Ukidanje Kantona u FBIH!!??

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked

Da li ste za ukidanje svih Kantona u FBIH?

Da
12
75%
Ne
4
25%
 
Total votes: 16

User avatar
Janjicar
Posts: 4666
Joined: 04/08/2011 13:23
Location: Tuzla :)
Has thanked: 13 times
Been thanked: 44 times

#1 Ukidanje Kantona u FBIH!!??

Post by Janjicar » 20/04/2012 12:14

Neminovna je reorganizacija Federacije BiH i ona će se izvesti postupno. Trenutačno se pomno analizira shema po kojoj bi u prvoj fazi reorganizacije FBiH bilo ukinuto pet od ukupno deset kantona koliko ih ima u Federaciji BiH, piše danas "Dnevni list".
Prema toj shemi, ostalo bi pet kantona. Tako bi se Hercegovačko-neretvanskom pripojio Kanton 10 (Livno) i Zapadnohercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom.
Unsko-sanski, Posavski i Tuzlanski kantoni ostali bi u sadašnjem obliku i izgledu.
Kako piše list, druga faza podrazumijeva potpuno ukidanje kantona i uvođenje dviju razina vlasti u Federaciji BiH - entitetske i općinske.
Ovo podrazumijeva i izmjenu Ustava BiH.
Za sada političke stranke se ne žele o ovom javno izjašnjavati s obzirom na to da se još radi o "grubim radovima".
Jedino Tomo Vidović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže da "nakon ukidanja kantona treba na red doći ukidanje entiteta i stvaranje države koja će moći postati članica Evropske unije".
Federalni premijer Nermin Nikšić izveo je računicu po kojoj bi ukidanjem kantona, računajući i plaćanje obveza koje imaju, Federaciji BiH ostalo 500 miliona KM i taj bi novac odmah mogao biti plasiran u privredu.
Sadašnja struktura FBiH s deset kantona, uspostavljena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine je neprirodna, komplicirana i preskupa. Za plate i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se se potroši 1,5 milijardi KM, piše Dnevni list.
Zahtjevi za ukidanje kantona nisu novi, a prvi je prije nekoliko godina uputio Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.
Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja oko 80 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset kanton.
mojatuzla.ba
Da li ste vi znali za ovo ??


Nass
Posts: 1794
Joined: 20/05/2010 16:17

#2 Re: Ukidanje Kantona u FBIH!!??

Post by Nass » 20/04/2012 13:15

Po meni, ako se uz ukidanje odnosno okrupnjavanje kantona istovremeno napravi i prenos nekih vaznijih ovlasti sa kantona na federalni nivo, onda je ovo dobar potez i ne znaci da bi doslo do stvaranja treceg entiteta, vec bas obrnuto. Nakon toga bi kao druga faza doslo potpuno ukidanje kantona kao logican korak. Sve ovo, dakle svi ovi koraci, bili bi i u skladu sa preporukama venecijanske komisije. Nije nemoguce da se o rekonstrukciji federacije razgovara, odnosno da Amerika razmislja u tom pravcu. A da li ce i kako ce to ici, vidjet cemo.

Locked