_BataZiv_0809 wrote:Rigidni staljinizam braleVizionar 1985 wrote:![]()
Bato de joj reci koja ti je ideologija.
Ukidanje naziva B/H/S jezik
- Sanjarko
#51 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
- Connaisseur Karlin
#52 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
da da to je problem,moj stavIt_is_a_Leclerc wrote:
Kao što ni od vas nikad neće biti normalan forumaš koji zna na normalan, logičan i odrasloj osobi primjeren način artikulisati vlastite stavove. Fakat ono, zamarate i dušu i tijelo, s ovim budalaštinama, pa vas molim da moje dragocijeno vrijeme ne trošite nepotrebnim repliciranjima, jer vrlo često nailazim profesionalnim izazovom pokušati dekriptovati ove "umotvorine".
- Sanjarko
- ¤ jelena ¤
#54 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Brate mili.musicman80 wrote:Kako ce uciteljica koja predaje jezik da uci djecu u istom razredu tri jezika, Bosanski, Srpski I Hrvatski, uzimajuci u obzir da Srpski jezik ima cirilično pismo I ekavicu, dok sa druge strane Bosanski I Hrvatski imaju ijekavicu, latinično pismo I dosta specificnih izraza. Ko uspije ovo da organizuje treba mu dati Nobelovu nagradu. Jedino da ne misle na mala vrata uvesti samo Bosanski jezik a marginalizovati druga dva.
Tako rade učitelji u Brčkom, već decenijama.
- Sanjarko
#55 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
ukidanje-naziva-b-h-s-jezik-p13977947.html#p13977947Connaisseur Karlin wrote:
da da to je problem,moj stav, a vasa nacionalisticka histerija je najmanji problem
Salim se, podj-bajem, zaj-bajem, zaj-bavam, zezam, zekim te i...
- bingov buraz
#56 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Sve na stranu ali ono kad neko smori Leklerka
Antologija.
Antologija.
- Connaisseur Karlin
#57 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Vizionar 1985 wrote:ukidanje-naziva-b-h-s-jezik-p13977947.html#p13977947Connaisseur Karlin wrote:
da da to je problem,moj stav, a vasa nacionalisticka histerija je najmanji problem
Salim se, podj-bajem, zaj-bajem, zaj-bavam, zezam, zekim te i...![]()
glagoljica treba postati novo sluzbeno pismo u BiH za sve
- Sanjarko
#58 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Pa ima vec cirilica a ima i glagoljica na nekim historijskim faksovima, a sada smo i Arebicu ozivjeli.Connaisseur Karlin wrote:![]()
![]()
glagoljica treba postati novo sluzbeno pismo u BiH za svepa da vidimo kako se moze nesto nauciti kad se mora
- Sanjarko
#59 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Dobro ne mozda na faksovima ali u Zemaljskom Muzeju koji se zove po Zemaljskom Jeziku.Vizionar 1985 wrote:Pa ima vec cirilica a ima i glagoljica na nekim historijskim faksovima, a sada smo i Arebicu ozivjeli.Connaisseur Karlin wrote:![]()
![]()
glagoljica treba postati novo sluzbeno pismo u BiH za svepa da vidimo kako se moze nesto nauciti kad se mora
- Connaisseur Karlin
#60 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
znanje je mocVizionar 1985 wrote:Pa ima vec cirilica a ima i glagoljica na nekim historijskim faksovima, a sada smo i Arebicu ozivjeli.Connaisseur Karlin wrote:![]()
![]()
- Sanjarko
#61 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Ignorance is bliss.Connaisseur Karlin wrote:
znanje je moc
- ¤ jelena ¤
#62 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Čuj šta, naučiti mlade naraštaje Dalmatinaca, kao i ostalih Hrvata u Hrvatskoj, da čitaju i pišu ćirilicom.Connaisseur Karlin wrote: latinica je dosla iz Dalmacijesto cemo sad
Predlažem da pošaljemo misionare iz BiH, jer jedino su kod nas, u BiH, i ćirilica i latinica službena pisma - ravnopravno.
-
PeppermintSA
#63 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Onaj koji zagovara da moje dijete ne treba da čita Krležu, Andrića, Miljkovića, Crnjanskog, Stankovića, Ujevića... jer oni tobože nisu eksponati bosanskog jezika i književnosti treba da se rani u nogu.
- Sanjarko
#64 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Andric nije bio komunjara. On je bio prelivoda. Velika razlika. 
-
hAZNADAR
#65 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
BosancicaVizionar 1985 wrote:Pa ima vec cirilica a ima i glagoljica na nekim historijskim faksovima, a sada smo i Arebicu ozivjeli.Connaisseur Karlin wrote:![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#66 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
¤ jelena ¤ wrote:Čuj šta, naučiti mlade naraštaje Dalmatinaca, kao i ostalih Hrvata u Hrvatskoj, da čitaju i pišu ćirilicom.Connaisseur Karlin wrote: latinica je dosla iz Dalmacijesto cemo sad
![]()
![]()
Predlažem da pošaljemo misionare iz BiH, jer jedino su kod nas, u BiH, i ćirilica i latinica službena pisma - ravnopravno.
http://www.matica.hr/vijenac/488/hrvats ... sti-18705/
svaki Hrvat , ako zeli uciti o svojoj HR kutluri bi trebao znati cirilicu
meni je tema o jezicima u BiH isljucivo ispolitizirana i ima cilj ogranicit znanje buducim generacijama,a najtuznija cinejnica je da narod svijesno podrzava narusavanje Ustava o BHS jeziku i naravno, slozno ucestvuje u nacionalistickoj histeriji iz vlastitog tora
- Sanjarko
#67 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Pa dobro ona je zove glagoljicom. Mi kazemo nije g-vno... ili isti...hAZNADAR wrote:BosancicaVizionar 1985 wrote:Pa ima vec cirilica a ima i glagoljica na nekim historijskim faksovima, a sada smo i Arebicu ozivjeli.Connaisseur Karlin wrote:![]()
![]()
- Sanjarko
#68 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Pa ko ce izumrla pisma i jezike izucavat. To samo rade strucna lica a ne narod. U Srbiji je cirilica pocela da izumire. Ja je ne mogu smislit iako je znam koliko toliko. Teska mi, jer volim jednostavnije, a ona je komplikovanija od latinice. A niko nekom ne brani da ih izucavaju.Connaisseur Karlin wrote:
svaki Hrvat , ako zeli uciti o svojoj HR kutluri bi trebao znati cirilicu![]()
meni je tema o jezicima u BiH isljucivo ispolitizirana i ima cilj ogranicit znanje buducim generacijama,a najtuznija cinejnica je da narod svijesno podrzava narusavanje Ustava o BHS jeziku i naravno, slozno ucestvuje u nacionalistickoj histeriji iz vlastitog tora
- Connaisseur Karlin
#69 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
ama ponata price da su se nekad u HR ili u Bosni koristilo istovremeno vise pisama, a danas je SVE problemhAZNADAR wrote:BosancicaVizionar 1985 wrote:Pa ima vec cirilica a ima i glagoljica na nekim historijskim faksovima, a sada smo i Arebicu ozivjeli.Connaisseur Karlin wrote:![]()
![]()
KO konkretno pravi takve probleme za zaglupljivanje naroda
- HAVANA
#70 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Ne boj se! Nisi sam! Ima i drugih nego tiPeppermintSA wrote:Onaj koji zagovara da moje dijete ne treba da čita Krležu, Andrića, Miljkovića, Crnjanskog, Stankovića, Ujevića... jer oni tobože nisu eksponati bosanskog jezika i književnosti treba da se rani u nogu.
koji nepoznati od tebe žive tvojim životom.
I ono sve što ti bje, ću i što sni
gori u njima istim žarom, ljepotom i čistotom.
Ne gordi se! Tvoje misli nisu samo tvoje! One u drugima žive.
Mi smo svi prešli iste putove u mraku,
mi smo svi jednako lutali u znaku
traženja, i svima jednako se dive.
Sa svakim nešto dijeliš, i više vas ste isti.
I pamti da je tako od prastarih vremena.
I svi se ponavljamo, i veliki i čisti,
kao djeca što ne znaju još ni svojih imena.
I snagu nam, i grijehe drugi s nama dijele,
i sni su naši sami iz zajedničkog vrela.
I hrana nam je duše iz naše opće zdjele,
i sebični je pečat jedan nasred čela.
Stojimo čovjek protiv čovjeka, u znanju
da svi smo bolji, međusobni, svi skupa tmuša,
a naša krv, i poraz svih nas, u klanju,
opet je samo jedna historija duša.
Strašno je ovo reći u uho oholosti,
no vrlo srećno za očajničku sreću,
da svi smo isti u zloći i radosti,
i da nam breme kobi počiva na pleću.
Ja sam u nekom tamo neznancu, i na zvijezdi
dalekoj, raspreden, a ovdje u jednoj niti,
u cvijetu ugaslom, razbit u svijetu što jezdi,
pa kad ću ipak biti tamo u mojoj biti?
Ja sam ipak ja, svojeglav i onda kad me nema,
ja sam šiljak s vrha žrtvovan u masi;
o vasiono! Ja živim i umirem u svjema;
ja bezimeno ustrajem u braći.
- Connaisseur Karlin
#71 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
pa cirilca nije izumrlo pismo, jer na Balkanu, je jako mnogo knjiga napisano cirilicomVizionar 1985 wrote:Pa ko ce izumrla pisma i jezike izucavat. To samo rade strucna lica a ne narod. U Srbiji je cirilica pocela da izumire. Ja je ne mogu smislit iako je znam koliko toliko. Teska mi, jer volim jednostavnije, a ona je komplikovanija od latinice. A niko nekom ne brani da ih izucavaju.Connaisseur Karlin wrote:
znanje ne moze naskoditi, ako se isto jos uvijek moze pametno iskoristiti
-
hAZNADAR
#72 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Tacno. Moze i vako i nako. I nije ni pijaca ni ho-ruk. Jezik se standardizuje gramatikom i knjizenjem narodnog govora. A ne na silu pravljenjem razlike.Cakija928 wrote:Karakteristika svih naroda koji su asimilirani u druge narode je da su imali ne standardizovan jezik. Ho ruk sistem. Moze vako moze nako; ko da se radi o pijaci a ne o naciji i jeziku.Vizionar 1985 wrote:
Oboje i obadvoje je ispravno. Bosanski jezik je narodni jezik koji prihvaca sve rijeci pa i tudzice.
Svi govorimo maltene istim jezikom danas a izvor, korijen,.. tog zajednickog jezika je u BiH i bosanskom. Pa skontaj koliko asimilacija Ima logike.
- Sanjarko
#73 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Kako nije. Slovenija, Hrvatska, Grcka, Bosna, Albanija, Kosovo, Turska je ne koriste ili samo djelomicno.Connaisseur Karlin wrote:pa cirilca nije izumrlo pismo, jer na Balkanu, je jako mnogo knjiga napisano cirilicomVizionar 1985 wrote:Pa ko ce izumrla pisma i jezike izucavat. To samo rade strucna lica a ne narod. U Srbiji je cirilica pocela da izumire. Ja je ne mogu smislit iako je znam koliko toliko. Teska mi, jer volim jednostavnije, a ona je komplikovanija od latinice. A niko nekom ne brani da ih izucavaju.Connaisseur Karlin wrote:
- Sanjarko
#74 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Vizionar 1985 wrote:Kako nije. Slovenija, Hrvatska, Grcka, Bosna, Albanija, Kosovo, Turska je ne koriste ili samo djelomicno.Connaisseur Karlin wrote:
pa cirilca nije izumrlo pismo, jer na Balkanu, je jako mnogo knjiga napisano cirilicom
Vidi radi ovih Zelenih kojih nema ni 350 miliona trebamo siliti ljude da ih koriste.
PS. Svaka poveznica sa SDA je slucajna.
- Sanjarko
#75 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik
Vizionar 1985 wrote:Vizionar 1985 wrote:Kako nije. Slovenija, Hrvatska, Grcka, Bosna, Albanija, Kosovo, Turska je ne koriste ili samo djelomicno.Connaisseur Karlin wrote:
pa cirilca nije izumrlo pismo, jer na Balkanu, je jako mnogo knjiga napisano cirilicom
Vidi radi ovih Zelenih kojih nema ni 350 miliona trebamo siliti ljude da ih koriste.
PS. Svaka poveznica sa SDA je slucajna.
Radi statisticke skoro greske ljudima moramo cirilicu namecati.About 0.3 billion people (4%) use the Cyrillic alphabet.