Uklanjanje watermark-a iz videa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
crnivrag

#1 Uklanjanje watermark-a iz videa

Post by crnivrag »

Već dva dana pokušavam pronaći neko rješenje za ovaj problem, ali mi nikako ne uspijeva.

Naime, htio bih ukloniti watermark - poluprozirni logo iz videa, ali da nakon uklanjanja ne dođe do blur efekta ili do bilo kakve degradacije slike koja se nalazi ispod tog prozirnog logotipa.

Naišao sam na dva moguća rješenja, ali nažalost jedno od njih nisam znao koristiti pošto se radi o video script editoru, a drugi mi ne daje dobre rezultate (ili ga ja ne znam pravilno koristiti).

1. Software pod imenom Avisynth koji je scriptni video editor i koji uz pomoć plugina "Rm logo", uz dobre postavke, uklanja logotip u potpunosti i prikazuje video bez ikakvih blur ili sličnih artifekata na mjestu gdje se logotip nalazio.

Primjer: https://forum.videohelp.com/threads/377 ... ost2437111

Ovdje najbolje radi zadnja solucija uz korištenje "Rm logo" plugina.

2. Adobe After Effects - Ima novi feature pod nazivom "Content aware fill" koji potpuno uklanja objekte sa video materijala i njihovo mjesto zamijenjuje sa okolinom kakva bi trebala izgledati bez tih objekata.

Ovo odlično djeluje na objekte koji su u pokretu, ali kao što sam naveo, meni treba pomoć za uklanjanje poluprozirnog watermark-a, i na njemu ovo ne djeluje, odnosno u najboljem slučaju mi na mjestu watermark-a ostavlja blur efekat.

Primjer (sa uklanjanjem objekata u pokretu):

Qler

#2 Re: Uklanjanje watermark-a iz videa

Post by Qler »

Misilim da je to citava poenta watermarka.. da ne moze svako ukrasti svaciji video ako je necije vlasnistvo...
crnivrag

#3 Re: Uklanjanje watermark-a iz videa

Post by crnivrag »

Qler wrote: 18/02/2020 21:00 Misilim da je to citava poenta watermarka.. da ne moze svako ukrasti svaciji video ako je necije vlasnistvo...
Naravno, i to je sasvim legitimna stvar sa kojom se apsolutno slažem.

Međutim meni ovo treba u privatne svrhe i ne namjeravam ilegalno koristiti ničiji rad, niti dijeliti video sadržaje sa autorskim pravima.
Post Reply