Ukidanje persiranja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za ukidanje persiranja?

DA
32
25%
NE
94
75%

Total votes: 126

Thorgerson

#1 Ukidanje persiranja?

Post by Thorgerson »

Nešto kontam čemu persiranje? U mnogim jezicima ne postoji, niti vidim potrebe za tim.

Da ne govorim o osobama koje zahtjevaju da ih persiraš. Il ono ofirno persiranje u kancelariji, sa ljudima sa kojima radiš, ko eto, sad mi ono nešto ćemo glumit i persirat se. I da ne govorim o hrpi neugodnih situacija koje bi se izbjegle zbog persiranja..itd itd... Kad čujem Vi...ospem se.

Nije svjetski problem, ali eto nervira me i ja sam za to da se ukine i da se pojednostavi život.

Stop persiranju!

:D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Entropio »

Sta Vi mislite ko ste Vi, da Vi ukidate persiranje? :D
Haris.ba

#3 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Haris.ba »

Pa niko te ne tjera da persiras. Nemoj persirati i rjesen problem sto se tebe tice.

A u jezicima koji nemaju tu formalnu zamjenicu imaju recimo kraljevsku mnozinu. :D

A meni je persiranje odlicna stvar. Narocito u poslovnim susretima. Najjednostavniji nacin da drzis poslovni ambijent, izbjegnes licne price.
hekaton

#4 Re: Ukidanje persiranja?

Post by hekaton »

Takodjer je korisno kao izraz dodatnog postovanja prema starijem sagovorniku. Sve su nam ukinuli ostavite bar persiranje.
int21

#5 Re: Ukidanje persiranja?

Post by int21 »

Ukinuli smo bonton......ukinuli smo muzeje i kulturne institucije.....neki dan cujem pred skolom kako mame hoce da se ukidaju skolske priredbe.....takodje da se smanji postotak za prolaz u skoli.......da se ukinu istrazivanja koja ucenici rade kao samostalan rad ...da se ukine lektira i ostale pizde materine.....

Sto da ne....i persiranje....

Btw ima razlike i u stranim jezicima....pogotovo kad je pismo u pitanju....a u Japanu kad nekom kazes ti....ima 1000 nacina da se interpretira.....kao ti (picka ti materina) ili kao ti (gospodine) ....do ti (vasa visosti)...

Ukinimo kulturu skroz.....jebo kulturu.....potomci su nam ionako nepismeni...
julisiz es grant

#6 Re: Ukidanje persiranja?

Post by julisiz es grant »

U stvari, persiranje u nekim stranim jezicima JEDINO postoji.
Npr u engleskom i u francuskom su potpuno iste riječi kada se nekome obraćate i u jednini i u množini, kao i kod nas (vi-you-vous), što implicira da npr "you" znači "vi" a ne "ti" :D
Iz tog razloga u engleskom, pošto nemaš intimnu formu obraćanja nekome (tj. "ti") bliske osobe međusobno koriste često pridjeve koji označavaju bliskost (my friend, pal, dude, dear, love, honey itd) , što u nas nije uobičajeno osim ako baš cilj priče jeste da naglasimo nekome kako smo mu bliski.
Iz istog razloga kada se obraćaš nadređenom, ili bar jednakom u hijerarhiji zvaničnim tonom, svako malo ubacuješ "sir" ili "madam" ili "miss" u rečenicu.
vrapcic

#7 Re: Ukidanje persiranja?

Post by vrapcic »

Zasto Vi koji ste TI, meni koji sam VI, kazete TI kada ja, koji sam VI VAMA koji ste TI kazem VI :)

Sala mala ali mislim da je zadrzavanje persiranja aposlutno potrebno. Radi izrazavanja postovanja prema nekome ali i odrzavanja neke distance. Mi kao narod imamo tendenciju "zblizavanja" pa mi to vi cesto dodje kao neki otklon. Ali puno cesce je izraz postovanja prema starijim od mene.
SaraFina

#8 Re: Ukidanje persiranja?

Post by SaraFina »

Persiranje je bar kod mene, jedan vid otklona, od osoba sa kojim ne želim trenutno prisnost/ispitujem teren...na poslu ili u većem zajedničkom društvu.

Također i znak poštovanja prema starijim osobama/kolegama autoritetima u poslu/poznavanju struke...
SaraFina

#9 Re: Ukidanje persiranja?

Post by SaraFina »

vrapcic wrote:Zasto Vi koji ste TI, meni koji sam VI, kazete TI kada ja, koji sam VI VAMA koji ste TI kazem VI :)

Sala mala ali mislim da je zadrzavanje persiranja aposlutno potrebno. Radi izrazavanja postovanja prema nekome ali i odrzavanja neke distance. Mi kao narod imamo tendenciju "zblizavanja" pa mi to vi cesto dodje kao neki otklon. Ali puno cesce je izraz postovanja prema starijim od mene.

:thumbup:

Skoro isto sam napisala :)
Milenkov buraz

#10 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Milenkov buraz »

SaraFina wrote:Persiranje je bar kod mene, jedan vid otklona, od osoba sa kojim ne želim trenutno prisnost/ispitujem teren...na poslu ili u većem zajedničkom društvu.

Također i znak poštovanja prema starijim osobama/kolegama autoritetima u poslu/poznavanju struke...
Persiranje starijih, službenika...itd je OK ali kolega u kancelariji je totalna glupost. Provodiš više vremena sa njim nego sa rođenom ženom i sada trebaš se persirati. OK je naravno direktora i nadređenog ako se tako traži ali kolege istog ranga je totalna glupost, rekao bih više šteti nego koristi. Kolege bi trebale imati osjećaj pripadnosti istom timu, zližiti se...itd.
Maraschino

#11 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Maraschino »

starije obavezno
onome kome to znaci, ispostovat cu
strancu kojega prvi put vidim, obavezno
...ostalo, po zaslugama :D
SaraFina

#12 Re: Ukidanje persiranja?

Post by SaraFina »

Milenkov buraz wrote:
SaraFina wrote:Persiranje je bar kod mene, jedan vid otklona, od osoba sa kojim ne želim trenutno prisnost/ispitujem teren...na poslu ili u većem zajedničkom društvu.

Persiranje starijih, službenika...itd je OK ali kolega u kancelariji je totalna glupost. Provodiš više vremena sa njim nego sa rođenom ženom i sada trebaš se persirati. OK je naravno direktora i nadređenog ako se tako traži ali kolege istog ranga je totalna glupost, rekao bih više šteti nego koristi. Kolege bi trebale imati osjećaj pripadnosti istom timu, zližiti se...itd.

Ja kolega imam mnogo, raznih životnih dobi, obrazovanje i sl ... Radimo u većim i miješanim timovima.
Sa nekim sam u kontaktu/radimo 2 × godišnje i sretnemo se na hodniku povremeno. Sa nekim pak svakodnevno.
Također i dva do tri puta godišnje pristižu novi, koji su određeno vrijeme s nama dok traje projekat... I onda nas napuštaju do neke nove prilike. Ili se ne vidimo nikad više u životu.
HAVANA

#13 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

Sutra cu kad vidim komsinicu s osmog rec dje si meliha,sta ima? A melihi 86 godina. :kakoste:
arzuhal

#14 Re: Ukidanje persiranja?

Post by arzuhal »

Glasali smo za NE, :-ljubimruke-:
Last edited by arzuhal on 28/02/2019 14:13, edited 1 time in total.
SmokingMan

#15 Re: Ukidanje persiranja?

Post by SmokingMan »

Samo prostakluk,bez ustezanja.Ja nikoga ne persiram... :thumbup:
dječak sa šibicama

#16 Re: Ukidanje persiranja?

Post by dječak sa šibicama »

kod nas u mahali to je odavno ukinuto od strane samih ljudi... kad staroj nani kazes "kako ste?" ona odgovori "dobro smo"

prosto
vjesticanametli

#17 Re: Ukidanje persiranja?

Post by vjesticanametli »

:lol: :thumbup:
mali jomu

#18 Re: Ukidanje persiranja?

Post by mali jomu »

Bogami kad se sretnete sa nepoznatim osobama i krenes u pricu sa "Ti"..... mozete nastradat :mrgreen:
HAVANA

#19 Re: Ukidanje persiranja?

Post by HAVANA »

dječak sa šibicama wrote:kod nas u mahali to je odavno ukinuto od strane samih ljudi... kad staroj nani kazes "kako ste?" ona odgovori "dobro smo"

prosto

A to mi posebno ide na racq kad mi izbjegne dobar dan a pita kako si? Nako,jebe me zgaravica. :-)
dječak sa šibicama

#20 Re: Ukidanje persiranja?

Post by dječak sa šibicama »

Bio jedan Enver ovako ters lik, mrzio te pozdrave kao kako ste, pa odgovaro "jebeno eto kako sam".

Uskoro ga niko nije pozdravljao, osim dobar dan cika Envere.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21 Re: Ukidanje persiranja?

Post by bitanga_sa_otesa »

dječak sa šibicama wrote:Bio jedan Enver ovako ters lik, mrzio te pozdrave kao kako ste, pa odgovaro "jebeno eto kako sam".

Uskoro ga niko nije pozdravljao, osim dobar dan cika Envere.
kod mene u neboderu slican lik bio ,neko ga pita kako si ,on ko iz topa sta te boli q nisi ti doktor :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#22 Re: Ukidanje persiranja?

Post by Tomahawk11 »

Za dobar dan se ide u džehenem.
hadzinicasa

#23 Re: Ukidanje persiranja?

Post by hadzinicasa »

Nekad mislim da je to zadnji bastion uctivosti. I nije to po zaslugama nego ima valjda neki red.
Nepoznate obavezno persiram. Starije takodjer. Imam mladje podredjene (medju njima curicu jednu od 18 godina) koje takodjer persiram. Cak i kad mi neko primitivno saltersko bice odgovori sa "ti", ne vidim sta bi me moglo natjerati da se obratim na istom nivou...

dakle, sto Arzo kaze, glasali smo - NE.
mali jomu

#24 Re: Ukidanje persiranja?

Post by mali jomu »

Ko god ne persira nepoznate osobe, dobit ce takav strah da ce i samog sebe kad se vidi u ogledalu persirat...... ako bude imao toliko srece da moze pricat, zajebano pravoooooo, vidio kako su likovi degeneka dobivali samo radi "Ti bezobrazluka"..... uh :mrgreen:
geralt

#25 Re: Ukidanje persiranja?

Post by geralt »

Svedjani su to najpametnije uradili. Od jednog od najformalnijih jezika u Evropi u kojem se npr. pacijent morao obracati doktoru sa "gospodine doktore Larsson" su napravili jedan od najneformalnijih - potpuno ukinuli Vi, oslovljavanje po titulama, obracanje sa "gospodine/gospodjo", te velikim dijelom i obracanje po prezimenu. Umjesto toga danas imaju du ili ime kao obracanje i hej kao pozdrav, i nista im ne fali.
Post Reply