Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

funky_baby

#26 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by funky_baby »

http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... 202010.pdf - ovo su izmjene ZOBS, a ispod
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf - osnovni zakon.
ako uporedite vidjecete da taj clan uopste nisu mijenjali, a ja mislim da ako izmjenama zakona nisu izbrisali taj član onda on ostaje na snazi, tako da se ja bas ne bih ovo uzela kao pouzdanu info.
respo

#27 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by respo »

ovo ako ne bude navlakusa nece nista biti
ajde vi fino parkirajte pa cete se malo zaliti a mi cemo naci propust gdje nije obrisan taj clan pa cete nam fino platiti i to sto ste parkirali i kamate i jos sudske troskove
ovako ce biti si su izgledi :D
sto zaraditi milion u godini kad moze milion u pola godine :D
Cholina_Lokica

#28 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by Cholina_Lokica »

znaci ja sad regulara mogu pred vjecnu vatru da ga uCeram :D
campa_xxx

#29 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by campa_xxx »

funky_baby wrote: http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... 202010.pdf- ovo su izmjene ZOBS, a ispod
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf- osnovni zakon.
ako uporedite vidjecete da taj clan uopste nisu mijenjali, a ja mislim da ako izmjenama zakona nisu izbrisali taj član onda on ostaje na snazi, tako da se ja bas ne bih ovo uzela kao pouzdanu info.
Pa jesi li uopste procitala ovo sto si nam postavila ovdje? U izmjenama pise da se u cl 238 brise tacka 14...citaj jos jednom
rusmir.ba

#30 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by rusmir.ba »

avaz-ile o tome danas:

Vozače koji svoja vozila nepropisno parkiraju, bilo to nasred raskrsnice ili uz autobusko stajalište, policija više ne može kazniti?! Naime, Parlament BiH napravio je veliki propust kod izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH brišući greškom kaznenu odredbu 14 u članu 238 kojom se nepropisno parkirani vozači sankcioniraju sa 40 KM, potvrdio nam je Željko Klisura, viši inspektor MUP-a KS.

Policija nemoćna

Od 1. jula, od kada su izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, policija na terenu je nemoćna. Iako je prema članovima 73 i 74 jasno definirano gdje se vozila ne smiju parkirati, odredba koja se odnosila na kažnjavanje vozača je izbrisana.

Kako nam je kazao Klisura, mogu se kazniti samo vozači koji su parkirali u blizini znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja.

- Odmah kada su se pojavili problemi na terenu ustanovili smo da nešto nije uredu i da je došlo do greške. Ovaj zakon je elektronski svima dostupan i vozači su se odmah pravdali i govorili da se mogu slobodno parkirati. Nakon nekoliko dana, Parlamentu BiH uputili smo dopis u kojem smo kazali da je došlo do greške, ali evo dva mjeseca nakon toga ništa nije promijenjeno - kazao je Klisura.

Bilo kako bilo, iako s greškom, Zakon važi, a vozači mogu po svojoj volji parkirati ispred škola, ustanova, na raskrsnicama... Policija ih može samo usmeno opomenuti jer oni ipak prave prekršaj, ali im se kazneni nalog ne može izdati.

Manje naloga

Važno je spomenuti da je zbog ove greške u julu 2010. napisano manje blizu 1.000 kaznenih naloga. U julu 2009. godine za nepropisno parkiranje izdato je 2.876 prekršajnih naloga, a u istom mjesecu ove godine 1.943.

I Pauk služba ima manje posla

Ni Pauk služba ne može ništa više uraditi, a vozila dižu samo u slučaju ako postoji znak zabrane parkiranja. Kako su nam kazali iz ove službe, za dva mjeseca, koliko se Zakon provodi, posao im je opao za 80 posto. Od 20 ili 30 intervencija dnevno, koliko su znali imati, sada imaju samo dvije ili tri.
krusty

#31 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by krusty »

eto nekad nije ni lose imati ove neskolovane idiote u parlamentu koji prave ove zakone :D pa nas ovako nekad pozitivno iznenade 8-)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#32 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by 1946 »

Ma hajde, što su se naklepali od raje što je "proletila" čak 65 km/h na onoj kameri kod Maršalke, izgubili su ovdje.
sodom

#33 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by sodom »

1946 wrote:Ma hajde, što su se naklepali od raje što je "proletila" čak 65 km/h na onoj kameri kod Maršalke, izgubili su ovdje.
Budžet koji se puni od kazni, nikad ne gubi 8-)
1946

#34 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by 1946 »

sodom wrote:
1946 wrote:Ma hajde, što su se naklepali od raje što je "proletila" čak 65 km/h na onoj kameri kod Maršalke, izgubili su ovdje.
Budžet koji se puni od kazni, nikad ne gubi 8-)
Tačnije, vlast nikad nije na gubitku :D (psujem u sebi)
citroen

#35 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by citroen »

Tacno tako :thumbup: :thumbup: :sax:
maxell_sarajevo

#36 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by maxell_sarajevo »

Danas u gradu pricam sa jednom policajkom :) kad cujem preko motorole neki policajac zove dezurnog operativnog i moli za pomoc.Naisao na auto parkirano na zelenu povrsinu i ne moze da ga zapise jer nema znaka zabranjeno zaustavljanje i parkiranje i moli nadređene da vide sta mogu uciniti.Na kraju govori da zovu eko policiju da vide mogu li oni nesto uraditi.Pitam isto ovu policajku sta ce se desiti ako parkiram na regularno parking mjesto i necu da platim parking kaze ona meni da mogu i da mi pauk nece dici auto ni policija me nece zapisati.

Lijepa Bosna kod nas sve naopako :D
shlauf

#37 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by shlauf »

:D :lol:

Aleee aleeeeeeeeeeee :dance:
1946

#38 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by 1946 »

maxell_sarajevo wrote:Pitam isto ovu policajku sta ce se desiti ako parkiram na regularno parking mjesto i necu da platim parking kaze ona meni da mogu i da mi pauk nece dici auto ni policija me nece zapisati.
Nekako mi ovo i ne zvuči logično. Ova parking mjesta gdje se naplaćuje su valjda "vlasništvo" KJKP Rad (parking kod Doma Armije, pa onda po ulicama) i oni su svakako bez policije mogli prije dići auto. Treba provjeriti to još jednom :)
maxell_sarajevo

#39 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

1946 wrote:
maxell_sarajevo wrote:Pitam isto ovu policajku sta ce se desiti ako parkiram na regularno parking mjesto i necu da platim parking kaze ona meni da mogu i da mi pauk nece dici auto ni policija me nece zapisati.
Nekako mi ovo i ne zvuči logično. Ova parking mjesta gdje se naplaćuje su valjda "vlasništvo" KJKP Rad (parking kod Doma Armije, pa onda po ulicama) i oni su svakako bez policije mogli prije dići auto. Treba provjeriti to još jednom :)
Ja koliko sam upratio kad god su dizali auto policija je bila tu, pisali zapisnik i valjda kazne, pojma nemam nisam imao licnog iskustva sa paukom.Naravno da necu isprobavati ovo sa besplatnim parkingom, al ako se dokaze da ne mogu pisati kazne po parkinzima koji su pod "Radom" onda ce to ljudi masovno iskoristavati.
1946

#40 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by 1946 »

maxell_sarajevo wrote:Ja koliko sam upratio kad god su dizali auto policija je bila tu, pisali zapisnik i valjda kazne, pojma nemam nisam imao licnog iskustva sa paukom.Naravno da necu isprobavati ovo sa besplatnim parkingom, al ako se dokaze da ne mogu pisati kazne po parkinzima koji su pod "Radom" onda ce to ljudi masovno iskoristavati.
Hajde da pošaljemo nekoga da isproba, pa neka nam javi ovdje svoje "utiske" :lol:
maxell_sarajevo

#41 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

1946 wrote:
maxell_sarajevo wrote:Ja koliko sam upratio kad god su dizali auto policija je bila tu, pisali zapisnik i valjda kazne, pojma nemam nisam imao licnog iskustva sa paukom.Naravno da necu isprobavati ovo sa besplatnim parkingom, al ako se dokaze da ne mogu pisati kazne po parkinzima koji su pod "Radom" onda ce to ljudi masovno iskoristavati.
Hajde da pošaljemo nekoga da isproba, pa neka nam javi ovdje svoje "utiske" :lol:
:lol: :lol: Pozivamo dobrovoljca da parkira svoje auto tri sata pred Dom Armije i da odmah naznaci radniku da nece platiti parking :D
svakako_lud

#42 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by svakako_lud »

Čuj 65, ima nas koji smo letili i punih 61 km/h :D
Image
smoki_choko

#43 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by smoki_choko »

ja bih imao jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori.
kolika je kazna ako se upravlja vozilom kojem je istekla registracija?
maxell_sarajevo

#44 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

smoki_choko wrote:ja bih imao jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori.
Kaznene odredbe: clan/clanak 235.
Novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit ce se
za prekrsaj: vozac koji u putnom/cestovnom saobra}aju/prometu upravlja
motornim ili prikljucnim vozilom nakon isteka vazenja saobracajne/prometne
dozvole ili potvrde o koristenju probnih tablica/plocica (clan/clanak 211.
stav/stavak 2)
smoki_choko

#45 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by smoki_choko »

maxell_sarajevo wrote:
smoki_choko wrote:ja bih imao jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori.
Kaznene odredbe: clan/clanak 235.
Novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit ce se
za prekrsaj: vozac koji u putnom/cestovnom saobra}aju/prometu upravlja
motornim ili prikljucnim vozilom nakon isteka vazenja saobracajne/prometne
dozvole ili potvrde o koristenju probnih tablica/plocica (clan/clanak 211.
stav/stavak 2)
hvala ;)
shlauf

#46 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by shlauf »

Voziiiii Miškooooo :D

Aleeee aleeeeeeeeeee :dance:
1946

#47 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by 1946 »

svakako_lud wrote:Čuj 65, ima nas koji smo letili i punih 61 km/h :D
http://img443.imageshack.us/img443/7168/16082010125.jpg
Sram te bilo! :-D
Što si sakrio marku vozila, nije valjda VW? :evil:
svakako_lud

#48 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by svakako_lud »

1946 wrote:
svakako_lud wrote:Čuj 65, ima nas koji smo letili i punih 61 km/h :D
http://img443.imageshack.us/img443/7168/16082010125.jpg
Sram te bilo! :-D
Što si sakrio marku vozila, nije valjda VW? :evil:
Pu pu pu ,gluho bilo :D
felichi

#49 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by felichi »

jutros na pijaci ciglane ispod mosta dosli sa maricom i njih nekoliko
zapisuje raju koja je parkirala na prosirenju. btw nigdje nema znaka
da se tu ne smije parkirati.
finansijska kriza

#50 Re: Ukinute kazne za nepropisno parkiranje?

Post by finansijska kriza »

1946 wrote:
Probao do duše ne namjerno: Prije 6 dana ostavio auto preko puta BBI centra, ispred trafike kod Azela, platio 0,60 KM za 15 minuta ,do 15.00, ostao do 16.50, , u 16.45 onaj zvaljo iz Rada zvao pauka, i ode 111 KM. uz zapisnik i opasku da je "isteko" račun.

Haram mu bilo, nisam mu jednom dao lovu kada sam zakasnio, i nije pisao tiket....
Post Reply