alica.k wrote:draga suraja, sta joj je uzrokovalo keloid? ja kod koga god sam vidjela...na usima je, obicno od bizuterije il alergije na zlato.
i sestra je moja dobila keloid na hrskavici uha jer je radila industrial gore, i valjda dok je zacjeljivalo haos nastao i nakupilo se tog kolagena...izvadila piercing, mazala (pantenol mast, prskala octeniseptom) i povukao se keloid :S medjutim kod nje je bio u nastanku a ne skroz formiran, mozda je i to igralo kakvu ulogu.
mi smo se bas bile prepale da ce joj to ostati i da ce morati laserom skidati...mislim da nema drugog nacina.
Neces vjerovati, ne zna ni mama sta ga je uzrokovalo, pojavio se prvo u vidu male bubuljice i vremenom je mislila da ce proci, no on se samo povecavao i bubrio, nije joj smetao, doktor je rekao da nije strasno, da se radi o specificnom oziljku, zvanom keloid, no on je sada poceo da je svrbi i crveni se. Nalazi se na mjestu gdje se iskljucivo rijetko javlja, sa strane butnog dijela kosti, sirok je u precniku, otprilike oko 1 cm i elipsastog je oblika, nije zabiljezen slucaj da ga je imao neko u njenoj blizoj porodici, obzirom da kazu da nastanak keloida moze biti uzrokovan i genetskim predispozicijama...
Hirurg joj je nakon pregleda rekao da dva dana stavlja led na mjesto gdje se nalazi i da dodje da on to otkloni, s tim sto je naglasio da postoji sansa da se opet vrati, sto je nju ustvari i najvise odbilo od toga da pristane na operaciju. Sad pokusava da maze bilo cim sto bi bar malo smanjilo oteklinu i ublazilo svrab, pokusavala je s dosta toga, ali izgleda da ce ipak laser biti jedino rjesenje...Ako neko ima neku ideju koja je ucinkovita, dobro bi dosla...pozz