Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post Reply
Naslovnica

#151 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

stari grad Visegrad wrote:
Naslovnica wrote: Naravno da je šizofrenija preblaga riječ za razloge i načine na koji se perfidno vrše daljnje podjele i cementiraju etnički čisti teritoriji.
Ako je bosanski jezik zvanični jezik Bošnjaka, po ovozemaljskom i Božijem zakonu ( :-) ), ja od danas više ne pričam bosanskim jezikom. Isto kao što ne pričam ni srpskim, niti hrvatskim. Bošnjak nisam, ne želim ništa tuđe, bojim se ovozemaljskih i Božjih zakona. 8-)
Bosanski jezik je jezik svih naroda u BiH. Poznato je da su svi narodi u BiH bile jedan narod sve do kraja 19 vijeka a raznih vjera i govorili bosanskim jezikom.

To je jezik Bosne i Hercegovine. Jednostavno. To nije jezik iskljucivo Bosnjaka nikad bio niti ce biti.
To reci ovima iz BANU, direktorovoj sestri i ostalim koji piškaju od sreće na ovu vijest.
U slučaju da je bilo tako formulisano od strane pokretača inicijative, s takvim namjerama, ja ne bih imao nikakve dileme.
Do tada ne govorim niti jednim jezikom, ili sva tri. Jednostavno, zaokružili smo sva 3, ako ne može tako, onda ne želim niti jedan.
8-)
Kejn

#152 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Kejn »

moke_31 wrote:
Kejn wrote:Zakon o izvođenju nastave po nacionalnoj grupi predmeta je sasvim jasan. Ukoliko broj polaznika neke nacionalne grupe ne prelazi određenu cifru, nastava se iz nacionalne grupe predmeta ne može izvesti. Ovo je naravno iz čistih logističkih i ekonomskih razloga jer je nemoguće zbog npr. jednog Srbina u Tešnju ili jednog Bošnjaka u Tesliću upošljavati nastavnike iz nacionalne grupe predmeta, odnosno rezervisati učionice i školske časove samo zbog jednog učenika. Također sam BHS jezik ne postoji i nije ustavna kategorija. Krivično bi se morali goniti ljudi koji su uveli ovu mentalnu akrobaciju u Bošnjačkim kantonima te tako Bošnjačku djecu osudili da u vlastitoj državi, u periodu od 22 godine poslije rata, nemaju pravo na izučavanje svog vlastitog jezika.
Svaka čas na postu, kao da si mi misli čitao. Kratko i jasno :thumbup:
Drago mi je da na forumu postoji barem jedan Insan koji zdravo promišlja i koji se slaže sa mnom.
nadInsan

#153 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

Naslovnica wrote:
Naslovnica wrote: Naravno da je šizofrenija preblaga riječ za razloge i načine na koji se perfidno vrše daljnje podjele i cementiraju etnički čisti teritoriji.
Ako je bosanski jezik zvanični jezik Bošnjaka, po ovozemaljskom i Božijem zakonu ( :-) ), ja od danas više ne pričam bosanskim jezikom. Isto kao što ne pričam ni srpskim, niti hrvatskim. Bošnjak nisam, ne želim ništa tuđe, bojim se ovozemaljskih i Božjih zakona. 8-)
Bosanski jezik je jezik svih naroda u BiH. Poznato je da su svi narodi u BiH bile jedan narod sve do kraja 19 vijeka a raznih vjera i govorili bosanskim jezikom.

To je jezik Bosne i Hercegovine. Jednostavno. To nije jezik iskljucivo Bosnjaka nikad bio niti ce biti.
To reci ovima iz BANU, direktorovoj sestri i ostalim koji piškaju od sreće na ovu vijest.
U slučaju da je bilo tako formulisano od strane pokretača inicijative, s takvim namjerama, ja ne bih imao nikakve dileme.
Do tada ne govorim niti jednim jezikom, ili sva tri. Jednostavno, zaokružili smo sva 3, ako ne može tako, onda ne želim niti jedan.
8-)
To je šovinizam.

Ja ne bih imao problem kada bi SANU pokrenuo neku incijativu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Čak štaviše, bio bih pozitivno iznenađen i podržao bih tako nešto, a ne bih kategorično odbio samo zato što dolazi iz SANU. Sve razumne prijedloge i incijative treba podržati bez obzira ko je njihov predlagač.
Naslovnica

#154 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

Na šta si mislio pod šovinizam?

Na ovo vezano za komentar sestre SDA efendije-direktora:
"Doslo nase historijsko vrijeme, kao vecinskog naroda na ovim prostorima, da uzmemo ono sto nam i po Bozijem, i po ovozemaljskom zakonu pripada, a to je bosanski jezik. I dobro rece neko u komentarima: "Kad je srpski jezik, jezik Srba i to bosanskih Srba, hrvatski jezik, jezik Hrvata, i to bosanskih Hrvata, sto b to kome smetalo da bosanski jezik bude jezik Bosnjaka. Mi smo vecina, a opet ne namecemo drugima svoj jezik. Oni da su vecina kao mi , referendum bi raspisali, i donijeli zakon da svi ucimo samo srpski , i strani jezik samo ruski."
Ili na moj komentar da ne želim da se opredijelim za bosanski ako je ovo gore objašnjenje, ovozemaljski i Božiji razlozi...?
Ako neko svojata jezik na ovaj način, meni je to dovoljna poruka.
Connaisseur Karlin

#155 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Connaisseur Karlin »

Naslovnica wrote:Dan prije nego se mediji počeli da pričaju o ovome, moja djeca su u školi dobila anketni listić, da se roditelji izjasne i potpišu. Direktor škole SDA-ovac, deklarisani.
Žena i ja se sjebali kada smo vidjeli listić.
Na prvu, reakcija mi je bila, zaokružiću srpski, iz inata.
Prvo su ih razdvajali u dobi od 4 godine u vrtiću, na vjeronauci. Pa onda opet na početku osnovne škole, opet po vjeronauci. Sada je došlo do situacije da ih razdvajaju i po jeziku.
Djeca slušala razgovor, pa počela i da plaču...neće oni srpski, sva djeca u razredu govore bosanski, hoće i oni. Napominjem, nismo Bošnjaci, nego Bosanci (oni koji u ovoj "državi" spadaju u red građana drugog reda - ostalih). Jezik kojim govorimo nije ni srpski, ni hrvatski, ali nije ni onaj gdje je riječ "truhljenje" jezička norma. Dijete mi je napisalo riječ truhljenje u kotrolnom i tako i odgovara kada smo ga propitivali, iz straha da će dobiti lošu ocjenu! Ja znam da neće, ali hajde ti to objasni djetetu u nižem razredu osnovne škole. Ja ne želim da mi dijete govori onako kako mu ni mati ni baka (a bogami ni nana) nisu govorili.
Ja popizdio, i poderao oba listića...
Ujutro ustao, žena izvadila poderane papiriće iz smeća, zalijepila na papir, i zaokružila sva 3 jezika.
Jedna učiteljica uzela listić bez problema, druga nije nego je insistirala da mora da se zaokruži samo jedan jezik. Dala djetetu novi listić. Opet smo zaokružili sva 3 jezika, napisali propratno pismo, bold fontom, i vratili u koverti da dijete ne bi čitalo.
Pička li im materina seljačka, pored svih problema u školstvu, kantonu, državi, oni našli za shodno da rješavaju ovaj "problem" i da djecu razvrstavaju po jeziku.
Samo čekam ne bi li me ko pozvao iz škole glede ovogam, da im jebem OD-DO, stoka seljačka zatucana.
ovo je tragicno :roll:
Connaisseur Karlin

#156 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Alfons Kauders wrote:Brzinska opservacija prije no sto odem landarat po carsiji:

Kad je Busuladzic dobio skolu, uslijedile su i reakcije medjunarodnog faktora. Nakon ovog poteza nisu niti ce, u to se mogu kladiti.

Zasto? Pa, vec smo ovdje objasnili: BHS je bio protuustavan, a ovo rjesenje nije. Drugim rijecima, SDA i BANU su samo uradile ono sto EU i MZ ocekuju od njih.

Nijedan ambasador i nijedan predstavnik medjunarodnih organizacija u BiH se povodom ove odluke nece oglasiti, niti se mogu oglasiti (jer bi je onda morali podrzavati ili lagati)
a sto je sa radom ANUBIH ?
wewa

#157 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by wewa »

odvratni su ovi pokusaji spinovanja, odvratni.

ne radi se ovdje o legaliziranju stanja, nego zapisavanju teritorije. isti princip kao s imenovanjem skole, odnosno odbijanjem imenovanja sportske dvorane.

ima tema o tome jesmo li i zasto ponosni kao gradjani bih - ja sam ponosna sto sam se rodila dovoljno davno, pa mogla zapamtiti vrijeme u kojem je bogatstvo zbilja bilo u razlicitosti, prije nego nam dodje dugocekana demokratija. jadna ova nasa djeca, kakav im svijet ostavljamo...
Naslovnica

#158 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

Connaisseur Karlin wrote:
Naslovnica wrote:Dan prije nego se mediji počeli da pričaju o ovome, moja djeca su u školi dobila anketni listić, da se roditelji izjasne i potpišu. Direktor škole SDA-ovac, deklarisani.
Prvo su ih razdvajali u dobi od 4 godine u vrtiću, na vjeronauci. Pa onda opet na početku osnovne škole, opet po vjeronauci. Sada je došlo do situacije da ih razdvajaju i po jeziku.
Djeca slušala razgovor, pa počela i da plaču...neće oni srpski, sva djeca u razredu govore bosanski, hoće i oni. Napominjem, nismo Bošnjaci, nego Bosanci (oni koji u ovoj "državi" spadaju u red građana drugog reda - ostalih). Jezik kojim govorimo nije ni srpski, ni hrvatski, ali nije ni onaj gdje je riječ "truhljenje" jezička norma. Dijete mi je napisalo riječ truhljenje u kotrolnom i tako i odgovara kada smo ga propitivali, iz straha da će dobiti lošu ocjenu! Ja znam da neće, ali hajde ti to objasni djetetu u nižem razredu osnovne škole. Ja ne želim da mi dijete govori onako kako mu ni mati ni baka (a bogami ni nana) nisu govorili.
Ujutro ustao, žena izvadila poderane papiriće iz smeća, zalijepila na papir, i zaokružila sva 3 jezika.
Jedna učiteljica uzela listić bez problema, druga nije nego je insistirala da mora da se zaokruži samo jedan jezik. Dala djetetu novi listić. Opet smo zaokružili sva 3 jezika, napisali propratno pismo, bold fontom, i vratili u koverti da dijete ne bi čitalo.
Pička li im materina seljačka, pored svih problema u školstvu, kantonu, državi, oni našli za shodno da rješavaju ovaj "problem" i da djecu razvrstavaju po jeziku.
Samo čekam ne bi li me ko pozvao iz škole glede ovogam, da im jebem OD-DO, stoka seljačka zatucana.
Hvala na razumijevanju. :thumbup:
Već nekoliko dana idemo na spavanje uz leksi, i žena i ja (a nikada ne pijemo ta sranja). Evo meni danas pritisak 200/150, hoće mi nešto biti, još kada sam saznao da pokretač ovoga nije neki roditelj (kako su perfidno podmetali), nego upravo direktor škole gdje idu moja djeca! :(
Moja supruga i ja smo išli u tu školu, u isti razred so išli 8 godina, bili učenici generacije, uzeli se, tu živimo, rodili djecu, sve predeverali...ali ja odavno ne vidim neku svijetlu budućnost za djecu, u ovakvom Sarajevu (ili BL, MO, nebitno...), niti u ovakvoj BiH. Ne pada mi na pamet da Sarajevo mijenjam za Bgd ili Zg, ni kada bih mogao, ali da mogu - večeras bih se preselio negdje na Zapad, Austrija, Njemačka, Kanada, USA, Australija...samo što dalje od ove kaljuže i jada...
A kada se samo sjetim kraja rata, slobode, prestanka policijskog sata, U2 koncerta...mislili smo da nam se smiješi mnogo svjetlija budućnost.
Uspjeli su i mir da sjebu.
daddy-kool

#159 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by daddy-kool »

Pročitah interesantan komentar ispod članak na kliksu: povlači paralelu između bivšeg yu naziva jezika sh-hs i sada bhs, te da je ovo možda signal kako se odustalo od integrativnog procesa u Sarajevu.
wewa

#160 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by wewa »

Naslovnice, ja sam zbog Cuprije skoro tumor zaradila.
4 godine ciste patnje.

ako hoces, detalji na pp, a svakako preporuka da djecu, ako ikako mozete, prebacite negdje drugo. bilo gdje drugo!

mi svoje trece njemu u ruke ne damo.
Connaisseur Karlin

#161 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

danasnji bosanski jezik je upravo dvije decenije namjerno promjenjen od strane bosanjaka ,a sa ciljem da bude drugaciji od druga dva dijalekta :D

prije 3 decenije niko nije korisito smijesne rijeci i izraze iz danasnjeg bosanskog ili hrvatskog jezika, cirkus :lol:
daddy-kool

#162 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by daddy-kool »

Koje su to smiješne riječi?
nadInsan

#163 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

Gdje su oni silni Bosanci-pred-popis-2013 da dignu glas i podrže ovu incijativu. Bosanci pričaju valjda bosanskim jezikom. To im je glavni argument bio - bosna - bosanci - bosanski jezik.
musicman80

#164 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by musicman80 »

Naslovnica wrote:
Već nekoliko dana idemo na spavanje uz leksi, i žena i ja (a nikada ne pijemo ta sranja). Evo meni danas pritisak 200/150, hoće mi nešto biti, još kada sam saznao da pokretač ovoga nije neki roditelj (kako su perfidno podmetali), nego upravo direktor škole gdje idu moja djeca! :(
Moja supruga i ja smo išli u tu školu, u isti razred so išli 8 godina, bili učenici generacije, uzeli se, tu živimo, rodili djecu, sve predeverali...ali ja odavno ne vidim neku svijetlu budućnost za djecu, u ovakvom Sarajevu (ili BL, MO, nebitno...), niti u ovakvoj BiH. Ne pada mi na pamet da Sarajevo mijenjam za Bgd ili Zg, ni kada bih mogao, ali da mogu - večeras bih se preselio negdje na Zapad, Austrija, Njemačka, Kanada, USA, Australija...samo što dalje od ove kaljuže i jada...
A kada se samo sjetim kraja rata, slobode, prestanka policijskog sata, U2 koncerta...mislili smo da nam se smiješi mnogo svjetlija budućnost.
Dijelim tvoji razmisljanje. Ja isto da mogu, da sam malo mladji I da zdravlje dozvoljava, sutra bi otisao u neku normalnu zapadnu zemlju. Ne radi bogatstva ili nekih materijalnih vrijednosti, nego samo da bi mogao da zivim u uredjenoj drzavi.
Naslovnica

#165 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

wewa wrote:Naslovnice, ja sam zbog Cuprije skoro tumor zaradila.
4 godine ciste patnje.

ako hoces, detalji na pp, a svakako preporuka da djecu, ako ikako mozete, prebacite negdje drugo. bilo gdje drugo!

mi svoje trece njemu u ruke ne damo.
Djeca obožavaju školu, omiljeni su kod društva, sve im je super, drugari, nastavnici, upisali sekcija, piče petice, škola obnovljena...Za sada zaista nije bilo nikakvih problema.
Ne znam šta tebi bi da te diš dotjera do tog stanja, na sranu sva ova priča oko ankete...? :(
nadInsan

#166 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

danasnji bosanski jezik je upravo dvije decenije namjerno promjenjen od strane bosanjaka ,a sa ciljem da bude drugaciji od druga dva dijalekta :D

prije 3 decenije niko nije korisito smijesne rijeci i izraze iz danasnjeg bosanskog ili hrvatskog jezika, cirkus :lol:
Nemoj širiti neistine, ok.
Connaisseur Karlin

#167 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Naslovnica wrote:
meni je zao sto vam se desava, nisam znala da je takvo stanje,a citam tebe i wewu :roll:

odvajati djecu radi religije,pa radi jezika, pa svakodenvnom politkiom, ma uzas :roll:

zasto je problem imati u knjizici zavrsena tri jezika, jer svi ih razumijemo,i uciti o svom knjizenvinicima :)

opet ce se narod podjeliti, a to i jeste cilj torske politike, jer evo vec ti neko na temi rece, "zasto nisi zaokuzio bosanski jezik" :-)

problem u BiH politici : SAD ekpia zeli sad uvesti bosanski jezik iskljucivo na svojim teritorijama, kao sluzbeni jezik jedne drzave, jer u HR i Srbiji bosanski jezik nije u sluzbenoj funkciji :-) ovo j etiptican politicki potez,ako mogu u Svajjcarskoj,mozemo i mi :-) a niko ne razmislja o specifinom procesu formiranja jezika u BiH ,jer ovdje se desava obratan proces: narodi su se vec opredjelili za svoje jezike,a sad se formlano pokusava usvojiti jezik vecina u regijama BiH :-) Vladanje Vecine i Vecina u BiH je nesto najbrutalnije sto se mmoglo desiti u drzavi :roll:
Connaisseur Karlin

#168 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

nadInsan wrote:

Nemoj širiti neistine, ok.
infomriraj se :)
Connaisseur Karlin

#169 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

nadInsan wrote:Gdje su oni silni Bosanci-pred-popis-2013 da dignu glas i podrže ovu incijativu. Bosanci pričaju valjda bosanskim jezikom. To im je glavni argument bio - bosna - bosanci - bosanski jezik.
popis je napravljen sa ciljem odvajanja etnickih grupa i sa ciljem diskimiancije istih :)
Lincoln-Burrows

#170 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Lincoln-Burrows »

cyprus wrote:
Naslovnica wrote:I šta ako se ne izjasnim koji jezik želim, ili ako zaokružimo sva 3?!?!
I mene ovo interesuje...
To je situacija kao na izborima, nevažeći listić.
daddy-kool

#171 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by daddy-kool »

odvajati djecu radi religije,pa radi jezika, pa svakodenvnom politkiom, ma uzas :roll:
Ma gdje to još ima :roll:
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... on#Austria
zasto je problem imati u knjizici zavrsena tri jezika, jer svi ih razumijemo,i uciti o svom knjizenvinicima :)
Da li su hrvatski i srpski jezik jedan te isti jezik? Zašto se onda ne dogovore da ga isto i zovu u Hrvatskoj i Srbiji?
opet ce se narod podjeliti, a to i jeste cilj torske politike, jer evo vec ti neko na temi rece, "zasto nisi zaokuzio bosanski jezik" :-)

problem u BiH politici : SAD ekpia zeli sad uvesti bosanski jezik iskljucivo na svojim teritorijama, kao sluzbeni jezik jedne drzave, jer u HR i Srbiji bosanski jezik nije u sluzbenoj funkciji :-) ovo j etiptican politicki potez,ako mogu u Svajjcarskoj,mozemo i mi :-)
Bosanski jezik jeste službeni jezik u BiH. Šta je sporno?
Connaisseur Karlin wrote: a niko ne razmislja o specifinom procesu formiranja jezika u BiH ,jer ovdje se desava obratan proces: narodi su se vec opredjelili za svoje jezike,a sad se formlano pokusava usvojiti jezik vecina u regijama BiH :-) Vladanje Vecine i Vecina u BiH je nesto najbrutalnije sto se mmoglo desiti u drzavi :roll:
Nikako da razumijem šta želiš reći. Da pokušaš na bosanskom jeziku to napisati?
Alfons Kauders

#172 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Alfons Kauders »

meni je zao sto vam se desava, nisam znala da je takvo stanje,a citam tebe i wewu :roll:

problem u BiH politici : SAD ekpia zeli sad uvesti bosanski jezik iskljucivo na svojim teritorijama, kao sluzbeni jezik jedne drzave, jer u HR i Srbiji bosanski jezik nije u sluzbenoj funkciji :-) ovo j etiptican politicki potez,ako mogu u Svajjcarskoj,mozemo i mi :-) a niko ne razmislja o specifinom procesu formiranja jezika u BiH ,jer ovdje se desava obratan proces: narodi su se vec opredjelili za svoje jezike,a sad se formlano pokusava usvojiti jezik vecina u regijama BiH :-) Vladanje Vecine i Vecina u BiH je nesto najbrutalnije sto se mmoglo desiti u drzavi :roll:
Ti to matere ti ne kontas da je bosanski jezik vec sluzbeni jezik? :-)
vrapcic

#173 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by vrapcic »

nadInsan wrote:
vrapcic wrote:
nadInsan wrote:Naravno da se treba izučavati bosanski jezik u sarajevskim školama. Ko želi da uči hrvatski, tu je katolički školski centar, a ako neko želi da izučava srpski, može to učiniti u Istočnom Sarajevu.
A ako u svom gradu nema KSC ili mu entitetska granica neka preseli, ko mu je kriv.
Ako ako se neko iz RS drzne da pozeli uciti hrvatski ili bosanski neka ide u Federaciju... Po ovoj logici. Super.
I kako se to razlikuje od trenutne realnosti? Bošnjaci ne mogu učiti bosanski u RS-u, ni u kantonima sa hrvatskom većinom. U Sarajevu mogu učiti B/H/S, a i tu su nam izašli u susret, što reče labud.
Velika razlika.. jer onda ni Bosnjaci nece imati argumenata za cjelovitu, jedinstvenu pricu.. onda i oni, posljednji, polozise oruzje u odbrani BiH. I zastava se sposti nakon posljednjeg cina. Jer BiH se ne lijeci tukom na utuk (i nikada ni nije), nego pkazivanjem da moze i mora drugacije od aparthejda.

A mozda je tako i najbolje, svakom njegovo.
musicman80

#174 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by musicman80 »

Bosanski jezik jeste sluzbeni ali su sluzbeni I druga dva jezika konstitutivnih naroda. Ne Mozes nametati jedan jezik bez promijene ustava. Nije niko protivnik Bosanskog jezika, ali ne mogu se majorizirati druga dva sluzbena jezika u BIH bez promijene ustava. Ako hocemo Bosanski da bude primarni I jedini jezik u BIH, treba promijeniti ustav prvo.

Isto tako, ovih sto govore da su srbi pravoslavni bosanci, a hrvati katolicki bosanci, zaboravljaju da po ustavu to nije tako, nego su konstitutivni narodi u BIH Bosnjaci, Srbi I Hrvati, I tako ce ostati ako ne dodje do promijene ustava gdje ce pisati drugacije.
arzuhal

#175 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by arzuhal »

Djecu razdvajati zbog religije i jezika, to je užas, kretenluk. Djecu ako treba radi nečeg razdvajati to je: plava kosa/plave ili zelene oči, eventualno pjegice i to - u jedan razred, na kat, a crnomanajsti i tamnije puti, crne kovrdžave kose i to - u drugi razred, prizemlje...Iveseliotebog...
Post Reply