Nijedna stranka nema monopol nad narodom, cak iako bi stranka dobila 100% podrsku. Jer stranka nije jednako narod. A drugo, da ne govorim o manipulaciji masama, pogotovo u poluobrazovanim drustvima kakvo je nase.cove41 wrote:Ove stvari se ne gledaju po izuzecima i milionima primjera. Gledaš zvaničnu politiku naroda, jer je stvaraju oni koji su izabrani od strane većine. Evo tri politike pa vi pogadjajte koja je koja :Vitezanin wrote:Jao vise, ne mozes uzeti citav narod u usta i tek tako ga klasificirati.cove41 wrote:Fina naša BiH stoljećima već granica između uticaja sa 4 strane svijeta. Nalazimo se tačno u centru svijeta. Da smo pametni iskoristili bi tu raznovrsnost. Nažalost nismo.
Jedan narod, 3 religije. Jedni prihvatili islam, drugi katoličanstvo, treći pravoslavlje. Katolici se solidarisali sa najbližim katolicima a pravoslavci sa najbližim pravoslavcima. Posljedica toga danas jeste, da samo jedan narod smatra BiH domovinom. Katolici su orjentisani ka Hrvatskoj, pravoslavci ka Srbiji. Uvođenjem trećeg termina "bosanstvo", imalo bi destruktivan karakter i nestanak termina "Bošnjaci". Onda bi imali većinsko srpsko-hrvatsko stanovništvo (60-70%), bosance (20-ak %) i bošnjake (10ak %). Takva manjina bi bila skroz obespravljena i to je političko ubistvo.
Objektivno gledajući, danas u BiH imamo malu Jugoslaviju. Iako samo BIH , kao cjelina, ima državno-pravnu historiju, danas imamo tri naroda, od kojih dva ne žele živjeti zajedno, a jedan želi zadržati cjelovitost i integritet države. Iz tog razloga se već dugo čuva status quo, i državu guta ogromna administracija koja uzima sve. Da bi se ukinuli kantoni, u tom slučaju je neophodno stvaranje trećeg entiteta, što za posljedicu ima stvaranje trećeg entiteta i stvaranje labave konfederacije, sa ustavom koji će predvidjati mehanizam za razlaz entiteta, do čega će eventualno doći.
Druga opcija jeste, eventualni bankrot države, separatističke želje dvije strane, i neizbježno novi rat.
Po mom mišljenju, treba se okrenuti svom dvorištu, srediti prvo stvari u Federaciji a tek onda se okrenuti državnom nivou. Danas, RS (bez obzira kako je nastala), ima sva obilježja države i svjetlosnu godinu su ispred nas. Treba se eventualno pomiriti s tim, stvoriti malu državu, kojoj neće trebati 5 nivoa vlasti i 200 ministarstava i stvarati novu budućnost. Ugledati se na Monaco, San Marino, Luxemburg i slično.
Sve ovo počinje ukidanjem ili promjenom te konstitutivnosti naroda, pojma koji nije poznat nigdje u svijetu.Naci cu ti milijun primjera koji su apsolutno nasuprot ovoga sto si ti napisao i sto mnogi drugi pisu.
1) Prebacivanje nadležnosti i suvereniteta države na entitete, jačanje entiteta.
2) Stvaranje trećeg entiteta.
3) Jačanje Države BiH, i njenog integriteta.
Ja ovdje nisam gledao pojedinačno od čovjeka do čovjeka, gledao sam politiku koja ga predstavlja. Danas se gleda samo većina. Meni na ličnom nivou nema nikakve veze ko je šta i u šta vjeruje. Ja sam lično kosmopolita, meni su svi prisebni ljudi - moji. Ali treba znati kada odustati. I posmatrati stanje u regionu. Ako Kosovo, postane država, ako Sandžak dobije autonomiju, sve će se to odraziti na BiH, odnosno, sve će se prelomiti preko BiH.
Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
- Vitezanin
#226 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
-
BL 1987
#227 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Kakve veze ima patriotizam sa ovim o cemu mi govorimo ? Konstitutivnost gusi RS isto kao i BiH. Bosnjaci na svaki zakon u RS potezu vitalni nacionalni interes i time odlazu primjenu zakona na nekoliko mjeseci. Ko kaze da je Dodik sigurno protiv ukidanja konstitutivnosti ? Trebaju sjesti i dogovoriti se. Konstitutivnost nas sve koci i svi vidimo da tako ne mozemo u Evropu.travnik wrote:Je li stvarno misliš da će netko više voljeti BiH ako ukineš konstitutivnost? Hoće li to Dodik postati patriota za primjer ukoliko ukineš konstitutivnost? Ništa se neće postići, samo silni problemi.
Konstitutivnost nije problem, već ljudi koji to zloupotrebljavaju, a još više oni koji to krše. Pa na primjer, imamo gotovo jednonacionalnu strukturu uposlenika u općinskoj administraciji, a to po zakonu nije dozvoljeno jer trebaju svi konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni. Šta bi tek bilo da nemamo konstitutivnost? Dakle, konstitutivnost mi imamo u velikoj mjeri samo na papiru, ali ne i u praksi. Kako funkcionira? Vidimo rezultate. Danas u mnogim dijelovima FBiH Srbina ne možeš naći da radi u općini, a Hrvata i Bošnjaka u RS-u. Ponavljam, unatoč zakonu. Kada i te konstitutivnosti ne bi bilo, mislim da bi još porazniji pokazatelji bili. Zašto? Zato što i ovi borci za vitalne nacionalne interese, a i ovi k'o fol patriote provode istu politiku - dominacija svoje etničke grupe. Razlike su u nijansama, jedni otvoreno, drugi prikriveno.
Ovo sto govoris nema smisla. Zasto bi neko samo na osnovu nacionalne pripadnosti MORAO dobiti posao ? Valjda strucnost treba biti na prvom mjestu.
-
BL 1987
#228 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Bio bih naravno srecan ali nece biti tako jer su Bosnjaci vecina u BiH a posto im je realno najvise stalo do drzavnog nivoa slazem se sa tim da sluzbeni jezik na nivou BiH bude bosanski. Meni a i vecini gradjana RS je daleko bitniji entitetski nivo i ne ugrozava me ni malo to sto bi na nivou BiH sluzbeni jezik bio bosanski i sto bi se tako govorilo na drzavnom javnom emiteru.Vitezanin wrote:Zivo me zanima bi li imao ovakav stav da na popisu stanovnistva na drzavnoj razini 50,1% ljudi npr izabere srpski kao maternji.
- Vitezanin
#229 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
A sta da u RS-u 50.1% ljudi jednog dana izabere bosanski kao maternji? I dalje bi imao isti stav??
-
stari grad Visegrad
#230 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Moguce je vratiti RBiH. Treba znaje za to, a ako s enema znanja onda ce opet bili rat zbog principu ravnoteze.
-
BL 1987
#231 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Cemu jos jedno hipoteticko pitanje ? Drzimo se realnosti.Vitezanin wrote:A sta da u RS-u 50.1% ljudi jednog dana izabere bosanski kao maternji? I dalje bi imao isti stav??
Ali naravno postovao bih vecinsku volju mojih sugradjana.
- Vitezanin
#232 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Pa moje pitanje je vjerojatno realno koliko tvoj prijedlog koji si naveo.
U BiH princip koji si naveo ne prolazi i mi cemo i dalje imat itri sluzbena jezika na svim razinama.
U BiH princip koji si naveo ne prolazi i mi cemo i dalje imat itri sluzbena jezika na svim razinama.
-
Jay Gatsby
#233 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Konstituentni, tj. sastavni narodi. Engleska verzija je mjerodavna. A ako su ustavotvorni, onda bi takav prijevod narednih dijelova teksta (koji govore o SAD i VB) bio jako upitan:HM 2011 wrote:Konstituenta - ustavotvorna skupština ?Jay Gatsby wrote:Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi. Konstituentni narodi.
Iako znam da je uzalud govoriti.
"Given the sheer diversity of ethnic America, there is considerable variation in the relationships between ethnicity and religion among its constituent peoples."
"Our Empire, for all its roll of battles, was not created by force; colonisation and diplomacy have played a far larger share in its growth than conquest; and there is no such strength in its sovereignty as the rule of pride and pressure demand. It is to the free consent and participation of its constituent peoples that we must look for its continuance."
-
BL 1987
#234 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Vidicemo u procesu pribilzavanja prema EU.Vitezanin wrote:Pa moje pitanje je vjerojatno realno koliko tvoj prijedlog koji si naveo.
Jednakopravni mogu biti entiteti ali narodi... tesko a da se ne ugroze neka od osnovnih kolektivnih cak i manjinskih prava.
- webby-x
#235 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
To ti je ona "Joj kako bi sve bilo super samo da su svi kao ja".Vitezanin wrote:Ja, bit ce nam svima super kad u BiH prestanu postojati Bosnjaci, Hrvati i Srbi.
-
cove41
#236 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
U preambuli Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma piše: "Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa drugima) i građani Bosne i Hercegovine, ovdje određuju da je Ustav BiH kako slijedi.."BL 1987 wrote:Skijaš wrote:Nema ukidanja konstitutivnosti naroda i nema eliminacije službenog statusa za naša tri jezikaBL 1987 wrote:Sto se tice jezika o tome mozemo nakon popisa jer nakon popisa ce mnoge stvari biti iskristalisane. Demokratski. U kantonima u kojima gradjani govore vecinski hrvatskim jezikom sluzbeni bi bio hrvatski, u bosnjacim bosanski. U RS sluzbeni srpski, u FBiH bosanski. Na nivou BiH ako se vecina bude izjasnila da govori bosanskim sluzbeni bi bio bosanski.
Naravno i drugi narodi imaju pravo da se koriste svojim jezikom, tu treba biti transparentan i cak od opstine do opstine gledati kako gradjani te opstine pricaju i u tu svrhu kao u svim normalnim drzavama otvarati i skole u kojima bi mogli biti skolovani na maternjem jeziku.
Zasto ? Objasni mi sta je konstitutivnost ? Citiraj dio Ustava koji govori o istoj.
U RS se ta konstitutivnost samo zlouporebljava. Ista stvar je i u ostatku BiH. BiH treba biti drzava jednakopravnih entiteta i gradjana. Samo tako mozemo u EU.
Tu se spominje termin konstitutivni narod, i koliko je meni poznato nema drugog ustava na svijetu koji sadrži ovaj termin.
Budući da je ovo nevjerovatno "sklepan" ustav, izuzetak po svim parametrima od svakog normalnog tipa ustava, od načina donošenja pa do njegovog sadržaja. Zanimljivo je da u članu 2 piše: "Uživanje prava i sloboda predviđenih u ovom članu ili u međunarodnim sporazumima....sva LICA u BiH će biti slobodna od diskriminacije po bilo kojem osnovu kao što je spol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, NACIONALNO i društveno porijeklo, povezanost sa NACIONALNOM manjinom, vlasništvo, rođenje ili drugi status."
Ovaj ustav je sam po sebi kontradiktoran, diskriminirajući, nedemokratski i oktroisan. Presudom Sejdić-Finci, se pored naknade štete, nalaže državi BiH, da izvrši promjenu Ustava, za što trenutno ne postoje niti uslovi niti politička volja, niti neko riješenje.
- travnik
#237 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
BL 1987 wrote:Kakve veze ima patriotizam sa ovim o cemu mi govorimo ? Konstitutivnost gusi RS isto kao i BiH. Bosnjaci na svaki zakon u RS potezu vitalni nacionalni interes i time odlazu primjenu zakona na nekoliko mjeseci. Ko kaze da je Dodik sigurno protiv ukidanja konstitutivnosti ? Trebaju sjesti i dogovoriti se. Konstitutivnost nas sve koci i svi vidimo da tako ne mozemo u Evropu.travnik wrote:Je li stvarno misliš da će netko više voljeti BiH ako ukineš konstitutivnost? Hoće li to Dodik postati patriota za primjer ukoliko ukineš konstitutivnost? Ništa se neće postići, samo silni problemi.
Konstitutivnost nije problem, već ljudi koji to zloupotrebljavaju, a još više oni koji to krše. Pa na primjer, imamo gotovo jednonacionalnu strukturu uposlenika u općinskoj administraciji, a to po zakonu nije dozvoljeno jer trebaju svi konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni. Šta bi tek bilo da nemamo konstitutivnost? Dakle, konstitutivnost mi imamo u velikoj mjeri samo na papiru, ali ne i u praksi. Kako funkcionira? Vidimo rezultate. Danas u mnogim dijelovima FBiH Srbina ne možeš naći da radi u općini, a Hrvata i Bošnjaka u RS-u. Ponavljam, unatoč zakonu. Kada i te konstitutivnosti ne bi bilo, mislim da bi još porazniji pokazatelji bili. Zašto? Zato što i ovi borci za vitalne nacionalne interese, a i ovi k'o fol patriote provode istu politiku - dominacija svoje etničke grupe. Razlike su u nijansama, jedni otvoreno, drugi prikriveno.
Ovo sto govoris nema smisla. Zasto bi neko samo na osnovu nacionalne pripadnosti MORAO dobiti posao ? Valjda strucnost treba biti na prvom mjestu.
Ovo ti je baš na mjestu. Da bi netko bio portir ili čistačica, mora pozavršavati silne fakultete, tečajeve i govorit stranim jezikom
- webby-x
#238 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Meni se čini da se samo Hrvati "spašavaju".Skijaš wrote:Narodi isto tako mogu biti izmanipulisani i narode se ponekad mora spašavati od njihovog vođstva.
Kada će se Bošnjaci spasiti od vodstva SDP-a i SDA?
- travnik
#239 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Poštovao bi zato što znaš da je navedeni postotak manje moguć, nego da BiH iduće godine preuzme predsjedanje Europskom unijom.BL 1987 wrote:Cemu jos jedno hipoteticko pitanje ? Drzimo se realnosti.Vitezanin wrote:A sta da u RS-u 50.1% ljudi jednog dana izabere bosanski kao maternji? I dalje bi imao isti stav??
Ali naravno postovao bih vecinsku volju mojih sugradjana.
-
cove41
#240 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Slažemo se apsolutno. Teoretski. Ali da li smo išta naučili iz historije. Od prije 20 godina. Gdje je bio narod kada je SDS krenuo u etničko čiščenje. Upravo ta manipulacija masom je prelagana. Njemci su 40-ih bili ubijeđeni da su nadmoćna bića, 90-ih se u Beogradu mislilo da se ovdje djeca bacaju lavovima, itd itd. Definicija NARODA se promijenila. Narod više nije ona kritična masa ljudi, sa općim, nepovredivim i neotuđivim pravom na samoupravljanje, nego pripadnici grupe koji biraju svoje političke predstavnike i time izvršavaju svoju demokratsku ulogu. Tako je u praksi. Narod se nešto pita sam u izbornoj godini. Da je narod narod, sada bi Marin Dvor gorio i do sada bi pale 4 vlade. Danas, narod je jeftin i nije nikakav faktor. Političke elite su alfa i omega.Nijedna stranka nema monopol nad narodom, cak iako bi stranka dobila 100% podrsku. Jer stranka nije jednako narod. A drugo, da ne govorim o manipulaciji masama, pogotovo u poluobrazovanim drustvima kakvo je nase.
-
Canton
#241 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Moguce je koliko vratiti i Jugoslaviju. Ko je donio ustav RBiH?stari grad Visegrad wrote:Moguce je vratiti RBiH. Treba znaje za to, a ako s enema znanja onda ce opet bili rat zbog principu ravnoteze.
-
Canton
#242 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Konstitutivnst nas ne koci. To je suplja prica. Koci nas mnogo toga prije konstitutivnosti. Milosevicevsko zagovaranje ukidanja konstitutivnosti( u slucaju BiH to je = Bosnjacka drzava) je nesto sto moze dovesti samo do vecih problema.BL 1987 wrote:
Kakve veze ima patriotizam sa ovim o cemu mi govorimo ? Konstitutivnost gusi RS isto kao i BiH. Bosnjaci na svaki zakon u RS potezu vitalni nacionalni interes i time odlazu primjenu zakona na nekoliko mjeseci. Ko kaze da je Dodik sigurno protiv ukidanja konstitutivnosti ? Trebaju sjesti i dogovoriti se. Konstitutivnost nas sve koci i svi vidimo da tako ne mozemo u Evropu.
Mi se moramo rijesiti diskriminatorskih odredbi i u ustavu i zakonima, a dugorocno donijeti ustav "kako Bog zapovijeda"
-
Canton
#243 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Na iducim izborimawebby-x wrote:Meni se čini da se samo Hrvati "spašavaju".Skijaš wrote:Narodi isto tako mogu biti izmanipulisani i narode se ponekad mora spašavati od njihovog vođstva.
Kada će se Bošnjaci spasiti od vodstva SDP-a i SDA?
-
BL 1987
#244 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Kako nas ne koci ? Naveo sam ti primjer da bosnjacke stranke iz FBiH masovno koriste vitalni nacionalni interes i odlazu svaki paket zakona u RS na nekoliko mjeseci dok ne prodje ustavno-pravnu proceduru. Cak i ovako krnja jednakopravnost naroda koci procese i gusi demokratiju. Zamisli da su u FBiH Srbi potpuno jednakopravni sa Bosnjacima. FBiH bi propala, u obrnutom slucaju RS takodje.Canton wrote:Konstitutivnst nas ne koci. To je suplja prica. Koci nas mnogo toga prije konstitutivnosti. Milosevicevsko zagovaranje ukidanja konstitutivnosti( u slucaju BiH to je = Bosnjacka drzava) je nesto sto moze dovesti samo do vecih problema.BL 1987 wrote:
Kakve veze ima patriotizam sa ovim o cemu mi govorimo ? Konstitutivnost gusi RS isto kao i BiH. Bosnjaci na svaki zakon u RS potezu vitalni nacionalni interes i time odlazu primjenu zakona na nekoliko mjeseci. Ko kaze da je Dodik sigurno protiv ukidanja konstitutivnosti ? Trebaju sjesti i dogovoriti se. Konstitutivnost nas sve koci i svi vidimo da tako ne mozemo u Evropu.
Mi se moramo rijesiti diskriminatorskih odredbi i u ustavu i zakonima, a dugorocno donijeti ustav "kako Bog zapovijeda"
Hocemo u EU, hocemo demokratiju e onda treba omoguciti gradjanima kantona i eniteta da samostalno uredjuju svoj zivotni prostor a sve u skladu sa Ustavom BiH. Treba li dozvoliti da 5% Bosnjaka u RS koci 95% stanovnika RS ? Treba li dozvoliti da 5% Srba koci 95% stanovnika FBiH ? Ja mislim da ne treba a ako treba zasto onda i 1% Ukrajinace ne bi moglo isto ? Jednakopravnost naroda je do sada vec trebala postati proslost i koliko vidim sa tim se u globalu slaze vecina na ovoj temi.
-
HM 2011
#245 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Šta onda znači biti konstitutivan - kakve efekte to ima ?
con·stit·u·ent
[kuhn-stich-oo-uhnt] Show IPA
adjective
1.
serving to compose or make up a thing; component: the constituent parts of a motor.
2.
having power to frame or alter a political constitution or fundamental law, as distinguished from lawmaking power: a constituent assembly.
(ne mogu kopirati Blacks LAw dictionary iz nekog razloga, ali u suštini piše slično samo se ne spominje mkotor nego bilo šta)
- argument ima logike, jer autentično tumačenje mogu pružiti samo lica koja su donjela ovaj Ustav - tj. kada bi tvrdili da je konstituenta BiH oličena u liku Bill Clintona, međutim nije.....:
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:
Ovdje vidimo da su i "ostali" konstitutivni (Kineski vitalni nacionalni interes u BiH), vidimo da su peoples, što znači narodi a ne nations što znači nacije, vidimo i da se podrazumjeva da su građani BiH, i da svi oni određuju Ustav BiH kako slijedi......
potpisnici su:
Declaration On Behalf Of The Republic Of Bosnia And Herzegovina
The Republic of Bosnia and Herzegovina approves the Constitution of Bosnia and Herzegovina at Annex 4 to the General Framework Agreement.
For the Republic of Bosnia and Herzegovina
Declaration On Behalf Of The Federation Of Bosnia And Herzegovina
The Federation of Bosnia and Herzegovina, on behalf of its constituent peoples and citizens, approves the Constitution of Bosnia and Herzegovina at Annex 4 to the General Framework Agreement.
For the Federation of Bosnia and Herzegovina
Declaration On Behalf Of The Republika Srpska
The Republika Srpska approves the Constitution of Bosnia and Herzegovina at Annex 4 to the General Framework Agreement.
For the Republika Srpska
---------------------------------
kada se priča o zabrani diskriminacije kaže se:
Non-Discrimination. The enjoyment of the rights and freedoms provided for in this Article or in the international agreements listed in Annex I to this Constitution shall be secured to all persons in Bosnia and Herzegovina without discrimination on any ground such as sex, race, color, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth or other status.
Nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, vlasništvom, rođenjem ili drugim statusom....
Nacionalno porijeklo - naturalizovani građani BiH,
nacionalne manjine
http://en.wikipedia.org/wiki/Minority_group
Podrazumjeva se da su etničke grupe ????
con·stit·u·ent
[kuhn-stich-oo-uhnt] Show IPA
adjective
1.
serving to compose or make up a thing; component: the constituent parts of a motor.
2.
having power to frame or alter a political constitution or fundamental law, as distinguished from lawmaking power: a constituent assembly.
(ne mogu kopirati Blacks LAw dictionary iz nekog razloga, ali u suštini piše slično samo se ne spominje mkotor nego bilo šta)
- argument ima logike, jer autentično tumačenje mogu pružiti samo lica koja su donjela ovaj Ustav - tj. kada bi tvrdili da je konstituenta BiH oličena u liku Bill Clintona, međutim nije.....:
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:
Ovdje vidimo da su i "ostali" konstitutivni (Kineski vitalni nacionalni interes u BiH), vidimo da su peoples, što znači narodi a ne nations što znači nacije, vidimo i da se podrazumjeva da su građani BiH, i da svi oni određuju Ustav BiH kako slijedi......
potpisnici su:
Declaration On Behalf Of The Republic Of Bosnia And Herzegovina
The Republic of Bosnia and Herzegovina approves the Constitution of Bosnia and Herzegovina at Annex 4 to the General Framework Agreement.
For the Republic of Bosnia and Herzegovina
Declaration On Behalf Of The Federation Of Bosnia And Herzegovina
The Federation of Bosnia and Herzegovina, on behalf of its constituent peoples and citizens, approves the Constitution of Bosnia and Herzegovina at Annex 4 to the General Framework Agreement.
For the Federation of Bosnia and Herzegovina
Declaration On Behalf Of The Republika Srpska
The Republika Srpska approves the Constitution of Bosnia and Herzegovina at Annex 4 to the General Framework Agreement.
For the Republika Srpska
---------------------------------
kada se priča o zabrani diskriminacije kaže se:
Non-Discrimination. The enjoyment of the rights and freedoms provided for in this Article or in the international agreements listed in Annex I to this Constitution shall be secured to all persons in Bosnia and Herzegovina without discrimination on any ground such as sex, race, color, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth or other status.
Nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, vlasništvom, rođenjem ili drugim statusom....
Nacionalno porijeklo - naturalizovani građani BiH,
nacionalne manjine
http://en.wikipedia.org/wiki/Minority_group
Podrazumjeva se da su etničke grupe ????
- travnik
#246 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Po čemu to povlačenje prava na "vitalni nacionalni interes" mora biti po automatizmu negativno? Činjenica je da se nekad radi o zlouporabi tog prava, ali ne uvijek. Nekada se radi da su doista ugroženi interesi određenog naroda (čak i Ustavni sud to potvrdi), a nekada se radi čak i o štetnim zakonima za sve. Dakle, nemoj generalizirati.BL 1987 wrote:Kako nas ne koci ? Naveo sam ti primjer da bosnjacke stranke iz FBiH masovno koriste vitalni nacionalni interes i odlazu svaki paket zakona u RS na nekoliko mjeseci dok ne prodje ustavno-pravnu proceduru. Cak i ovako krnja jednakopravnost naroda koci procese i gusi demokratiju. Zamisli da su u FBiH Srbi potpuno jednakopravni sa Bosnjacima. FBiH bi propala, u obrnutom slucaju RS takodje.Canton wrote:Konstitutivnst nas ne koci. To je suplja prica. Koci nas mnogo toga prije konstitutivnosti. Milosevicevsko zagovaranje ukidanja konstitutivnosti( u slucaju BiH to je = Bosnjacka drzava) je nesto sto moze dovesti samo do vecih problema.BL 1987 wrote:
Hocemo u EU, hocemo demokratiju e onda treba omoguciti gradjanima kantona i eniteta da samostalno uredjuju svoj zivotni prostor a sve u skladu sa Ustavom BiH. Treba li dozvoliti da 5% Bosnjaka u RS koci 95% stanovnika RS ? Treba li dozvoliti da 5% Srba koci 95% stanovnika FBiH ? Ja mislim da ne treba a ako treba zasto onda i 1% Ukrajinace ne bi moglo isto ? Jednakopravnost naroda je do sada vec trebala postati proslost i koliko vidim sa tim se u globalu slaze vecina na ovoj temi.
Naposljetku, u RS-u ni B, a ni H, nisu ništa zaustavili. U najboljem slučaju su malo usporili. Dakle, tamo de facto ne egzistira konstitutivnost i "ne koči" RS. A kakva je situacija u RS-? Katastrofa!
Sa druge strane,što je u FBiH? Zbog potrebe formiranja vlasti, uvjervaju nas da smo glupi i ne znamo podijeliti 17 sa 3. A da ne pričamo o načinu biranja delegata. Konkretno, u Goraždanskom kantonu nema Hrvata da napune jedan jedne zgrade i čini jedan promil stanovništva, a daju jednog delegata Hrvata, kao i Posavski kanton gdje ima 30 tisuća Hrvata i čine 80% stanovništva. O čemu se radi? O eklatantnom primjeru rušenja ravnopravnosti, nametanju volje jednog naroda drugom zato što je brojniji (a to ti zagovaraš) i nepoštivanju političke volje jednog "konstitutivnog" naroda. Što misliš šta bi tek bilo kada ni DN ne bi bilo? Pa Bošnjaci ne bi ništa pitali u RS-u (Hrvati se svakako i ne pitaju), a Hrvati se ne bi ništa pitali u FBiH (Srbi se svakako ne pitaju).
-
BL 1987
#247 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Pa ne pitaju se ni Jevreji, ni Ukrajinci, ni Madjari itd. Hocemo demokratiju zar ne ? Vecina vlada. Hrvati bi se de facto pitali u kantonima sa hrvatskom vecinom, uostalom sami ste htjeli federaciju sa Bosnjacima. Potpis je potpis, mora se postovati a BiH mora prema EU medjutim tesko da ce u EU sa diskriminatorskim ustavom.travnik wrote: Po čemu to povlačenje prava na "vitalni nacionalni interes" mora biti po automatizmu negativno? Činjenica je da se nekad radi o zlouporabi tog prava, ali ne uvijek. Nekada se radi da su doista ugroženi interesi određenog naroda (čak i Ustavni sud to potvrdi), a nekada se radi čak i o štetnim zakonima za sve. Dakle, nemoj generalizirati.
Naposljetku, u RS-u ni B, a ni H, nisu ništa zaustavili. U najboljem slučaju su malo usporili. Dakle, tamo de facto ne egzistira konstitutivnost i "ne koči" RS. A kakva je situacija u RS-? Katastrofa!
Sa druge strane,što je u FBiH? Zbog potrebe formiranja vlasti, uvjervaju nas da smo glupi i ne znamo podijeliti 17 sa 3. A da ne pričamo o načinu biranja delegata. Konkretno, u Goraždanskom kantonu nema Hrvata da napune jedan jedne zgrade i čini jedan promil stanovništva, a daju jednog delegata Hrvata, kao i Posavski kanton gdje ima 30 tisuća Hrvata i čine 80% stanovništva. O čemu se radi? O eklatantnom primjeru rušenja ravnopravnosti, nametanju volje jednog naroda drugom zato što je brojniji (a to ti zagovaraš) i nepoštivanju političke volje jednog "konstitutivnog" naroda. Što misliš šta bi tek bilo kada ni DN ne bi bilo? Pa Bošnjaci ne bi ništa pitali u RS-u (Hrvati se svakako i ne pitaju), a Hrvati se ne bi ništa pitali u FBiH (Srbi se svakako ne pitaju).
-
Jay Gatsby
#248 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Misliš na termin "constitutive peoples"? Tako ne piše u Ustavu.HM 2011 wrote:
Šta onda znači biti konstitutivan - kakve efekte to ima ?
-
Canton
#249 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Jevreji, Ukrajinci a Boga mi ni Madjari nisu udarili temelj moderne BHa drzave, nego su to ucinili Bosnjaci, Hrvati i Srbi.BL 1987 wrote: Pa ne pitaju se ni Jevreji, ni Ukrajinci, ni Madjari itd. Hocemo demokratiju zar ne ? Vecina vlada. Hrvati bi se de facto pitali u kantonima sa hrvatskom vecinom, uostalom sami ste htjeli federaciju sa Bosnjacima. Potpis je potpis, mora se postovati a BiH mora prema EU medjutim tesko da ce u EU sa diskriminatorskim ustavom.
To ne znaci da BHS trebaju imati sve a ostali nista, nego da svi moraju imati mogucnost kako to zapovijedjaju sve konvencije o ljudskim pravima, sa kojima nazalost USTAV BiH jos nije usuglasen.
- andromeda101
#250 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Ako je neko za stvaranje trećeg entiteta, onda je bolje neka Bosnu podijele i neka ostale dvije strane refondiraju Bošnjake teritorijom a oni nek se priključe svojim matičnim državama.
"To cut the chase short"
Hoćeš treći entitet, daj pola zapadne Hercegovine do Neuma.
RS hoćeš razlaz daj pola RS-a. I to ostaviti im zapadnu polu, neka budu kost u grlu Hrvatskoj, pošto su nam zabili nož u leđa s trećim entitetom, po drugi put, prvo u ratu sad politički, a i Tuđo je prodao Posavinu. Nek gledaju u Srbiju s juga u Banjoj Luci i Bosanskom Brodu. Pa kad neki novi Hitler dođe na vlast u Srbiji imaju taj istureni dio, da lakše dođu do centra kifle i da je lakše mogu prepoloviti i ćapiti Slavoniju i gornji dio.
I vozdra!
Tako da Bošnjaci imaju svoju državu a ovi nek prave Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku što se mene tiče.
A ne da na kraju kroz sporu podjelu ostanemo s ničim.
Neg da se yebemo s pun qurac entiteta, administracijom, različitim pravilima i zakonima i svađom.
I trošimo energiju i vrijeme da mi nekom govorimo da je državljanin ove države i kao tako ova država treba da mu bude na prvom mjestu. A ne susjedne ili komšijske.
Izgledamo kao konj invalid s tri noge. Od te tri noge, dvije lete na različite strane.
Pa nek budu Srbi i Hrvati ali u Srbiji i Hrvatskoj. Tako da i mi Bošnjaci nemamo izgovor-problem a koče nas ovi ili oni, nego da konačno počnemo čistiti kukolj iz svojih redova.
"To cut the chase short"
Hoćeš treći entitet, daj pola zapadne Hercegovine do Neuma.
RS hoćeš razlaz daj pola RS-a. I to ostaviti im zapadnu polu, neka budu kost u grlu Hrvatskoj, pošto su nam zabili nož u leđa s trećim entitetom, po drugi put, prvo u ratu sad politički, a i Tuđo je prodao Posavinu. Nek gledaju u Srbiju s juga u Banjoj Luci i Bosanskom Brodu. Pa kad neki novi Hitler dođe na vlast u Srbiji imaju taj istureni dio, da lakše dođu do centra kifle i da je lakše mogu prepoloviti i ćapiti Slavoniju i gornji dio.
I vozdra!
Tako da Bošnjaci imaju svoju državu a ovi nek prave Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku što se mene tiče.
A ne da na kraju kroz sporu podjelu ostanemo s ničim.
Neg da se yebemo s pun qurac entiteta, administracijom, različitim pravilima i zakonima i svađom.
I trošimo energiju i vrijeme da mi nekom govorimo da je državljanin ove države i kao tako ova država treba da mu bude na prvom mjestu. A ne susjedne ili komšijske.
Izgledamo kao konj invalid s tri noge. Od te tri noge, dvije lete na različite strane.
Pa nek budu Srbi i Hrvati ali u Srbiji i Hrvatskoj. Tako da i mi Bošnjaci nemamo izgovor-problem a koče nas ovi ili oni, nego da konačno počnemo čistiti kukolj iz svojih redova.
Last edited by andromeda101 on 05/04/2012 00:48, edited 10 times in total.