U toku 2007 godine udružili smo sredstva sa Kantonalnim stambenim Fondom i tako "kupili" stan koji je tek trebao biti izgrađen. U ugovoru stoji da ćemo mi snositi troškove uknjižbe stana u zk uredu. Neki od komšija su se uknjižili na način da su naknadno sklapali kod notara ugovore o kupoprodaji sa KSF, od poreske su dobijali potvrde da je PDV plaćen u okviru kupoprodajne cijene i tako knjižili stan.
Meni je van pameti da naknadno, pored osnovnog ugovora sa KSF sklapam dodatni ugovor o kupoprodaji. Valjda se ovdje radi o originarnom načinu sticanja prava vlasništva na nekretnini. U zk uredu se ne vodimo kao vlasnici nekretnina (jer nikad nismo ni podnosili prijedlog za uknjižbu na osnovu tog ugovora). Interesuju me vašaš mišljenja i procedura oko uknjižbe. Moram li stvarno ići na ovaj način i dodatno sklapati ugovor koji će me koštati 500 KM da se uknjižimo kao vlasnici stana?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima i smjernicama kako da riješim ovu situaciju.
Uknjižba stana
Moderator: _BataZiv_0809
- Miki123
#2 Re: Uknjižba stana
Kada je zaključen prvi ugovor? Ima li odgovarajuću formu, u smislu je li notarski obraden ili je zaključen prije notara?
Eventualno anex napraviti čisto da se ispoštuje zk ured, ubacivanjem etaže i broja parcele.
Eventualno anex napraviti čisto da se ispoštuje zk ured, ubacivanjem etaže i broja parcele.
- Haris.ba
#3 Re: Uknjižba stana
Evo ovako nabacano, pa se nađi kod originarnog sticanja prava vlasništva:
sticanje stvari od nevlasnika, dosjelost, preradba stvari, građenje na tuđem zemljištu, odvajanjem plodova, okupacijom, na osnovu odluke suda ili uprave, na osnovu zakona.
Idi napravi aneks ugovora, upiši se kao vlasnik. To je standardna procedura kod udruživanja sredstava. Jer, između ostalog, radi se o utvrđivanju identiteta stvari. Ne možeš uraditi etažiranje stana (dobiti zk broj) a da ne postoji građevina i sve ostale papirologije zadovoljene (urbanistička, građevinska, tehnički). A ti, jelde, nisi prije izgradnje građevine znao koja će stan biti čestica? Ili čekaj 10 godina, pa pokreni tužbu i probaj dokazivati dosjelošću da si stekao pravo vlasništva, ako si zapeo za originarno sticanje.
sticanje stvari od nevlasnika, dosjelost, preradba stvari, građenje na tuđem zemljištu, odvajanjem plodova, okupacijom, na osnovu odluke suda ili uprave, na osnovu zakona.
Idi napravi aneks ugovora, upiši se kao vlasnik. To je standardna procedura kod udruživanja sredstava. Jer, između ostalog, radi se o utvrđivanju identiteta stvari. Ne možeš uraditi etažiranje stana (dobiti zk broj) a da ne postoji građevina i sve ostale papirologije zadovoljene (urbanistička, građevinska, tehnički). A ti, jelde, nisi prije izgradnje građevine znao koja će stan biti čestica? Ili čekaj 10 godina, pa pokreni tužbu i probaj dokazivati dosjelošću da si stekao pravo vlasništva, ako si zapeo za originarno sticanje.
-
doshljo
#4 Re: Uknjižba stana
Ugovor je zaključen u maju 2007.g. Nije notarski obrađen, već je to bio ugovor koji je KSF nudio mladim bračnim parovima za kupovinu stana pod lafo povoljnijim uslovima. Na kraju mi je prva komšinica stara babuskara koja je samica i živi u Parizu veći dio godine, a kad je prvi put došla bilo je eto strah prespavati u stanu sa blinda vratima jer eto nije sigurno....
KSF je odradio sve do etažiranja, ali pretpostavljam da je nešto i tu rađeno s obzirom da su se neki od komšija uknjižili na stanovima u ulazu. Ako budemo radili aneks ugovora, pretpostavljam opet da ću morati do notara, što bih svakako htjela izbjeći zbog troškova koji su mi sad viška uz pogolemu ratu kredita
Kad sam govorila o originarnom načinu sticanja prava vlasništva, mislila sam na izgradnju sasvim nove stambene jedinice, dakle stvaranje nove stvari.
KSF je odradio sve do etažiranja, ali pretpostavljam da je nešto i tu rađeno s obzirom da su se neki od komšija uknjižili na stanovima u ulazu. Ako budemo radili aneks ugovora, pretpostavljam opet da ću morati do notara, što bih svakako htjela izbjeći zbog troškova koji su mi sad viška uz pogolemu ratu kredita
Kad sam govorila o originarnom načinu sticanja prava vlasništva, mislila sam na izgradnju sasvim nove stambene jedinice, dakle stvaranje nove stvari.
- Haris.ba
#5 Re: Uknjižba stana
Nisi originarno "stekla" stan. Kad budes isla notaru, ici ces sa predstavikom Kantonalog stambenog fonda. Neces sama. U Zemljisnoj knjizi je KSF upisan kao vlasnik. Da je puno para ko je pod kredom, jeste. I marka je puno. Ali fazon je da je to sitnica u cijeni stana, a upis kao vlasnik omogucava ti neke vazne stvari, i rjesavas se problema koji mogu nastati u buducnosti.
A kako si finansirala stan? Hipotekarni kredit?
A kako si finansirala stan? Hipotekarni kredit?
-
doshljo
#6 Re: Uknjižba stana
Jeste, uzeli smo hipotekarni kredit u nekadašnjoj UPI banci koja je kasnije pripojena Intesi. Hipoteka je na drugom stanu, pošto je naš stan bio "u havi"
Baš si me razočarao s ovim da moram opet notaru
Nešto sam se nadala da ćemo ovo moći završiti bez odlaska tamo... Kakav ugovor onda trebamo sačiniti? Meni je opet šašavo da pravim kupoprodajni ugovor nakon udruživanja sredstava...
Baš si me razočarao s ovim da moram opet notaru