Ukinuti religije
- seljak_cojek
što nas čojek ušutka, 'bo te

- sojka
Navedimo zdravorazumske argumente zbog koji smo za ukidanje instanci ili zadrzavanje...
Ja licno osjecala sam se veoma rano diskriminisana.. Na sluzbi svestenik proziva sve one koji nisu krsteni da se jave, jer je to navodno kao bez noge ili ruke, dakle invalid. Hm...bas onako Bozanski receno. Postavlja se par pitanja... Zar to invalidi nisu Bozja djeca? Zar to nismo pred Bogom isti? Sta je ukoliko se to naopako kosilo sa komunizmom? Sta su recimo milioni drugih ljudi od budista, hinduista, muslimana, jevreja itd..?
Te sitnice u svim religijama po meni upravo dovode do ratova. Mislim da je ipak u ljudskoj prirodi potreba da se "svrsta" i grupise, no buducnost vodi ujedno ka ujedinjenju i individualizaciji.
Ja licno osjecala sam se veoma rano diskriminisana.. Na sluzbi svestenik proziva sve one koji nisu krsteni da se jave, jer je to navodno kao bez noge ili ruke, dakle invalid. Hm...bas onako Bozanski receno. Postavlja se par pitanja... Zar to invalidi nisu Bozja djeca? Zar to nismo pred Bogom isti? Sta je ukoliko se to naopako kosilo sa komunizmom? Sta su recimo milioni drugih ljudi od budista, hinduista, muslimana, jevreja itd..?
Te sitnice u svim religijama po meni upravo dovode do ratova. Mislim da je ipak u ljudskoj prirodi potreba da se "svrsta" i grupise, no buducnost vodi ujedno ka ujedinjenju i individualizaciji.
-
JaSmIn_Sa
Zamolit ču MUSU_2004 da nam iznese argumente to što on kaže da u religijskim knigama ima toliko bljuvotina i brutalnosti .
Ti Musa da si i jedan djelić neke knige nije bitno koje pročitao nebi tako pričao a ni pisao.
niko vas netjera da vjerujete i nemorate živite u tom ubjeđenju u kojem živite to je vaš izbor vaša sloboda al pitajte sami sebe zašto živite i šta je svrha vašeg života.
Ti Musa da si i jedan djelić neke knige nije bitno koje pročitao nebi tako pričao a ni pisao.
niko vas netjera da vjerujete i nemorate živite u tom ubjeđenju u kojem živite to je vaš izbor vaša sloboda al pitajte sami sebe zašto živite i šta je svrha vašeg života.
- Fair Life
Vjerovati u kreacionizam... a prevazilaziti ga evolucijom... svjesno i dobrovoljno...danas wrote:JBT wrote:Zbog zelje za vlascu i dominacijom
Protiv sam bilo kakvog ukidanja. Religiju treba prevazici. Potpuno svjesno i dobrovoljno. Prirodno. Evolucijom.
Tesko... nikako.
Ljudi su izmislili boga da bi pred njim savijali vratove... pa neka im...
-
faaka
Religiju je nemoguce ukinuti. Prosto jednostavno. Ko je ukine, izmislit ce neku drugu. August Comte je pokusao nesto tako sa svojim pozitivizmom pa na kraju izmislio neku verziju nove vjere koja je dozivila totalni neuspjeh.
Ukinuti religiju znaci ukinuti covjeka...
A ovi hrabri nevjernici i ateisti su tako smuseni... ko htjeli bi nesto pametno kazat a onda kazu neprobavljive gluposti koje su prosto nemoguce ne sa vjerske strane samo nego i realne. Religija je tu da ostane do kraja. Pa kome milo kome drago.
Tema je glupa i bogohulna. Treba je u najmanju ruku redefinisat. Jer ukidanje institucija vjere nije kao ukidanje vjere.
Ukinuti religiju znaci ukinuti covjeka...
A ovi hrabri nevjernici i ateisti su tako smuseni... ko htjeli bi nesto pametno kazat a onda kazu neprobavljive gluposti koje su prosto nemoguce ne sa vjerske strane samo nego i realne. Religija je tu da ostane do kraja. Pa kome milo kome drago.
Tema je glupa i bogohulna. Treba je u najmanju ruku redefinisat. Jer ukidanje institucija vjere nije kao ukidanje vjere.
- seljak_cojek
Baš tako. Ako sam izabrao da živim u "zabludi", to je valjda moje pravo sve dok tu svoju "zabludu" ne počnem nametati nasilno.papak_eliminator wrote:NIKAD NECEMO SVI BITI U PRAVU i nemojte se previse truditi ubijediti druge da ste bas vi u pravu...dajte civilizacije i bez previse zahebavanja...
- NIN
Kad bi se ukinule religije nikad vise ne bi bilo ratova! Ovo tvrdim, sto-posto! Nikada! Ipak, religija se ne moze tek tako ukinuti, isto kao sto se ne moze, recimo, kapitalizam ili demokratija ukinuti tek tako, i ako se to desi znamo sta slijedi...KRV... Kada nesto skontam sve nam se svodi na ubijanje! Nismo mi jes sisli sa drveta, ''ljudi'' moji! Ne zasluzujrmo naziv Sapiensis Sapiensis! Po meni, trebali smo zadrzati Erectus! Sami smo sebi dali prvo mjesto u prirodi, samim tim sto smo se nazvali Primati (prvi), a u isto vrijeme smo (kakav paradox) klasificirali i rodjake u red primata. Ali ''knjige'' kazu drugacije! Nisu to knjige, to je zov pateticnog covjeka koji neosporivo vidi slicnosti sa svojim rodjacima koji jos uvijek zive u divljini ali se sam sebe stidi!
-
vodolija_33
Još kada bi mi naveo koja to religija zagovara ratove, ubijanja, proganjanja, nepravdu, silovanje, pljačkanje, mržnju, prilijevanje krvi, okrutnost i ostale "vrline čovjeka, Sapiensa" kao što su trač, ljubomora, sujeta, zavist, oholost, itd....NIN wrote:Kad bi se ukinule religije nikad vise ne bi bilo ratova! Ovo tvrdim, sto-posto! Nikada! Ipak, religija se ne moze tek tako ukinuti, isto kao sto se ne moze, recimo, kapitalizam ili demokratija ukinuti tek tako, i ako se to desi znamo sta slijedi...KRV... Kada nesto skontam sve nam se svodi na ubijanje! Nismo mi jes sisli sa drveta, ''ljudi'' moji! Ne zasluzujrmo naziv Sapiensis Sapiensis! Po meni, trebali smo zadrzati Erectus! Sami smo sebi dali prvo mjesto u prirodi, samim tim sto smo se nazvali Primati (prvi), a u isto vrijeme smo (kakav paradox) klasificirali i rodjake u red primata. Ali ''knjige'' kazu drugacije! Nisu to knjige, to je zov pateticnog covjeka koji neosporivo vidi slicnosti sa svojim rodjacima koji jos uvijek zive u divljini ali se sam sebe stidi!
Nemoj mi samo navoditi priče tipa osam bin laden, musliman pa je terorista i sl. To što on radi nema nikakve veze sa Islamom (vjerovao ili ne
- NIN
Nijedna religija direktno ne zagovara RAT, ali isti implicira u svojim tekstovima. To je crno na bijelo!vodolija_33 wrote:Još kada bi mi naveo koja to religija zagovara ratove, ubijanja, proganjanja, nepravdu, silovanje, pljačkanje, mržnju, prilijevanje krvi, okrutnost i ostale "vrline čovjeka, Sapiensa" kao što su trač, ljubomora, sujeta, zavist, oholost, itd....NIN wrote:Kad bi se ukinule religije nikad vise ne bi bilo ratova! Ovo tvrdim, sto-posto! Nikada! Ipak, religija se ne moze tek tako ukinuti, isto kao sto se ne moze, recimo, kapitalizam ili demokratija ukinuti tek tako, i ako se to desi znamo sta slijedi...KRV... Kada nesto skontam sve nam se svodi na ubijanje! Nismo mi jes sisli sa drveta, ''ljudi'' moji! Ne zasluzujrmo naziv Sapiensis Sapiensis! Po meni, trebali smo zadrzati Erectus! Sami smo sebi dali prvo mjesto u prirodi, samim tim sto smo se nazvali Primati (prvi), a u isto vrijeme smo (kakav paradox) klasificirali i rodjake u red primata. Ali ''knjige'' kazu drugacije! Nisu to knjige, to je zov pateticnog covjeka koji neosporivo vidi slicnosti sa svojim rodjacima koji jos uvijek zive u divljini ali se sam sebe stidi!
Nemoj mi samo navoditi priče tipa osam bin laden, musliman pa je terorista i sl. To što on radi nema nikakve veze sa Islamom (vjerovao ili ne).
STIDIMO SE SAMIH SEBE!
-
vodolija_33
Nije istina
ljudi izvlače iz konteksta i tumače onako kako to njima odgovara...
- Sretno Biće
#141 Re: Ukinuti religije
gle ni jedna religija ne kaže da budeš zao i slično i nije problem u religij kao takvoj, već je problem u ljudima i institucijama koje su zarobile religiju i izvrću je u svoju korist...sojka wrote:Zar nam ova novonastala situacija po nebrojeni broj puta i ponavljanja kroz istoriju ne govori upravo u prilog ukidanja religija i spajanje u 1 novu: nauka koja ne iskljucuje postojanje Boga. I samim tim nema slika, ni ikona, ni Boga, ni poslanika, ni pravljenja likova bilo koje vrste.
Sloboda, pravda, Zakon savjesti su mjerilo koje se ukorijenilo u nasu kulturu. Ne treba nam religijska pripadnost, ako vjerujemo to nosimo u srcu, a ne na jeziku.
To je jedina sansa.
- NIN
#142 Re: Ukinuti religije
Odgovor je u nama samima!Sretno Biće wrote:gle ni jedna religija ne kaže da budeš zao i slično i nije problem u religij kao takvoj, već je problem u ljudima i institucijama koje su zarobile religiju i izvrću je u svoju korist...sojka wrote:Zar nam ova novonastala situacija po nebrojeni broj puta i ponavljanja kroz istoriju ne govori upravo u prilog ukidanja religija i spajanje u 1 novu: nauka koja ne iskljucuje postojanje Boga. I samim tim nema slika, ni ikona, ni Boga, ni poslanika, ni pravljenja likova bilo koje vrste.
Sloboda, pravda, Zakon savjesti su mjerilo koje se ukorijenilo u nasu kulturu. Ne treba nam religijska pripadnost, ako vjerujemo to nosimo u srcu, a ne na jeziku.
To je jedina sansa.
Ultimativno jasno ukorjenjen u nasem IDu i desifrovanjem istog bi dosli do odgovora koji nas mori od kako smo postali svjesni svog vrha na piramidi evolucije! PRIMATI! Prvi....
- Sretno Biće
#143 Re: Ukinuti religije
a na čemu si ti, ak smijem priupitati?NIN wrote:Odgovor je u nama samima!Sretno Biće wrote:gle ni jedna religija ne kaže da budeš zao i slično i nije problem u religij kao takvoj, već je problem u ljudima i institucijama koje su zarobile religiju i izvrću je u svoju korist...sojka wrote:Zar nam ova novonastala situacija po nebrojeni broj puta i ponavljanja kroz istoriju ne govori upravo u prilog ukidanja religija i spajanje u 1 novu: nauka koja ne iskljucuje postojanje Boga. I samim tim nema slika, ni ikona, ni Boga, ni poslanika, ni pravljenja likova bilo koje vrste.
To je jedina sansa.
Ultimativno jasno ukorjenjen u nasem IDu i desifrovanjem istog bi dosli do odgovora koji nas mori od kako smo postali svjesni svog vrha na piramidi evolucije! PRIMATI! Prvi....
- NIN
#144 Re: Ukinuti religije
Totalno bistrom pogledu na zivot!Sretno Biće wrote:a na čemu si ti, ak smijem priupitati?NIN wrote:Odgovor je u nama samima!Sretno Biće wrote: gle ni jedna religija ne kaže da budeš zao i slično i nije problem u religij kao takvoj, već je problem u ljudima i institucijama koje su zarobile religiju i izvrću je u svoju korist...
- Sretno Biće
#145 Re: Ukinuti religije
gle ja bi rekla da si malo napet...NIN wrote:Totalno bistrom pogledu na zivot!Sretno Biće wrote:a na čemu si ti, ak smijem priupitati?NIN wrote: Odgovor je u nama samima!
- Sretno Biće
krajnje... jako očiglednoNIN wrote:Totalno smiren!
- NIN
Nemas pojma kakvu sam sebi atmosferu stvorio! Totalni mir i razmisljanje o takvima kao ti! Dokle mozete ici u svojim iluzionistickim pogledima, pitam se? Ima li kraja?Sretno Biće wrote:krajnje... jako očiglednoNIN wrote:Totalno smiren!
- Sretno Biće
NIN wrote:Nemas pojma kakvu sam sebi atmosferu stvorio! Totalni mir i razmisljanje o takvima kao ti! Dokle mozete ici u svojim iluzionistickim pogledima, pitam se? Ima li kraja?Sretno Biće wrote:krajnje... jako očiglednoNIN wrote:Totalno smiren!
- NIN
Sretno Biće wrote:NIN wrote:Nemas pojma kakvu sam sebi atmosferu stvorio! Totalni mir i razmisljanje o takvima kao ti! Dokle mozete ici u svojim iluzionistickim pogledima, pitam se? Ima li kraja?Sretno Biće wrote: krajnje... jako očigledno