Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
-
LED
#1 Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Ni u kom slucaju ne sporim ukidanje RS, i na tome treba istrajati, ali zasto se ne bismo kad vec mozemo, pozabavili nasom 'avlijom'. Vode se razna politicka prepucavanja i sve sam vise ubijedjen da se inicijativama za ukidanje RS, samo pokusava javnosti u Federaciji skrenuti paznja na enormne gubitke koje porezni obveznici u Federaciji trpe iz godine u godinu, na zalost. Pitam se zasto nema neka ozbiljnija inicijativa koja bi se pored aktuelne, o ukidanju RS, borila da se ukine Federacija i njeni kantoni. Koliko ste svjesni sta time dobijamo, u ekonomskom smislu. A nek me neko ispravi ako grijesim sto mislim da u stvari nista ne gubimo, naprotiv. Ako bi se ukinulo 6000 raznih zastupnika u raznim bh. Parlamentima honoraraca u zakonodavnim tijelima, gradjani BiH bi godisnje bili bogatiji za najmanje 60 miliona maraka.U odsustvu temeljitije analize, mi mozemo tek pretpostaviti broj zastupnika i iznose njihovih placa, te hipoteticke sume novca pomnoziti sa 12 mjeseci. Dakle, ako u BiH ima stotinjak opcina, sa prosjecno oko 25 vijecnika, to je 2500 ljudi koji primaju oko 500 maraka mjesecno. Na njih dodje jos toliko clanova raznih opcinskih komisija, koji po sjednici primaju par stotina maraka mjesecno. Dakle, to je 5000 ljudi koji u prosjeku zahvataju po 500 maraka mjesecno. Drzava mjesecno gubi dva i po miliona maraka, a godisnje 30 miliona. Onih desetak parlamenata sa drzavnim ingerencijama proizvode kud i kamo vece gubitke. Oko 600 zastupnika, i plus toliko komisijskih honoraraca, cini, recimo, 1000 ljudi koji nek u prosjeku uzimaju 2000 maraka, drzavu mjesecno kostaju dva miliona maraka, a godisnje 24.000.000 maraka. Kad sve sve sabere, zakonodavna vlast u BiH drzavu kosta blizu 60 miliona maraka. Na to bi trebalo dodati i administrativne aparate, ministre, razne pomocnike, sekretarice, vozace i sl., i vjerovatno doci do iznosa koji se zaokruzuje na 100 miliona maraka koje bh. gradjani izdvajaju za finansiranje politickog aparata od kojeg, kao sto se vidi, nema nikakve fajde. E sad to pomnozite sa 9 godina, otkako je aparat uspostavljen to vam je pola autoputa Vc. Da je ikome iz politickog vrha stalo do reformi, koje su nam, slobodno mozemo reci veci prioritet i od samog ukidanja RS, posegnuo bi za ovom inicijativom, ali mislim da tu nije 'nasih' politicara interes. Pa zar to nisu reforme. I to kakve.
P.S. svi podaci kao i inicijativa posudjeni sa http://www.walter.ba
P.S. svi podaci kao i inicijativa posudjeni sa http://www.walter.ba
-
cowboy
Cinjenica da je organizacija vlasti u BIH glomazna i preskupa je svima jasna, ali zar neko moze ocekivati od nasih politicara amatera (bez obzira u kojem kantonu ili entitetu) da ce sami sebi srezati granu na kojoj sjede?? Vecina politicara u nacionalnim strankama su gomila neobrazovanih, samozivih, sitnodusnih apartcika, od kojih nije za ocekivati ni da usvoje prijedlog nekog zakona, a kamoli promjenu ustava ili reorganizaciju drzave. Amateri vladaju, i trebamo ih se rijesiti.
-
Kokos palma
Nedamo Federaciju, vrelo korupcije.
-
putokaz1
#7 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Za ukinut Kantone i FBIH ne treba nam Dodik!!!!
- Lincoln-Burrows
#8 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Hoće li se opet paliti zgrade vlada nekih kantona?
-
putokaz1
#9 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Ja bih na izborima promijenio ljude koji tamo sjede al drugi neće.
-
goodbar
#10 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Ukinuti Federaciju,to da,ali Mostar proglasiti Distriktom.Ne razumijem,zasto se to ranije nije dogodilo?I Bosnjaci i Hrvati,u tom gradu,sigurno bi zivjeli bolje,bezbednije i ne bi vise bili moneta za potkusurivanje propalih politicara.
-
putokaz1
#11 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Mora se napravit plan i ukidanje kantona trajati bar 10 godina nadležnosti bi se prenijele na FederacijuDelenjak N wrote:Ko bi preuzeo nadležnosti-poslove koje sad obavljaju kantoni i Federacija ?putokaz1 wrote:Za ukinut Kantone i FBIH ne treba nam Dodik!!!!
Promjena ustava 10 kantonalnih i federalni.
postepeno ukidanje kantonalnih poslanika te premijera i ministara jedna složen proces ako ga želimo možemo početi odmah !!!
- area51
#12 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
MiloradDelenjak N wrote:Ko bi preuzeo nadležnosti-poslove koje sad obavljaju kantoni i Federacija ?putokaz1 wrote:Za ukinut Kantone i FBIH ne treba nam Dodik!!!!
- animals
#13 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Najbolje sve gradove u BiH proglasiti distriktom..goodbar wrote:Ukinuti Federaciju,to da,ali Mostar proglasiti Distriktom.Ne razumijem,zasto se to ranije nije dogodilo?I Bosnjaci i Hrvati,u tom gradu,sigurno bi zivjeli bolje,bezbednije i ne bi vise bili moneta za potkusurivanje propalih politicara.
-
radostan dan
#14 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
mogla bi r. srpska, čisto da se obezbjedi pravno politički kontinuitet, dok se ne snađete...Delenjak N wrote:Ko bi preuzeo nadležnosti-poslove koje sad obavljaju kantoni i Federacija ?putokaz1 wrote:Za ukinut Kantone i FBIH...!!!!
-
putokaz1
#15 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
eh rs je druga priča,to tipičan evropski nacionalni teritorij istina razdvojen distriktom
- glas_jace
#16 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
nista se ne moze mjenjati i ukidati bez dogovora politicara sa obe strane u federaciji,valjda je to jasno svima,e sad svak' moze imati svoju viziju bih,ali bit ce kako ove guzonje kod nas odluce,a oni gledaju samo osobni interes
-
sanjin_1
#17 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
Ukinut ces kantone ali u tek u mjesecu Limburgu
Bosnjaci ti to nece dozvoliti za jos nekih 10-tak godina. Kome trebaju finansijski propadnuti kantoni kao npr. ZHK ili Kanton 10? Samo da se lijenstine kace na porez koji ja placam. Ja bih im jos uvalio i penzioni fond pa neka ga sami pune i placaju...ha ja...
A tome jos dodati i da se ukidanjem kantona smanjuje Bosnjacka dominacija u Federaciji a "naredni oblik" jos nije u punom operativnom kapacitetu..tako da..mrka kapa...zaboravi..
Bosnjaci ti to nece dozvoliti za jos nekih 10-tak godina. Kome trebaju finansijski propadnuti kantoni kao npr. ZHK ili Kanton 10? Samo da se lijenstine kace na porez koji ja placam. Ja bih im jos uvalio i penzioni fond pa neka ga sami pune i placaju...ha ja...
A tome jos dodati i da se ukidanjem kantona smanjuje Bosnjacka dominacija u Federaciji a "naredni oblik" jos nije u punom operativnom kapacitetu..tako da..mrka kapa...zaboravi..
-
putokaz1
#18 Re: Ukinuti Federaciju BiH i kantone???
na žalost tako
ako bi sad počeli proces ukidanja
reformom nam treba 10 godina da isti nestaju
mislim na Kantone
ako bi sad počeli proces ukidanja
reformom nam treba 10 godina da isti nestaju
mislim na Kantone