UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hamurabi

#1 UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Post by Hamurabi »

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za 11 mjeseci ove godine na Jedinstveni račun prikupila je pet milijardi i 375 miliona maraka. Kada se od ovog iznosa odbije 825 miliona KM, koliko je UIOBiH vratila poreznim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata PDV-a u ovoj godini, neto iznos prikupljenih prihoda na Jedinstvenom računu je 4,55 milijardi maraka.

Ovo je za 7,3 posto više u odnosu na prihode od indirektnih poreza (PDV, carina, akciza, putarina), koje je Uprava prikupila u istom periodu lani, kada su na Jedinstvenom računu bile 4,24 milijarde maraka.

U ovoj godini biće premašeni planirani prihodi u iznosu od 4,83 milijarde KM, a procjene su da će UIO do kraja godine prikupiti neto prihode u iznosu od 5 milijardi maraka. Prihodi s Jedinstvenog računa dijele se u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda. Tako se prvo odvajaju sredstva za minimalne rezerve, odakle UIO vrši povrat PDV-a poreznim obveznicima. Nakon toga se vrši raspodjela sredstava državnim institucijama, a u skladu s budžetom BiH, pa je tako u 11 mjeseci ove godine za državne institucije s Jedinstvenog računa izdvojeno 615 miliona maraka.

Ostatak sredstava dijeli se entitetima i Distriktu Brčko u skladu sa Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda. U 11 mjeseci ove godine FBiH je s Jedinstvenog računa doznačeno dvije milijarde i 538 miliona, RS milijardu i 258 miliona, a Distriktu 139 miliona maraka.

Što se nema para :-D
Topla voda

#2 Re: UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Post by Topla voda »

pored uio koji ce ubaciti 6 milijardi maraka u budzet,tu je jos nekoliko institucija koje upumpavaju novac u budzete drzave,entiteta i kantona.
interesira me konacna cifra kojom rapolazu drzavni organi.dakle sve institucije vlasti.
ukljucujuci i prihode pocevsi od poreznih uprava do opstinskih taksi i prihoda opstina od poslovnih prostora.
kao stanovnik sarajevskog kantona,kojem je budjet skoro milijarda,a djelimicno je to i iz ovih 6 milijardi uio-a,interesuje me konacni prihod svih instirucija vlasti i moze li se doci do tog iznosa.
ako cifra nije 15 milijardi,dajem ruku po izboru.
Kinder

#3 Re: UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Post by Kinder »

Topla voda wrote:pored uio koji ce ubaciti 6 milijardi maraka u budzet,tu je jos nekoliko institucija koje upumpavaju novac u budzete drzave,entiteta i kantona.
interesira me konacna cifra kojom rapolazu drzavni organi.dakle sve institucije vlasti.
ukljucujuci i prihode pocevsi od poreznih uprava do opstinskih taksi i prihoda opstina od poslovnih prostora.
kao stanovnik sarajevskog kantona,kojem je budjet skoro milijarda,a djelimicno je to i iz ovih 6 milijardi uio-a,interesuje me konacni prihod svih instirucija vlasti i moze li se doci do tog iznosa.
ne može uio upumpat koliko braća mogi ispumpat :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#4 Re: UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Znate sta mene interesuje, koliko je od toga prikupljeno iz F.BiH a koliko iza R.S-a? Ako je suditi prema raspodjeli, dvije milijarde i 538 miliona F.BiH i milijardu i 258 miliona R.S-u ispade da F.BiH duplo vise privređuje?
behavac

#5 Re: UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Post by behavac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Znate sta mene interesuje, koliko je od toga prikupljeno iz F.BiH a koliko iza R.S-a? Ako je suditi prema raspodjeli, dvije milijarde i 538 miliona F.BiH i milijardu i 258 miliona R.S-u ispade da F.BiH duplo vise privređuje?
Pa FBIH ima i duplo vise stanovnika nego RS tako to je to u skladu sa tim.
Kinder

#6 Re: UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Post by Kinder »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Znate sta mene interesuje, koliko je od toga prikupljeno iz F.BiH a koliko iza R.S-a? Ako je suditi prema raspodjeli, dvije milijarde i 538 miliona F.BiH i milijardu i 258 miliona R.S-u ispade da F.BiH duplo vise privređuje?
Tako je u zakonu o raspodjeli novca,ili bi ti što se prikupi na nivou čitave BiH da sve ide federaciji po mogućnosti u Dejčiće :D
Korisnicko ime

#7 Re: UIOBiH prikupio 5,375 milijardi KM

Post by Korisnicko ime »

Topla voda wrote:interesira me konacna cifra kojom rapolazu drzavni organi.dakle sve institucije vlasti.

Ne znam kolika je ukupna cifra u BiH ali znam da je Dodik nedavno rekao da RS godisnje ima (na svim nivoima) na raspolaganju nesto preko 5 milijardi KM...tako da pretpostavljam da je tvoja racunica za BiH tacna...
Post Reply