Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

Dozer

#701 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Nakon popisa ce tek nastati manipulacije, jer je i sam popis vec namjesten da bude manipulacija i da verifikuje ovo sto nam vec 20 godina pokusavaju utrpati u mozgove. Sudeci po ovom forumu, a i onome sto svakodnevno cujem i vidim sirom BiH, u tome su uspjeli.
U toj mjeri su uspjeli da niko cak i ne postavlja pitanje o tome, iako masa od sigurno preko 80% ne razumije sta je sta, a sto je jasan znak da je ispiranje mozga, ili cipovanje, kako ko voli - uspjelo.
webby-x

#702 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

Tko ti brani da se na popisu izjasniš kao Bosanac?
Problem je što bošnjačka politička elita ne želi to
jer im razvaljuje nacionalni korpus. Zato su toliko
i odgađali popis.

Popisom će nestati manipulacije jer će sve biti tu, crno na bijelo.
Te priče o "čipovanju" su smiješne. Eto svi programirani osim vas
par naprednih ... "poštena inteligencija".

Kako si se izjasnio na popisu 1991.?
Jay Gatsby

#703 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

webby-x wrote:
Jay Gatsby wrote:Dobro, onda su stvari jasne. A o procentima ne bih - oni su danas u BiH nešto drugačiji.
Vidjet ćemo na popisu stanovništva.
Ja mislim da Bosanaca neće biti više nego Jugoslavena.
Evo zadnjeg popisa.

Muslimani 43.47 %
Srbi 31.21 %
Hrvati 17.38 %
Jugoslaveni 5.54 %

Nadam se da će se nakon popisa prestati sa manipulacijama
što se tiče Bosanaca i Hercegovaca. Zanimljivo je da se nitko
1991 nije izjasnio kao Bosanac. Otkud sada toga odjednom?
Sama "matematika" u današnjoj BiH je bitno drugačija - toliko da ne znam kad i kako ćemo svi skupa (konstitutivni ili ne) dobiti prolaznu ocjenu i preći u naredni razred. A valja nam još dugo ići u školu.
piupiu

#704 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by piupiu »

Ova tema je najeklatantniji primjer kakav je 'mind fuck' od drzave Bosna i Hercegovina. U BiH ljudima ne treba 'hljeba i igara', k'o ostalim postenim plebejcima, igre su sasvim dovoljne.

Imam jedno pitanje za tri konstitutivna naroda jedne drzave: zasto Srbi, Hrvati i Bosnjaci imaju 'monopol' na identitet, a oni koji se ne osjecaju tako mogu ponosno da se predstave sa: "Dobar dan, ja sam Ostali iz Bosne i Hercegovine", iliti, u prevodu, "Dobar dan, ja sam 'neko' (odnosno 'niko') iz Bosne i Hercegovine'? Ovo samo balkanskom umu moze biti jasno i logicno.

Na stranu sto se i ovdje moze upotrijebiti floskula o majorizaciji, u ovom slucaju terorom nacionalistickog (ne nacionalnog, nego nacionalistickog) poimanje svijeta nad "necistim" i "neidentifikovanim" ostalim covjekom kojem se jasno stavlja do znanja da nema identiteta i ne moze ga imati ako se ista ne uklapa u retoriku rasne/etnicke/vjerske ekskluzivnosti. I to u 21.om vijeku!

A da se neko ne moze zvati Bosancem u drzavi Bosni i Hercegovini, e to, to nikako ne mogu shvatiti. Bosansko-hercegovacka logika je zaista nenadjebiva. Kant bi joj pozavidio na solipsizmima. Ili psiholoskim jezikom receno, na patoloskoj narcisoidnosti bosansko-hercegovackih 'konstitutivnih' naroda i njihovoj uzvisenoj 'posebnosti' koja zahtijeva da je njihov identitet jedini objektivan i postojeci, i zahtijeva specijalni pomen u Ustavu svih Bosanaca i Hercegovaca, koji se, opet, kao takvi, mogu deklarisati samo van granica svoje zemlje (gdje im se taj identitet priznaje). Oprostite mi ako se neko nalazi uvrijedjenim, ali to je zaista umobolno. Od istoga boli um.
BL 1987

#705 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote: Sjecam se da si na nekoj od ranijih stranica rekao da smo "svi mi bosanci i hercegovci". ali nisam upratio u koju si kategoriju to stavio - etnicku ili nacionalnu?
Geografsku, naravno. Isto kao i sto smo Banjalucani, Sarajlije, Krajiscnici itd.
webby-x

#706 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

piupiu wrote:A da se neko ne moze zvati Bosancem u drzavi Bosni i Hercegovini, e to, to nikako ne mogu shvatiti.
Tko mu brani?
Ne samo u BiH, nego i u svim državama.
sammo

#707 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sammo »

Cini mi se da pitanje pokretaca teme ne valja, jer ja sam za promjenu ustava ali ne ukidanje konstitutivnosti. Kako vise manje svi znamo da nece biti nista od bosansko-hercegovske nacije bi predlozio da se poveca konstitutivnost za sve nacionalne manjine u BIH...znaci ova 3 + 17 ili koliko god je jos manjina. Tako nista nikome ne bi uzeli, samo bi manjinama otvorili neke puteve...
rijekaa

#708 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

ovi sto guraju neko bosanstvo su dokaz da muslimani u bosni ustvari nisu ni prihvatili bosnjanstvo,,,jel niko normalan ne bi prihvatio da mu drzavna i geografska pripadnost bude ispred etnicke a kod nas se kaze nacionalne...pa zasto..pa zato sto je moj djed koji se rodio u brckom,,dozivio tri drzave u brckom,i jel to znaci da je on svakih 20 god moze mijenjati svoju naciju,,,muslimaniu u bih moraju shvatiti da srbi svboju ljubav prema svpm srpskom narodu prenose sa koljena na koljena i da se izmedju sebe nikad ne nazivaju pravoslavcima sembercima krajsnicima vec iskljucivo srbima,,jel znate vi kako vam se ljubav prema islamu prenosi sa koljeno na koljeno,e tako mi isto srpstvo prenosimo sa koljeno na koljeno,,a to sto zivimo u bosni,,da,,ali u toj bosni u cijem ustavu pise da je srpska,hrvatska i bosnjacka,,,ali i da ne pise to bi onda bilo isto kao kad bi vama neko rekao nemoj te se vi nprestavljati muslimanima jel zivite u evropi koja je ipak hriscanska
Last edited by rijekaa on 09/04/2012 13:35, edited 1 time in total.
webby-x

#709 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

sammo wrote:Kako vise manje svi znamo da nece biti nista od bosansko-hercegovske nacije bi predlozio da se poveca konstitutivnost za sve nacionalne manjine u BIH
Ovo je još besmislenija ideja.
Nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci slučajno konstitutivni narodi.
Postoji povijesni uzrok svemu tome.
piupiu

#710 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by piupiu »

webby-x wrote:
piupiu wrote:A da se neko ne moze zvati Bosancem u drzavi Bosni i Hercegovini, e to, to nikako ne mogu shvatiti.
Tko mu brani?
Ne samo u BiH, nego i u svim državama.
Kako ja to shvatam, Ustav, konstitutivni narodi (vidi raspravu na ovoj temi kao prilog), drzavna administracija kao poslodavac, i da ne nabrajam dalje ...
sammo

#711 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sammo »

webby-x wrote:
sammo wrote:Kako vise manje svi znamo da nece biti nista od bosansko-hercegovske nacije bi predlozio da se poveca konstitutivnost za sve nacionalne manjine u BIH
Ovo je još besmislenija ideja.
Nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci slučajno konstitutivni narodi.
Postoji povijesni uzrok svemu tome.

Nisi u pravu...ako cemo na taj nacin...kad je bila SHS...sam ja bio narod, kad je bila SFRJ također...sad sam u BIH ostali...sve zavisi koji dio gledas...
BL 1987

#712 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Zato sto na drzavnom nivou nemaju potrebe za "nacionalnim", jer se u drzavnom sve vodi po entitetskom principu. U realnosti, oni koriste entitetski kao "nacionalni" jer je RS etnicki cist dio BiH, pa tako da tu i nema neke razlike.

A svaka cast ako se i ti zalazes za ukidanje politicke konstitutivnosti naroda. Samo...onda si nekako u koliziji sam sa sobom...bar sudeci po komentarima ovdje...
Sjecam se da si na nekoj od ranijih stranica rekao da smo "svi mi bosanci i hercegovci". ali nisam upratio u koju si kategoriju to stavio - etnicku ili nacionalnu?
Tvoj problem je sto si fasciniran pojmom nacije. Da li smo mi pripadnici BH nacije ili BH drzavljani globalno je svejedno ali nije kod nas svejedno jer je pojam nacije u nasim glavama nesto drugo, nesto vise i iznad teritorijalnih granica. Razumijem ja i to da se tebi ne svidjaju BHS nacije i da bi ih najradije ponistio te napravio sebi jednu koju bi povezao sa onim pojmom koji ti se svidja a to je BiH. Medjutim to nece moci tako, bar ne za dzaba.

Pitanje konstitutivnosti je nesto drugo. Diskriminacija svih koji nisu BHS ali za to se moras obratiti prvenstveno bosnjackim strankama koje su godinama od stranaca trazile da se nametne konstitutivnost na nivou cijele BiH i za razliku od Srba obilato je koriste gdje god mogu i za bilo koji razlog.
Mislim da ti bas oni nece dozvoliti razvaljivanje jedva docekanog bosnjackog nacionalnog korpusa radi nekog novog Jugoslovenstva. Sto se tice nas iz RS nemas brige, das nam nesto sto nam treba i eto ti BH nacija na vrhu Ustava pa vidi šta ćeš sa njom. ;-)
Last edited by BL 1987 on 09/04/2012 14:01, edited 1 time in total.
piupiu

#713 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by piupiu »

rijekaa wrote:ovi sto guraju neko bosanstvo su dokaz da muslimani u bosni ustvari nisu ni prihvatili bosnjanstvo,,,jel niko normalan ne bi prihvatio da mu drzavna i geografska pripadnost bude ispred etnicke a kod nas se kaze nacionalne...pa zasto..pa zato sto je moj djed koji se rodio u brckom,,dozivio tri drzave u brckom,i jel to znaci da je on svakih 20 god moze mijenjati svoju naciju,,,muslimaniu u bih moraju shvatiti da srbi svboju ljubav prema svpm srpskom narodu prenose sa koljena na koljena i da se izmedju sebe nikad ne nazivaju pravoslavcima sembercima krajsnicima vec iskljucivo srbima,,jel znate vi kako vam se ljubav prema islamu prenosi sa koljeno na koljeno,e tako mi isto srpstvo prenosimo sa koljeno na koljeno,,a to sto zivimo u bosni,,da,,ali u toj bosni u cijem ustavu pise da je srpska,hrvatska i bosnjacka,,,ali i da ne pise to bi onda bilo isto kao kad bi vama neko rekao nemoj te se vi nprestavljati muslimanima jel zivite u evropi koja je ipak hriscanska
Ako je ovo upuceno meni, Bosna i Hercegovina, njena sveukupna istorija/povijest, kultura, senzibilitet, literatura, hrana, muzika, voda, zrak/vazduh i ljudi su osnovne koordinate mog identiteta. Na moju veliku zalost, ne uklapam se u koncept.
Dozer

#714 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

BL 1987 wrote:
Dozer wrote: Sjecam se da si na nekoj od ranijih stranica rekao da smo "svi mi bosanci i hercegovci". ali nisam upratio u koju si kategoriju to stavio - etnicku ili nacionalnu?
Geografsku, naravno. Isto kao i sto smo Banjalucani, Sarajlije, Krajiscnici itd.
Interesantno...
Onda su, po tebi, i Srbijanci samo geografski pojam, ne i nacija? Ili, isto tako i Hrvati, i Amerikanci, i Kandjani, i Australijanci, i holandzani, i Madjari, itd. itd. itd.
To su, po tebi, sve teritorijalne odrednice, a ne nacionalnosti? :) :-)
Tvoj problem je sto si fasciniran pojmom nacije.
Ni izbliza tacno. Usput, ja nisam ni spomenuo naciju i nacionalnost na ovoj temi, dok to niste poceli vi, branioci etnickog. To samo pokazuje vasu nemoc da se distancirate od etno-nacionalizma i napravite kategorijskku distinkciju kakva postoji u ostatku svijeta. Ali, eto, valjda smo mi ovdje nesto ober specijalni, pa kod nas ne mogu i ne treba da vaze svjetska, nego neka nasa pravila.
A, ako te zanima cime JESAM fasciniran - to je ljudska ogranicenost i glupost. Ali zaista...
BL 1987

#715 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Interesantno...
Onda su, po tebi, i Srbijanci samo geografski pojam, ne i nacija? Ili, isto tako i Hrvati, i Amerikanci, i Kandjani, i Australijanci, i holandzani, i Madjari, itd. itd. itd.
To su, po tebi, sve teritorijalne odrednice, a ne nacionalnosti? :) :-)
Pitao si me za Bosance i Hercegovce a ne za ove iznad.
BTW Izraz Srbijanci ne koristim jer sam primjetio da gradjani Srbije taj pojam pogrdno shvacaju.
Dozer

#716 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Da, Srbijanac je izraz za nekoga sa sela iz nekog dijela Srbije, ne sjecam se kojeg. Mada, i to je neka novotarija jer su prije '92 svi iz Srbije bili Srbijanci, i ne sjecam se da se iko bunio na to. Isto kao sto smo svi mi iz Bosne bili Bosanci, a tako nas gledaju i nazivaju i danas. Ali, i to sa "srbijancima je vjerovatno neka Cosiceva ideja nastala uz ratove, kako bi se poistovijetili svi Srbi na planeti. Sjecas se one strasne Karadziceve izjave "da je srpska zemlja sve gdje im i jedan srpski grob" :)

Ali dobro, sta je onda nacionalnost, a sta teritorijalna odrednica Srbima iz Srbije?
A sta ovima ostalima koje pobrojah? :)
Canton

#717 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

piupiu wrote:
Kako ja to shvatam, Ustav, konstitutivni narodi (vidi raspravu na ovoj temi kao prilog), drzavna administracija kao poslodavac, i da ne nabrajam dalje ...
Sta hoces da kazes? Da kao ostali ne moze raditi u drzavnim institucijama, ili sam te pogresno shvatio?
Dozer

#718 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Moze, ali samo ako ima stelu kod konstitutivnih :D
BL 1987

#719 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Ali dobro, sta je onda nacionalnost, a sta teritorijalna odrednica Srbima iz Srbije?
A sta ovima ostalima koje pobrojah? :)
Sto mene pitas ne zivim ja u Srbiji ? Samo ti kazem ono što sam primjetio.
Mada generalno mi u RS jos uvijek učimo da naš narod u Srbiji ne zovemo Srbijancima isto kao i što oni uče da nas ne zovu Bosancima. Meni licno naziv Bosanac ne smeta i logičan mi je kad se priča o ljudima iz BiH ali mnogi hoće ujesti ako ih tako nazoves. :-D
Dozer wrote:Sjecas se one strasne Karadziceve izjave "da je srpska zemlja sve gdje im i jedan srpski grob" :)
Ne sjećam al sad znam odakle Bošnjacima ta umotvorina. :D
Last edited by BL 1987 on 09/04/2012 14:45, edited 1 time in total.
Canton

#720 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

piupiu wrote:Ova tema je najeklatantniji primjer kakav je 'mind fuck' od drzave Bosna i Hercegovina. U BiH ljudima ne treba 'hljeba i igara', k'o ostalim postenim plebejcima, igre su sasvim dovoljne.

Imam jedno pitanje za tri konstitutivna naroda jedne drzave: zasto Srbi, Hrvati i Bosnjaci imaju 'monopol' na identitet, a oni koji se ne osjecaju tako mogu ponosno da se predstave sa: "Dobar dan, ja sam Ostali iz Bosne i Hercegovine", iliti, u prevodu, "Dobar dan, ja sam 'neko' (odnosno 'niko') iz Bosne i Hercegovine'? Ovo samo balkanskom umu moze biti jasno i logicno.

Na stranu sto se i ovdje moze upotrijebiti floskula o majorizaciji, u ovom slucaju terorom nacionalistickog (ne nacionalnog, nego nacionalistickog) poimanje svijeta nad "necistim" i "neidentifikovanim" ostalim covjekom kojem se jasno stavlja do znanja da nema identiteta i ne moze ga imati ako se ista ne uklapa u retoriku rasne/etnicke/vjerske ekskluzivnosti. I to u 21.om vijeku!

A da se neko ne moze zvati Bosancem u drzavi Bosni i Hercegovini, e to, to nikako ne mogu shvatiti. Bosansko-hercegovacka logika je zaista nenadjebiva. Kant bi joj pozavidio na solipsizmima. Ili psiholoskim jezikom receno, na patoloskoj narcisoidnosti bosansko-hercegovackih 'konstitutivnih' naroda i njihovoj uzvisenoj 'posebnosti' koja zahtijeva da je njihov identitet jedini objektivan i postojeci, i zahtijeva specijalni pomen u Ustavu svih Bosanaca i Hercegovaca, koji se, opet, kao takvi, mogu deklarisati samo van granica svoje zemlje (gdje im se taj identitet priznaje). Oprostite mi ako se neko nalazi uvrijedjenim, ali to je zaista umobolno. Od istoga boli um.
Ko tebi brani da budes recimo Eskim iz Bosne i Hercegovine? ili nesto slicno... bez uvrede

provlaci se teza vec nekoliko postova da ovdje postoje samo BHS a to nije tako, cak i ustav BiH tako ne kaze.

Eh sad sto se vas par ne zeli da izjasnajva ili se stvarno ne osjeca BHS trebamo se mi svi ostali odreci svog identiteta da bi se vama ugodilo?
Canton

#721 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Dozer wrote:Moze, ali samo ako ima stelu kod konstitutivnih :D
Pa i konstitutivni se zaposljavaju preko stele. To je svima jasno.
Policija, vosja i druge moraju zaposljavati prema popisu iz 1991. Eh koliko se pridrzavaju toga je drugo pitanje.
Za policiju, vojski, granicnu sluzbu itd.. uvijek prima i odredjen broj onih koji nisu BHS
rijekaa

#722 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

[quote="Dozer"]Da, Srbijanac je izraz za nekoga sa sela iz nekog dijela Srbije, ne sjecam se kojeg. Mada, i to je neka novotarija jer su prije '92 svi iz Srbije bili Srbijanci, i ne sjecam se da se iko bunio na to. Isto kao sto smo svi mi iz Bosne bili Bosanci, a tako nas gledaju i nazivaju i danas. Ali, i to sa "srbijancima je vjerovatno neka Cosiceva ideja nastala uz ratove, kako bi se poistovijetili svi Srbi na planeti. Sjecas se one strasne Karadziceve izjave "da je srpska zemlja sve gdje im i jedan srpski grob" :)

KOJU GLUPOST SI TI NAPISO,,,RIJEC SRBIJANAC KORISTITE SAMO VI U FEDERALNIM MEDIJIMA TO SAD RIJETKO KORISTE U HRVATSKIM,JEL VJEROVALI ILI NE HRVATIMA NIJE TESKO SAD RECI,SRPSKI PRESEDNIK,SRPSKI FUDBALER,SRPSKI TENISER,,DOK SAM ZAKLJUCIO DA JE VAMA U FEDERACIJI TO JEDNOSTAVNO TESKO,,,,KOJA JE RAZLIKA IZMEDJU,RIJECI,,,SRBIJA,RUSIJA,RUMUNIJA,SPANIJA...RUSIJA,RUSIJASNSKI ILI RUSKI,,,,RUMUNIJA RUMUNSKI ILI RUMUNIJANSKI,,,,,SPANIJA,,SPANSKI ILI SPANIJANSKI,,,,KAKO FEDERALNI MEDIJI PISU,,,PISU PRAVILNO,RUSKI,RUMUNSKI,SPANSKI,,DOK ZA SRBIJU NAPISU SRBIJANSKI,,,MENI TO NE SMETA,JEL JA SMATRAM DA JE TO KOMPLEX,,,,ALI GLEDAJUCI NOVINARA KOJI JE ZAVRSIO NEKI FAKULTET NE BI SMIO DA DOVEDE SEBE U SITUACIJU DA IMA TOLIKO KOMPLEX.
piupiu

#723 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by piupiu »

Canton wrote:
Ko tebi brani da budes recimo Eskim iz Bosne i Hercegovine? ili nesto slicno... bez uvrede

provlaci se teza vec nekoliko postova da ovdje postoje samo BHS a to nije tako, cak i ustav BiH tako ne kaze.

Eh sad sto se vas par ne zeli da izjasnajva ili se stvarno ne osjeca BHS trebamo se mi svi ostali odreci svog identiteta da bi se vama ugodilo?
Nisam sa Aljaske, nego iz Bosne i Hercegovine. :razz:

Vrlo je zanimljiv tvoj argument, 'zovi se kako hoces, sve dok ne trazis da u Bosni i Hercegovini trazis postojanje Bosanaca i Hercegovaca za 'vas par' Bosanaca i Hercegovaca'. Upravo je to poanta. Sto u Bosni i Hercegovini izgleda zaista zivi samo 'par' Bosanca i Hercegovaca. Kojima se ne moze 'ugadjati' zato sto hirovito osjecaju pripadnost svojoj zemlji. Tuzno.
BL 1987

#724 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

rijekaa wrote:SRBIJA,RUSIJA,RUMUNIJA,SPANIJA...
:lol: Dobar si. Sad ce Dozer to ovako: Srbijanci, Rusijanci, Rumunijanci, Španijanci. :lol:
mariner

#725 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by mariner »

Jedan moj prijatelj koji je Pravoslavac se stalno voli hvalisati i izrazavati da je Srbin i to s ponosom izgovara i uziva kada ga i drugi nazivaju ''srbin''. Vrlo brzo se udruzio sa drugim mojim prijateljom koji opet ima istu dijegnozu, voli da se naziva '' Hrvat'' i uziva kada ga drugi tako oslovljavaju. Njih dvojca se spojise u smibiozu i druze ko da su pupcanom vrpcom svezani. Srbin ovog zove ''Hrvat'' i ovaj mu je zahvalan i sa vedrim sjajem u ocima uziva , a ovaj ovog zove Srbin i ovaj drugi sa ''kretenskim'' smjehuljkom na ustima uziva . Tako se osjecaju ponosni da rijetko kad spomenu BiH ili Bosanac ili Hercegovac. Samo srbija, hrvatska, hrvat, srbin.

E sad, doslo je vrijem da se doticni ''srbin'' prseli u Beograd poslovno, sa odusevljenjem je otiso tamo ' kod svojih '', kad gle cuda !! Dolazi u posjetu Sarajevu sa razocarenjem i saopstava : Sta je tamo njima , niko me ne zove srbin ,svi me zovu BOSANAC ??? malo,malo bosanac ovo, bosanac ono. Ja sam srbin, a oni u Beogradu me zovu bosanac !!
Kretenu jedan...! kazem mu sa osmjehom.

Nekim cudom i ovaj drugi dobi posao u Zagrebu i sa ponosom ode tamo da zivi. Dodje nakon godinu dana u Sa i veli : Pa kak da vam saopcim, ti tamo me ne respektiraju , cak mi ne uvazavaju izkaznicu da sam bio u HVO-u, ko da nisam ni bio u tim postrojbama !! Svi me u Zagrebu zovu BOSANAC a ne HRVAT, kak to ? Sto se to s njima zbiva ?

E, kretenu jedan ...ha ha...Ubi se kad te tvoji ne postuju .

Imam tisucu primjera ove vrste ako zatreba napisacu.
poz
Locked