Rusi u Ukrajini mogu samo zaplijeniti oruzje staro 20-30 godina, slabo sta modernije je donirao u Ukrajini. Ruski avioni 5 generacije ne mogu da lete zbog sovjetskih bukova starih 50 godina, a i da im ameri na tasni dadnu F-35 rusi ne bi imali takav avion barem narednih 20 godina.emirolini wrote: ↑31/07/2023 21:19 Zar stvarno mislite da Rusisti vec nemaju zapadno oruzje koje su Ameri prodavali Saudijcima ili ono koje su ostavljali Afganistancima? Mislim da to nije problem uostalom ako Ameri ne zele da se Rusisti docepaju necega Rusisti se nece docepati necega... Sletit ce nesto s neba i raznjeti sta treba raznjeti...
Ukrajina
- Ironmen
#178101 Re: Ukrajina
- nota1969
#178102 Re: Ukrajina
ovo ne postojiIronmen wrote: ↑31/07/2023 21:24Rusi u Ukrajini mogu samo zaplijeniti oruzje staro 20-30 godina, slabo sta modernije je donirao u Ukrajini. Ruski avioni 5 generacije ne mogu da lete zbog sovjetskih bukova starih 50 godina, a i da im ameri na tasni dadnu F-35 rusi ne bi imali takav avion barem narednih 20 godina.emirolini wrote: ↑31/07/2023 21:19 Zar stvarno mislite da Rusisti vec nemaju zapadno oruzje koje su Ameri prodavali Saudijcima ili ono koje su ostavljali Afganistancima? Mislim da to nije problem uostalom ako Ameri ne zele da se Rusisti docepaju necega Rusisti se nece docepati necega... Sletit ce nesto s neba i raznjeti sta treba raznjeti...
- drug_profi
#178103 Re: Ukrajina
Mislim da griješiš.Peacean wrote: ↑31/07/2023 18:53Nažalost od toga nema ništa, bogataši su se umirili nakon epidemije ispadanja kroz prozore a narod neće ništa poduzeti dok god direktno ne utiče na njih. Ruski narod je i prije invazije bio jad i bijeda tako da za njih nema promjene, većina izgubljenih para je iz novčanika oligarha. Dok god je elita sigurna neće biti pobuna.
Oligarsi će sada samo pametnije praviti zavjere.
-
Vedoo
#178104 Re: Ukrajina
Uvijek sam s guštom čitao tvoje postove.A_A_AKCIJA wrote: ↑31/07/2023 21:05Ovdje je u pitanju puno veći ulog od pobjede Rusije.
U pitanju je zaustavljanje ideologije koja Ruse smatra superiornim u odnosu na ostale. Taj osjećaj im daje za pravo agresiju na komšije. To traje par stotina godina.
Da bi se to desilo, Rusi moraju izgubiti vojnu moć. A to je ogroman posao jer treba spržiti zalihe koje se gomilaju od 45.
Dakle, da su se Rusi povukli, već sada bi pravili plan za novu rundu.
Ovako, bukvalno ispadaju iz svih kombinacija. Ukrajina će biti mirna par decenija, u kojima će napraviti odmak kao Južna od Sjeverne Koreje.
Postoji izreka da se ruska moć bazira na njihovoj percepciji vlastite moći. E sada im se mora izbiti iz glave da imaju ikakvu moć da drugima zagorčavaju živote. I to je posao prženja i suncokretisanja dok se boje ne rastope.
Istorija je puna primjera. Finsku su dva puta u kratkom roku napadali i dok dooobro nisu dobili po nosu, nisu odustali.
Mi na Balkanu smo identično doživjeli sa Srbijom. Loše je to što njihova ideologija neće još biti vojno poražena.
A nažalost, to je izgleda jedini način da smiriš takve zle ideje. Jer ni u Rusiji ni Srbiji nema pokreta normalizacije, samo se smjenjuju zli i gori.
Na Balkanu se zapad ulizuje Srbiji, i dopušta ideji zla da tinja do nove prilike.
Te ideje moraju biti poražene da dobiješ period napretka koji će te ojačati i učiniti teškom metom, ili ih te zemlje moraju odbaciti opet najčešće pod pritiskom poraza.
Ukrajina ima saveznike i snagu da ih osakati i opameti i time da zalog svojoj budućnosti.
Potpisujem svaku rečenicu! Sa kabadahijom, kabadahijski.
-
saimidin
#178105 Re: Ukrajina
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... sad-880976
A sada je počelo ispitivanje terena za "mirovne pregovore"
Not fucking good
Not fucking good
-
Mrvice_ba
#178106 Re: Ukrajina
Kilavo na terenu.saimidin wrote: ↑31/07/2023 22:15 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... sad-880976
Not fucking good
-
emirolini
#178107 Re: Ukrajina
Saudijska Arabija namjerava pozvati zapadne nacije...
Jasta ce nego, kao da se jahaci kamila pitaju za bilo sta. Rusisticka posla. Nema pregovorima sa agresorima i teroristima.
Jasta ce nego, kao da se jahaci kamila pitaju za bilo sta. Rusisticka posla. Nema pregovorima sa agresorima i teroristima.
- drug_profi
#178108 Re: Ukrajina
Mogli su i Ukri artiljerijom pokriti ove lokacije gdje je ostala ova osjetljiva tehnika interesantna rusima.emirolini wrote: ↑31/07/2023 21:19 Zar stvarno mislite da Rusisti vec nemaju zapadno oruzje koje su Ameri prodavali Saudijcima ili ono koje su ostavljali Afganistancima? Mislim da to nije problem uostalom ako Ameri ne zele da se Rusisti docepaju necega Rusisti se nece docepati necega... Sletit ce nesto s neba i raznjeti sta treba raznjeti...
JDAM jedan ako nista. Nek raznese CV u komade pa nek se rusi igraju puzzle.
-
Bernardinac
#178109 Re: Ukrajina
Političke igre moći. Ameri će saslušati i obećati da će pričati sa ukrajincima u vezi "nečega" ali će podvući da nije do njih već do ukrajine. Naravno da će izraziti najbolju volju za prekid sukoba.saimidin wrote: ↑31/07/2023 22:15 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... sad-880976
Not fucking good
I tako u nedogled.
Ameri nisu ludi. Oni odavno čekaju da im rusi nalete na volej. I dočekali su.
- drug_profi
#178110 Re: Ukrajina
Prije svega Rusi nisu pozvani na taj samit. Pricace o miru u Ukrajini bez kljucnog faktora i uzrocnika tog rata.
Bezze skup, odmah ti je jasno.
-
emirolini
#178111 Re: Ukrajina
Nego usput:
Ukraine and Croatia agree on use of Croatian ports for grain exports
https://www.reuters.com/markets/commodi ... 023-07-31/
Ukraine and Croatia agree on use of Croatian ports for grain exports
https://www.reuters.com/markets/commodi ... 023-07-31/
-
Bernardinac
#178112 Re: Ukrajina
Sve ima svoju svrhu. Nije bezveze. Rusi nisu tu a živo ih zanima šta se "ovi" dogovaraju?drug_profi wrote: ↑31/07/2023 22:43 Prije svega Rusi nisu pozvani na taj samit. Pricace o miru u Ukrajini bez kljucnog faktora i uzrocnika tog rata.
I još kao prave mirovni sporazum koji bi išao na ruku Ukrajini?
Cilj ovog skupa je napraviti nervozu u Kremlju.
- drug_profi
#178113 Re: Ukrajina
Znamo da to nece biti bas tako.Bernardinac wrote: ↑31/07/2023 22:56Sve ima svoju svrhu. Nije bezveze. Rusi nisu tu a živo ih zanima šta se "ovi" dogovaraju?drug_profi wrote: ↑31/07/2023 22:43 Prije svega Rusi nisu pozvani na taj samit. Pricace o miru u Ukrajini bez kljucnog faktora i uzrocnika tog rata.
I još kao prave mirovni sporazum koji bi išao na ruku Ukrajini?
Cilj ovog skupa je napraviti nervozu u Kremlju.
Logicki.
Mir nastupa kad ZSU izadje na granice 1991.
Pa ni tada se ne moze napraviti bez Rusije.
Bez Rusije se mir moze napraviti samo ako se Ukrajina odrekne teritorije.
I to je ono sto ce biti ideja vodilja ovog sastanka koje saziva arabijski vladar.
-
moee
#178114 Re: Ukrajina
Nego ekipa trećeligaši našiljite tastature i podesite nišanske sprave da se rahat 'raspucate' idućih 30-ak dana. Glavni mastermind ove teme nas napušta 
-
A_A_AKCIJA
#178115 Re: Ukrajina
Prije možda sedam dana sam najavio. Vidjelo se to po narativu pro ruskih twiteraša, koji su odjednom počeli ponovno priču kao prije pada Hersona i Harkiva.saimidin wrote: ↑31/07/2023 22:15 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... sad-880976
Not fucking good
Ukrajina ne može dobiti, Rusi su jaki, imaju neiscrpne resurse. Pričaju se bajke o fabrikama tenkova koje štancaju stotine... Stoga, da ne izginu svi, rješenje su pregovori i bilo kakav mir
Onda je Putin pustio balon sa uvjetima grain deala, što je svakako više izgledalo kao poziv na primirje i dizanje sankcija.
Rusi očajnički žele kraj rata, ali da ne izgube.
SA je samo najveći megafon koji su uzeli da to objave. Ništa više. Do sada su to bili Vučić, Orban i Milanović, a sada je uletio dosta ozbiljniji igrač. To je jedina razlika.
Rublja se popolovila ove godine i zna se da ruski resursi mogu trajati još par mjeseci. Ušteđevina deviza, zlata i drugih fizičkih resursa. Onda ulaze u ozbiljnu krizu, što će loš položaj činiti gorim.
Mogu ratovati, ali nemaju nikakve šanse da zadrže što sada imaju. Pobjedu i ciljeve iz 22. niko i ne spominje.
A sve ovo ide baš kada Ukrajina pokreće ofanzivu i treba da dobije avione i još modernog oružja.
-
lajkujMe
#178116 Re: Ukrajina
Ja i dalje ne odustajem od one moje teorije da je coup bila nekakava namjestaljka tj isplanirana sranja od strane kuhara i Puteljka.mishic wrote: ↑31/07/2023 16:31 "Prigožin najavio neočekivan povratak: Čekaju nas zadaci koji će biti izvršeni u ime velike Rusije"
https://www.avaz.ba/vijesti/globus/8469 ... ike-rusije
Još jedna od niza potvrda da je Putler potpuno onemoćao i da je na koljenima dok pristaje na ovako sramotnu pogodbu.
Jedina namjena da se ocrni Wagner da ispade Wagner je odmednuta teroristicka organizacija van kontrole Moskve i Putina.
I bup Wagner napadne Suvalski gap ili ti ga "mali zeleni" verzija za Poljsku.
Suluda ideja znam, svi znamo kako bi NATO satrao Wagner.
Sigurno bi, ali to bi dovelo rat u NATO unutar granica EU.
Mozda kratkotrajni rat ali bi uveo veliki nemir sirom Europe.
A to je sto ja zovem "prelom situacije" nesto sto iz korijena mijenja kompletni status Quo i iz toga nastaje haos pa onda novi pravac status Quo. Ali ne mozes predvidjeti sta ce da se desi.
Dal ce to da se desi zavisi od Putina i Kuhara i kakvu procjenu imaju o NATO odmazdi.
Njima bi godilo da ih malkice NATO napadne.
Ali ne tako jako da im biva ugrozena Rusija ali i oni kao mocnici.
Rusi bi se automatski mobilizovali oko ideje da ih NATO napada.
Ili ti ga "srpski sindrom slijepog nacionalizma", Putin hoda na vrlo tankoj zici i po meni opet pravi pogresne procjene o ishodu njegovih odluka.
Ne samo sto ima pogresne informacije nego sto je u medjuvremenu postao toliko odmetnut od stvarnog zivota da on ne moze vise da razmislja kao racionalna osoba.
Izolacija, paranoja i strah su ucinili svoje.
Nece biti nuklearke to se moze iskljuciti ali ce mozda doci do nekog ogranicenog kopnenog napada na Poljsku od strane Wagnera. A Putin ce se praviti da su oni odmetnuti.
Ako Wagner sta osvoji super ako svi poginu jos bolje.
Ne znam ja se ovog razmisljanja ne mogu rjesiti
Nadam se da nisam upravu i da sam paranoidni sizofrenicar
-
lajkujMe
#178117 Re: Ukrajina
Pa ovaj kaze po sadasnjoj brzini napretka na jugu za 65 dana na Azovskom moru
-
Mrvice_ba
#178118 Re: Ukrajina
Vrlo realno.lajkujMe wrote: ↑31/07/2023 23:19Ja i dalje ne odustajem od one moje teorije da je coup bila nekakava namjestaljka tj isplanirana sranja od strane kuhara i Puteljka.mishic wrote: ↑31/07/2023 16:31 "Prigožin najavio neočekivan povratak: Čekaju nas zadaci koji će biti izvršeni u ime velike Rusije"
https://www.avaz.ba/vijesti/globus/8469 ... ike-rusije
Još jedna od niza potvrda da je Putler potpuno onemoćao i da je na koljenima dok pristaje na ovako sramotnu pogodbu.
Jedina namjena da se ocrni Wagner da ispade Wagner je odmednuta teroristicka organizacija van kontrole Moskve i Putina.
I bup Wagner napadne Suvalski gap ili ti ga "mali zeleni" verzija za Poljsku.
Suluda ideja znam, svi znamo kako bi NATO satrao Wagner.
Sigurno bi, ali to bi dovelo rat u NATO unutar granica EU.
Mozda kratkotrajni rat ali bi uveo veliki nemir sirom Europe.
A to je sto ja zovem "prelom situacije" nesto sto iz korijena mijenja kompletni status Quo i iz toga nastaje haos pa onda novi pravac status Quo. Ali ne mozes predvidjeti sta ce da se desi.
Dal ce to da se desi zavisi od Putina i Kuhara i kakvu procjenu imaju o NATO odmazdi.
Njima bi godilo da ih malkice NATO napadne.
Ali ne tako jako da im biva ugrozena Rusija ali i oni kao mocnici.
Rusi bi se automatski mobilizovali oko ideje da ih NATO napada.
Ili ti ga "srpski sindrom slijepog nacionalizma", Putin hoda na vrlo tankoj zici i po meni opet pravi pogresne procjene o ishodu njegovih odluka.
Ne samo sto ima pogresne informacije nego sto je u medjuvremenu postao toliko odmetnut od stvarnog zivota da on ne moze vise da razmislja kao racionalna osoba.
Izolacija, paranoja i strah su ucinili svoje.
Nece biti nuklearke to se moze iskljuciti ali ce mozda doci do nekog ogranicenog kopnenog napada na Poljsku od strane Wagnera. A Putin ce se praviti da su oni odmetnuti.
Ako Wagner sta osvoji super ako svi poginu jos bolje.
Ne znam ja se ovog razmisljanja ne mogu rjesiti
Nadam se da nisam upravu i da sam paranoidni sizofrenicar![]()
- drug_profi
#178119 Re: Ukrajina
Rane od klaster municije.
Definitivno izbacivanje iz stroja malo duze.
Definitivno izbacivanje iz stroja malo duze.
Spoiler
Show
-
lajkujMe
#178120 Re: Ukrajina
Nisam znao da je glavni grad Rumunije, Bosna i Hercegovina
- drug_profi
#178121 Re: Ukrajina
Ne bih znao da li je ovo istina.
- Dope_Man
#178122 Re: Ukrajina
Bilo na prethodnoj stranici. Nije nikakvo probijanje blokade, dosao u rumunske vode gdje i ostali brodovi.
-
mishic
#178123 Re: Ukrajina
Nama koji (s pravom) navijački, gledajući samo interese Ukrajine, promatramo dinamiku isporuke opreme i naoružanja Ukrajini kao da do kraja nisu jasne neke činjenice.
- Prva je da se u ovom sukobu prepliće čitav niz interesa gdje se svaki subjekat ili saučesnik ponaša u skladu sa svojim interesima pa tek onda promatra Ukrajinu.
- Druga, "kuhanje ove žabe" nije brz i jednostavan postupak ali kada je već sama uskočila u lonac (Ukrajinu) onda se taj lonac koristi samo kao sredstvo a primarni cilj je žaba i njeno što temeljitije kuhanje.
- Treće i za ovaj stav najvažnije, koliko god se nama ova isporuka činila presporom i po Ukrajinu nedovoljnom i štetnom, ona je od starta usklađena ne samo sa ciljem "kuhanja žabe" nego i drugih ciljeva i interesa gdje od Jevelina do F-16 postoji čitav niz stepenika koji su i brojem, kolićinom, vrstom, dometom, preciznošću i razornom moći, poredani shodno primarnom cilju (žabi) ali i interesu (ujka Sema) jer Jevelin, HIMARS, brojne vrste municije sve do ove kasetne, potom drugi vidovi pomoći poredani su tako da ni ABRAMSI još nisu stigli pa će tek onada F- 16 a to će onad biti finale i kraj.
Dakle unaprijed je kroz tu dinamiku, vrstu i količinu onoga što se dostavlja Ukrajini zadat i kalendar unutar kojeg će kao šlag na tortu doći Abramsi i F-16 pa će biti jasno ko je i čime dovršio spašavanje Ukrajine i nanio pobjedu Rusiji.
Bilo bi zanimljivo sada poredati stepene ili faze otpora Ukrajine po tim sredstvima i oruđima od Jevelina koji je zaustavio oklope, preko PVO koji je u početnoj fazi sukoba imao važnu ulogu, elektronskih i radarskih sistema, HIMARSA i drugih oruđa većeg kalibra i dometa do raketnih sistema, dronova i ostalog sve do ABRAMSA i F-16. Naravno uz ovo što je iz magaze ujka Sema i drugi su slali mnogo opreme i naoružanja ali tom dinamikom da žaba ne primjeti temperaturu kako ne bi iskoćila prije nego što bude kuhana.
- Prva je da se u ovom sukobu prepliće čitav niz interesa gdje se svaki subjekat ili saučesnik ponaša u skladu sa svojim interesima pa tek onda promatra Ukrajinu.
- Druga, "kuhanje ove žabe" nije brz i jednostavan postupak ali kada je već sama uskočila u lonac (Ukrajinu) onda se taj lonac koristi samo kao sredstvo a primarni cilj je žaba i njeno što temeljitije kuhanje.
- Treće i za ovaj stav najvažnije, koliko god se nama ova isporuka činila presporom i po Ukrajinu nedovoljnom i štetnom, ona je od starta usklađena ne samo sa ciljem "kuhanja žabe" nego i drugih ciljeva i interesa gdje od Jevelina do F-16 postoji čitav niz stepenika koji su i brojem, kolićinom, vrstom, dometom, preciznošću i razornom moći, poredani shodno primarnom cilju (žabi) ali i interesu (ujka Sema) jer Jevelin, HIMARS, brojne vrste municije sve do ove kasetne, potom drugi vidovi pomoći poredani su tako da ni ABRAMSI još nisu stigli pa će tek onada F- 16 a to će onad biti finale i kraj.
Dakle unaprijed je kroz tu dinamiku, vrstu i količinu onoga što se dostavlja Ukrajini zadat i kalendar unutar kojeg će kao šlag na tortu doći Abramsi i F-16 pa će biti jasno ko je i čime dovršio spašavanje Ukrajine i nanio pobjedu Rusiji.
Bilo bi zanimljivo sada poredati stepene ili faze otpora Ukrajine po tim sredstvima i oruđima od Jevelina koji je zaustavio oklope, preko PVO koji je u početnoj fazi sukoba imao važnu ulogu, elektronskih i radarskih sistema, HIMARSA i drugih oruđa većeg kalibra i dometa do raketnih sistema, dronova i ostalog sve do ABRAMSA i F-16. Naravno uz ovo što je iz magaze ujka Sema i drugi su slali mnogo opreme i naoružanja ali tom dinamikom da žaba ne primjeti temperaturu kako ne bi iskoćila prije nego što bude kuhana.
- drug_profi
#178124 Re: Ukrajina
Pazi nema logike. Ako ide u Rumuniju nema potrebe za necim ovakvim.
Dakle moja opaska je da ne znam da li je ovaj avion tu gdje kazu. Ako jeste, onda ne plove u Rumuniju.
- quoter
#178125 Re: Ukrajina
Moskva ne spava, došao šejtan po svoje