mostarac wrote:MELBOURNE_SARAJEVO wrote:
Koja vas bolest puca da mi je samo znati

hajde kad i sami skontate javi te mi pa da vam preporucim terapiju

ko je uopce rekao bilo sta za ponizavajuce poslove??drugi put ako hoces da ispadnes kao ono fol pametna citaj sve i prijasnje postove..
I opet tvrdim samo lud covjek ili izgubljen ce otici odavde ako ima normalan posao da bi vani prao sudje i ribao wc..
Ti totalno fulas sustinu price i mislim da ne razumijes sta ti ljudi zele reci.
Evo ti obican primjer. Ja ne zelim da mi djeca rastu ovdje, ne zelim odgajati djecu u drustvu gdje kompletno selo staje iza osudjenog pedofila i jos gura svoju djecu pred kamere da brane tog pedofila, samo jer je reis tako rekao. Ne zelim zivjeti u drustvu bezakonja i anarhije, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je svaka dzukela na cesti slobodna da mi razbije automobil, izvadi utoku i kaze "nemoj da si kome pisno", ne zelim zivjeti u drustvu u kojem kriminalac prebije inspektora koji podnese tuzbu, a nakon toga inspektor kaze da je rane zadobio od pada, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem lik ubije covjeka pred 200 svjedoka, al niko ne smije da svjedoci, ne zelim zivjeti u drustvu Dodika i Bakira Izetbegovica, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem da bi napravio bilo koji vid svog posla moras ukalkulisati reket lokalnom krimoshu sa 8 osnovne a ako slucajno imas veci apetit onda ti za reket treba veca lova nego za ulaganje u posao, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem ljudi privatizuju nacionalne spomenike najvise kategorije, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem bolnica ubije stotine ljudi od rata do danas greskom i nemarom ljekara, a svi o tome sute, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se ama bas svi konkursi za posao raspisuju da bi zadovoljili formu jer je na taj posao vec i prije samog konkursa neko vec primljen, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem trudnica regularno bude otpustena s posla jer je zatrudnila, ne zelim zivjeti u drustvu gdje demineri traze one sa muzickom akademijom, a ljekari su ministri komunikacija, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je avaz simbol objektivnosti i novinarstva, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je sasvim normalno da premijer dodje i kaze da je stan kupio za 950 KM uz rijeci, nemam pojma, al znam da je po zakonu, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem biti glup, siledzija, neobrazovan i kurava cini osnovne preduslove za uspjeh i biznis, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem su djeca konstantni instrumenti politike na vise nacina, od vjeronauke u skolama i vrticima koja je tu da se zapecati nacionalno stado, a ne da bi se neko ucio ljubavi i postovanju, pa do dvije skole pod jednim krovom, ne zelim zivjeti u drustvu visokog predstavnika i njegove gerile nesposobnih kriminalaca, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se stranke udruzuju na vlasti da bi krale, a ne da bi vladale, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se na 78% teritorije zvizdi nacionalnoj himni, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem nema ni najmanje naznake neposluha prema politicarima i nema ni najmanje naznake da narod zeli da mu bude bolje, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem izbore dobija onaj ko ima jace uporiste u crkvama i dzamijama, a ne onaj ko ima socijalni program i smanjuje poreze, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem vlada moze pasti radi dvije dzamije, ali ne moze radi dvije milijarde, ne zelim zivjeti u drustvu koje svoje najvrijednije prirodne kapacitete, ljepote i resurse unistava nemilosrdno radi tala i zarade sitnih i krupnih politicara, a da niko o tom ne govori ili niko nema snage da bilo sta ucini, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem se vrsi linch na novinare koji govore istinu, ne zelim zivjeti u drustvu gdje su aktivna islamska omladina, ravnogorski cetnicki pokreti i slicne organizacije ozbiljna udruzenja sa velikim brojem clanova, ne zelim zivjeti u drustvu cije gradjane na svakoj granici automatski odvajaju sa strane, ne zelim zivjeti u drustvu koje ne prepoznaje razliku izmedju fasizma i antifasizma, ne zelim zivjeti u drustvu u kojem je normalno da 15 godina nakon rata crkva u dvoristu Fate Orlovic i dalje stoji i uz to sve Fatu sud osudi, ne zelim zivjeti u drustvu koje minira spomenika antifasitima i na njima crta kukaste krstove, ne zelim jednostavno zivjeti u Bosni i Hercegovini jer mi se ova drzava gadi. zemlja je predivna, ali mi se ovaj frankenstein gadi, a ne vidim nacina da to promjenim niti vidim da ce u buducnosti biti bolje. Ne znam sta ti tu nije jasno i ovako razmislja vecina ljudi.
Kao sto vidis ovdje nisam spomenuo ni novac ni stan ni bilo sta drugo. Ja sam navikao da nemam pa mi ni gore ne bi bio problem da nemam, al ako nista zivio bi u drzavi i drustvu u kojem postoji red i u kojem se postuje zakon. To je sustina, a ne novac. Ako pitas mene ja ti kazem da je bolje zivjeti u normalnom drustvu i prati sudje nego biti inzinjer u Bosni i Hercegovini, jer kolektivna depresija, apatija, beznadje i opste ludilo drustva uticu i zdravstveno na svaku njegovu individuu. Znam kako se mogu boriti i na koji nacin i kako me zakon stiti, a ovde u ovoj dzungli znam samo da me nit ko stiti, nit se mogu boriti niti imam ikakve sanse da mi djeca postanu normalni ljudi neoptereceni balkanskim sranjima.
Da li to ima veze sa ovom temom? Nema neke velike jer ljudi pogresno dozivljavaju ovu vrstu viza i radne vize, al tebi nije jasno sto ljudi hoce vani. Eto rekao sam ti sto hoce i zasto bi ja prvi otisao.