Komanda juga vjerujem da ukri vec rade na id cilja za stormiranje
Ukrajina
-
sumirprimus
#178326 Re: Ukrajina
Komanda juga vjerujem da ukri vec rade na id cilja za stormiranje
- drug_profi
#178327 Re: Ukrajina
Ovo je oryxovo brojanje, a i sami kazu da je vjerovatno bar 30% gubitaka neprebrojano. Dakle ovo je minimum. Realno je nesto vise.CrveniKuk wrote: ↑02/08/2023 19:52Tačnije, 11 487…nešto sam još mislio napisati poslije ovog broja, ali ne mogu od sreće i smijeha…sorryGandalf wrote: ↑02/08/2023 19:35
Jesam li se ja ovo zabrojao ili je zbir rujanskih sramoćenja po Ukrajini preko 12 000 komada opreme
Ako na to dodamo 250 000 suncokreta, rujani su zijanuli tehnike i ljudstva za jedno 4 normalne armije iz naravno normalnih zemalja.
Kakvo sramoćenje trećeg rima, isprskani su preko svake granice i mjere.
- drug_profi
#178328 Re: Ukrajina
kako se nije saznalo za ovo na vrijeme da se Shedowizira.sumirprimus wrote: ↑02/08/2023 20:43
Komanda juga vjerujem da ukri vec rade na id cilja za stormiranje![]()
Ili možda baš nisu htjeli da mjenjaju ruski generalštab.
Ali im je glupo ovo objavljivanje. Dakel imaju bar dva-tri kljucna elementa za geolociranje. Riječ je o objektima gdje su ukrajinci boravili do prije godinu i po. Kasarna neka ili baza vjerovatno, nebitno. Sto vise ljudi vidi snimak, vece su sanse da neko kaze hej znam ja ovo, pa to je konak kod hilmije. Sta sam tu puta bio.
Last edited by drug_profi on 02/08/2023 22:25, edited 1 time in total.
-
Honda Rajvosa
#178329 Re: Ukrajina
@drug_profi z akoliko ocekujes napad preko rijeke?tj desant
- drug_profi
#178330 Re: Ukrajina
Očekujem onog časa kad GŠ odluči da napregne linije u Zaporožju do pucanja.
Jer taj pokret preko rijeke mora biti bez zastoja. Nikakvi mostobrani, ukopavanja i slična sranja.
Prelazak i snažni prodor, duboko. Najmanje da Herson odmaknu iz artiljerijskog dometa.
Onda može i ponton i skela i sta već bude trebalo da se uspostavi da se dopremi hrana i municija nakon te faze.
To mora biti posljednji pritisak na jug koji će dovesti do raspada sistema i vjerovatno juriša na Krim (Armiansk).
Ne znam ima li Ukrajina vojske i logistike za to. Mi možemo maštati, ali sve se svodi na brojeve.
-
Honda Rajvosa
#178331 Re: Ukrajina
Ovo u zaporozju ide polahko. Vidket cemo kada dodju do prve linije kako ce onda ici. Mozd abolje krene ako uzmu robotyne i staromlinskdrug_profi wrote: ↑02/08/2023 22:31Očekujem onog časa kad GŠ odluči da napregne linije u Zaporožju do pucanja.
Jer taj pokret preko rijeke mora biti bez zastoja. Nikakvi mostobrani, ukopavanja i slična sranja.
Prelazak i snažni prodor, duboko. Najmanje da Herson odmaknu iz artiljerijskog dometa.
Onda može i ponton i skela i sta već bude trebalo da se uspostavi da se dopremi hrana i municija nakon te faze.
To mora biti posljednji pritisak na jug koji će dovesti do raspada sistema i vjerovatno juriša na Krim (Armiansk).
Ne znam ima li Ukrajina vojske i logistike za to. Mi možemo maštati, ali sve se svodi na brojeve.
Ako bude proboj s druge strane to bi moglo biti tamo oko 15.8 i to je za ovu godinu aktivnosti do oktobra
- Gusar-from-Riga
#178332 Re: Ukrajina
Vid ovog...Krokodajl wrote: ↑02/08/2023 19:11 Mislim da je prelomna tačka bila razbijanje stakla na vratima vlaka.
Malo flešbekovi na Kaunas, Vilnijus, "Baltički put"... Ne znam kakva je situacija u Latviji, ta narodna garda sa slike i dalje funkcioniše, od Baltičkih zemalja čini mi se samo u Estoniji još je obvezno služenje vojnog roka.
Mada ne bi se Wagnerovci i Rusi proveli fino ni kod jednih a ni Poljaka...
A kakvi su Rusi u bazi Hmeim i Tartusu, to je neka druga fela jel?
-
Mrvice_ba
#178333 Re: Ukrajina
Ne diraj mu erojeGusar-from-Riga wrote: ↑02/08/2023 22:52Vid ovog...Krokodajl wrote: ↑02/08/2023 19:11 Mislim da je prelomna tačka bila razbijanje stakla na vratima vlaka.
Malo flešbekovi na Kaunas, Vilnijus, "Baltički put"... Ne znam kakva je situacija u Latviji, ta narodna garda sa slike i dalje funkcioniše, od Baltičkih zemalja čini mi se samo u Estoniji još je obvezno služenje vojnog roka.
Mada ne bi se Wagnerovci i Rusi proveli fino ni kod jednih a ni Poljaka...
A kakvi su Rusi u bazi Hmeim i Tartusu, to je neka druga fela jel?![]()
- drug_profi
#178334 Re: Ukrajina
5 komada Ty-95 su poletejli oko pola 6, imaju letiti par sati do ispaljenja, zatim let raketa i udar.
Sad nekad bi se to trebalo desavati pa cemo pratiti.
Sad nekad bi se to trebalo desavati pa cemo pratiti.
-
CrveniKuk
#178335 Re: Ukrajina
Nova 44.mehanizovana brigada ZSU, opremljena je sa tenkovima Leopard 1A5 i poljskim oklopnim vozilima Rosamak.
- TheProfessional
#178336 Re: Ukrajina
Dobro bi bilo da neko napise sta se tacno ovdje desavalo.sarajlija_11 wrote: ↑02/08/2023 18:59Koliko skontah prolazilo im sve dok nisu u voz ušli, i taman da krenu očito su nešto rekli što nisu smjeli jer su mislili da polaze i da im neće baš ništa. Joj marisane auu![]()
![]()
-
kluz franjo
#178337 Re: Ukrajina
km2 se na kraju broje...
Ruski agresori su strateški izgubili ovaj rat, jer su prije 17 mjeseci krenuli sa ciljem da "demilitarizuju i denacificiraju" i preostalih 93% teritorija Ukrajine (Krim i dio Donbas-a iz 2014. je činilo ca. 7%), a sada se očajnički bore da zadrže i ovih 18% što su uspjeli okupirati.

Na taktičkom nivou isto pravilo važi i za ZSU.
Ova ofanziva se za ca. 6-8 sedmica "mora" završiti sa značajnim teritorijalnim uspjehom.
Značajno bi po meni bilo da smanje okupiranu teritoriju na ispod 15%.
Ne toliko zbog zapadnih partnera i javnosti (naravno i zbog toga), ali primarno zbog domaće javnosti. Kako one u slobodnoj Ukrajini, ali još više zbog onih lojalnih Ukrajini koji su već više od godinu dana pod okupacijom i koji se nadaju oslobođenju.
I pored veoma dobrih parametara koje ZSU realizuje u ratu "iscrpljivanja", km2 se broje.
Ne dođe li do značajnijeg sloma ruske odbrane na nekoj od linija, ova će se ofanziva u konačnici smatrati neuspjehom.
Do sada se ZSU svaki put pokazala mudrijom, boljom i uspješnijom od Putinove soldateske pijanaca i razbojnika.
Zato i ovaj put treba imati povjerenja i strpljenja.
Ruski agresori su strateški izgubili ovaj rat, jer su prije 17 mjeseci krenuli sa ciljem da "demilitarizuju i denacificiraju" i preostalih 93% teritorija Ukrajine (Krim i dio Donbas-a iz 2014. je činilo ca. 7%), a sada se očajnički bore da zadrže i ovih 18% što su uspjeli okupirati.
Ova ofanziva se za ca. 6-8 sedmica "mora" završiti sa značajnim teritorijalnim uspjehom.
Ne toliko zbog zapadnih partnera i javnosti (naravno i zbog toga), ali primarno zbog domaće javnosti. Kako one u slobodnoj Ukrajini, ali još više zbog onih lojalnih Ukrajini koji su već više od godinu dana pod okupacijom i koji se nadaju oslobođenju.
I pored veoma dobrih parametara koje ZSU realizuje u ratu "iscrpljivanja", km2 se broje.
Ne dođe li do značajnijeg sloma ruske odbrane na nekoj od linija, ova će se ofanziva u konačnici smatrati neuspjehom.
Do sada se ZSU svaki put pokazala mudrijom, boljom i uspješnijom od Putinove soldateske pijanaca i razbojnika.
- drug_profi
#178338 Re: Ukrajina
Mašinski prevod nije baš najjasniji.
Da li ovo znači da je bjeloruska vlast privela pilote koji su provocirali incident sa Poljskom?
Da li ovo znači da je bjeloruska vlast privela pilote koji su provocirali incident sa Poljskom?
Bjeloruske pilote koji su ušli u vazdušni prostor Poljske dočekale su snage sigurnosti - "Bjeloruski Gajun".
Iz vojne jedinice u selu prebačeni su helikopteri Mi-8 i Mi-24 . Kamenyuki do aerodroma "Machulishchi". Poslata su im 2 helikoptera istog tipa da ih zamjene.
Times of Ukraine
- So What!
#178339 Re: Ukrajina
U Jurmali nažalost i danas na ulicama preovladava ruski jezik, samo što su se Latvijci potrudili da im podcrtaju da su u njihovoj državi.
Ruski jezik i ćirilica su oboreni na referendumu da budu priznati kao službeni jezici, al ivrlo teško je upoznati Latvijca u 2023. koji ga ne priča.
Ne kažem da ih nema, samo govorim, Rusa ima još uvijek mnogo u sve tri baltičke zemlje i nepoznavanje ruskog na tržištu rada te automatski degradira.
- Krokodajl
#178340 Re: Ukrajina
@drug_profi Da, tako dođe, evo na tom Bjeloruskom telegram kanalu je malo opširnije, izgleda da su ih upasili i poslali drugu posadu nazad, Lukašenko negira da su uopće prešli i zračni prostor Poljske.
Možda sumnja da su pokušali pobjeć, hajdi znaj on je baš sumnjičav autokrata.
Možda sumnja da su pokušali pobjeć, hajdi znaj on je baš sumnjičav autokrata.
- drug_profi
#178341 Re: Ukrajina
Za dan VDV-a prigodni video.
Ne trebam napominjati da curice prebace kanal na Barbi.
-
vrbas1979
#178342 Re: Ukrajina
Po čemu si zaključio da se očajnički bore?kluz franjo wrote: ↑02/08/2023 23:32 km2 se na kraju broje...
Na ofom forumu pojedini ljudi isto da žive u nekom paralelnom svijetu.
Ukrajinci su pokrenuli ofanzivu prije koliko, dva mjeseca ili više, i koliko vidimo do sada Rusi, pardon pijanci kako ih ti zoveš, se dobro drže i daleko je to od očajničkog. Daleko.
Tih 18% je i dalje ogroman prostor. Površinom veće od Bosne i Hercegovine i Hrvatske skupa.
- drug_profi
#178343 Re: Ukrajina
Evo za neke malo upozorenje. Pazite da ne pretjerate. More se završit među mobicima.
-
sarajlija_11
#178344 Re: Ukrajina
Ne radi link jel možeš ponoviti molim tedrug_profi wrote: ↑03/08/2023 01:12 Za dan VDV-a prigodni video.
- drug_profi
-
sarajlija_11
#178346 Re: Ukrajina
šteta što se vidi na sekundu jedna scena, jedva šta se može razabrati, ali bez obzira dobar klip, svaka čast.

-
kluz franjo
#178347 Re: Ukrajina
OK.vrbas1979 wrote: ↑03/08/2023 01:27Po čemu si zaključio da se očajnički bore?kluz franjo wrote: ↑02/08/2023 23:32 km2 se na kraju broje...
Ukrajinci su pokrenuli ofanzivu prije koliko, dva mjeseca ili više, i koliko vidimo do sada Rusi, pardon pijanci kako ih ti zoveš, se dobro drže i daleko je to od očajničkog. Daleko.
Tih 18% je i dalje ogroman prostor. Površinom veće od Bosne i Hercegovine i Hrvatske skupa.
U skladu sa paradoksom tolerancije mislim da se trampovce, rutalj-četalje, mula-talibane i antivakser-ravnozemljaše uvijek treba tretirati činjenicama.
Činjenica je da su rutalj-četalji prije 17 mjeseci pokrenuli agresiju da "demilitarizuju i denacificiraju" 100% Ukrajine.
Činjenica je da su nakon 17 mjeseci zapeli da "brane" 18%.
Činjenica je dakle da su u navedenom periodu strateški popušili 82% od svog cilja.
Naravno, rutalj-četalji se ne obaziru na te strateške činjenice već im smeta taktička karakterizacija "očajnički".
I u tom pogledu se naravno treba ravnati činjenicama.
Pa tako treba pogledati Oryx (ne ZSU) podatke o omjeru gubitaka na PRVOJ liniji fronta.
Pa tako treba pogledati brojna video svjedočenja mobiliziranih "pijanaca i razbojnika" o situaciji na južnom i bahmutskom frontu.
Pa tako treba pogledati pomjeranje linije fronta na frontu kod Svatova.
Kada se sve to pogleda... očaj je još i najblaži opis situacije kod "druge vojne sline svijeta".
Meni je jasno da činjenice koaliciji trampovaca, rutalj-četalja, mula-talibana i antivakser-ravnozemljaša ništa ne znače.
Ovo sve samo zbog ubjedljive većine normalnog svijeta.
-
vrbas1979
#178348 Re: Ukrajina
Jesi ti pijan? Kakav je to rječnik? Čuj rutalj četnici. Još mu se četnici priviđaju po Ukrajini.kluz franjo wrote: ↑03/08/2023 02:02OK.vrbas1979 wrote: ↑03/08/2023 01:27
Po čemu si zaključio da se očajnički bore?
U skladu sa paradoksom tolerancije mislim da se trampovce, rutalj-četalje, mula-talibane i antivakser-ravnozemljaše uvijek treba tretirati činjenicama.
Činjenica je da su rutalj-četalji prije 17 mjeseci pokrenuli agresiju da "demilitarizuju i denacificiraju" 100% Ukrajine.
Činjenica je dakle da su u navedenom periodu strateški popušili 82% od svog cilja.
Naravno, rutalj-četalji se ne obaziru na te strateške činjenice već im smeta taktička karakterizacija "očajnički".
Pa tako treba pogledati Oryx (ne ZSU) podatke o omjeru gubitaka na PRVOJ liniji fronta.
Pa tako treba pogledati brojna video svjedočenja mobiliziranih "pijanaca i razbojnika" o situaciji na južnom i bahmutskom frontu.
Kada se sve to pogleda... očaj je još i najblaži opis situacije kod "druge vojne sline svijeta".
Meni je jasno da činjenice koaliciji trampovaca, rutalj-četalja, mula-talibana i antivakser-ravnozemljaša ništa ne znače.
I šta ako se ne ostvare tvoje "taktičke prognoze" za 6-8 sedmica?
-
kluz franjo
#178349 Re: Ukrajina
Vrlo jednostavna identifikacija trampovaca, rutalj-četalja, mula-talibana i antivakser-ravnozemljaša je da kada su suočeni sa činjenicama ne odgovaraju činjenicama, već ad-hominem optužbama "odvojen od realnosti", "pijan" itd...vrbas1979 wrote: ↑03/08/2023 02:34Jesi ti pijan? Kakav je to rječnik? Čuj rutalj četnici. Još mu se četnici priviđaju po Ukrajini.kluz franjo wrote: ↑03/08/2023 02:02
OK.
I opet. Takve samo činjenicama treba "u čelenku".
Helem...
Putin je u svom obraćanju od 21.02.2022. vrlo jasno stavio do znanja da se radi o rutalj-četaljskom pohodu na "nepostojeću državu i naciju".
Normalan svijet može pogledati i poslušati tu rutalj-četaljsku nebulozu od govora.
A ako se ne ostvare "moje procjene za 6-8 sedmica"?
I to sam fino napisao.
U taktičkom smislu bi to bio neuspjeh ZSU.
Za sve ostalo pročitati "paradoks tolerancije".
-
zilog
#178350 Re: Ukrajina
Jos uvijek je Sun Tzu za vas padobrance, koji upadnete i kao da je rat jucer poceo, napadom Ukrajincaca na ruske polozaje, naprdjujete o situaciji na terenu i dijelu foruma koji zivi u paralelnom svijetu...vrbas1979 wrote: ↑03/08/2023 02:34Jesi ti pijan? Kakav je to rječnik? Čuj rutalj četnici. Još mu se četnici priviđaju po Ukrajini.kluz franjo wrote: ↑03/08/2023 02:02
OK.