Naslovnica wrote:Connaisseur Karlin wrote:Naslovnica wrote:Dan prije nego se mediji počeli da pričaju o ovome, moja djeca su u školi dobila anketni listić, da se roditelji izjasne i potpišu. Direktor škole SDA-ovac, deklarisani.
Žena i ja se sjebali kada smo vidjeli listić.
Na prvu, reakcija mi je bila, zaokružiću srpski, iz inata.
Prvo su ih razdvajali u dobi od 4 godine u vrtiću, na vjeronauci. Pa onda opet na početku osnovne škole, opet po vjeronauci. Sada je došlo do situacije da ih razdvajaju i po jeziku.
Djeca slušala razgovor, pa počela i da plaču...neće oni srpski, sva djeca u razredu govore bosanski, hoće i oni. Napominjem, nismo Bošnjaci, nego Bosanci (oni koji u ovoj "državi" spadaju u red građana drugog reda - ostalih). Jezik kojim govorimo nije ni srpski, ni hrvatski, ali nije ni onaj gdje je riječ "truhljenje" jezička norma. Dijete mi je napisalo riječ truhljenje u kotrolnom i tako i odgovara kada smo ga propitivali, iz straha da će dobiti lošu ocjenu! Ja znam da neće, ali hajde ti to objasni djetetu u nižem razredu osnovne škole. Ja ne želim da mi dijete govori onako kako mu ni mati ni baka (a bogami ni nana) nisu govorili.
Ja popizdio, i poderao oba listića...
Ujutro ustao, žena izvadila poderane papiriće iz smeća, zalijepila na papir, i zaokružila sva 3 jezika.
Jedna učiteljica uzela listić bez problema, druga nije nego je insistirala da mora da se zaokruži samo jedan jezik. Dala djetetu novi listić. Opet smo zaokružili sva 3 jezika, napisali propratno pismo, bold fontom, i vratili u koverti da dijete ne bi čitalo.
Pička li im materina seljačka, pored svih problema u školstvu, kantonu, državi, oni našli za shodno da rješavaju ovaj "problem" i da djecu razvrstavaju po jeziku.
Samo čekam ne bi li me ko pozvao iz škole glede ovogam, da im jebem OD-DO, stoka seljačka zatucana.
ovo je tragicno

Hvala na razumijevanju.
Već nekoliko dana idemo na spavanje uz leksi, i žena i ja (a nikada ne pijemo ta sranja). Evo meni danas pritisak 200/150, hoće mi nešto biti, još kada sam saznao da pokretač ovoga nije neki roditelj (kako su perfidno podmetali), nego upravo direktor škole gdje idu moja djeca!
Moja supruga i ja smo išli u tu školu, u isti razred so išli 8 godina, bili učenici generacije, uzeli se, tu živimo, rodili djecu, sve predeverali...ali ja odavno ne vidim neku svijetlu budućnost za djecu, u ovakvom Sarajevu (ili BL, MO, nebitno...), niti u ovakvoj BiH. Ne pada mi na pamet da Sarajevo mijenjam za Bgd ili Zg, ni kada bih mogao, ali da mogu - večeras bih se preselio negdje na Zapad, Austrija, Njemačka, Kanada, USA, Australija...samo što dalje od ove kaljuže i jada...
A kada se samo sjetim kraja rata, slobode, prestanka policijskog sata, U2 koncerta...mislili smo da nam se smiješi mnogo svjetlija budućnost.
Uspjeli su i mir da sjebu.
meni je zao sto vam se desava, nisam znala da je takvo stanje,a citam tebe i wewu
odvajati djecu radi religije,pa radi jezika, pa svakodenvnom politkiom, ma uzas
zasto je problem imati u knjizici zavrsena tri jezika, jer svi ih razumijemo,i uciti o svom knjizenvinicima
opet ce se narod podjeliti, a to i jeste cilj torske politike, jer evo vec ti neko na temi rece, "zasto nisi zaokuzio bosanski jezik"
problem u BiH politici : SAD ekpia zeli sad uvesti bosanski jezik iskljucivo na svojim teritorijama, kao sluzbeni jezik jedne drzave, jer u HR i Srbiji bosanski jezik nije u sluzbenoj funkciji

ovo j etiptican politicki potez,ako mogu u Svajjcarskoj,mozemo i mi

a niko ne razmislja o specifinom procesu formiranja jezika u BiH ,jer ovdje se desava obratan proces: narodi su se vec opredjelili za svoje jezike,a sad se formlano pokusava usvojiti jezik vecina u regijama BiH

Vladanje Vecine i Vecina u BiH je nesto najbrutalnije sto se mmoglo desiti u drzavi