Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
b0sna

#151 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by b0sna »

Naravno da cemo opet moci uvoziti Golfove dvice samo moramo sacekati do 2013 godine jer tada ce Golf 2(1983 godiste) biti "oldtimer". Dakle, oldtimeri su vozila stara 30 i vise godina i mogu se bez problema uvesti u nasu tako nam dragu Bosnu.

Godiste Golfa ---------- Godina uvoza
1983----------------------2013
1984----------------------2014
1985----------------------2015
1986----------------------2016
1987----------------------2017
1988----------------------2018
1989----------------------2019
1990----------------------2020
...i tako dalje.

Dakle Golfu dvici ce tek da svane samo jos malo trebamo biti strpljivi. "Strpljen-spasen". :)

:bih:
SupeR-HoRNeT

#152 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by SupeR-HoRNeT »

E ali pazite,nemojte se z..ebat' !!! :D Mnogi prodavci u Njemačkoj i uprkos tome što mu je auto D3 pokušaće da vas ubjedi :x da je E3. A samo E3 proizvedena u fabrici je prava E3 i samo takva je dozvoljena,prepravljanje motora sa E2 il neke druge na E3 ne prolazi zakonski. Najbitnija stvar koju MORATE znati je da D3 i E3 su dvije različite stvari! Jer D3 je norma pravljena samo za Njemačko tržište,to je neki kao experimentalni pokušaj da se stvori novi standard,međutim stvorena je E3 i kao takva prihvaćena u čitavoj Evropi. D3 je kao neki napredniji oblik E2,tačnije između E2 i E3 ali nije potpuno kao E3. A za uvoz u BiH striktno će se tražiti E3! Dakle auta od 2001 pa na ovamo su po zakonu morala biti pravljena sa E3! ;-)
SupeR-HoRNeT

#153 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by SupeR-HoRNeT »

Jarane BMW i Mercedes su od 1998 pravili E3 to svako zna,ali samo u pojedine i to one skuplje modele :/
Sarajevski

#155 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by Sarajevski »

Sva vozila koja su proizvedena i prodata na tržištu Evropske unije nakon prvog januara 2001. godine (prva registracija u zemljama EU) garantirano zadovoljavaju Euro3 standard, jer je to bilo u skladu sa propisima EU. Ipak, moguće je da vozilo iz zemlje EU koje je proizvedeno nakon januara 2001., namijenjeno drugim tržištima, a uvezeno kao polovno (što je moguće, jer se direktiva EU odnosi samo na nova vozila) na tržište EU može vrlo lako biti Euro2.
Prema tome, najsigurnija su vozila sa prvom registracijom u zemljama EU. Kao što je poznato, značajniji prozvođači automobila su počeli sa proizvodnjim automobila po Euro 3 standardima još od 1998. Međutim, problem je što su istovremeno proizvodili identične tipove motora po Euro 2 i Euro 3 standardima za različita tržišta. Proizvođači su sigurno koristili odgovarajuće oznake na motorima da bi ih razlikovali, ali tu nije postojao jedinstven standard u obilježavanju. Neki od uvoznika su se potrudili da među prvima pomognu potencijalnim kupcima javno objavljujući odgovarajuće oznake.
Bosancima i Hercegovcima tradicionalno najzanimljiviji polovnjaci su oni iz VW koncerna, a u njihova vozila su prvi put počeli da se ugrađuju motori sa kvalitetom ispušne emisije Euro3 1998. godine iako su nova vozila trebala da ispune taj standard tek 2000. godine. To ne znači da su svi motori proizvedeni od te godine Euro3 jer su paralelno nastavili da se proizvode i motori sa drugačijim kvalitetom ispušne emisije. Takođe bi kupci polovnih vozila trebalo da obrate pažnju na vozila sa kvalitetom ispušne emisije D3 koja su se proizvodila i prije i poslije 1998. godine. U pitanju je norma koja je važila samo u Njemačkoj. Naime, dok je u ostatku Evrope još uvijek važila norma Euro2, u Njemačkoj su vlasnici vozila sa kvalitetom ispušnih gasova D3 imali poreske olakšice. D3 je bilo prijelazno rješenje za Njemačku dok se ne definiše norma Euro3 na nivou EU jer je D3 norma bila stroža od Euro2. Bitno je znati da D3 nije Euro3.
Ono što najviše interesuje potencijalne kupce koji žele da uvezu polovna vozila iz inozemstva jeste kako da provjere da li vozilo zaista ispunjava Euro3 normu prije nego što ga kupe i kako da dobiju potvrdu o tome potrebnu za carinjenje. Jedini pouzdan način da se utvrdi koju normu o kvalitetu ispušne emisije ispunjava određeno vozilo jeste da se po identifikacionom broju vozila (broj šasije) provjeri u bazi podataka proizvođača. Za kupca je najbolje da prije kupovine automobila brojeve šasije, motora i kopije odgovarajućih dokumenata predoče carinskim službama ili ovlaštenim uvoznicima radi utvrđivanja ispunjenosti standarda.
laks

#156 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by laks »

Gledam na televiziji kako su naši uvoznici i distributeri novih auta tobože zabrinuti za sigurnost na cesti ako se usvoji ovaj zakon. Zna se dobro zbog čega su oni zabrinuti. Priča im je totalno bezveze, a i uopšte im ne stoji. Nemaju argumenata.
Ako se želi postići veća sigurnost u saobracaju, registracija starijih auta bi trebala biti skuplja i to drastično.
To bi opet znacilo udri po sirotinji :(
DZONPI

#157 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by DZONPI »

Molim ako neko ima informacije da mi kaze jel se uveo taj zakon ili ne.Ja imam za prodat Pasata 2000 tj,ako je uopste moguce.Glupo mi je da neko dole kupuje recimo auto za 10.000 duplo losije od recimo auta koje ja imam za istu cjenu.
dinaraaa

#158 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by dinaraaa »

DZONPI wrote:Molim ako neko ima informacije da mi kaze jel se uveo taj zakon ili ne.Ja imam za prodat Pasata 2000 tj,ako je uopste moguce.Glupo mi je da neko dole kupuje recimo auto za 10.000 duplo losije od recimo auta koje ja imam za istu cjenu.
Nije još došao na red da se usvaja taj zakon.

"Strpljen spašen" :D

btw
iskreno sumnjam za tog passat-a 2000 god. da će moći u BiH još ako je dizel nikako :-?
burekodsira

#159 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by burekodsira »

nebi bilo lose napraviti neku listu s "starijim" automobilima koji ispunjavaju euro3 normu
dinaraaa

#160 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by dinaraaa »

burekodsira wrote:nebi bilo lose napraviti neku listu s "starijim" automobilima koji ispunjavaju euro3 normu
Evo @HAVANA se potrudio :wink:

http://www.bagitrans.co.yu/download/Lis ... motora.pdf

EDIT:
link ne radi više :-?

Ali to je lako, sve proizvedeno u EU .. a iz EU dolazi 99% polovnjaka znači godina proizvodnje 2001 što često znači prva registracija 2002 dizeli i benzinci.
I poneki rijetki benzinci 1998 1999 2000.
olensoner

#162 Re: Ukida se zabrana uvoza auta starijeg od 7 god.

Post by olensoner »

Nek ih je sramota, ovdje kradu bukvalno narodu pare, imaju lose i neljubazne servisere. I onda lafo strah ih za ekologiju i sigurnost, i sad se boje za straznjice, ma MRS!!! :x
Post Reply