Uklanjanje ožiljka

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

nova_korisnica

#26 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by nova_korisnica »

because_of_you wrote:
Elzana wrote:evo sto znam za Jomelop mast, ne preporucuje se za lice. komedogena je. osim toga, jako istanjuje kozu i vecinom se preporucuje za postoperativne oziljke na tijelu.

Kod mene je ožiljak na nozi... Unutarnji dio bedara, kozmetičarki se prosuo vosak :-) :-) :-) :-) A tu je koža ionako tanja, pa sad kontam smijem li koristiti? :-?
ja sam jomelop koristila za opekotinu na ruci (sa unutarnje strane, gdje je mekana koza) i ne vidi se nista...ja sam ruku naslonila na vrelu peglu i bio mi je plik veliki i doktorica mi je to preporucila...
cuj vosak joj se prosuo :shock: :shock: :shock: tuzi je... :)
because_of_you

#27 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by because_of_you »

Ma ne bih, više se ona prepala od mene :-) :D Ja sam jedva to sve zaliječila, pravi horor bio (nisam išla doktorici, zamisli pameti :-) ), a sad ima još malo te neke tamnije nijanse, a pošto sam ja kreč bijela, smeta mi... Mada niko neće to ni vidjeti :lol:
Elzana

#28 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by Elzana »

because_of_you wrote:Kod mene je ožiljak na nozi... Unutarnji dio bedara, kozmetičarki se prosuo vosak :-) :-) :-) :-) A tu je koža ionako tanja, pa sad kontam smijem li koristiti? :-?
hmm zaista ne znam. po opisu namjene, mast bi trebala ukloniti "ispupčene" oziljke, znas, one sto idu prema vani, a ne udubljene ožiljke, rupe :lol: (kao npr oziljke ankni). valjda i jeste cilj da istanji kozu kod ispupcenog oziljka.
ouch... vosak se prosuo :shock: :-)
because_of_you

#29 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by because_of_you »

Nije meni udubljeno, samo eto ta boja....

A dobro je da nisam dobila fobiju od onog aplikatora za ubuduće :lol: :lol:
alica.k

#30 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

narucila sudocrem od 125g :D
because_of_you

#31 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by because_of_you »

Može ti biti do kraja života :lol: :D

Stavlja se samo mrvica...
alica.k

#32 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

zato sam i narucila 125g :D za 13KM...sitnica fakat

i sestra mi ima isti problem, pa cemo se zajedno mazat :)
Lounge Act

#33 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by Lounge Act »

ja sad prvi put cujem za tu jomelop mast, znaci i za oziljke i jace/slabije pigmentiranu kozu je? gdje se to ima kupiti i koliko kosta :D
kod mene je oziljak star oko 5 godina pa sta mislite moze li kako djelovati na njeg i koliko je dugo vama trajalo to dok nisu nestale te fleke od opekotine
alica.k

#34 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

enisa, u svakoj apoteci, to su ti oni saljic melemi (sto imaju i mentaten i striet :))
nova_korisnica

#35 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by nova_korisnica »

meni je pomogao jomelop oko opekotina...medjutim, recimo strije nista ne mjenja...onda fleke po nogama od fleka zbog depilacije i urastanja dlaka i tu ne pomaze...tako da...
evo sad gledam ruku gdje mi je plik bio...ne vidi se nista...doduse, ja sam ga odmah mazala (nije bio stari oziljak) ali vrijedi probati i na starim oziljcima...
jer ja mislim da ti je to sve individualno...nekome nesto pomogne, nekom ne...
snowflake_

#36 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by snowflake_ »

sad vidjeh temu...za oziljke je super ulje od shipka (rosehip oil), citala sam na netu da ljudima djeluje i da je super. ima jos jedna crema koja se pravi u tajvanu i kosta mozda 2-3 dolara (ne mogu se sad sjetiti gdje sam to vidjela) helem ko je koristi kaze da cuda cini.

inace ja sam sad u fazonu rosehip oil pa ga koristim za sve, inace kazu da je za oziljke, bore, strije itd. vrijedi pokusati jer je ipak prirodno :)
surajaa

#37 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by surajaa »

Kad vec pricate o oziljcima, zna li iko sta bi moglo biti efikasno u borbi protiv oziljka, zvanog keloid, znam da se preporucuje lasesrki tretman takvih oziljaka, ali moja mama bi radije pokusala s nekim alternativnim metodama, ne smeta joj toliko estetski, koliko zbog svraba i natecenosti koje se cesto javlja...

P.S. Ako vec mora laser, ako neko zna dobro bi dosle i preporuke u kojoj klinici i gdje to uraditi...
alica.k

#38 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

draga suraja, sta joj je uzrokovalo keloid? ja kod koga god sam vidjela...na usima je, obicno od bizuterije il alergije na zlato.
i sestra je moja dobila keloid na hrskavici uha jer je radila industrial gore, i valjda dok je zacjeljivalo haos nastao i nakupilo se tog kolagena...izvadila piercing, mazala (pantenol mast, prskala octeniseptom) i povukao se keloid :S medjutim kod nje je bio u nastanku a ne skroz formiran, mozda je i to igralo kakvu ulogu.
mi smo se bas bile prepale da ce joj to ostati i da ce morati laserom skidati...mislim da nema drugog nacina.
surajaa

#39 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by surajaa »

alica.k wrote:draga suraja, sta joj je uzrokovalo keloid? ja kod koga god sam vidjela...na usima je, obicno od bizuterije il alergije na zlato.
i sestra je moja dobila keloid na hrskavici uha jer je radila industrial gore, i valjda dok je zacjeljivalo haos nastao i nakupilo se tog kolagena...izvadila piercing, mazala (pantenol mast, prskala octeniseptom) i povukao se keloid :S medjutim kod nje je bio u nastanku a ne skroz formiran, mozda je i to igralo kakvu ulogu.
mi smo se bas bile prepale da ce joj to ostati i da ce morati laserom skidati...mislim da nema drugog nacina.
Neces vjerovati, ne zna ni mama sta ga je uzrokovalo, pojavio se prvo u vidu male bubuljice i vremenom je mislila da ce proci, no on se samo povecavao i bubrio, nije joj smetao, doktor je rekao da nije strasno, da se radi o specificnom oziljku, zvanom keloid, no on je sada poceo da je svrbi i crveni se. Nalazi se na mjestu gdje se iskljucivo rijetko javlja, sa strane butnog dijela kosti, sirok je u precniku, otprilike oko 1 cm i elipsastog je oblika, nije zabiljezen slucaj da ga je imao neko u njenoj blizoj porodici, obzirom da kazu da nastanak keloida moze biti uzrokovan i genetskim predispozicijama...

Hirurg joj je nakon pregleda rekao da dva dana stavlja led na mjesto gdje se nalazi i da dodje da on to otkloni, s tim sto je naglasio da postoji sansa da se opet vrati, sto je nju ustvari i najvise odbilo od toga da pristane na operaciju. Sad pokusava da maze bilo cim sto bi bar malo smanjilo oteklinu i ublazilo svrab, pokusavala je s dosta toga, ali izgleda da ce ipak laser biti jedino rjesenje...Ako neko ima neku ideju koja je ucinkovita, dobro bi dosla...pozz
alica.k

#40 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

to su ti nasi doktori...koja djubrad boze me sacuvaj.
zelenashica

#41 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by zelenashica »

zamzija wrote:Joj to ti je pravo osjetljivo, pogotovo što je na licu, najbolje ti je otići dermatologu pa se posavjetovati s njim, ipak je u pitanju tijelo, ne treba se igrati s tim :)
Ali ako baš hoćeš, ja sam imala užasan ožiljak od opekotine na ruci i drugarica mi preporučila Jomelop mast ( mislim da je ili srbijanska ili makedonska )
to ti je na biljnoj bazi, mazala sam svaki dan po nekoliko puta, i nestalo mi je u roku od dvije tri sedmice, a stvarno je bilo grozno i veliko to od opekotine, samo ne znam kako će tebi reagovati na ožiljak na licu, imaš to u svakoj apoteci pa pitaj :)
Da potvrdim za jemolop...mislim da je crnogosrski pripravak koliko se sjećam čovjek koji ga je "napravio" se preziva Šojić ili tako nekako.Ja sam ga jedne godine pronašla sasvim slučajno u CG i meni je ožiljak od carskog reza učino ne baš totalno ali definitivno nimalo upečatljivim.
:thumbup:
alica.k

#42 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

saljic :D
i samo njegov treba kupovati.
ne dajte da vam prodaju neki drugi, nisu ni upola dobri.
zelenashica

#43 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by zelenashica »

alica.k wrote:saljic :D
i samo njegov treba kupovati.
ne dajte da vam prodaju neki drugi, nisu ni upola dobri.
Ma iskreno ne sjecam se prezimena tačno znam da je nešto nalik Šojići :lol: davno je to bilo ima i 7 godina :roll: ali definitivno moja preporuka.
MAN-lion's coach

#44 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by MAN-lion's coach »

Još od kada me mati rodila jedino su valjali Šaljićevi melemi(od opekotina do alergija od pelena i sl.).Sve ostalo je bezveze.
S tim da Menata Padej ne proizvodi po striktno Šaljićevoj recepturi (jomelop i dr.)
Jedino potražiti kod Istočnih susjeda čisto njegov original.Imaju stranicu svoju kako izgleda ambalaža.
Ma.Le.Na

#45 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by Ma.Le.Na »

pitanje
imam jako osjetljivu kozu...okrznem se od stol - slijedeci dan masnica na tom mjestu koja prolazi danima :roll:

da li bi meni pomogao taj melem ili nesto slicno?

najgore mi je sto su mi noge vecinu ljeta plave i u modricama :-? i dok jedne zacijele...ja se opet sa necim sudarim..i tak..zacarani krug :roll: :-?
alica.k

#46 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

MAN-lion's coach wrote:Još od kada me mati rodila jedino su valjali Šaljićevi melemi(od opekotina do alergija od pelena i sl.).Sve ostalo je bezveze.
S tim da Menata Padej ne proizvodi po striktno Šaljićevoj recepturi (jomelop i dr.)
Jedino potražiti kod Istočnih susjeda čisto njegov original.Imaju stranicu svoju kako izgleda ambalaža.
ima kupiti bas original saljiceve kod nas, znam jer mi mama donese iz apoteke :D.

malena...masnice su vec druga stvar od oziljaka...imaju faze iscjeljivanja koje mozes ubrzati ali ne pretjerano...
hladne obloge se stavljaju na modricu. led se stavlja na modricu. pokusavas drzati iznad srce (sto je meni na nozi nemoguce :)), pa nisam nikad ni probala.

par dana kasnije mozes tople obloge stavljati, ali nikako odmah.

malo ubrza zacjeljivanje, ali te faze se moraju proci (znas ono kad modrica mijenja boju. prvo je crvena, pa ljubicasta, pa zelena pa ovakva pa onakva...e to ti je to).
Ma.Le.Na

#47 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by Ma.Le.Na »

alica.k wrote:
MAN-lion's coach wrote:Još od kada me mati rodila jedino su valjali Šaljićevi melemi(od opekotina do alergija od pelena i sl.).Sve ostalo je bezveze.
ima kupiti bas original saljiceve kod nas, znam jer mi mama donese iz apoteke :D.

malena...masnice su vec druga stvar od oziljaka...imaju faze iscjeljivanja koje mozes ubrzati ali ne pretjerano...
hladne obloge se stavljaju na modricu. led se stavlja na modricu. pokusavas drzati iznad srce (sto je meni na nozi nemoguce :)), pa nisam nikad ni probala.

par dana kasnije mozes tople obloge stavljati, ali nikako odmah.

malo ubrza zacjeljivanje, ali te faze se moraju proci (znas ono kad modrica mijenja boju. prvo je crvena, pa ljubicasta, pa zelena pa ovakva pa onakva...e to ti je to).
znam te faze :cry: uvijek ih imam vise na sebi..i jakkkkkooooo sporo se smjenjuju :roll:
alica.k

#48 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

znam ista sam ti.
i nikad ne znam odakle mi modrice!
MAN-lion's coach

#49 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by MAN-lion's coach »

alica.k wrote:
Misila sam na Istocne susjede u BIH.Ja sam ove uzimala u Istocnom Sarajevu.Pronasol je jako dobar i svida mi se sto mirise na lavandu.
alica.k

#50 Re: Uklanjanje ožiljka

Post by alica.k »

ma nema veze, ima kupiti u sarajevu u centru grada :D ne mora se ic u istocno sarajevo :D
mada moze biti da nema u svim apotekama kod nas :D
Post Reply