Mistik_ wrote:Ne kontam?
Ako mislis na prethodni rat, bolje ustanoviti cinjenice i istinu nego sve gurnuti pod tepih. Znam da je utvrdjivanje cinjenica kod nas gotovo nemoguce jer ima milion "istina" al nista bolje nece zavrsiti ukidanje historije.
Pobjednici oisu istoriju a kod nas niko nije pobjedio tako da svako ima svoju povijest.
Ukini glupe serije, nasilne igre, nasilne filmove, cemer i jad sto ga vide svaki dan oko sebe...
Ma ne mislim na prethodni rat, on se ionako jos ne izucava u skolama koliko znam. Ali eto doce i to na red nekad. I sta ce onda djeca uciti? A kao eto oni svi podaci o prvom i drugom su tacni. Jesu malo sutra.
Ima dobrih stvari koje djeca mogu saznati. Ali sigurno 50% onih knjizurina se odnosi na ratove, bune, ustanke, itd. Sta je svrha izucavanja tih stvari? Jedno je izucavati sta ja znam neolit, a totalno druga stvar je uciti ko je koga napao i na kojem frontu. Mozda sam se pogresno izrazio, ali te stvari ja bih odmah izbacio iz izucavanja. Jer mladi um je stvarno nepotrebno trovati tim glupostima.
Pa evo nek neko kaze, sta je nama dobro ta historija donijela? Sta, jel eto imamo drzavu, jezik, nacionalnost. Pa hebo drzavu, meni licno je nebitno gdje zivim, bitno mi je da sam zdrav, da radim, da imam bitne osobe u zivotu tu oko sebe i kraj price. Hebe mi se hoce li se mjesto gdje zivim zvati Bosna i Hercegovina ili Bangladeš, hocu li ja biti bosanac, bosnjak ili cu bit eskim. Komad zemlje je komad zemlje, bio on na jednom dijelu ove planete ili na drugom.