Da li neko zna konkretne datume kada bi carina trebala biti 100 % ukinuta na vozila iz EU? S obzirom da planiram kupiti auto uskoro ovo bi mi ustedjelo dosta para
Ukidanje carina za vozila iz EU
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
olovkaner
#1 Ukidanje carina za vozila iz EU
Citam juce da VW prestaje proizvoditi vozila u TASu jer se potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju ukida carina na vozila iz EU tako da vise nece biti prednosti za sklapanje vozila u TASu. Navedeno je da ce carina prvo biti smanjena 50 % a do kraja godine 100 %.
Da li neko zna konkretne datume kada bi carina trebala biti 100 % ukinuta na vozila iz EU? S obzirom da planiram kupiti auto uskoro ovo bi mi ustedjelo dosta para
-
zippo
#2 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
pa cisto sumnjam u tu informaciju.
uzecemo primjer hrvatske koja je vec jednom nogom u EU, za razliku od nas, a imaju carinu na uvezene automobile.
iskreno bih volio da nisam u pravu jer sam u situaciji kao i ti, i nebi mi bio problem sacekati godinu dana da kupim nesto na 4 tocka.
uzecemo primjer hrvatske koja je vec jednom nogom u EU, za razliku od nas, a imaju carinu na uvezene automobile.
iskreno bih volio da nisam u pravu jer sam u situaciji kao i ti, i nebi mi bio problem sacekati godinu dana da kupim nesto na 4 tocka.
-
olovkaner
#3 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Evo vijesti sa ekapija.com
Tvornica vozila iz programa Volkswagena i Škode u Vogošći kod Sarajeva do kraja ove godine prestat će s proizvodnjom jer će s ukidanjem carinskih pristojbi na uvoz iz zemalja članica Evropske unije automobili iz tih pogona prestati biti konkurentni i na bosansko-hercegovačkom tržištu, potvrdio je Nihad Imamović, direktor kompanije ASA Holding, koja ima većinski vlasnički udjel u vogošćanskoj tvornici.
„Proizvodnja na razini SKD montaže postat će nekonkurentna kada se ukinu carine na uvoz automobila“, kazao je Imamović u srijedu za Dnevni avaz.
U pogonima nekadašnje Tvornice automobila Sarajevo (TAS), obnovljenim uz pomoć Volkswagena neposredno nakon okončanja rata u BiH, do sada se obavljala najjednostavnija montaža automobila, koji su u tu zemlju stizali gotovo kompletirani u matičnim tvornicama u Njemačkoj odnosno Češkoj.
U Vogošći je postavljan tek manji broj dijelova, a u pitanju su bila vozila tipa Golf, Passat i Škoda Octavia.
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, najavljenim za 16. juna, BiH ima obvezu najprije smanjiti carine na proizvode iz zemalja Unije 50 posto, a zatim ih i potpuno ukinuti.
Procjena je ASA Holdinga kako je u takvim uvjetima isplativije uvoziti gotova vozila iz Češke i Njemačke. Tvornica u Vogošći, kao je najavio Imamović, trebala bi se preusmjeriti na proizvodnju dijelova za automobile.
- olensoner
#4 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
da bilo je to u novinama sad od prvog jula umjesto 16% carina na uvoz auta iz EU je 8%, a od nove godine 0%...
- Sir Charles
#5 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Pitanje je da li se ukidanje carina odnosi samo na nova vozila ili se ukida i za polovna
- burekodsira
#6 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
ili da li se carina ukida samo pravnim licima ili i fizickim
-
olovkaner
#7 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Kad se ukine ukinuce se svima.burekodsira wrote:ili da li se carina ukida samo pravnim licima ili i fizickim
-
gurabija78
#8 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
s potpisivanjem SSPa ukinuce se carina u kratkom vremenskom roku za sve proizvode iz EU, samim tim i automobile! To naravno nece dovesti do toga da ce biti jeftinije kupiti automobil nego sto je sad slucaj, jer ce vjerovatno uvesti tzv. trosarine, kao sto je slucaj u Hrvatskoj... samo je pitanje koliko ce ovim nasim mamlazima na vlasti trebati da skontaju mehanizme za otimanje! tako da ce izaci na isto, kao sto je i razlika u kupovini TAS-ovog automobila sa placenim PDVom i uvezenog istog automobila sa placenom carinom i PDVom bila 100-300 KM.... sve ove godine je carina placana ASA-i, sta mislite otkud im onolike zgradurine? kvalitetan je to extraprofit!
-
ins
#9 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Hrvatska za razliku od nas nema carine na EU auta, kao niti na bilo koju EU robuzippo wrote:pa cisto sumnjam u tu informaciju.
-
ins
#10 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Tacno tako!gurabija78 wrote:s potpisivanjem SSPa ukinuce se carina u kratkom vremenskom roku za sve proizvode iz EU, samim tim i automobile! To naravno nece dovesti do toga da ce biti jeftinije kupiti automobil nego sto je sad slucaj, jer ce vjerovatno uvesti tzv. trosarine, kao sto je slucaj u Hrvatskoj... samo je pitanje koliko ce ovim nasim mamlazima na vlasti trebati da skontaju mehanizme za otimanje! tako da ce izaci na isto, kao sto je i razlika u kupovini TAS-ovog automobila sa placenim PDVom i uvezenog istog automobila sa placenom carinom i PDVom bila 100-300 KM.... sve ove godine je carina placana ASA-i, sta mislite otkud im onolike zgradurine? kvalitetan je to extraprofit!
-
motor
#11 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Ok, da li netko zna od kada ce se carina smanjiti..., mozda je vec nesto izaslo u sluzbenom listu..??
- dottore
#12 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
carina se skroz ukida i to je tacna informacija....
tako je bilo i u HR i sad su im uveli posebne poreze na luksuzna dobra, ili vec kako se zove...
tako je bilo i u HR i sad su im uveli posebne poreze na luksuzna dobra, ili vec kako se zove...
- Sarayman
#13 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Mislim da ce od 1. janura kada ce carina biti skroz ukinuta, vec biti spreman novi zakon koji uvodi trosarinu (poput one u Cro), tako da bih ja iskoristio barem ovih 8% manje od 1. jula. Poslovica glasi: bolje vrabac u ruci nego golub na grani.
-
Judge_Dread
#14 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:38, edited 1 time in total.
-
gurabija78
#15 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
moze mu se, napravio covjek imperiju na konto preprodaje, i mene pravo nervira sto ga dizu u zvijezde... da je ikakvu proizvodnju pokrenuo i zaposlio ljude - respect! ali ovako stvarno ne kontam! SDA-demokratija!Judge_Dread wrote:Nakon one izjave da ce dingospo veliki mudri biznismen i kosarkaski entuzijast zatvoriti fabriku licno bi ga odstrjelio kao psa. Pazi gospodinu se neda poslovat pod istim uslovima kao i ostalimagurabija78 wrote:s potpisivanjem SSPa ukinuce se carina u kratkom vremenskom roku za sve proizvode iz EU, samim tim i automobile! To naravno nece dovesti do toga da ce biti jeftinije kupiti automobil nego sto je sad slucaj, jer ce vjerovatno uvesti tzv. trosarine, kao sto je slucaj u Hrvatskoj... samo je pitanje koliko ce ovim nasim mamlazima na vlasti trebati da skontaju mehanizme za otimanje! tako da ce izaci na isto, kao sto je i razlika u kupovini TAS-ovog automobila sa placenim PDVom i uvezenog istog automobila sa placenom carinom i PDVom bila 100-300 KM.... sve ove godine je carina placana ASA-i, sta mislite otkud im onolike zgradurine? kvalitetan je to extraprofit!) nesto u stilu jednostavnije je uvest iz Njemacke
)) Pa i moja stara bi bila biznismen godine da je poslovala u onakvim extraproteziranim uvjetima.
Inace trosarine idu garant samo je pitanje kad ce se ovi genijalci sjetit da zacepe tu rupu
-
motor
#16 Re: Ukidanje carina za vozila iz EU
Evo info za sve one koje zanima, koliko cemo u buducnosti placati carine na automobile. Pisao sam mail Direkciji za indirekno oporezivanjem sa pitanjima na temu uvoz automobila i dobio sljedeci odgovor. Carina na uvoz novih automobila se smanjuje od 01.07.2008 (dakle od dana stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju BiH ka EU) na 50% od prvobitne zarine, ali za uvoz polovni automobila samo na 90% od prvobitne carine, dakle niza je samo za 10%.
Dakle za sve one, koje zele uvesti polovnjake u skorije vrijeme, skoro nikakvih pogodnosti. Sada sam citao i Aneks o Carinskim ustupcima Bosne i Hercegovine prema EU, tamo stoji da je uvoz od 01.07.2008. manji za 50%, a od 1. januara se carina vise na placa. O uvozu polovnjaka, ne stoji ni rijec.
Hajd uzdravlje!
Dakle za sve one, koje zele uvesti polovnjake u skorije vrijeme, skoro nikakvih pogodnosti. Sada sam citao i Aneks o Carinskim ustupcima Bosne i Hercegovine prema EU, tamo stoji da je uvoz od 01.07.2008. manji za 50%, a od 1. januara se carina vise na placa. O uvozu polovnjaka, ne stoji ni rijec.
Hajd uzdravlje!