Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Moderator: anex
- chuchumbamayumbe
#1 Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Pozdravi sretna vam Nova Godina!
Interesuju me konkterni primjeri pojeftinjenja artikala u maloprodaji, a vezano za ukidanje carina.
Dakle, da li ste vi primijetili da je neki proizvod pojeftinio ukidanjem carina, osim naravno, novih automobila, cije reklame nas ubijaju?!
Licno mislim da ce slabo sta konkretno da pojeftini, prije ce cijene ostati iste, a trgovci uzimati vecu dobit!
Najavljuje se poskupljenje hljeba, a ovim zakonom je skroz ukinuta carina na zitarice, gorivo je pojeftinilo, ali su nasi malo i veleprodajni centri zadrzali iste cijene.
Dajete mi navedite sta je konkretno pojeftinilo, gdje da kupujemo jeftinije i postenije.
Interesuju me konkterni primjeri pojeftinjenja artikala u maloprodaji, a vezano za ukidanje carina.
Dakle, da li ste vi primijetili da je neki proizvod pojeftinio ukidanjem carina, osim naravno, novih automobila, cije reklame nas ubijaju?!
Licno mislim da ce slabo sta konkretno da pojeftini, prije ce cijene ostati iste, a trgovci uzimati vecu dobit!
Najavljuje se poskupljenje hljeba, a ovim zakonom je skroz ukinuta carina na zitarice, gorivo je pojeftinilo, ali su nasi malo i veleprodajni centri zadrzali iste cijene.
Dajete mi navedite sta je konkretno pojeftinilo, gdje da kupujemo jeftinije i postenije.
-
AdnanSA
#2 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Nemoj biti u zabludi ama bas nista ti neće pojeftiniti sem možda krupnih i skupljih stvari.
Trgovci će tu razliku lijepo da spreme u vlastiti džep.
Trgovci će tu razliku lijepo da spreme u vlastiti džep.
- Topla voda
#3 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
a mi cemo zijanit na carinama i na umanjenoj osnovici za pdv.jer se carina dodaje na uvoznu vrijednost robe ,pa obracunava pdv...ako bude sve kako treba,jedno miljardu kmova,pa ce onda to prebiti preko raznoraznih poreza gradjanima.
forza EU
forza EU
-
akcija007
#4 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Ja trebam uskoro da kupim frizider Gorenje nadam se da je made in SLO i da ce da pojeftini
-
Kinder
#5 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Nova auta,porijeklom iz zemalja EUchuchumbamayumbe wrote:Pozdravi sretna vam Nova Godina!
- amrica
#6 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
akcija007 wrote:Ja trebam uskoro da kupim frizider Gorenje nadam se da je made in SLO i da ce da pojeftini
Koliko znam, smanjice se carine (izmedju jos nekih stvari) na tehnicku robu i kompjutersku opremu, znaci i tvoj frizider spada tu, ali to sto ce se smanjiti carine ne znaci, nazalost, da ce i MPC spasti...
Zavisi od % smanjenja carine i od prodavca.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#7 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
11 000 artikala cijena pada.....sad sve zavisi od ponude-potražnje,ako se raja odluči na nova auta iz EU ....sigurno ce doći do pojeftinjenja.Sigurno se mnogi sječaju 97-98 kad se ja za demobilisane borce ukinula carina na auta.....to je bila navala.E sad kolko če ova kriza uticati na đep potrošača,bumo vidjeli
....ja planiram neki četverojezgreni(quadro) laptop uzet,čim cijene padnu a moraju
----izašli su i sa šest jezgra al mnoooogo je kume mnooogo 
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#8 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
99% racunara i komponenti na nasem trzistu dolazi iz Tajvana i Kine.. Pa ti sad vidi 
-
Mak2001
#9 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Znam da nije vezano uz temu...sorry...ali da li neko zna mogu li se pancerice mijenjati - "trampiti" dječije za neki broj, ove su u odličnom stanju jer prošle godine nije bilo snijega a ada su male br. 31 Nordica...a treba mi broj 32!!!Pomoć...
-
dinosaur
#10 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Kad je ono 97. došlo do carinskih povlastica na određene kategorije stanovništva (borci,šehidske porodice,povratnici) bila su druga vremena... Jedni se vraćaju iz dijaspore puni para,neki dobiju auto na poklon od familije koja je osjećala grižnju savjesti "što nisu bili tu kad je bilo najteže" a neki su i od vlastitog novca kupovali-golfove II najčešće za koju hiljadu KM i svi bili sretni... Za nova vozila su povlastice koristili sa mo rijetki,koji su povlastice kupovali ,jer mahom nisu spadali u navedene kategorije...
Ja se malo udaljih od teme,ali htjedoh reći da nešto ne znam da će biti navale ko onda... A što se tiče ostalih proizvoda,trebali su da pojeftine još sa padom cijena nafte,al jok... Pošto je tek januar,mislim da uvoz bez carinskih dadžbina nije ni krenuo kako treba,možda će se rezultati vidjeti nakon nekih mjesec dana...
Ja se malo udaljih od teme,ali htjedoh reći da nešto ne znam da će biti navale ko onda... A što se tiče ostalih proizvoda,trebali su da pojeftine još sa padom cijena nafte,al jok... Pošto je tek januar,mislim da uvoz bez carinskih dadžbina nije ni krenuo kako treba,možda će se rezultati vidjeti nakon nekih mjesec dana...
-
kone
#11 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Otidji na bhski.com forum,pa tamo ovako nesto postavi.Ubrzo ces dobiti i odgovor,a ovdje mozes do 2010 cekati da se neko javiMak2001 wrote:Znam da nije vezano uz temu...sorry...ali da li neko zna mogu li se pancerice mijenjati - "trampiti" dječije za neki broj, ove su u odličnom stanju jer prošle godine nije bilo snijega a ada su male br. 31 Nordica...a treba mi broj 32!!!Pomoć...
-
beka_mo
#12 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Stvarno,nista nije pojefinilo zbog toga sto su ukinute carine. Sta inspekcije rade? Trazim djeciju sobu, uvoznu,ali nisam primjetila da su se cjene mijenjale. Cak sta vise kazu: "nisu vam te cijene iz kataloga prave,malo je poskupilo"... Ostavila sam im podatke,ako se odluce za popust od min 10% da me zovnu. Ja se svugdje cjenkam 
- Grim_Reaper
#13 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Nema veze što su komponente napravljene van EU naručiš gotovu konfiguraciju iz EU preko neta i platiš karticom!!! Još tražiš da ti odbiju porez ili zatražiš da ti usput pošalju dokumentaciju koja je potrebna za povrat poreza jer ne živiš u EU i ne plaćaš njima PDV i onda samo ovdje platiš PDV! Nema carine, samo PDV!!! 
-
mostarac
#14 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
ja znam sta ce sigurno pojeftiniti i cega cijena stalno ide na dole. Pojeftinice cijena rada. Sretna vam nova 2009. godina. 2010. ima da bude jos gora. Nemojte unistavati kontejnere, mogli bi nam trebati
- glavutan
#15 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Pojeftinice plate.
Garantovano.
Garantovano.
- Neelix
#16 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Grim_Reaper wrote:Nema veze što su komponente napravljene van EU naručiš gotovu konfiguraciju iz EU preko neta i platiš karticom!!! Još tražiš da ti odbiju porez ili zatražiš da ti usput pošalju dokumentaciju koja je potrebna za povrat poreza jer ne živiš u EU i ne plaćaš njima PDV i onda samo ovdje platiš PDV! Nema carine, samo PDV!!!
tjeshi se druze, bas sam o slicnim stvarima gledao neki dan
davno nekad sam radio na tenderu za evropsku komisiju, trazili su neke racunare, i stavili zemlja porijekla eu
-
d2
#17 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
ja bih ti savjetovao da razmislis, kod mene je gorenje i plastika koja sluzi da drzi flase u vratima frizidera je pukla nije docekala ni mjesec dana...akcija007 wrote:Ja trebam uskoro da kupim frizider Gorenje nadam se da je made in SLO i da ce da pojeftini
danas nakon 3 godine tu flase mogu stajati samo polozene, ne i uspravno...
-
mostarac
#18 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
pa pravljen za crnogorsko trziste da i flase mogu da odmored2 wrote:ja bih ti savjetovao da razmislis, kod mene je gorenje i plastika koja sluzi da drzi flase u vratima frizidera je pukla nije docekala ni mjesec dana...akcija007 wrote:Ja trebam uskoro da kupim frizider Gorenje nadam se da je made in SLO i da ce da pojeftini
danas nakon 3 godine tu flase mogu stajati samo polozene, ne i uspravno...
-
61617
#19 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Da li postoji nacin da se dodje do spiska artikala na koje se ukinula carina od 01.01.2009??? (Radi se o nekih cca 11.000 artikala)
Unaprijed hvala svima na pomoci !!!
-
melb26sa
#20 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Carina BiH? UIO BiH? Sretno u pronalazenju informacija - ja poslala prije 2 godine upit nikad odgovora nisam dobila.61617 wrote:Da li postoji nacin da se dodje do spiska artikala na koje se ukinula carina od 01.01.2009??? (Radi se o nekih cca 11.000 artikala)
-
beka_mo
#21 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
Nista nije pojeftinilo. Obisla sam sve salone namjestaja u Mostaru,hocu djeciju sobu alplesovu (slovenija) da uzmem. Samo u jednom salonu su mi rekli da ce mozda pojeftiniti za nekih par procenata.
Pitam kako?? Pa do sada je carina bila nekih 6% na veleprodajnu cijenu! Ma bitno je da ce razliku sebi u dzep strpati,a jos isti komad namjestaja moram cekati vise od mjesec. Uzas.
Zna li ko ikakav dobar salon namjestaja u Sarajevu,gdje ima veci izbor. Sutra cu tamo traziti!
Hvala.
Zna li ko ikakav dobar salon namjestaja u Sarajevu,gdje ima veci izbor. Sutra cu tamo traziti!
Hvala.
-
dinosaur
#22 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
61617 wrote:Da li postoji nacin da se dodje do spiska artikala na koje se ukinula carina od 01.01.2009??? (Radi se o nekih cca 11.000 artikala)
Koliko je meni poznato ,Sl.novine moraju izdati spisak svih artikala... I carinici i špediteri moraju imati spisak tih artikala na koje je ukinuta carina,kako bi se moglo izvršiti konačno carinjenje robe ,naravno bez carinske stope. Do sada su sve odluke,pravilnici,carinska tarifa i sl. izlazili u Sl.novinama ...
Nego,nije problem što ništa nije pojeftinilo,nego se skoro ništa i ne uvozi...Valjda čekaju da prodaju robu koju su ranije nabavili i na nju platili carinu...
- JThomas
#23 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
banovaće me ako kažem šta će nama pojeftiniti
isto kao i pekari što su pojeftinili kad su nafta i pšenica pojeftinili.
al ne možeš ti nas toliko je*ati koliko mi možemo trpiti...
al ne možeš ti nas toliko je*ati koliko mi možemo trpiti...
- _aja_
#24 Re: Ukinute carine - sta je konkretno pojeftinilo?!?!
sloboda tržišta i određivanja cijena, pa ko te pita, niđe veze sa ponudom i tražnjom ko što nas uče u školi, bar ovdje kod nas ostvaruju extra profite a samo se žale ....
Tako je to kod nas da ih ne natjeraše da pojeftine gorivo ne bi nikad ...
Tako je to kod nas da ih ne natjeraše da pojeftine gorivo ne bi nikad ...