Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
marketleader

#1 Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by marketleader »

Čitao sam jos u prošloj 2009.godini o ukidanju zakona o uvozu starijih automobila, međutim sad se svi "ušutili" i niko ne priča o tome, ko da nikad ništa nije ni spomenuto.
Ovaj bi zakon trebao zamjeniti zakon vezano za EURO 3 standard, tako se makar pričalo prije.
Zna li iko od vas ima li kakvih pomaka? Tačnijih datum usvajanja novog zakona i ukidanja starog, ako ga ikako planiraju ukinuti.
pozdrav
menso90

#2 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by menso90 »

nema od toga nista druze a svejedno je ako i ukinu to za uvoz starijih automobila onda ces tek moci uvesti auto koje ima ugradjen euro 3 motor a ti motori su ugradjivani tek od 2000-te ili 2002 cini mi se....
marketleader

#3 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by marketleader »

menso90 wrote:nema od toga nista druze a svejedno je ako i ukinu to za uvoz starijih automobila onda ces tek moci uvesti auto koje ima ugradjen euro 3 motor a ti motori su ugradjivani tek od 2000-te ili 2002 cini mi se....
Pa dobro, npr A4 dec 2001 godiste ima euro3 motor,a sad po ovom zakonu je stariji od 7godina. Dobro su oni to zamislili, ali tražio ja na netu, nema nikakvih novijih informacija.
kecher II

#4 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by kecher II »

Novo upozorenje Evropske komisije

BiH ne smije ograničavati uvoz polovnih automobila

Evropska komisija ističe da je takva zabrana u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazumom i naglašava da je to jedna od visokih prepreka u odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Za juni ove godine zakazana je sjednica posebnog odbora Evropske unije za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje i BiH je upozorena da do tada mora promijeniti svoje zakone i ukinuti zabranu uvoza polovnih vozila.
znaci do sad je to trebalo biti uradjeno, ili ovi nasi po obicaju cekju zadnji trenutak i opomenu pa da nesto urade.
cappy_tempo

#5 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by cappy_tempo »

ja koliko sam upratio i cuo price trebalo se prosle godine oko avgusta ukinuti,pa onda od nove godine...i sad boga pitaj kad ce ukinuti.treba se ukinut 7 godina ali mora bit euro3 motor i mora se ukinuti carina i te ostale gluposti sto naplacuju(tako sam cuo i citao negdje cini mi se i nisam siguran za pdv).u jednu ruku ne valja ovo jer ce se uvlaciti golfova(kec i dvica) samo tako mada opet i njihov kec je bolji i sigurnij od nasih :D ,ali u drugu ruku ovo je bas dobro jos ako ce ukidat ovo placenje carine...jer onda mogu npr. iz njemacke uvuci 2005 godiste bubam za 3000€,a ovdje ispod 10 000 se ne moze naci i to jos treba utrefit auto da valja
marketleader

#6 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by marketleader »

cappy_tempo wrote:ja koliko sam upratio i cuo price trebalo se prosle godine oko avgusta ukinuti,pa onda od nove godine...i sad boga pitaj kad ce ukinuti.treba se ukinut 7 godina ali mora bit euro3 motor i mora se ukinuti carina i te ostale gluposti sto naplacuju(tako sam cuo i citao negdje cini mi se i nisam siguran za pdv).u jednu ruku ne valja ovo jer ce se uvlaciti golfova(kec i dvica) samo tako mada opet i njihov kec je bolji i sigurnij od nasih :D ,ali u drugu ruku ovo je bas dobro jos ako ce ukidat ovo placenje carine...jer onda mogu npr. iz njemacke uvuci 2005 godiste bubam za 3000€,a ovdje ispod 10 000 se ne moze naci i to jos treba utrefit auto da valja
Tako sam i ja slicno upratio situaciju, prosle godine ukida se 100% pa haj do nove godine sad 09/10, i ni tad,pa evo pola ove godine proslo,niko ni da prica o tome, a kamoli da se konkretno nesto spominje.
Dobro su oni smislili taj zakon, to ce naravno icu na stetu lokalnih dilera koji su prije uvodjenja zakona isli u nabavku vozila i platili carinu i sl.
Ma nece se moci uvesti kecevi i dvice, vec onako novija auta imaju samo euro 3 motor, od 2000.god, a pojedine firme su ga ugradjivale i u auta 1999.
Clint_Eastwood

#7 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by Clint_Eastwood »

Bit će ljudi, pred izbore ;)
cappy_tempo

#8 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by cappy_tempo »

Ma nece se moci uvesti kecevi i dvice, vec onako novija auta imaju samo euro 3 motor, od 2000.god, a pojedine firme su ga ugradjivale i u auta 1999.
na mobile.de mozes naci dvica,kadeta i tako to sa euro 3 motorom :D.a od ovih sanera sto dilaju auta ASA auta se najvise bunila i cini mi se da jedino oni koce ovaj zakon.po meni ove auto kuce se nemaju sta buniti jer je i njima ovo dobro,manje ce placat i te ostale gluposti,a i vise ce imati posla jer npr. ja cu otici i reci hocu to i to auto i oni ga dovuku :D
Comrad

#9 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by Comrad »

Ma ne bojte se, nabice oni opet neki porez, pa ce ti izaci skuplje pita nego tepsija (ili kako se vec kaze). Progurat ce se ove kuce, da se kod njih mozda vrsi neko licenciranje pa kad te opale po dzepu, bice ti isplatnije uzeti novo auto. Uostalom, snizile su se carine na informaticku opremu, a koliko vidim cijene racunara su iste kao i prije tog snizenja, ne vidim nikakvu drasticnu razliku, a carina se smanjila ja mislim sa 15% na 7%.

Argumenti protivnika donosenja ovoga zakona su ti da cemo uvoziti smece :lol: pa bolje smece iz 2000-te, nego otpad iz 1980-ih. :-) Cisto sumnjam da ce ASA auto sa pajdasima ovo dozvoliti, ali eto vidjet cemo...
marketleader

#10 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by marketleader »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100824133

Od decembra uvoz vozila do 12 godina starosti

Drago Talijan, direktor Centra za motorna vozila iz Banje Luke, kompanije koja je na čelu konzorcijuma za primjenu Pravilnika o homologaciji, rekao je da će sistem profunkcionisati i prije 4. decembra, te da će moći da budu uvezena vozila koja ispunjavaju "euro 3" standard, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Talijan je istakao da je još ostalo da bude uspostavljena mreža ispitnih centara, te da je u toku raspisivanje tendera kako bi bile izabrane kuće koje ispunjavaju standarde za provođenje procesa homologacije.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je i donijelo Odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina, kažu da se samo čeka da počne primjena Pravilnika o homologaciji i da se pred Vijeće ministara ide sa Odlukom o ukidanju Odluke zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina.

Iako niko nije htio govoriti koliko će građani plaćati samu homologaciju, "Nezavisne" navode da se nezvanično saznaje da će njena cijena zavisno od vrste vozila biti od 100 do 300 KM.

Nadležni naglašavaju da će prilikom izbora ovlaštenih kuća voditi računa o regijama, te da je za BiH potrebno oko 25 objekata u kojima će moći da bude izvršavana homologacija.

"Euro 3" je standard koji određuje koliko izduvni gasovi mogu da sadrže štetnih čestica u različitim uslovima korištenja automobila kao i koliko pređenih kilometara motor mora da izdrži, a da pri tom emisije tih čestica mogu da odstupe samo u određenom procentu.

Šta kažete hoće li biti skupo uvesti auto 2000., 2001., 2002.-o godiste? Hoće li dodati jos nekih dadžbina pa da to bude isto na kraju. Sve u svemu lično mislim da je ovo super, ali ujedno da je dio predizborne igre, ali neka, da je češće ovako pozitivnih informacija :D
Desert Wind

#11 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by Desert Wind »

Evo prilike da bh vozaci konacno ne bazde ljeti pri izlasku iz pretis lonaca na +35 vanjske i +50 unutrasnje temperature Golfa 2 D. Za 2-3 milje maraka moze se pristojan klimatiziran auto uzeti cak i sa servisnom istorijom.
campa_xxx

#12 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by campa_xxx »

Evo ovdje ima opsirno o EURO 3 normi...

http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/1329/6/

P.S. treba uvesti izbore 2 puta godisnje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
marketleader

#13 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by marketleader »

campa_xxx wrote:Evo ovdje ima opsirno o EURO 3 normi...

http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/1329/6/

P.S. treba uvesti izbore 2 puta godisnje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ove godine bice i ukidanje viza i ovo, hajde da sacekamo sta ce nam jos izbaciti predizborna mashinerija :D
reaction

#14 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by reaction »

Ove nam godine najvise obecavaju, al' sta da radimo bice dobro ako makar jedno od toga urade, al' kako god gledajuci uvoz auta iz npr. Njemacke je jeftinije nego kupovanje istog tog polovnog auta negdje u Bosni, kad ti sam sebi uvozis trenutno sad, a kako god bice bolje ako ukinu i tu starosnu zabranu.
Sarajevski

#15 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by Sarajevski »

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/ufok ... rosti.html

eto, docekasmo i to. homolgizacija od 100 do 300 maraka, euro 3 norma i vozi misko
ne znam, mislim da nije lose. ima argumenata i zab i protiv al opet kontam bolje mi je vozat cetvroku iz 2000 s absom, klimom i airbagovima nego ovu dvojku koja se sad kotrlja...
Desert Wind

#16 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by Desert Wind »

Ja evo gledam 1500 eura mazda 323 sedan ko cvoka sa servisnom istorijom jbt i klimom....
reaction

#17 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by reaction »

Pa ja kupujem BMW X5 2004 godiste ovdje cijena 30-40.000KM, a u njemacku otiso 9-12.000€ i lagano izadje me 25.000KM najvise. Gledaj rodjak kupio A6 2005 godiste 8000€ u Njemackoj, a komsija platio 2006. A6 55.000KM u Bosni. I sad da kupujem nesto ovdje od nasih ljudi, ma daj ba u auto kucama samo novo kupiti a i to je preskupo, gledam Golf 5, 2005 godiste u Nipexu prosle godine 31.000KM sto je previse previse je.
Cekuta

#18 Re: Ukida se zabrana o uvozu starijih automobila???

Post by Cekuta »

Pozz da se i ja javim.Sve u svemu jeste dosta jeftinije kupovati auto u inostranstvu nego u Bosni,ja sam u Austriji i upoznat sam sa tom procedurom.Dosta ljudi nahvale ta auta iz Njemacke mada to i nije sve sjajno kao sto se cini na prvi pogled,u Njemackoj se autima isto vracaju kilometri i gdje je udaren puni se Pur pjena pa ti sad dobro razmisli da li se isplati dati za put do Njemacke nekih 100-200eura i na kraju dodjes gore i docekas neko smece sto nije rijetkost ;) A na site-u mobile.de ima dosta pervare pogotovo ako je auto jeftino a nista mu nehvali,kod mene je jedna djevojka kao morala da uplati za Opel Zafiru 2007 god unaprije pare i dala je 7.000eura unaprijed a ni firme ni auta :D evo vam site za auta za export koja su u granici normale sa cijenom

www.netcar.at
www.onlinecars.at
www.gebrauchtwagen.at

Ja sam mogao svog Megana u njemackoj uzeti za 4.000eura ali sam ga ipak platio ovdje 6.000eura 2005 god i prezadovoljan sam :D
Post Reply