ukidanje viza od 19 decembra (SADA VEC JESENI)

Post Reply
innovision

#26 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by innovision »

mnogi su njihovi politicari rekli krscanka evropa i ja sam siguran u to da mi i npr turska nikad necemo uci mozda nekad dobijemo taj rezim ali sumnjam.
nosara

#27 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by nosara »

DinoZe wrote:Ljudi ja stavrno ne kontam iz kojeg razloga je vecina opterecena sa tim ukidanjem viza?
Ja koju god sam vizu trazio dobio sam, bez problema.
Vecina ljudi tako kuka kao da imaju nesto hitno da srede u Eu pa moraju ici. Pa fino odes u Ambasadu vidis sta ti treba, trazis vizu za 20 dana, ljdi ti daju i ti odes.
Ako imam 200 EUR za putarine i gorivo Do Njemacke imam onda i ti 35EUR za vizu, jer ako nemam nemoram ni ici onda.
:thumbup:

To je tzv. zvaka za seljaka... Da ima narod o cemu drvit... "Psiholoska barijera", a nema nas 90% ker za sta ujest... :-)
draganbl

#28 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by draganbl »

@photo
Evo da ti bude jasno, prokomentarisaću svaki paragraf tvoje teme.
Pročitao. Ovo je bilo jasno još prošle godine u julu mjesecu. Od tada se ništa značajno nije promijenilo.
photo wrote: Ne znam kakvo je vase razmisljanje ali ja sam opet razocaran kao i psolije presude protiv Srbije za agresiju.
Ponavljam, nikakve presude protiv Srbije za agesiju nema. To što si ti razočaran zbog nepostojeće presude nema nikakve veze niti sa Srbijom, niti sa njenom ispravnom politikom koja je dovela do vizne liberalizacije za građane Srbije.
photo wrote: Ako se ova vijest pokaze istinitom, kakvo je vase misljenje o tome kakav ce odjek imati prema gradjanima BiH?

U potpunosti se slazem da je ne-ukidanje viza prosle godine krivica BiH politicara ali za ovo sadasnje odgadjanje je kriva EU. Licno mislim da se samo povecati osjecaj izolovanosti BiH od EU sto ce ekstremistima dati vise materijala za sirenje svojih ideja tipa Ne zele nas u EU pa vidite ko je u pravu. Takodje, mislim da ce se povecati anti-EU razmisljanja ne na nacin da ce postati nasilna vec da ce ljudima vise biti svjedeno da li ce i kada ce BiH uci u EU, da ce volja stanovnistva biti na najnizem mogucem nivou za ulazak u EU u stilu Sta cu tamo ako ce me zajebavati na ovaj nacin.
Naravno da je krivica političara i drago mi je da barem za to nisi optužio Tadića, Ćosića, pokojnog patrijarha, Garašanina ili cara Lazara.
Anti EU razmišljanja se mogu povećati samo po principu "kiselo je grožđe", tj. kukati na Evropu što smo mi nesposobni da se dogovorimo oko banalnih stvari mogu samo oni koji i ne zaslužuju da budu dio ijedne civilizacijske zajednice, bilo to evropska ili neka druga.
photo wrote: Dodatna stvar je da ce, iako mi se gadi to reci, dva naroda slobodno putovati dok ce jedan narod stajati u redovima za vize sto ce opet njegovim ekstremistima dati materijala za sirenje mrznje i slicno.
Apsolutno netačno, neće jedan narod stajati u redovima, već sva tri naroda, doduše ne podjednako, ali i to uopšte nije bitno. Neukidanje viza čitavoj BiH nema nikakve veze sa posjedovanjem pasoša drugih zemalja. Neukidanje viza je odraz diplomatije evropske zajednice koja time pokazuje apsolutno negativan stav o stanju u BiH. Oni koji stoje u redovima za vize su samo kolateralna šteta. Pravi problem leži u kriminalu, manjkavosti zakona, lošem ustavnom uređenju i opštim kolapsom čitave zemlje.
jugasvili

#29 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by jugasvili »

[quote="draganblApsolutno netačno, neće jedan narod stajati u redovima, već sva tri naroda, doduše ne podjednako, ali i to uopšte nije bitno. Neukidanje viza čitavoj BiH nema nikakve veze sa posjedovanjem pasoša drugih zemalja. Neukidanje viza je odraz diplomatije evropske zajednice koja time pokazuje apsolutno negativan stav o stanju u BiH. Oni koji stoje u redovima za vize su samo kolateralna šteta. Pravi problem leži u kriminalu, manjkavosti zakona, lošem ustavnom uređenju i opštim kolapsom čitave zemlje.[/quote]

:thumbup:

samo nije problem u tim stvarima sto si naveo , problem sto sistem prekrsaja i kazne ne fercera .
zakoni postoje i nisu toliko losi , problem je sto sudije i policija ne rade svoj posao .
alibaba_i_30_godina

#30 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by alibaba_i_30_godina »

Ne mogu da slusam/citam vise ove price o ukidanju viza. Kao da ce ljudi moci putovati i bez njih kad god hoce i gdje god hoce. Stanje u drzavi je vec odavno alarmantno, ljudi nemaju od cega kako treba da zive a da ne pricam o nekom turistickom putovanju i obilasku Evrope.
Mnogi ce navaliti u EU samo radi posla, kako bi zaradili nesto na crno i donijeli svojoj porodici. I eto iste situacije kao i sa Srbima i Makedoncima u februaru ove godine.
Ko ima novca on i sada putuje, njemu vize ne predstavljaju nikakav problem. Malo se ceka u redu, ali skoro pa uvijek se dobije. Meni nisu nikad odbili zahtjev za izdavanje vize, a nikog i ne poznajem da mu je zahtjev odbijen.

Ukidanje viza je potrebno ali sad da toliko palamudite o tome je previse.
bamby_tz

#31 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by bamby_tz »

slazem se ja da rijetko odbijaju za dobijanje viza , ali ovdje se zaboravlja jedna bitna stvar pozivno pismo , tona papira. kako otici na neku utakmicu , u shoping , odvesti nekoga u bolnicu ili na pregled ... te stvari vi zaboravljate i to je ono sto ti vizna liberalizacija daje . a to sto se tice vracanja i papira , ljudi samo traze da imas 50 e za svaki dan boravka u zoni shengena
kijameta

#32 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by kijameta »

DinoZe wrote:Ljudi ja stavrno ne kontam iz kojeg razloga je vecina opterecena sa tim ukidanjem viza?
Ja koju god sam vizu trazio dobio sam, bez problema.
Vecina ljudi tako kuka kao da imaju nesto hitno da srede u Eu pa moraju ici. Pa fino odes u Ambasadu vidis sta ti treba, trazis vizu za 20 dana, ljdi ti daju i ti odes.
Ako imam 200 EUR za putarine i gorivo Do Njemacke imam onda i ti 35EUR za vizu, jer ako nemam nemoram ni ici onda.
Vidim ja da ti ne kontas nista a mislim da ne kontas nista jer si premlad i kao takav,pojma nemas o zivotu. Blage veze nemas o zivotu,dijete. Mozda grijesim,odgovori mi ; Jesi li ti imao jugoslovenski pasos u zivotu ??? :?
Ako nisi imao jugoslovenski pasos (SFRJ pasos) onda ti nemas stvarno sta da kazes o viznom i bezviznom rezimu,jer pojma sa pojmom nemas,nemas blage veze sta je to bezvizni rezim.
muha_sa

#33 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by muha_sa »

Dino----nije fol hoce li neko dobit il ne dobit vizu.
Na stranu što su na sceni politicari koji na sve osim na državu i njen napredak misle :-) jebe se njima za narode i gradjane :-) Na sceni je kontinuitet kurvanjske politike kurve EUrope :-) one iste koja nas priznade pa nas ostavi djelatima i mirno posmatraše stradanje civila i razaranje gradova i dobara--doduše :-) "Ikar" su izmislili i slali da ne krepamo baš skroz gladni :-) Aparthejd je na sceni.
Kažeš-pripremi papire,stani u red i vozdra :D jest-lako je meni stat u red--tu sam i sve su ambasade tu al zamisli nekog iz Bihaca il Cazina koji se nadrnda vozeci do SA. pa jadnik dodje na šalter a drska službenica na šalteru mu ko pašcetu kaže--fali ti još jedan papir-
-uzmimo da mu je sve ispravno---sve odradi pa nazad u svoje mjesto pa opet za desetak dana u SA.po pasoš u kojem jal ima jal nema vize :-)
saroyan

#34 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by saroyan »

Niko ovdje ne spori da se u krajnjem slučaju može i sa viznim režimom obaviti nešto što je neophodno i što se mora u Evropskoj Uniji, ali ovdje se radi o civilizacijskom dostignuću i standardu za sve stanovnike Evrope. Na kraju krajeva samo stanovnici Afrike i Azije sa nekoliko zemalja Južne Amerike nemaju bezvizni režim (ne računam Rusiju koja neće u šengenski sistem iz političkih i bezbjednosnih razloga).

X puta mi se dogodilo da sam spontano htio negdje da odem iz ličnih ili poslovnih razloga, i to mi se događa barem 1x godišnje, ali zbog tih 15 do 30 dana koliko mi treba za vizu, ili izgubim volju ili se razlog za odlazak sam razriješi. I konačno uvođenje bezviznog režima će napraviti BiH sigurnijom zemljom, jer će mnogo kriminalca otići da krade, otima i ubija po zemljama EU, pa će nas pustiti na miru, a armija nezaposlenih će konačno imati mogućnost da makar nakratko dobije neke barem sezonske poslove na crno, koje ne možeš preko Interneta organizovati, nego moraš biti tamo da ih dobiješ.

Da bezvizni režim nema Srbija i Hrvatska čovjek bi rekao, nema veze, ali ostali smo još samo BiH, Albanija i Kosovo.
photo

#35 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by photo »

vidim da ste uglavnom shvatili poentu ovog topica. radi se o osjecaju izolovanosti i slobodi kretanja. nebitno je hocu li ja ikada otici vani, radi se o tome da imam MOGUCNOST otici bez ikakvih dodatnih komplikacija. da mogu, ako zelim i imam mogucnost, sjesti u avion, auto, bus ili voz i otici u pariz, bec, london, rim bilo gdje. da imam taj osjecaj slobode da mogu otici i vidjeti kako zivi normalan svijet a ne da sam ogranicen samo na hrvatsku, srbiju, crnu goru i slicno. sto ne bih otisao da vidim kako se zivi u luksemburgu, norveskoj, spaniji, portugalu i to bez procedura koje mi, kako neko gore rece, ubiju zelju za putovanjem. ni meni ni jedna viza nije bila odbijena ali mi se, iskreno, gadilo da ih uopste trazim kada se sjetim kakva je procedura oko vadjenja viza.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#36 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by Truba »

privremeni wrote:
komi wrote:ja imam hrvatsku putovnicu pa evo skoro više od godine nisam izašao iz sarajeva ako vas tješi
To je ono sto ja nikako ne razumijem kod price o vizama. Neko gore pomenu da se zbog viza ne moramo cuditi ni teroristickim ispadima u gradu :shock: jer su ljudi valjda frustrirani a to je dovoljan motiv.
Pola stanovnika drzave na socijalnim jaslama na neki nacin, gomila nezaposlenih i bez primanja, a glavni problem zemlje su vize, ne moze se subotom popodne na kafu u Italiju. :skoljka:
ma to ti je ko ono zabranjena koka nasjlađa treeba :mrgreen:
Control panel

#37 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by Control panel »

da sam ja na mjestu EU nikada ne bih ukinuo vize bosni i hercegovini. dok se njeni gradjani vise ne opamete u ovih 20 godina. cak bih i zatvorio granice.
Truba

#38 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by Truba »

ma ne možeš ni tako
eno populistički političari i desnica jačaju u mnogim malim zemljama :?
ultima_palabra

#39 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by ultima_palabra »

Control panel wrote:da sam ja na mjestu EU nikada ne bih ukinuo vize bosni i hercegovini. dok se njeni gradjani vise ne opamete u ovih 20 godina. cak bih i zatvorio granice.
Moraš malo šire razmišljati, tek bi onda porasli ksenofobija i šovinizam, a imali bi i povoljno tlo za razvoj terorizma...
kijameta

#40 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by kijameta »

DinoZe wrote:@sarojan
Iskreno receno nas narod nema sta drugo da radi i da mahalise pa posto su vize aktuelne hajde pricati ce se o tome. Naravno svi drugi su krivi osima nas samih. Opet se gleda na to, da Europa nama nesto da a sta mi imamo ponuditi europi to se ne gelda sa nase strane.
A kao sto sam kazes imamo im ponuditi samo kriminal i jos kriminal. I rad na crno je kriminal.
Samo sto si nasi ljudi previse obecavaju od tog bezviznog rezima, mislie sve ce biti bolje poslije toga.
Ja ti mogu reci iz svog iskustva jer sam najmanje 4 mjeseca u EU godisnje da rad na crno ce tesko ko dobiti, jer Rumuni i Bugari rade za 3 Eur po satu. Ali ponavljam RADE a ne ono sto se u BiH shvata pod radom. Pa kda se od toga odbije put, jelo, hrana onda se vidi na cemu si.
A gdje je spavanje? Znas kako se ono kaze svakog gosta 3 dana dosta.
Ja mislim da mi moramo prvenstveno srediti sami stanje kod nas u drzavi, jer ovaki kavi smo uopste ne zasluzujemo bezvizni rezim. Pogledaj nam granicnong prelaza u Brodu, nemamo dovoljno zatvora, emigracioni centara, ustanova za maloljetnike, o putnoj infrastrukturi da ne pricam. Svakoga mozes kupiti za male pare. I sto bi sada Europa nama dala bezvizni rezim, na lijepe oci? To je proslo, jer imaju i oni svojih problema. A sto se tice Hrvatske i Srbije,to su mega drzave za nas. Na njih se mozemo ugledati nista drugo.
Srbija je mega drzava za nas :D :D :D :D :D
Pa srbijanci kod nas dolaze da rade i da prose,na crno i sa dozvolama,mi smo za Srbiju ; Zapadna Evropa,za Rumuniju i Bugarsku smo UK i USA zajedno. Kada se vizu ukinu,talas socijalaca iz BiH nece biti ni 10 % od onog talasa koji je dosao iz Srbije i Makedonije. Bosanci su se zaposljavali preko sindikata u Evropu 60-ih i 70-ih,pa smo onda imali izbjeglicki talas 90-ih,mi smo se ukorjenili u Evropi,pa ako se Slovenija racuna,kao EU a racuna se,pola Bosanske Krajine je ionako zaposleno u Sloveniji. I sada ti Krajisnici,koji zive i rade u EU vec decenijama,moraju zbog birokratskih preseravanja malih evropskih fasista,da svako malo klepe u Sarajevo po njihovu qurcevu vizu. I onda jos neko iz Bosne kaze; pa to je u redu. Da nije zalosno,bilo bi smijesno.
Skidanjem viza ce se itekako rasteretiti ekonomska situacija u BiH,Bosanci ce raditi na crno svercati,krasti a to ce donositi milijarde eura u BiH. Sada neko kaze,pa to je kriminal,zasto bi to pustili :? :? Pa to sve rade i Bugari,Rumuni,Srbijanci,Makedonci. Bosanci ce u tom kriminalu ucestvovati sa 1-2 % u ukupnom udjelu.
Ako neko misli da Bugari i Rumuni,bilo gdje u Evropi mogu dobiti prioritet u zaposljavanju ispred Bosanaca,taj nema pojma o zivotu. Bosanci su prema njima kao SuperMario,sto se tice rada.I da mnogi Bosanci ce raditi za dva -tri eura na sat,jer toliko ne mogu ovdje zaraditi.
Ukidanje viza je potpuno politicko pitanje,koje je uslove ispunjavala Slovenija za dobijanje bezvinog rezima 1991 :? :?
Koje je uslove ispunjavala Hrvatska 1991 :? :shock: :?
Mrzi me da to kazem i mislio sam nekad da to nije tako ali sav ovaj cirkus oko viza EU provodi samo zato sto smo muslimani. :x :x :x
Last edited by kijameta on 21/04/2010 09:49, edited 2 times in total.
veljaca

#41 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by veljaca »

DinoZe wrote:@sarojan
Iskreno receno nas narod nema sta drugo da radi i da mahalise pa posto su vize aktuelne hajde pricati ce se o tome. Naravno svi drugi su krivi osima nas samih. Opet se gleda na to, da Europa nama nesto da a sta mi imamo ponuditi europi to se ne gelda sa nase strane.
A kao sto sam kazes imamo im ponuditi samo kriminal i jos kriminal. I rad na crno je kriminal.
Samo sto si nasi ljudi previse obecavaju od tog bezviznog rezima, mislie sve ce biti bolje poslije toga.
Ja ti mogu reci iz svog iskustva jer sam najmanje 4 mjeseca u EU godisnje da rad na crno ce tesko ko dobiti, jer Rumuni i Bugari rade za 3 Eur po satu. Ali ponavljam RADE a ne ono sto se u BiH shvata pod radom. Pa kda se od toga odbije put, jelo, hrana onda se vidi na cemu si.
Ja mislim da mi moramo prvenstveno srediti sami stanje kod nas u drzavi, jer ovaki kavi smo uopste ne zasluzujemo bezvizni rezim. Pogledaj nam granicnong prelaza u Brodu, nemamo dovoljno zatvora, emigracioni centara, ustanova za maloljetnike, o putnoj infrastrukturi da ne pricam. Svakoga mozes kupiti za male pare. I sto bi sada Europa nama dala bezvizni rezim, na lijepe oci? To je proslo, jer imaju i oni svojih problema. A sto se tice Hrvatske i Srbije,to su mega drzave za nas. Na njih se mozemo ugledati nista drugo.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ako moze da malo ovo objasnis ( boldirano i povecano ) .....

Vize - to je jos jedan nacin omalovazavanja stanovnika Drzave Bosne i Hercegovine ...
Truba

#42 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by Truba »

treba istini pogledati u oči
susjedi nam liče na države ... barem liče
kijameta

#43 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by kijameta »

komi wrote:treba istini pogledati u oči
susjedi nam liče na države ... barem liče
Ne znam ja, da li Srbija lici na drzavu,nisam tamo bio od 91 ali znam da jedno 10 000 srbijanskih drzavljana (bez Sandzaklija) u ovom trenutku,radi,krade,kurva se i prosi u Sarajevu :D :D :D :D
Control panel

#44 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by Control panel »

ultima_palabra wrote:
Control panel wrote:da sam ja na mjestu EU nikada ne bih ukinuo vize bosni i hercegovini. dok se njeni gradjani vise ne opamete u ovih 20 godina. cak bih i zatvorio granice.
Moraš malo šire razmišljati, tek bi onda porasli ksenofobija i šovinizam, a imali bi i povoljno tlo za razvoj terorizma...
sve to stoji ali nikakvog napretka nema, a evropa gubi strpljenje. ne trebamo mi evropi evropa nama treba.
Sunrise00

#45 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by Sunrise00 »

innovision wrote:mnogi su njihovi politicari rekli krscanka evropa i ja sam siguran u to da mi i npr turska nikad necemo uci mozda nekad dobijemo taj rezim ali sumnjam.
da bogdo imamo drzavu kako treba pa da kazemo da nemaju drugog razloga da nam ne daju bezvizni rezim osim toga sto smo muslimani, pa hajde :-)
Alfons Kauders

#46 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
a sad kao nemamo? :D
draganbl

#47 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by draganbl »

kijameta wrote: Srbija je mega drzava za nas :D :D :D :D :D
Pa srbijanci kod nas dolaze da rade i da prose,na crno i sa dozvolama,mi smo za Srbiju ; Zapadna Evropa,za Rumuniju i Bugarsku smo UK i USA zajedno. Kada se vizu ukinu,talas socijalaca iz BiH nece biti ni 10 % od onog talasa koji je dosao iz Srbije i Makedonije. Bosanci su se zaposljavali preko sindikata u Evropu 60-ih i 70-ih,pa smo onda imali izbjeglicki talas 90-ih,mi smo se ukorjenili u Evropi,pa ako se Slovenija racuna,kao EU a racuna se,pola Bosanske Krajine je ionako zaposleno u Sloveniji. I sada ti Krajisnici,koji zive i rade u EU vec decenijama,moraju zbog birokratskih preseravanja malih evropskih fasista,da svako malo klepe u Sarajevo po njihovu qurcevu vizu. I onda jos neko iz Bosne kaze; pa to je u redu. Da nije zalosno,bilo bi smijesno.
Skidanjem viza ce se itekako rasteretiti ekonomska situacija u BiH,Bosanci ce raditi na crno svercati,krasti a to ce donositi milijarde eura u BiH. Sada neko kaze,pa to je kriminal,zasto bi to pustili :? :? Pa to sve rade i Bugari,Rumuni,Srbijanci,Makedonci. Bosanci ce u tom kriminalu ucestvovati sa 1-2 % u ukupnom udjelu.
Ako neko misli da Bugari i Rumuni,bilo gdje u Evropi mogu dobiti prioritet u zaposljavanju ispred Bosanaca,taj nema pojma o zivotu. Bosanci su prema njima kao SuperMario,sto se tice rada.I da mnogi Bosanci ce raditi za dva -tri eura na sat,jer toliko ne mogu ovdje zaraditi.
Ukidanje viza je potpuno politicko pitanje,koje je uslove ispunjavala Slovenija za dobijanje bezvinog rezima 1991 :? :?
Mrzi me da to kazem i mislio sam nekad da to nije tako ali sav ovaj cirkus oko viza EU provodi samo zato sto smo muslimani. :x :x :x
Koje lupetanje. Nije Bosna i Hercegovina zapadna Evropa za Srbiju. Nije ni Srbija zapadna Evropa za Bosnu. Činjenica jeste da se teško živi i ovdje i tamo, ali je takođe činjenica da je Srbija stala na noge, za razliku od BiH, koja je čitava u kolapsu i pitanje je kada će sve pući. Ja često idem u Srbiju, znam gdje smo mi bili 2000. a gdje oni, a vidim i znam gdje su oni sada a gdje smo mi. Prestigli nas jesu, ali nisu puno ispred, međutim, ono što je po nas loše nije to što Srbija svakim danom ide naprijed, već to što Bosna svakim danom ide unazad.
Što se tiče tvoje posljednje rečenice, ne znam na koga si mislio kada si rekao muslimani, pošto sam ja građanin BiH (jedan od milion) koji nije musliman, a takođe mi treba viza.
kijameta

#48 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by kijameta »

draganbl wrote:
kijameta wrote: Srbija je mega drzava za nas :D :D :D :D :D
Koje lupetanje. Nije Bosna i Hercegovina zapadna Evropa za Srbiju. Nije ni Srbija zapadna Evropa za Bosnu. Činjenica jeste da se teško živi i ovdje i tamo, ali je takođe činjenica da je Srbija stala na noge, za razliku od BiH, koja je čitava u kolapsu i pitanje je kada će sve pući. Ja često idem u Srbiju, znam gdje smo mi bili 2000. a gdje oni, a vidim i znam gdje su oni sada a gdje smo mi. Prestigli nas jesu, ali nisu puno ispred, međutim, ono što je po nas loše nije to što Srbija svakim danom ide naprijed, već to što Bosna svakim danom ide unazad.
Što se tiče tvoje posljednje rečenice, ne znam na koga si mislio kada si rekao muslimani, pošto sam ja građanin BiH (jedan od milion) koji nije musliman, a takođe mi treba viza.
Kada bi gledao svijet ocima bez srbofilnih leca,puno jasnije bi vidio. Naravno da smo ekonomski za Srbiju zapadna Evropa. Srbija ima puno funkcionalnije drzavno uredjenje ali Bosna ga nema iskljucivo zato sto ga Srbija uz pomoc svojih placenika unutar Bosne opstruise i rusi. A sto se tice ekonomije,rekao sam ti u ovome trenutku najmanje 10-hiljada srbijanskih drzavljna radi,krade,kurva se i prosi u Sarajevu,ne znam kako je u Banja Luki ali ovdje je invazija Srbijanaca,kojima je i nas standard dobar za pecalbu a to u smjeru Bosna -Srbija nije slucaj. Treba podsjetiti da se citava jedna srbijanska regija -Sandzak, vec decenijama iseljava u Bosnu,kao Dalmatinci u USA a takvog primjera nemas u kontra smjeru. Tu prici o Srbiji kao sili,prodaji djeci po Krajini. Srbija je mala balkanska svinjogojska prcija,bez nade i prosperiteta,ma koliko god vi zeljeli drugacije.
Hebi ga upao si u kos sa muslimanima,izvadi srbijanski pasos i rijesio si problem.
saroyan

#49 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by saroyan »

Ja mislim da ti jednostavno ne poznaješ situaciju. Bosna je prvo 200 godina ratovala protiv Turaka od 14 do 16 vijeka, i da nije bilo Bosne i takvih zemalja kao Bosna, danas bi se prosječan Evropljanin zvao Alija i Muhamed, živio u bijedi i Evropa ne bi postojala.
Drugo - za vrijeme Austro-ugarske smo više drveta, ruda i hrane poslali u tu Evropu, nego što je sve dosada uloženo sa njihove strane ovdje.
Treće i dan danas uvozimo hrane i tehičke opreme u milijardama eura iz te EU, samo pogledaj šta se nudi u supermarketima, njihove banke nas gule, i sve u svemu par stotina hiljada građana EU ima posao zbog izvoza u zemlju kakva je Bosna.
Naši radnici (stotine hiljada njih) već 50 godina rade i izgrađuju EU, i plaćaju poreze tamo.
Pobrojao sam samo neke stvari, a već pobrojano govori da smo mi više uradili za njih nego oni za nas.

Što se kriminalaca i loše ekonomije kod nas tiče, EU je kriva za to i treba da snosi odgovornost. Prvo nas nisu htjeli pomoći u ratu, a mogli su, i sami su sebi napravili izbjeglički problem. Iza rata su podržali i izgradili nefunkcionalno sudstvo i policiju koja je nesposobna da se bori sa našim problemima sve u režiji EUPOLICE i EUFORA i njihovih stručnjaka. Šta su skuhali, neka i sami pojedu, što da ja i drugi građani plaćamo tu cijenu, kad mi nismo gradili i izabrali sistem na vlasti. On je nama nametnut Daytonom.

Što ne podrže promjenu ustava i ne naprave funkcionalnu državu ? Nama su vezali ruke podjelom zemlje i lošim izbornim zakonom, a neće sami da nametnu rješenje. Ko se tu pravi budala ?

Znam dosta raje koja bi bila sretna da bilo šta radi za 3 do 4 eura po satu, pa makar i brali jagode na suncu. Posebno mladi ljudi koji ljeti imaju puno vremena.

Mi odavno zaslužujemo bezvizni režim, ali nas diskriminiraju po pitanju prisustva muslimana ovdje, ali sami su krivi i za to. Bosna je 100 godina zvala u pomoć Evropu da porazimo Turke skupa, a oni su šutili i prepustili nas našoj sudbini. Nije im smetalo kad nama mečka pod prozorom igra, pa neka i njima muslimansko-teroristička mečka sada zaigra pod prozorom, kad nisu htjeli da se bore sa nama kad je trebalo.
Last edited by saroyan on 21/04/2010 11:33, edited 1 time in total.
draganbl

#50 Re: ukidanje viza od 19 decembra

Post by draganbl »

kijameta wrote: Kada bi gledao svijet ocima bez srbofilnih leca,puno jasnije bi vidio. Naravno da smo ekonomski za Srbiju zapadna Evropa. Srbija ima puno funkcionalnije drzavno uredjenje ali Bosna ga nema iskljucivo zato sto ga Srbija uz pomoc svojih placenika unutar Bosne opstruise i rusi. A sto se tice ekonomije,rekao sam ti u ovome trenutku najmanje 10-hiljada srbijanskih drzavljna radi,krade,kurva se i prosi u Sarajevu,ne znam kako je u Banja Luki ali ovdje je invazija Srbijanaca,kojima je i nas standard dobar za pecalbu a to u smjeru Bosna -Srbija nije slucaj. Treba podsjetiti da se citava jedna srbijanska regija -Sandzak, vec decenijama iseljava u Bosnu,kao Dalmatinci u USA a takvog primjera nemas u kontra smjeru. Tu prici o Srbiji kao sili,prodaji djeci po Krajini. Srbija je mala balkanska svinjogojska prcija,bez nade i prosperiteta,ma koliko god vi zeljeli drugacije.
Hebi ga upao si u kos sa muslimanima,izvadi srbijanski pasos i rijesio si problem.
Opet se ne slažem. Kao prvo, ja nisam srbofil, jer ne volim nešto posebno ni Srbe ni Srbiju, ni Bosance ni Bosnu. Jednostavno, takav sam, kod mene nema bezuslovne generalne ljubavi .
Dalje, Bosna ni po čemu nije zapadna Evropa za Srbiju, sem možda geografski. Da obrazložim.
Što se tiče ekonomije, možda je tačno da su u Sarajevo došle kurve i prosjaci, ali ono što je tačnije, a znam jer često boravim i u Sarajevu i u Beogradu, je to da su u Beogradu bolje plaćeni pošteni poslovi, a svi znamo da ekonomija ne stoji na kurvanju i prosjačenju.
Dalje, ako kažeš da Sandžaklije dolaze u Sarajevo, pa znaš li ti koliko Srba iz RS-a ide u Srbiju? Nažalost, ide ih jako puno, mali broj se vraća, otprilike oko pola se vrati (ja sam se nakon studija vratio, ali znam mnoge koji nisu). Zamisli dalje, da neki Beograđanin ili Novosađanin, pravnik, ekonomista ili inženjer dođe u Sarajevo ili Banjaluku? Ja ne znam nijednog, (osim par žena koje su se ovdje udale), dok obrnutih slučajeva ima mnogo. Znači, grubo govoreći, mi njima profesore, pravnike, ljekare, inženjere, a oni nama prosjake i kurve. Pa ko je tu bolje prošao?

Što se tiče muslimana i pasoša, ja imam srbijansko državljanstvo (samim tim mogu imati i pasoš), ali je Bosna moja zemlja, Bosna nije (samo) muslimanska i ja hoću da putujem po svijetu kao Bosanac, kako sam i do sada putovao.
Post Reply