Ukinuti zimsko računanje vremena?
- poznanik
#1 Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ruski predsjednik odlučio je ukinuti zimsko računanje vremena, tako da, nakon proljetne promjene na ljetno računanje, od jeseni 2011. godine u Rusiji u buduće neće više biti pomjeranja kazaljki na satu.
Obrazloženje za ovu odluku ruska javnost i predsjednik našli su u tvrdnji da promjena - prelazak sa jednog računanja vremena na drugo i obrnuto, dva puta godišnje, negativno utiče na zdravlje i ne donosi bitniju uštedu električne energije, a da, pri tom prilagođavanju, ljudske organizme prate stres i pojačano obolijevanje.
Da li je ova odluka ispravna, da li i u BiH treba ukinuti zimsko računanje vremena, imati sve vrijeme jedno - ljetno?
Obrazloženje za ovu odluku ruska javnost i predsjednik našli su u tvrdnji da promjena - prelazak sa jednog računanja vremena na drugo i obrnuto, dva puta godišnje, negativno utiče na zdravlje i ne donosi bitniju uštedu električne energije, a da, pri tom prilagođavanju, ljudske organizme prate stres i pojačano obolijevanje.
Da li je ova odluka ispravna, da li i u BiH treba ukinuti zimsko računanje vremena, imati sve vrijeme jedno - ljetno?
-
zonbirile
#2 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
--------------------------------------------------poznanik wrote:Ruski predsjednik odlučio je ukinuti zimsko računanje vremena, tako da, nakon proljetne promjene na ljetno računanje, od jeseni 2011. godine u Rusiji u buduće neće više biti pomjeranja kazaljki na satu.
i nama i Rusima je važno pišati uz vjetar,sve ostalo je nebitno.Zar je to jedini i najveći uzrok koji utiče na zdravlje smoždenih Rusa i Bosanaca?
- Urban B.
#3 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ja licno bi ga ukinuo ne zbog nekih bolesti il slicno vec zato sto mi je mnogo draze ljetno racunanje vremena,dan traje duze a i zimi nebi vise u 4 sata padao mrak 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ja bih zakonom proglasio BiH za Zemlju Zalazećeg Sunca!

-
Suzie Q
#5 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
čitam u novinama da se sat ne pomjera i na Islandu te u mnogim Afričkim i Azijskim zemljama. do sada sam zaista mislila da je to univerzalno.
iskreno ni ja ne volim zimsko računanje vremena.
sjeća li se itko kada je krajem 90-ih u BiH netko donio odluku da se sat ne pomjeri a svugdje u svijetu se pomjerio? ne sjećam se više ni razloga ni onoga čija je to ideja bila ali znam da je u Mostaru grad bio podijeljen i po vremenskoj razlici. oni koji su gledali HRT su pomakli sat, a oni koji su gledali BHT nisu... nekad popodne je došlo sve na svoje

sjeća li se itko kada je krajem 90-ih u BiH netko donio odluku da se sat ne pomjeri a svugdje u svijetu se pomjerio? ne sjećam se više ni razloga ni onoga čija je to ideja bila ali znam da je u Mostaru grad bio podijeljen i po vremenskoj razlici. oni koji su gledali HRT su pomakli sat, a oni koji su gledali BHT nisu... nekad popodne je došlo sve na svoje
- potpuni stranac
#6 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
iskren da budem i meni je puk k.... pomjeranja vremena. taman kad se naviknem da ustajem po jednom vremeno dođe vrijeme da se pomjera.poznanik wrote:Ruski predsjednik odlučio je ukinuti zimsko računanje vremena, tako da, nakon proljetne promjene na ljetno računanje, od jeseni 2011. godine u Rusiji u buduće neće više biti pomjeranja kazaljki na satu.
- dr.Gonzo
#7 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Nema smisla ukidati zimsko racunanje vremena. Zimsko vrijeme je standardno, onako kako je definisano vremenskim zonama.
Ono sto se moze ukinuti je LJETNO racunanje, jer se kazaljke pomjeraju unaprijed na proljece, i vracaju nazad (u normalu) na jesen.
Ja bih volio da se ukine - moj posao bi bio puno laksi
Ono sto se moze ukinuti je LJETNO racunanje, jer se kazaljke pomjeraju unaprijed na proljece, i vracaju nazad (u normalu) na jesen.
-
zonbirile
#8 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
ex-Yu 10g vodila debatu,za/protiv.Milioni štete bili u štampanju voznih redova,plus čekanja na granici,jer je cijela Evropa imala ljetno vrijeme.Znači pišaj uz vjetar makar i na svoju štetu
- joint union
#9 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Bilo bi sege, predjes granicu u Metkovicu i dodjes prije nego sto si krenuozonbirile wrote:ex-Yu 10g vodila debatu,za/protiv.Milioni štete bili u štampanju voznih redova,plus čekanja na granici,jer je cijela Evropa imala ljetno vrijeme.Znači pišaj uz vjetar makar i na svoju štetu
-
zonbirile
#10 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
------------------------------------------joint union wrote:Bilo bi sege, predjes granicu u Metkovicu i dodjes prije nego sto si krenuozonbirile wrote:ex-Yu 10g vodila debatu,za/protiv.Milioni štete bili u štampanju voznih redova,plus čekanja na granici,jer je cijela Evropa imala ljetno vrijeme.Znači pišaj uz vjetar makar i na svoju štetu
bilo je svega,datumi iz 24 u 0h.I tada su se vodile nebulozne diskusije,i sve se svede-kome ba ja da se prilagođavam.
-
sokkia
#11 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Mislim da to što se desilo u Mostaru je bilo tako što su ovi na lijevoj obali Neretve vratili ljetnje racunjanje vremena na zimsko zadnjeg vikenda u 9.mjesecu kakvo je pravilo i bilo prije rata, tako ne znajuci da se to pomjerilo (vracanje vremena)na 10. mjesec ,pa su mediji pogrešno informusali stanovništvo.Suzie Q wrote:čitam u novinama da se sat ne pomjera i na Islandu te u mnogim Afričkim i Azijskim zemljama. do sada sam zaista mislila da je to univerzalno.
sjeća li se itko kada je krajem 90-ih u BiH netko donio odluku da se sat ne pomjeri a svugdje u svijetu se pomjerio? ne sjećam se više ni razloga ni onoga čija je to ideja bila ali znam da je u Mostaru grad bio podijeljen i po vremenskoj razlici. oni koji su gledali HRT su pomakli sat, a oni koji su gledali BHT nisu... nekad popodne je došlo sve na svoje![]()
![]()
@dr.gonzo je u pravu,pravo vrijeme je zimsko a kod nas je 83.god pocelo prvi put racunat ljetnje vrijeme i ono je "vještacko"
- nellington
#12 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ministar socijalne politike i tih stvari u FBiH bio Ferid Alić, zeznuo javnost te subotesokkia wrote:Mislim da to što se desilo u Mostaru je bilo tako što su ovi na lijevoj obali Neretve vratili ljetnje racunjanje vremena na zimsko zadnjeg vikenda u 9.mjesecu kakvo je pravilo i bilo prije rata, tako ne znajuci da se to pomjerilo (vracanje vremena)na 10. mjesec ,pa su mediji pogrešno informusali stanovništvo.Suzie Q wrote:čitam u novinama da se sat ne pomjera i na Islandu te u mnogim Afričkim i Azijskim zemljama. do sada sam zaista mislila da je to univerzalno.
sjeća li se itko kada je krajem 90-ih u BiH netko donio odluku da se sat ne pomjeri a svugdje u svijetu se pomjerio? ne sjećam se više ni razloga ni onoga čija je to ideja bila ali znam da je u Mostaru grad bio podijeljen i po vremenskoj razlici. oni koji su gledali HRT su pomakli sat, a oni koji su gledali BHT nisu... nekad popodne je došlo sve na svoje![]()
![]()
@dr.gonzo je u pravu,pravo vrijeme je zimsko a kod nas je 83.god pocelo prvi put racunat ljetnje vrijeme i ono je "vještacko"
-
Suzie Q
#13 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
i ja također... to ni nadrealisti ne bi smislili

- cyprus
#14 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Pa zar zimsko vrijeme nije ono što je standardno, regulisano vremenskim zonama, a ljetno vrijeme ono što se može ukinuti, tj. ono što neke države imaju, a neke nemaju?
Ja kontam da ako ''ukineš'' zimsko vrijeme, ustvari mjenjaš svoju vremensku zonu... Ili sam pogrešno skonto 
-
michio
#15 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Zimsko je "izmisljeno" da se dobije u dnevnoj svjetlosti.
- Jara
#16 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Tako je, zimi je "podne" kad je zaista podne, tj. kad je sunce i zenitu...dr.Gonzo wrote:Nema smisla ukidati zimsko racunanje vremena. Zimsko vrijeme je standardno, onako kako je definisano vremenskim zonama. Ono sto se moze ukinuti je LJETNO racunanje, jer se kazaljke pomjeraju unaprijed na proljece, i vracaju nazad (u normalu) na jesen.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#17 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
I kada je džuma tačno u podne,...Jara wrote:Tako je, zimi je "podne" kad je zaista podne, tj. kad je sunce i zenitu...dr.Gonzo wrote:Nema smisla ukidati zimsko racunanje vremena. Zimsko vrijeme je standardno, onako kako je definisano vremenskim zonama. Ono sto se moze ukinuti je LJETNO racunanje, jer se kazaljke pomjeraju unaprijed na proljece, i vracaju nazad (u normalu) na jesen.
- Jara
#18 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ne sjećam se toga s kraja 90-ih, ali se sjećam prelaska na zimsko računanje 1992. Elem, došla struja ( na par sati) upalimo TV, kad nešto ne štima...vidimo ne podudara se sat na našoj TV i na HRT-u ( preuzimala ih neka lokalna sarajevska TV ). Kad sutra ili prekosutra "izvinjenje", pa "vratiše sat". Niko u Evropi nije pomjerio osim "nas".Suzie Q wrote:čitam u novinama da se sat ne pomjera i na Islandu te u mnogim Afričkim i Azijskim zemljama. do sada sam zaista mislila da je to univerzalno.
![]()
- Jara
#19 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
I to što kažeš.PipiDugaDevetka wrote:I kada je džuma tačno u podne,...Jara wrote:Tako je, zimi je "podne" kad je zaista podne, tj. kad je sunce i zenitu...dr.Gonzo wrote:Nema smisla ukidati zimsko racunanje vremena. Zimsko vrijeme je standardno, onako kako je definisano vremenskim zonama. Ono sto se moze ukinuti je LJETNO racunanje, jer se kazaljke pomjeraju unaprijed na proljece, i vracaju nazad (u normalu) na jesen.
- energIs
#20 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
pa valjda je treb'o ukinuti ljetno racunanje a ne zimsko... hahah joj ovih rusa debila... zna se kad je podne, u 12 sati ne moze u 13 
- Comrad
#21 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ubi ih ona votka.
-
♥ Julianna ♥
#22 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ukinuti vrijeme uopšte, ionako ga je sve manje. Mora se štediti ko i pare 
-
sokkia
#23 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ma ne,pa vidi nas koji smo tu i samo dangubimo♥ Julianna ♥ wrote:Ukinuti vrijeme uopšte, ionako ga je sve manje. Mora se štediti ko i pare
- nineinchnails
#24 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
PipiDugaDevetka wrote:Ja bih zakonom proglasio BiH za Zemlju Zalazećeg Sunca!
-
♥ Julianna ♥
#25 Re: Ukinuti zimsko računanje vremena?
Ko kaže da dangubimo? Ima nas koji 6 stvari radimo istovremeno, a to je nekad jednio moguće od 9-17h i većinu stvari upravo s posla završavam.sokkia wrote:Ma ne,pa vidi nas koji smo tu i samo dangubimo♥ Julianna ♥ wrote:Ukinuti vrijeme uopšte, ionako ga je sve manje. Mora se štediti ko i pare
Mene više brine ono poslije 17h.