Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

Borat1001

#776 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Borat1001 »

rijekaa wrote:Dozer, ovo ti je 100% ispravna formulacija. Ja sam hrvatski Bošnjak. Jos živim u Zagrebu. Ne zovem se Mujo. Nitko nije frustriran time što je Hrvat. U svim dokumentima mi piše Hrvat. A da bi dobio hrvatsko državljanstvo, moraš se izjasnit kao Hrvat. Ovo je iz mog osobnog iskustva.

BL1987, ovdje se kaže uvijek srbijanski. Npr. srbijanski predsjenik Boris Tadić... Ne srpski predsjednik... MA NEMOJ MI RECI,,,PA GLEDAMO MI HRVATSKE MEDIJE I VRLO DOBRO ZNAMO DA SAD U HRVATSKIM MEDIJIMA 80 POSTO GOVORE SRPSKI PRESEDNIK,A U STVARNOM ZIVOTU 98 POSTO KAZE SRPSKI PRESEDNIK,,ALI I NEBITNO JE KAKO TI KAZES,,BITNO JE KAKO JE PRAVILNO,,TI AKO KAZES,SRBIJASNKI,,PA ONDA ,RUSKI PRESEDNIK,RUMUNSKI PRESEDNIK,MADJARSKI PRESEDNIK,HRVATSKI PRESEDNIK,,,,TO JE ONDA MENI ZNAK DA TI IMAS KOMPLEX OD SRBA,,AKO JE JE SRBIJANSKI ZASTO NE KAZES I RUSIJANSKI,SPANIJANSKI,RUMUNIJANSKI,MADJARIJANSKI,HRVATSKIJANSI,,,,I OPET NE BITNO KAKO TI PRIVATNO KAZES,,BITNO JE DA JE SRBIJA U SVIJETU PRIZNATA KAO SRPSKA ZEMLJA I U USTAVU PISE DA JE ONA ZEMLJA SRBA,,,,A TO DA TI KAO NISI HRVAT A NEGDJE TI PISE DA SI HRVAT JE TVOJA LAZ PA KOLIKO IMA SRBA U HRVATSKOJ NIGDJE NE PISE DA SU HRVATI,ALI IPAK AKO ZA TEBE PISE NEGDJE DA SI HRVAT A NISI TO,,JA ISKRENO MISLIM DA LAZES,,HRVATSKA NEMA VEZE SA .BIH,JE PO USTAVU HRVATSKE ,,HRVATSKA JE ZEMLJA HRVATA,,DOK U USTAVU BIH PISE DA JE BIH DRZAVA SRBA,HRVATA I BOSNJA,U USTAVU BIH BOSANCI I NE POSTOJE MENI U RODNOM LISTU PISE SRBIN STO I JESAM.
Ja ne lažem. Ako mi to kažeš još jednom, shvatit ću to kao vrijeđanje.
Nemam kopleks od Srba. Srbijanski je pridjev, a pridjevi pobliže opisuju imenice. To znači da je, u ovom slučaju, srbijanski predsjenik, popliže opisana i definirana rijeć predsjednik. A ova tvoja analogija je sirova. Potrebno je malo više promišljanja.
Srpska pravoslavna crkva, je baš srpska, dakle vih Srba. Znači Crkva jedne etnije. Jasno opisuje i definira na koga se odnosi. Zato nepiše Srbijanska pravoslavna crkva. Upravo možeš vidjeti razliku na ovim primjerima.
BL 1987

#777 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:Kao prvo bih ukinuo konstitutivnost da se oni koji se osjećaju Bosancima ili Ukrajincima ili Eskimima ne bi osjećali manje vrijednim od SHB.
Njihova se prava može obezbjediti kroz odvajanje kvote u državnim agencijama i institucijama za "ostale". Albanski i ukrajinski neće biti službeni jezici u BiH, nego su to srpski, bosanski i hrvatski, a ako se Ukrajinci i Albanci zbog tog osjećaju ugroženo, meni je stvarno žao.
Ne pričamo o jezicima. Ti Ukrajinci i Eskimi i onako pričaju kao mi. Stvar je u tome da su oni zakonski diskriminisani i ispod SHB. Do te mjere da im ti ili bilo ko drugi možeš negirati identitet.
Borat1001

#778 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Borat1001 »

BL 1987 wrote:
Borat1001 wrote:
BL1987, ovdje se kaže uvijek srbijanski. Npr. srbijanski predsjenik Boris Tadić... Ne srpski predsjednik...
Kako kažete za Predsjednika R. Srpske ? :D

Vasa stvar kako cete govoriti na hrvatskom jeziku. Njemci kazu nesto Serbiše ovo ono, neću ja ići za njima i ispravljati ih da nije Serbiše nego... Uostalom ni Njemci sebe ne ovu Njemcima vec nesto Dojč ovo ono. Poenta je da imate svoj jezik pa pricajte kako hocete.
Na srpskom jeziku se kaze Predsjednik Srbije Boris Tadić.
Kaže se predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik... Ne znam koliko možete pratit HRT, ali za vrijeme obilježavanja dana crvenih stolica, to je bila prva vijest na Dnevniku u 19.30h, voditelj i urednik Ivan Jabuka je kazao isto što i ja gore, kada je Dodik izjavio da je to propaganda.
zavodnik_

#779 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavodnik_ »

Dozer wrote:...
Ako BiH želi biti demokratska zemlja svojih građana predlažem da raspiše referendum o tom pitanju da vidimo kako će se građani BiH izjasniti o tome. Najvjerojatnije bi 60% bilo u koristi NE.
Skijaš

#780 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:Kao prvo bih ukinuo konstitutivnost da se oni koji se osjećaju Bosancima ili Ukrajincima ili Eskimima ne bi osjećali manje vrijednim od SHB.
Njihova se prava može obezbjediti kroz odvajanje kvote u državnim agencijama i institucijama za "ostale". Albanski i ukrajinski neće biti službeni jezici u BiH, nego su to srpski, bosanski i hrvatski, a ako se Ukrajinci i Albanci zbog tog osjećaju ugroženo, meni je stvarno žao.
Ne pričamo o jezicima.
Ti bi da određuješ pravila igre ?
Ti Ukrajinci i Eskimi i onako pričaju kao mi.
Kojim jezikom i zašto ti ne pričaš kao oni ? Zar se ne zalažeš za apsolutnu ravnopravnost ? Ako Hrvati ne mogu biti konstitutivni jer nisu ni Ukrajinci, hajde onda da jedne sedmice koristimo ukrajinski, druge hrvatski, treće mađarski itd.
Stvar je u tome da su oni zakonski diskriminisani i ispod SHB. Do te mjere da im ti ili bilo ko drugi možeš negirati identitet.
Nije tačno i nema potrebe da izmišljaš. Propuste u izbornom zakonu se može lako riješiti i to nema veze sa konstitutivnošću tri naroda.
Borat1001

#781 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Borat1001 »

palermo wrote:
Lug wrote:
Bas svasta,.... pa tako u Zg i Krajisnike zovu Krajisnicima ?!
nemam pojma kako zovu krajišnike, ali hercegovce zovu hercegovcima. I ti to vrlo dobro znaš, barem bi trebao znati.

E sad ima jedno drugo pitanje,nije zar da ti pod hercegovcima podrazumjevaš samo Hrvate (kao što to rade u Zagrebu) a Bošnjake koji žive, rade, osjećaju se hercegovcima si izbrisao iz Hercegovine i prebacio u Bosnu i bosance.

I da odem malo dalje sa ovom konstrukcijom, nije zar da si ti odustao od hercegovine kao sastavnog i neotuđivog dijela države Bosne i Hercegovine.
Stvorio se društveni mit da su samo Hrvati Hercegovci. Možda se dogodi da za ponekog Srbina kažu Hercegovac. Uzrok tome mitu leži upravo u toj konstutivnosti, odnosno etničkim podjelama. Zato je nastala ta konfuzija, i generalno otpisivanje Bošnjaka kao Hercegovaca.
BL 1987

#782 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:Nije tačno i nema potrebe da izmišljaš.
Jesu li ovo tvoje riječi ?
To što bi neko da preko noći stvara "Bosance" kao etničku odrednicu, to je tema za sebe i za to je potrebno puno više "Bosanaca" među intelektualcima koji bi bili u stanju definisati šta je kultura tih "Bosanaca", šta im je tradicija, ko su im pisci, itd itd.

PS. Isfurano ti je ovo sa jezicima. Nije jezik jedina osobina nekog kolektiviteta. Uostalom pusti njih neka traže ili ne traže prava po pitanju jezika. Ideš na fazon, ako ne mogu jezici ne može ništa a možda ovdašnjim Ukrajincima uopšte nije stalo do ukrajinskog jezika.
Borat1001

#783 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Borat1001 »

BL 1987 wrote:
Borat1001 wrote:Ja osobno mislim da se takvi bh. Hrvati i Srbi boje da će biti izopačeni i da neće nigdje pripadati. A za to postoji određena vjerojatnost. Pa s toga pribjegavaju stanju kakvo je danas. Ja nisam sketptik po tom pitanju već optimist. Ljudi će tvoju formulaciju shvatit s vremenom. Mislim da je to prirodan proces.
:lol: Kako da ne... :lol: Naravno da će ti Srbi dozvoliti da ih svedeš na vjersku skupinu. :lol: Mislim da ćeš sam početi osjećati prirodne procese prije nego što to doživiš.
Ako se ikad uputaš... zašto Republika SRPSKA ? Eto zato. ;-)
Čemu bahatost i agresivnost?
''da će ti Srbi dozvoliti'' - ništa oni meni ne trebaju dozvoljavati niti ja njima. Također, ništa ne namećem, prisiljvam, naređujem, svodim itd. Lijepo ti piše riječ ''mislim''. Entitet Republika Srpska... Sastavni dio države Bosne i Hercegovine. Eto zato.
Skijaš

#784 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Hajde da se dogovorimo, ako ćemo voditi diskusiju, osvrnućemo se na argumente jedan drugog? Je li to previše? Konstitutivnost tri naroda nije nepravedna prema Ukrajincima jer se kroz kvotu "ostalih" može obezbjediti učešće i Ukrajinca i Albanaca, kako u vlasti tako i u vojsci ili policiji. Ali ići na potpuno izjednačavanje Hrvata BiH i Ukrajinaca BiH ukidanjem konstitutivnosti, neminovno otvara pitanje koju ćemo sedmicu koristiti ukrajinski jezik a koju hrvatski ? Ili albanski ?
rijekaa

#785 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

Nemam kopleks od Srba. Srbijanski je pridjev, a pridjevi pobliže opisuju imenice. To znači da je, u ovom slučaju, srbijanski predsjenik, popliže opisana i definirana rijeć predsjednik. A ova tvoja analogija je sirova. Potrebno je malo više promišljanja.
Srpska pravoslavna crkva, je baš srpska, dakle vih Srba. Znači Crkva jedne etnije. Jasno opisuje i definira na koga se odnosi. Zato nepiše Srbijanska pravoslavna crkva. Upravo možeš vidjeti razliku na ovim primjerima. IZVINI ALI JA TEBE STVARNO NISTA NE KONTAM,,STA VISE SRBA,,,,POSTOJE SAMO JEDNI SRBI,STA MENE BRIGA KO U KOJOJ DRZAVI ZIVI,,SRBI KOJI ZIVE U BOSNI ,ZIVE U SVOJOJ SRPSKOJ ZEMLJI,,JEL TAKO PISE U USTAVU BIH..BIH JE ZEMLJA SRBA HRVATA I BOSNJAKA,,,ALI NE BITNO SRBI KOJI ZIVE NA PRIMJER U MAKEDONIJI SU ZA MENE SAMO SRBIMKAKVE VEZE IMA DAL ZIVI U MAKEDONIJI,VOJVODINI,KRAJINI ILI SUMADIJI,,
rijekaa

#786 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:
Hajde da se dogovorimo, ako ćemo voditi diskusiju, osvrnućemo se na argumente jedan drugog? Je li to previše? Konstitutivnost tri naroda nije nepravedna prema Ukrajincima jer se kroz kvotu "ostalih" može obezbjediti učešće i Ukrajinca i Albanaca, kako u vlasti tako i u vojsci ili policiji. Ali ići na potpuno izjednačavanje Hrvata BiH i Ukrajinaca BiH ukidanjem konstitutivnosti, neminovno otvara pitanje koju ćemo sedmicu koristiti ukrajinski jezik a koju hrvatski ? Ili albanski ?
HAHAHHAHA STVARNO TAKO MISLIS,PA ET VIDIS TI ALBANCI I UKRAJINCI KOJI ZIVE U BOSNI I HERCEGOVONI MORAJU SHVATITI DA ZIVE U SRPSKOJ,HRVATSKOJ I BOSNJACKOJ ZEMLJI,,,, PA STA SAD MI TREBAMO ZBOG TAMO NEKIH ALBANACA I UKRAJINACA MIJENJATI USTAV,,,JEL VAMA JASNO DA U USTAVU ALBANIJE JASNO PISE DA JE ALBANIJA DRZAVA ALBANACA I OSTALIH GRADJANA,,KAD BUDE U USTAVU ALBANIJE PISALO DA JE ALBANIJA DRZAVA SRBA HRVATA I BOSNJAKA TAD CEMO I MI U USTAV BIH STAVITI DA JE BIH DRZAVA ALBANACA,
rijekaa

#787 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

Srpska pravoslavna crkva, je baš srpska, dakle vih Srba. Znači Crkva jedne etnije. Jasno opisuje i definira na koga se odnosi. Zato nepiše Srbijanska pravoslavna crkva. Upravo možeš vidjeti razliku na ovim primjerima. PO OVOME STO SI TI NAPISO,,JA SAM SKONTO DA TI MISLIS DA SRBI KAO NAROD IMAJU VISE SVOJIH DRZAVA I KAD KAZES SRBIJANSKI TI MISLIS NA SRBE IZ SRBIJE,,AKO JE TAKO,,ONDA IMA U TOME I ISTINE.
Dozer

#788 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Skijaš wrote: To što bi neko da preko noći stvara "Bosance" kao etničku odrednicu, to je tema za sebe i za to je potrebno puno više "Bosanaca" među intelektualcima koji bi bili u stanju definisati šta je kultura tih "Bosanaca", šta im je tradicija, ko su im pisci, itd itd.
Crni Skijas...hajde, molim te, pronadji moj post ili samo jednu jedinu rijec gdje ja govorim o tome da se Bosanci uvedu kao etnicka odrednica... Ako ga nadjes, evo obecavam pred svima da cu ti dati 100 KM. I ovo najozbiljnije mislim.
Ja pricam upravo ovo sto si i ti rekao, ali s cim se ni sam ne slazes, bar po prethodnim postovima:
Bosanskohercegovački Bošnjaci, Srbi ili Hrvati nisu nacije sami za sebe, nego samo etničke grupe koje postaju dio nacije kada ih stavimo ili u okvir BiH kao države ili u okvir naroda koji živi i u drugim zemljama.
E, ti sad meni objasni ko je ovdje blesav...
Ovo je malo nategnuto, a nategnuto je iz prostog razloga sto bi se drugom ustavnom odredbom definisali sluzbeni jezici, a koji bili B,H i S. Nema potrebe potezati neke stvari koje nemaju veze sa svom ovom pricom, a samo kako bi se dokazala neka kvazi ugrozenost od opet nekih kvazi neprijatelja. Sulude su to konstrukcije i nemaju nikakvog uporista u realnosti. Ali, da bi svi bili jednaki pred zakonom po bilo cemu - to bi bilo tako, pa bi tako i Ukrajinac, ako ispunjava uslove propisane zakonom, mogao biti kandidat za bilo sta. Naravno, to ne znaci da bi automatski ukrajinski ili ruski postali sluzbeni jezici.
BL1987
Stvarno nikad nisam cuo za pojam Srbijanac.
Ovo je vrhunski :)
Covjek ti lijepo citirao SRPSKE i SRBIJANSKE medije koji sami sebe nazivaju Srbijancima, a ti si izgleda toliko zaslijepljen (ili se jednostavno namjerno pravis blesav i provociras sve ovdje) da uopste ne registrujes da je sve na cirilici + izvore koji se jasno vide :D :D...Al' mane zeve, just keep going :)

@rijekaa
Bez ljutnje, ali za pocetak prestani pisati velikim slovima, jer je to znak dreke na forumu, pa mi mogao biti banovan. Nicim izazvan ;)
A drugo, mislim da moras jesti jos puno pure i piti mlijeka da bi dovoljno narastao da shvatis neke stvari o kojima se ovdje prica...ovako, izgledas poprilicno nesuvislo i povrsno ;)
BL 1987

#789 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:
Tebi nije nepravedno, njima jeste. Nemoj reci da nikad nisu cuo prigovore ljudi koji su gurnuti u "ostale" ?
Da ti objasnim za jezik jednom za svagda. Da li je problem otvoriti skole u kojima ce se ljudi skolovati na maternjem jeziku ? Da li je problem preraspodjeliti dio sredstava sa sadasnjih javnih TV servisa na jos nekoliko novih na kojima bi se govorilo jezicima koji nisu BHS ? Sve se moze kad se hoce a BHS bi to trebali uraditi za "ostale" jer i B i H i S su u proslom vijeku imali periode u kojima su se osjecali kao danasnji "ostali" i ako ni zbog cega zbog toga bi trebali imati razumjevanja.
palermo

#790 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Borat1001 wrote:
Stvorio se društveni mit da su samo Hrvati Hercegovci. Možda se dogodi da za ponekog Srbina kažu Hercegovac. Uzrok tome mitu leži upravo u toj konstutivnosti, odnosno etničkim podjelama. Zato je nastala ta konfuzija, i generalno otpisivanje Bošnjaka kao Hercegovaca.
Dakle, slažeš se da postoji generalno otpisivanje Bošnjaka kao hercegovaca. Nije li londa logičan slijed toga da se i Hercegovina otpisuje kao dio Bosne i Hercegovine ili makar kao dio kojem i Bošnjaci svojom kulturom, identitetom, hitorijom, pripadaju

I zašto bi konstitutivnost bila ta koja uzrokuje ovakav proces. Meni se naprotiv čini da je konstitutivnost jedini mehanizam koji još uvujek obezbjeđuje da Bošnjaci hercegovine koliko toliko ovise o sebi, a ne o onima koji prdoklače iz udobnosti Sarajeva ili još gore dijaspore i pozivaju nas da kao svi budemo jedno.

Dok im se drugi smiju,i u potaji raduju toj priči, jer znaju da ta priča ide samo njima u korist
BL 1987

#791 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote: Ovo je vrhunski :)
:lol: Nemoj mi raci da vas 5-6 ili koliko vas je vec danas za tastaturom :D ne mozete prepoznati ironiju. :lol: Cak i pored toliko smajlica. :mrgreen:
mel c

#792 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by mel c »

Konstitutivnost naroda na ovaj način samo omogućava da te "predstavlja" lopov iz tvog naroda, i služi uglavnom za skretanje pažnje sa siromaštva svih građana i bezobraznog bogaćenja političkih elita. Kad bi se udružili nezadovoljni građani ovo države bilo bi ih puno više nego nezadovoljnih Bošnjaka nezadovoljnih Hrvata i nezadovoljnih Srba. :x
sammo

#793 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sammo »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:
Tebi nije nepravedno, njima jeste. Nemoj reci da nikad nisu cuo prigovore ljudi koji su gurnuti u "ostale" ?
Da ti objasnim za jezik jednom za svagda. Da li je problem otvoriti skole u kojima ce se ljudi skolovati na maternjem jeziku ? Da li je problem preraspodjeliti dio sredstava sa sadasnjih javnih TV servisa na jos nekoliko novih na kojima bi se govorilo jezicima koji nisu BHS ? Sve se moze kad se hoce a BHS bi to trebali uraditi za "ostale" jer i B i H i S su u proslom vijeku imali periode u kojima su se osjecali kao danasnji "ostali" i ako ni zbog cega zbog toga bi trebali imati razumjevanja.
:thumbup:
Lug

#794 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Lug »

Borat1001 wrote:
palermo wrote:
Lug wrote:
Bas svasta,.... pa tako u Zg i Krajisnike zovu Krajisnicima ?!
nemam pojma kako zovu krajišnike, ali hercegovce zovu hercegovcima. I ti to vrlo dobro znaš, barem bi trebao znati.

E sad ima jedno drugo pitanje,nije zar da ti pod hercegovcima podrazumjevaš samo Hrvate (kao što to rade u Zagrebu) a Bošnjake koji žive, rade, osjećaju se hercegovcima si izbrisao iz Hercegovine i prebacio u Bosnu i bosance.

I da odem malo dalje sa ovom konstrukcijom, nije zar da si ti odustao od hercegovine kao sastavnog i neotuđivog dijela države Bosne i Hercegovine.

Zivio sam i u Zg i u Bg tako da znam o cemu pricam, ali haj na stranu to da li ih zovu Hercegovcima ili Bosancima, uostalom nije ni bitno nama iz bosanskohercegovacke pozicije jer necemo se valjda ravnati prema tome kako u Zg ili Bg zovu nas iz BiH bez obzira na etnicku pripadnost, nisu oni jedinice za odredjivanje nacionalnosti. Spomenuo sam ti Krajisnike, misleci na bosanske Hrvate iz Krajine... i kako njih zovu u Zg?

Ovo tvoje pitanje i zakljucak da JA odustajem od Hercegovine kao sastavnog dijela BiH je u najmanju ruku cudno jer to ti upravo radis, dajuci nacionalni a ne etnicki predznak NARODIMA u BiH. Ja upravo svojim postovima pokusavam ukazati na to da i Hercegovci kao i Krajisnici i ... u BiH imaju SAMO jednu nacionalnost. Ziv i zdrav bio!
Skijaš

#795 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:
Njihov prigovor se odnosi na izborni zakon i to se trenutno rješava. Ali to da ukrajinska etnička grupa u BiH traži svoju kvotu u Oružanim snagama BiH, to još nisam čuo.
Koliko bi ti da BiH ima službenih jezika ? I ako bi recimo dao albanskom jednak status kao i hrvatskom, da li bi pravio 50 javnih a monoetničkih televizija, ili bi se na jednoj mijenjali spikeri svakih pola sata ?
Nacionalniid_BOSANCI

#796 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Skijaš wrote:
Dozer wrote:A ko si ti da bilo kome osporavas bilo sta po tom pitanju? :)

Znaci, tebi je totalno nebitno sta misli 146 ljudi u odnosu na 50, i relevantije je ono sto misli manjina u odnosu na vecinu? Svaka cast...
Većina koja je na ovoj anketi glasala za ukidanje konstitutuvnosti tri naroda je neupućena tako poput tebe. Ali kao što ti je rečeno, ako mislite da ima nešto u toj glupoj ideji, osnujte stranku.

Postoje dva značenja termina "nacija". Tako Bošnjak može biti istovremeno i dio hrvatske nacije (jer živi u Zagrebu i ima dokumente RH) ali i bošnjačke nacije (koja se još sastoji i od Bošnjaka BiH, Bošnjaka Crne Gore, Bošnjaka Slovenije itd). Bosanskohercegovački Bošnjaci, Srbi ili Hrvati nisu nacije sami za sebe, nego samo etničke grupe koje postaju dio nacije kada ih stavimo ili u okvir BiH kao države ili u okvir naroda koji živi i u drugim zemljama.

To što bi neko da preko noći stvara "Bosance" kao etničku odrednicu, to je tema za sebe i za to je potrebno puno više "Bosanaca" među intelektualcima koji bi bili u stanju definisati šta je kultura tih "Bosanaca", šta im je tradicija, ko su im pisci, itd itd.
@ Skijas ali imas i ovakve slucajeve.
Jedan dio Hrvata u BiH zeli da se izjasnjava i na ovakve nacine o svom narodnom/etnickom i nacionalnom identitetu
1. Pripadnik/ca (ali mozda jedan manji dio) Hrvatskog Naroda i Bosanskohercegovacke Nacije
2. Pripadnik/ca (ali mozda jedan veci dio) Hrvatskog Naroda i Hrvatske Nacije

Jedan dio Srba u BiH zeli da se izjasnjava i na ovakve nacine o svom narodnom/etnickom i nacionalnom identitetu
1. Pripadnik/ca (ali mozda jedan manji dio) Srpskog Naroda i Bosanskohercegovacke Nacije
2. Pripadnik/ca (ali mozda jedan veci dio) Srpskog Naroda i Srpske Nacije

Jedan dio Bosnjaka u BiH zeli da se izjasnjava i na ovakve nacine o svom narodnom/etnickom i nacionalnom identitetu
1. Pripadnik/ca (ali mozda jedan veci dio u BiH) Bosnjackog Naroda i Bosanskohercegovacke Nacije
2. Pripadnik/ca (ali mozda jedan manji dio u BiH) Bosnjackog Naroda i Bosnjacke Nacije
3. Pripadnik/ca (ali mozda jedan veci dio izvan BiH) Bosnjackog Naroda i Bosnjacke Nacije

Isti princip vazi i za etnicke i nacionalne identitete u drzavama u okruzenju kao sto su: Srbija, Hrvatska, CG itd.
palermo

#797 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Lug wrote:
Ovo tvoje pitanje i zakljucak da JA odustajem od Hercegovine kao sastavnog dijela BiH je u najmanju ruku cudno jer to ti upravo radis, dajuci nacionalni a ne etnicki predznak NARODIMA u BiH. Ja upravo svojim postovima pokusavam ukazati na to da i Hercegovci kao i Krajisnici i ... u BiH imaju SAMO jednu nacionalnost. Ziv i zdrav bio!
Na kurac više sa tim vašim igrama riječi, te nacionalni, te etnički ( nije tebi lično upućeno, pa se nadam da se nećeš naći uvrijeđen).

Ova priča je dušu dala za nacionalne politike srpskog i hrvatskog naroda jer samo argumentira ono što oni kao papagaji ponavljaju. .
zahvalan

#798 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zahvalan »

BL 1987

#799 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote: Njihov prigovor se odnosi na izborni zakon i to se trenutno rješava. Ali to da ukrajinska etnička grupa u BiH traži svoju kvotu u Oružanim snagama BiH, to još nisam čuo.
Nisam ni ja. Ti spominjes vojsku i policiju. Nisam cuo ni da traze da njihov maternji jezik bude sluzbeni. Najbolje da njih pitamo sta im smeta. Moraju li se obracati evropskim sudovima umjesto svojim komsijama ?
Koliko bi ti da BiH ima službenih jezika ? I ako bi recimo dao albanskom jednak status kao i hrvatskom, da li bi pravio 50 javnih a monoetničkih televizija, ili bi se na jednoj mijenjali spikeri svakih pola sata ?
Dao ?!?! Kako ruzno to zvuci... :roll:
Neka uzmu isto ono sto imaju SHB. Gradjani su ove drzave isto kao i SHB, nisu niza vrsta da im ja dijelim prava.
radostan dan

#800 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by radostan dan »

Borat1001 wrote:Ja osobno mislim da se takvi bh. Hrvati i Srbi boje da će biti izopačeni i da neće nigdje pripadati. A za to postoji određena vjerojatnost. Pa s toga pribjegavaju stanju kakvo je danas. Ja nisam sketptik po tom pitanju već optimist. Ljudi će tvoju formulaciju shvatit s vremenom. Mislim da je to prirodan proces.
:lol: ,možda si mislio - izopšteni, izopćeni, skrajnuti....
Mada, za neke ovdje su svakako - izopačeni, ukoliko ne misle kao oni.

izopačeni :lol: :lol: :thumbup:
Locked