nastradali.
cindrlimindrli

#18986 Re: Ukrajina

Post by cindrlimindrli »

Lincoln-Burrows wrote:Poznata je stvar da Rusi sporo pale motore i kreću,
Vala bas, kako su ga devedestih u Berlinu ubacili u rikverc evo se jos nisu zaustavili.
animus

#18987 Re: Ukrajina

Post by animus »

cindrlimindrli wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Poznata je stvar da Rusi sporo pale motore i kreću,
Vala bas, kako su ga devedestih u Berlinu ubacili u rikverc evo se jos nisu zaustavili.
:izet: :thumbup:
dječak sa šibicama

#18988 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Bitno da su kavkaski emirat razbucali na komade.

Na ogromu zalost pojedinaca, koje to jos uvijek boli.
Avetinho

#18989 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:
Jedna friška mapa. Ne znamo da li je tačna, ali je... indikativna.
LOL! Znamo da nije, jer si je ti postavio.
jastuk1

#18990 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

dječak sa šibicama wrote:Bitno da su kavkaski emirat razbucali na komade.

Na ogromu zalost pojedinaca, koje to jos uvijek boli.
Vala na ogromnu zalost Rusije koja plaća Ramzanu Bog zna kolko da drži stvari pod kontrolom. Rusiji bi puno bolje bilo da je pustila Čečeniju/Dagestan i ostale sjeveno kakvaze na vrijeme.
AleksoMKD

#18991 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Captain Ahab wrote:
Ukrajinci potvrdili povlacenje iz Starobesheva i nekoliko sela uz granicu kod Novoazovska.

Borbe se vode u Ilovaisku i Amrosievki. Mariupolj i Novoazovsk pod ukr. kontrolom
Image
Challenger__ wrote: Jedna friška mapa. Ne znamo da li je tačna, ali je... indikativna.

Image
Ne volim mape ali ovo je nova vest (relativno)

Na obje ove mape je Novoazovsk u rukama Ukrajinskih snaga.

Najnoviji izvjestaji kazu da su snage pro-Ruskih navodno snaga zauzele Novozovsk https://twitter.com/hashtag/Novoazovsk?src=hash
Ili su barem u gradu https://twitter.com/Henry_Langston

Evo i slika sa predgradja
Image
Image

Tenkovi su T-72 (dosad su Ukrajinci koristili T64 i T-80 te su isti korisceni i od strane pro-Ruskih snaga)
Captain Ahab

#18992 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

AleksoMKD wrote:
Captain Ahab wrote:
Ukrajinci potvrdili povlacenje iz Starobesheva i nekoliko sela uz granicu kod Novoazovska.

Borbe se vode u Ilovaisku i Amrosievki. Mariupolj i Novoazovsk pod ukr. kontrolom
Challenger__ wrote: Jedna friška mapa. Ne znamo da li je tačna, ali je... indikativna.
Ne volim mape ali ovo je nova vest (relativno)

Na obje ove mape je Novoazovsk u rukama Ukrajinskih snaga.

Najnoviji izvjestaji kazu da su snage pro-Ruskih navodno snaga zauzele Novozovsk https://twitter.com/hashtag/Novoazovsk?src=hash
Ili su barem u gradu https://twitter.com/Henry_Langston

Evo i slika sa predgradja

Tenkovi su T-72 (dosad su Ukrajinci koristili T64 i T-80 te su isti korisceni i od strane pro-Ruskih snaga)
Da, vidio sam i ja to sad popodne za Novoazovsk, valjda se sad borbe vode u gradu i oko grada.

A jasno je ko dan da ovu zadnju ofanzivu, pogotovo na jugu nisu novorusi izvrsili vec regularne snage. Nece to dugo ostati skriveno...
AleksoMKD

#18993 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Captain Ahab wrote:
Da, vidio sam i ja to sad popodne za Novoazovsk, valjda se sad borbe vode u gradu i oko grada.

A jasno je ko dan da ovu zadnju ofanzivu, pogotovo na jugu nisu novorusi izvrsili vec regularne snage. Nece to dugo ostati skriveno...
I ja mislim tako. Mozda ne cele brigade ali svakako male jedinice Ruskih OS vode napredovanje.

Meni je pojava T-72ki u rukama pro-Ruskih snaga najveci indikator. Ukrajinci su imali oko 500-600 komada u skladistima ali su koristili T-64 i derivate (koje im je valjda lakse odrzavat jer su fabrike za njih u Ukrajini) a nije bilo ni jedne slike zarobljenig Ukrajinskog T-72 pa da eto kazemo preuzeli pro-Rusi.

Mada i na Krimu su Ukrajinci ostavili stotine T-64ki pa je lako to prebacit preko granice i reci da je zarobljeno.

Naravno, ne tvrdim ovo 100% ali videcemo, na kraju istina uvek izadje na videlo.
Captain Ahab

#18994 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Unisten (novo)ruski transporter Ilovaisk, slike 18+ od juce

http://sprotyv.info/ru/news/4121-pod-il ... nikov-foto
Last edited by Captain Ahab on 27/08/2014 17:35, edited 1 time in total.
Captain Ahab

#18995 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

AleksoMKD wrote:
Captain Ahab wrote:

I ja mislim tako. Mozda ne cele brigade ali svakako male jedinice Ruskih OS vode napredovanje.

Meni je pojava T-72ki u rukama pro-Ruskih snaga najveci indikator. Ukrajinci su imali oko 500-600 komada u skladistima ali su koristili T-64 i derivate (koje im je valjda lakse odrzavat jer su fabrike za njih u Ukrajini) a nije bilo ni jedne slike zarobljenig Ukrajinskog T-72 pa da eto kazemo preuzeli pro-Rusi.

Mada i na Krimu su Ukrajinci ostavili stotine T-64ki pa je lako to prebacit preko granice i reci da je zarobljeno.

Naravno, ne tvrdim ovo 100% ali videcemo, na kraju istina uvek izadje na videlo.
Da slazem se, istina ce izaci na vidjelo. A ovo za T-72 je vrlo indikativno. Ukrajinci ih imaju na lageru ali nisu koristili dosad u ratnoj zoni. Do sada su se (novo)rusi trudili da koriste T-64 da bi mogli reci da su ih kao oteli od Ukr. ali sad se uveliko pojavljuju slike T-72...

Pa plus oni zarobljeni 'zalutali' vojnici od juce, naveliko vec suskanje u Rusiji o nestalim vojnicima, itd.
tnnt

#18996 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

http://tvrain.ru/articles/komitet_solda ... at-374625/

namanje je 400 Ruskih vojnika poginulo i ranjeno do sada u Ukrajini, prema popisu majki vojnika iz Rusije
naravno mame lažu reči će Chalenger :-)
iznenadio sam se da su stradali najviše pripadnici brigada iz Čečenije :D
sanjin_1

#18997 Re: Ukrajina

Post by sanjin_1 »

tnnt wrote:http://tvrain.ru/articles/komitet_solda ... at-374625/

namanje je 400 Ruskih vojnika poginulo i ranjeno do sada u Ukrajini, prema popisu majki vojnika iz Rusije
naravno mame lažu reči će Chalenger :-)
to ti je false flag :D

Naravno da lažu, to su sve bili nesavjesni roditelji od kojih su djeca pobjegla u "život" ..ili kako ti misliš da su one plaže po Krimu popunjene sa 325% kapaciteta i ko misliš da igra one "video igrice"?
tnnt

#18998 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

sanjin_1 wrote: Naravno da lažu, to su sve bili nesavjesni roditelji od kojih su djeca pobjegla u "život" ..ili kako ti misliš da su one plaže po Krimu popunjene sa 325% kapaciteta i ko misliš da igra one "video igrice"?
pa i na Krimu su Rusi tvrdili da nema tamo njihovih vojnika ni u ludilu, da su to sve domaći borci za slobodu
tek nakon prisvajanja Krima su priznali, trebalo bi se vratiti unazad i pogledati,ali mi se neda
kladio bi se da se je Challenger kleo da to nisu Ruski vojnici :lol:
a plaže su mu vrhunac :D
General War

#18999 Re: Ukrajina

Post by General War »

AleksoMKD wrote:
Captain Ahab wrote:

Kako god da dodam da su se brigade "znatno podmladile" :D

By Paul Gubaryov. "Feed volunteer militia quadrupled. number of people wanting to join the army of Donbass give the opportunity to continue the offensive. Lately volunteers strongly" rejuvenated ": earlier in the militia were those over 40, but now the average age wanting to Join into the army DNR are from 18 to 30 years. So stay on the successes that have been achieved during the last few days during the counter-offensive, we are not going to. We know that more will be announced People's Republic of Kharkiv, Zaporizhzhya, Dnipropetrovsk, Odessa, Kherson, Mykolaiv People's Republic, because the people of Ukraine, too, wants to have the people's power, and not this junta, which now drives the slaughter of people. During the last few days we have achieved considerable success in the combat zone in the south-east of Ukraine. At the weekend we spent massive counter-attack on the forces of the Ukrainian army, and today our militia took control of the strategically important point and a symbol - a mound Saur-Grave. "
LDLT

#19000 Re: Ukrajina

Post by LDLT »

http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/201 ... -in-crimea

— Russia is not going to try to annex Crimea, Putin said. (BBC News)

:lol: :lol:
Post Reply