Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
- Dozer
#1 Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Spomenuh ovo negdje, pa zasto ne i ovdje...
Ja sam 100% za uvodjenje seksualnog obrazovanja u osnovne skole, od recimo 6. razreda, a ukidanje vjeronauke.
A evo i zasto sam ZA seksualno obrazovanje:
- Od seksualnog obrazovanja svi imaju realnu korist, odnosno djeca ce nauciti sve sto treba da znaju o tome
- Moguce je smanjenje polnih bolesti
- Moguce je smanjenje nezeljenih trudnoca, pogotovo kod maloljetnica
- Djeca ce se upoznati s tom temom na pravilan i konstruktivan nacin, te nauciti kako prevenirati nezeljene dogadjaje (prevashodno bolesti)
- Podici ce se i svijest o svim bitnostima, ali i opasnostima koje sex nosi, pogotovo sto se tice zdravlja
- Umanjice se tabui i pokrenuti sasvim normalna i otvorena komunikacija o tim temama, kao sto i treba da bude jer seks nije nista nenormalno (sto je i ocito, posto sve nas nisu donijele nikakve rode na svijet)
A evo i zasto NE za vjeronauku/KDR (i sl.):
- Protiv bilo koje vjere nemam ama bas nista, ali tome jednostavno nije mjesto u javnim skolama. Postoje namjenske ustanove za to, pa ko zeli - slobodno neka dijete upise u Mekteb ili da u samostan, ili gdje vec.
- Vodi etno-vjerskoj segregaciji (ako vecina ide ili ne ide na vjeronauku ili KDR ili sta god, ona manjina se najcesce gleda ispod oka od strane vecine. Tesko je sedmogodisnjem mozgu objasniti zasto ono ide na to nesto, a ono neko drugo ne ide, i obratno).
- Iz dosadasnjeg iskustva (generalnog) ocito je da taj predmet nije polucio bio kakve pozitivne rezultate u ukupnom drustvenom smislu (maloljetnicki kriminal je u stalnom porastu, droga je i dalje na svakom koraku, svi lazu cim zinu, uredno se psuje, krade, bije, vrijedja, bode i puca, tako da sve one vrijednosti koje svaka religija "promovise", kod nas jednostavno ne piju vode).
Ja sam 100% za uvodjenje seksualnog obrazovanja u osnovne skole, od recimo 6. razreda, a ukidanje vjeronauke.
A evo i zasto sam ZA seksualno obrazovanje:
- Od seksualnog obrazovanja svi imaju realnu korist, odnosno djeca ce nauciti sve sto treba da znaju o tome
- Moguce je smanjenje polnih bolesti
- Moguce je smanjenje nezeljenih trudnoca, pogotovo kod maloljetnica
- Djeca ce se upoznati s tom temom na pravilan i konstruktivan nacin, te nauciti kako prevenirati nezeljene dogadjaje (prevashodno bolesti)
- Podici ce se i svijest o svim bitnostima, ali i opasnostima koje sex nosi, pogotovo sto se tice zdravlja
- Umanjice se tabui i pokrenuti sasvim normalna i otvorena komunikacija o tim temama, kao sto i treba da bude jer seks nije nista nenormalno (sto je i ocito, posto sve nas nisu donijele nikakve rode na svijet)
A evo i zasto NE za vjeronauku/KDR (i sl.):
- Protiv bilo koje vjere nemam ama bas nista, ali tome jednostavno nije mjesto u javnim skolama. Postoje namjenske ustanove za to, pa ko zeli - slobodno neka dijete upise u Mekteb ili da u samostan, ili gdje vec.
- Vodi etno-vjerskoj segregaciji (ako vecina ide ili ne ide na vjeronauku ili KDR ili sta god, ona manjina se najcesce gleda ispod oka od strane vecine. Tesko je sedmogodisnjem mozgu objasniti zasto ono ide na to nesto, a ono neko drugo ne ide, i obratno).
- Iz dosadasnjeg iskustva (generalnog) ocito je da taj predmet nije polucio bio kakve pozitivne rezultate u ukupnom drustvenom smislu (maloljetnicki kriminal je u stalnom porastu, droga je i dalje na svakom koraku, svi lazu cim zinu, uredno se psuje, krade, bije, vrijedja, bode i puca, tako da sve one vrijednosti koje svaka religija "promovise", kod nas jednostavno ne piju vode).
Last edited by Dozer on 27/11/2012 14:55, edited 2 times in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
hvale vrijedna inicijativa
a sada spektakl
...
a sada spektakl
- Dozer
#3 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
We love spectacular things 
Evo i anketa
Evo i anketa
-
mehoxy
#4 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Nikad necu razumjeti zasto nekima toliko smeta vjeronauka.Zasto samo ne uvesti sex. obrazovanje a ostaviti vjeronauku kao neobavezan predmet?
Last edited by mehoxy on 27/11/2012 14:58, edited 1 time in total.
-
Melbourne_Australia
#5 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Meni je vjeronauka stvar izbora a isto tako bi uveo i sexualno obrazovanje kao stvar izbora...Sloboda izbora je zakonmehoxy wrote:Nikad necu razumjeti zasto nekima toliko smeta vjeronauka
- Dozer
#6 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Neki razlozi vec navedeni.
A zasto nekima smeta seksualno obrazovanje? I zasto ga nemamo kao izbor, identicno vjeronauci?
Koliko mi je poznato, svi nismo vjernici. Ali, za razliku od toga, svi se seksamo
A zasto nekima smeta seksualno obrazovanje? I zasto ga nemamo kao izbor, identicno vjeronauci?
Koliko mi je poznato, svi nismo vjernici. Ali, za razliku od toga, svi se seksamo
- Kaćunak
#7 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
ukinuti tradicionalno i zaostalo školstvo i uvesti naprđivanje po forumu ...
- Dozer
#8 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Zato sto ne daju. Ja se i s ovim apsolutno slazem, ali da to bukvalno budu neobavezni predmeti, tj. da se moze odabrati, ali i da se ne mora odabrati, pa samim tim i da ne ulazi u prosjek ocjena. Pa ako nista nije odabrano, da onda djeca ni na sta i ne idu.mehoxy wrote:Nikad necu razumjeti zasto nekima toliko smeta vjeronauka.Zasto samo ne uvesti sex. obrazovanje a ostaviti vjeronauku kao neobavezan predmet?
- JoseMujica
#9 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Melbourne_Australia wrote:Meni je vjeronauka stvar izbora a isto tako bi uveo i sexualno obrazovanje kao stvar izbora...Sloboda izbora je zakonmehoxy wrote:Nikad necu razumjeti zasto nekima toliko smeta vjeronauka
vidiš to ti je dobra fora...zamisli da djeca u školi imaju jedno 4-5 obaveznih predmeta..ono tipa jezici, matematika, fizika biologija i onda da još imaju ponudu izbornih predmeta u spektru od likovnog pa do i vjeronauke i seksualnog obrazovanja.
Da se samo odredi npr. max i min. broj predmeta pa neka svako bira po svome nahođenju.
samo naš lijeni sistem nikad ovo ne bi prihvatio jer kod nas ko se uvali jednom na budžet ne misli kako će raditi već kako će što prije u penziju
- Fudo Bosna
#10 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Jest vala, baš bi to bilo "pametno". Da djeca još od osnovne lijepo "znaju" kao se zaštititi od trudnoće, a ne da "nebezbjedno", jadna dječica, 5-6 razred, vode ljubav. "Trebalo bi" i droge legalizovati i davati samo onu količinu od koje se neće imati većih zdravstvenih posljedica. Ja glupe li inicijative, ili je samo neslana šala u pitanju?
Nekada uistinu čovjek pomisli da je Smak svijeta skroz blizu !!!
- Aleluja
#11 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
...vjeronauka kao fakultativni predmet a obligatorno seksualno obrazovanje...
...ionako neki će da vjeruju, drugi pak ne, ali da će da se beju kad porastu, to sigurno neće izostaviti!
...ionako neki će da vjeruju, drugi pak ne, ali da će da se beju kad porastu, to sigurno neće izostaviti!
-
Melbourne_Australia
#12 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Kontamo seJoseMujica wrote:Melbourne_Australia wrote:Meni je vjeronauka stvar izbora a isto tako bi uveo i sexualno obrazovanje kao stvar izbora...Sloboda izbora je zakonmehoxy wrote:Nikad necu razumjeti zasto nekima toliko smeta vjeronauka![]()
vidiš to ti je dobra fora...zamisli da djeca u školi imaju jedno 4-5 obaveznih predmeta..ono tipa jezici, matematika, fizika biologija i onda da još imaju ponudu izbornih predmeta u spektru od likovnog pa do i vjeronauke i seksualnog obrazovanja.
Da se samo odredi npr. max i min. broj predmeta pa neka svako bira po svome nahođenju.
samo naš lijeni sistem nikad ovo ne bi prihvatio jer kod nas ko se uvali jednom na budžet ne misli kako će raditi već kako će što prije u penziju
- Dozer
#13 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Dakle, smak svijeta je ako bi se u skole uvelo seksualno obrazovanje? Interesantno...Fudo Bosna wrote:Jest vala, baš bi to bilo "pametno". Da djeca još od osnovne lijepo "znaju" kao se zaštititi od trudnoće, a ne da "nebezbjedno", jadna dječica, 5-6 razred, vode ljubav. "Trebalo bi" i droge legalizovati i davati samo onu količinu od koje se neće imati većih zdravstvenih posljedica. Ja glupe li inicijative, ili je samo neslana šala u pitanju?
Fudo, haveru, gdje ti zivis Tita ti, pa ne znas da su maloljetnicke trudnoce poprilican problem? Za tvoju informaciju, starosna dob djece koja stupaju u seksualne odnose je danas sisla na 12-13 godina, a to je, opet za tvoju informaciju, upravo taj neki 5-6-7 razred.
- Fudo Bosna
#14 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Dozer wrote:Dakle, smak svijeta je ako bi se u skole uvelo seksualno obrazovanje? Interesantno...Fudo Bosna wrote:Jest vala, baš bi to bilo "pametno". Da djeca još od osnovne lijepo "znaju" kao se zaštititi od trudnoće, a ne da "nebezbjedno", jadna dječica, 5-6 razred, vode ljubav. "Trebalo bi" i droge legalizovati i davati samo onu količinu od koje se neće imati većih zdravstvenih posljedica. Ja glupe li inicijative, ili je samo neslana šala u pitanju?
Fudo, haveru, gdje ti zivis Tita ti, pa ne znas da su maloljetnicke trudnoce poprilican problem? Za tvoju informaciju, starosna dob djece koja stupaju u seksualne odnose je danas sisla na 12-13 godina, a to je, opet za tvoju informaciju, upravo taj neki 5-6-7 razred.
Ja moju dječicu ne odgajam da budu u tom smislu aktivni još od ranog djetinjstva, čak naprotiv. A dobro sam svjestan gdje živim i kako sa "naprednim" pojedincima živim...
-
mehoxy
#15 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Fudo,iako se donekle slazem s tobom,ta djeca "vode ljubav" svidjalo se to nama ili ne,i nikakva kolicina negodovanja to nece promijeniti.Ovakva incijativa bi bar smanjila rasirenost spolnih bolesti i broj maloljetnickih trudnoca,ako nista drugo.Fudo Bosna wrote:Jest vala, baš bi to bilo "pametno". Da djeca još od osnovne lijepo "znaju" kao se zaštititi od trudnoće, a ne da "nebezbjedno", jadna dječica, 5-6 razred, vode ljubav. "Trebalo bi" i droge legalizovati i davati samo onu količinu od koje se neće imati većih zdravstvenih posljedica. Ja glupe li inicijative, ili je samo neslana šala u pitanju?
- S4mpion
#16 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ovo mi govori da su roditelji ti kojima je potrebna edukacija,zar ne?Dozer wrote:Dakle, smak svijeta je ako bi se u skole uvelo seksualno obrazovanje? Interesantno...Fudo Bosna wrote:Jest vala, baš bi to bilo "pametno". Da djeca još od osnovne lijepo "znaju" kao se zaštititi od trudnoće, a ne da "nebezbjedno", jadna dječica, 5-6 razred, vode ljubav. "Trebalo bi" i droge legalizovati i davati samo onu količinu od koje se neće imati većih zdravstvenih posljedica. Ja glupe li inicijative, ili je samo neslana šala u pitanju?
- JoseMujica
#17 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Dofu što bi bratja Grci rekli malaka my friend, malaka
- irac300
#18 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Haj' ti ovakvim k'o što je Fudo objasni šta je sexualno obrazovanje i zašto bi bilo korisno. A takvih je u ovoj državi brat bratu sigurno preko 80%. Tako da koliko god ovo bila pozitivna inicijativa, unaprijed je osuđena na propast, jer jbg, kod nas se niko ne j... prije braka, tinejdžeri nemaju pojma šta je sex, na svakom ćošku sve same visokomoralne osobe (kao Fudo)...Bitno je djeci utuvit u glavu da imaju zamišljenog prijatelja koji će im pripremit roštilj kada umru, a ne budu slušali. 
- XXS
#19 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Najbolji su mi ovi mentoli koji seksualno obrazovanje, kao skolski predmet, automatski poistovjecuju sa vizijom tri crnca na bijeloj junferici, kako ga zabiti analno, a vjerovatno im i kakve homoseksualne rabote padaju na pamet.
Seksualno vaspitanje, kao predmet, bi poducavalo moral, etiku, ljubav, a tek na kraju par uputa vezanih za siguran seks, prevenciju bolesti ili trudnoce.
Steta sto ovog predmeta nije bilo prije 20-30 godina jer je ocigledno da pojedinim roditeljima fali obrazovanja po ovome pitanju.
Seksualno vaspitanje, kao predmet, bi poducavalo moral, etiku, ljubav, a tek na kraju par uputa vezanih za siguran seks, prevenciju bolesti ili trudnoce.
Steta sto ovog predmeta nije bilo prije 20-30 godina jer je ocigledno da pojedinim roditeljima fali obrazovanja po ovome pitanju.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#20 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Fudo, to sto ti svoje odgajas tako, to je pohvalno, ali shvati da postoji i druga krajnost, gdje (koliko god se to nama ne dopadalo) se dobna granica sve vise spusta i zbog takvih je seksualno obrazovanje trebalo uvesti prije hejbet godina.
Drugo je to sto kod nas roditelji odmah misle kako ce im dijete ni manje ni vise postati promiskuitetno zbog takvih casova i predmeta.
Drugo je to sto kod nas roditelji odmah misle kako ce im dijete ni manje ni vise postati promiskuitetno zbog takvih casova i predmeta.
- Miss RX
#21 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Lud i ponosan wrote:bojevimetak.ba
-
kojeime
#22 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Biti vjernik je stvar izbora, a ne bioloska cinjenica. Biti seksualno bice je bioloska cinjenica. Svi zdravi ljudi su seksualna bica. Nisu svi zdravi ljudi vjenici. To dvoje je nemoguce porediti. I kada zivis u drustvu u kojem zive razlicite vjeroispovijesti prije ce seksualnost biti zajednicki cinilac u tom drustvu nego religija. I zato odgoj o seksu u drzavnim skolama da a vjeronauk ne.mehoxy wrote:Nikad necu razumjeti zasto nekima toliko smeta vjeronauka.Zasto samo ne uvesti sex. obrazovanje a ostaviti vjeronauku kao neobavezan predmet?
-
kojeime
#23 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ja nisam da se seksualno obrazuju, vec da se obrazuju o seksu. Meni seksualno obrazovanje lici na cas na kojem ce se uciti kako se izvode felacio, kunilingus i razne poze. A obrazovanje o seksu mi lici na cas u kojem ce se djeca obrazovati o tome sta seks jeste, njegovom znacaju za covjeka, kao i o svemu pozitivnom i negativnom (bolesti i nezeljene trudnoce) koje seks u sebi sadrzi pa kako imati zdrav pristup seksu i seksualnosti.Miss RX wrote:Lud i ponosan wrote:bojevimetak.baJa sam da se djeca seksualno obrazuju,jer djecu treba uputiti prije nego se bilo sta neplanirano desi...
Ako ima nestosto bih prihvatio da bude seksualni odgoj, to jeste "prakticna nastava", to bi bilo da u recimo 7. razredu (valjda je 6. prerano a 8. prekasno ili ja zivim u proslim vremenima
-
J3r1ch0
#24 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Zašto kad već nabijaju kondom na gumenu kitu, ne bi naučili nešto i o felaciu, postoje kondomi i za oralni seks. Drugim riječima, nije *ovno , nego se pas posro'...kojeime wrote:Ja nisam da se seksualno obrazuju, vec da se obrazuju o seksu. Meni seksualno obrazovanje lici na cas na kojem ce se uciti kako se izvode felacio, kunilingus i razne poze. A obrazovanje o seksu mi lici na cas u kojem ce se djeca obrazovati o tome sta seks jeste, njegovom znacaju za covjeka, kao i o svemu pozitivnom i negativnom (bolesti i nezeljene trudnoce) koje seks u sebi sadrzi pa kako imati zdrav pristup seksu i seksualnosti.Miss RX wrote:Lud i ponosan wrote:bojevimetak.baJa sam da se djeca seksualno obrazuju,jer djecu treba uputiti prije nego se bilo sta neplanirano desi...
Ako ima nestosto bih prihvatio da bude seksualni odgoj, to jeste "prakticna nastava", to bi bilo da u recimo 7. razredu (valjda je 6. prerano a 8. prekasno ili ja zivim u proslim vremenima) djeca uce kako se stavlja kondom. Model penisa, kondom u ruke i vjezbaj. To ce doprinijeti sprecavanju sirenja seksualnih bolesti bolje od bilo kog predavanja ili gledanja obrazovnog filma o toj temi.
-
kojeime
#25 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Svakakvih ljudi u Bozijoj basci ima...J3r1ch0 wrote:Zašto kad već nabijaju kondom na gumenu kitu, ne bi naučili nešto i o felaciu, postoje kondomi i za oralni seks. Drugim riječima, nije *ovno , nego se pas posro'...kojeime wrote:
Ja nisam da se seksualno obrazuju, vec da se obrazuju o seksu. Meni seksualno obrazovanje lici na cas na kojem ce se uciti kako se izvode felacio, kunilingus i razne poze. A obrazovanje o seksu mi lici na cas u kojem ce se djeca obrazovati o tome sta seks jeste, njegovom znacaju za covjeka, kao i o svemu pozitivnom i negativnom (bolesti i nezeljene trudnoce) koje seks u sebi sadrzi pa kako imati zdrav pristup seksu i seksualnosti.
Ako ima nestosto bih prihvatio da bude seksualni odgoj, to jeste "prakticna nastava", to bi bilo da u recimo 7. razredu (valjda je 6. prerano a 8. prekasno ili ja zivim u proslim vremenima) djeca uce kako se stavlja kondom. Model penisa, kondom u ruke i vjezbaj. To ce doprinijeti sprecavanju sirenja seksualnih bolesti bolje od bilo kog predavanja ili gledanja obrazovnog filma o toj temi.