uHapsiše Sejfudina

Post Reply
Edin H.

#26 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Edin H. »

homar wrote:Postavljam pitanje, jeli Tokić radio nedozvoljenu radnju po zakonu da bi bio priveden i saslušavan. Ako ne postoji znak zabrane za fotografisanje, onda je policajac zloupotrebio položaj, te istog treba sankcionisati.

Po logici MUP-a, nije moguće fotografisati po gradu, jer eto neki fićvirić nadgleda okolinu. Čista MILICIJSKA logika iz nekog nam bliskog vremena, gdje su milicajci prvo tukli, privodili a onda pitali ko si i što si.

Ne radi se više ovdje o Tokiću, već se radi o osnovnim slobodama, koje su zagarantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Zbog ovakvih gluposti na zapadu Ministar unutrašnjih poslova daje ostavku a policajac bude suspendovan, kod nas će biti nagrađeni. .EBO TI NAS.

:thumbup:
Hakiz

#27 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Hakiz »

spreca wrote:
homar wrote:Postavljam pitanje, jeli Tokić radio nedozvoljenu radnju po zakonu da bi bio priveden i saslušavan. Ako ne postoji znak zabrane za fotografisanje, onda je policajac zloupotrebio položaj, te istog treba sankcionisati.

Po logici MUP-a, nije moguće fotografisati po gradu, jer eto neki fićvirić nadgleda okolinu. Čista MILICIJSKA logika iz nekog nam bliskog vremena, gdje su milicajci prvo tukli, privodili a onda pitali ko si i što si.

Ne radi se više ovdje o Tokiću, već se radi o osnovnim slobodama, koje su zagarantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Zbog ovakvih gluposti na zapadu Ministar unutrašnjih poslova daje ostavku a policajac bude suspendovan, kod nas će biti nagrađeni. .EBO TI NAS.
Nije baš tako. Nije zabranjeno fotografisati bilo šta ili koga ko je u javnom prostoru, osim ako je jasno istaknut znak zabrane. Govorim iz ličnog iskustva. Meni su prilazili policajci kada sam fotografisao. Razlog prilaska je bio što su me ljudi iz institucija vidjeli da fotografišem i zvali policiju. Svaki put policajci su to rekli, dakle da su došli na poziv ljudi iz te institucije, ali da fotografisanje nije zabranjeno. Legitimisali me, pozdravili se, oni otišli, ja nastavio fotografisati. Nije bilo problema. Stvar je u tome da se ne praviš mangup. Zato kažem, nije baš da MUP pravi probleme.

Ali:

Postoje takozvane sive zone, to jeste objekti i ličnosti koje strikno zakonski gledajući nisu zabranjeni za fotografisanje, ali se pokušava onemogućiti njihovo fotografisanje. Na primjeru Tokića. Ako nije zabranjeno fotorafisanje policijske stanice, policajac ti ne može u principu ništa. Ali ti može prići, legitimisati te, dovesti te u stanje nelagode i tako te odvratiti od fotografisanja. Tokić je pogriješio što je reagovao kako jeste na, da se tako izrazim, "provokaciju" policajca. Da je ostao miran i odgovorio na primjer da fotografiše jer hoće i jer nije zabranjeno, policajac mu ne bi mogao ništa. Barem legalno. U suštini, Tokić je svojom reakcijom prema plicajcu sam kriv za hapšenje.

Zato je važno da nam neki pravnik kaže da li je zabranjeno fotografisati policijsku stanicu.

P. S. Editovanjem dodan italik tekst.
Last edited by Hakiz on 27/10/2015 18:53, edited 3 times in total.
sinuhe

#28 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by sinuhe »

Provokativan neki covjek taj Tokic, reklo bi se u rubrici Djevojka dana.
bdzs

#29 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by bdzs »

U današnjem saopštenju MUP-a KS se navodi da je Tokić uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na ovlaštenu službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti).
Ovde nema nikakvog neovlaštenog snimanja :?
spreca

#30 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by spreca »

Hakiz wrote:
Zato je važno da nam neki pravnik kaže da li je zabranjeno fotografisati policijsku stanicu.
Ok...mozda se nije trebao dati isprovocirati...............da sam na njegovom mjestu isto bih uradio a mozda ga i pljunuo......Tokic je izvjesna licnost kakva takva i pajkan koji ga je legitimisao je namjerno ga isprovociro sto se isto da dokazati.....bez obzira na sve pajkan nije upravu....nek hapse po SA one koji svaki dan pucaju,pale auta,podmecu explozivna sredstva itd...Sa je preuno nekih bandita i likova kojima bi KD Zenica trebala biti jedinstveni dom
Fudo387

#31 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Fudo387 »

sinuhe wrote:Provokativan neki covjek taj Tokic, reklo bi se u rubrici Djevojka dana.
Da, hoda uspravno.
U moru beskicmenjaka sasvim je ocekivano da ga se dozivljava kao provokatora.
Edin H.

#32 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Edin H. »

Hakiz wrote:
spreca wrote:

Nije baš tako. Nije zabranjeno fotografisati bilo šta ili koga ko je u javnom prostoru, osim ako je jasno istaknut znak zabrane. Govorim iz ličnog iskustva.

Ali postoje takozvane sive zone, to jeste objekti i ličnosti koje strikno zakonski gledajući nisu zabranjeni za fotografisanje, ali se pokušava onemogućiti njihovo fotografisanje. Na primjeru Tokića. Ako nije zabranjeno fotorafisanje policijske stanice, policajac ti ne može u principu ništa. Ali ti može prići, legitimisati te, dovesti te u stanje nelagode i tako te odvratiti od fotografisanja. Tokić je pogriješio što je reagovao kako jeste na, da se tako izrazim, "provokaciju" policajca. Da je ostao miran i odgovorio na primjer da fotografiše jer hoće i jer nije zabranjeno, policajac mu ne bi mogao ništa. Barem legalno. U suštini, Tokić je svojom reakcijom prema plicajcu sam kriv za hapšenje.

A zasto bi bilo zabranjeno, samo to hala ne konta.

Samo su poslije skontali da su ga neovlasteno legitimisali, pa satro pruzio otpor drotu, frajer ima blizu ili preko sedam banki, garant.
Patriotska_Liga

#33 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Patriotska_Liga »

studiorum_tuzlaensis wrote:Nije ovo Amerika pa da imas pravo odbit legitimaciju od službene osobe, ne postoji Drugi Amandman pa da te ne smije ni pogledat dok ga snimaš tako da je hapšenje barem po našim zakonima opravdano.

Kakav Ustav FBiH i BiH spominjete, pa tu se najmanje bavi ljudskim slobodama, a najviše o etničkim slobodama.

Dakle, policajca smiješ snimati ukoliko ti on to dozvoli, upozoriš ga lijepo da snimaš i slično. Ako ti traži ličnu, moraš mu je pokazati inače si počinio prekršaj u najmanju mjeru, a krivično djelo ometanje službenika na zadatku /akciji ili vršenju dužnosti u najgorem slučaju.

Drago mi je da je uhapšen iako ne vjerujem da je odgurnuo policajca što piše na klix-u.
Drago ti što je uhapšen i ako ne vjeruješ da je odgurnuo policajca. Ne voliš ga pa ti drago što je uhapšen.

Ti si obična moralna spodoba.
Hakiz

#34 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Hakiz »

.
spreca

#35 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by spreca »

Edin H. wrote:

Samo su poslije skontali da su ga neovlasteno legitimisali, pa satro pruzio otpor drotu, frajer ima blizu ili preko sedam banki, garant.
Ako mislis na Sejfu...mislim da je on oko 60 pa i manje
madner

#36 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by madner »

Sejfo stari kockar i licimur.

Navijam za drota. :D
Janjicar

#37 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Janjicar »

Hakiz wrote:.
(4) Novčanom kaznom od 400,00 do 1.200,00 KM će se kazniti za prekršaj:
a) ko prodaje ili daje alkoholna pića pijanom licu, maloljetniku, duševno oboljelom licu ili licu zaostalog
duševnog razvoja,
b) ko drugog navodi na prosjačenje,
c) ko na javnom mjestu narušava javni red i mir stvaranjem nepotrebne buke izvoñenjem ili reprodukcijom
muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, ra dio i televizijskih prijemnika i
drugih zvučnih ureñaja, kao i radom motornog vozila, prevozom, utovarom, istovarom, upotrebom
sirene, rukovanjem predmetima ili na drugi način,
d) ko neovlašteno vrši fotografisanje ili skiciranje objekata i mjesta koja su označena kao zabranjena za
fotografisanje i skiciranje,

e) ko neovlašteno prikuplja dobrovoljne priloge protivno odredbama člana 7. ovog Zakona i
f) roditelj, usvojilac, odnosno staralac maloljetnika koji je učinio prekršaj protiv javnog reda i mira
propisan ovim zakonom, ako je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o
maloljetniku, a u mogućnosti je da takav nadzor vrši.
Moje misljenje je da zakon ne moze propisat zabranjeno slikanje neke zgrade ili objekta nego da to moze zabraniti samo propisanim znakom.
Last edited by Janjicar on 27/10/2015 18:57, edited 1 time in total.
Hakiz

#38 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Hakiz »

bdzs wrote:
U današnjem saopštenju MUP-a KS se navodi da je Tokić uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na ovlaštenu službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti).
Ovde nema nikakvog neovlaštenog snimanja :?
Napao policajca kada mu je ovaj prišao zbog fotografisanja. To piše na klixu.

Opet, trebamo pravnika da nam pojasni da li je zabranjeno fotografisanje policijske stanice. To bi dalo odgovor na pitanje ko je tu koga maltretirao.
Edin H.

#39 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Edin H. »

spreca wrote:
Edin H. wrote:

Ako mislis na Sejfu...mislim da je on oko 60 pa i manje
Mislim na Sejfu, ja kontam da je stariji. Mozda grijesim.
spreca

#40 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by spreca »

madner wrote:Sejfo stari kockar i licimur.

Sejfo je ljudina a ne komunista :D
Hakiz

#41 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Hakiz »

Janjicar wrote: d) ko neovlašteno vrši fotografisanje ili skiciranje objekata i mjesta koja su označena kao zabranjena za
fotografisanje i skiciranje,
Tačno. Pitanje je da li ispred policijske stanice postoji oznaka zabrane. Ako postoji, Tokić je kriv. Ako ne postoji onda ili je Tokić isprovociran ili opet pravnik treba reći da li postoje institucije koje su zabranjene za fotografisanje čak i kada nema posebno označene zabrane.

Ja nisam siguran, zato prizivam pravnika.
Edin H.

#42 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Edin H. »

madner wrote:Sejfo stari kockar i licimur.

Traitor :skoljka:
VjecitiStudent

#43 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by VjecitiStudent »

Moja je pretpostavka da je Sejfo samo vježbao kako bi bio spreman za nastavak performansa "Važno je biti Bošnjak" u Banjaluci no ga drot nije dobro skontao.
bh.tornjak

#44 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by bh.tornjak »

radi se o drotovima kojima se danonocno ispred njihovih ociju kradu auta....pale auta....tuku se ...cakijaju....pucaju....(niz mozete nastaviti)
tu su totalno nesposobni bilo sta da poduzmu....ali kad treba nekoga za sitnicu maltretirati tu su sile nad silama....

sto se tice samog Tokica.....u*erat mu
Fudo387

#45 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Fudo387 »

Kako se ekipa na brzinu iskupila, a da se kojim slucajem isto desilo onom dripcu "ooooo kakoo mrzi Sarajevo", nakucali bi dosad
500 stranica o fasistickoj muriji, talibancima, truc truc...al' eto, Sejfu su zbajbucili pa je i ta najusranija murija na svijetu odjednom ok.
Ali Kemal

#46 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Ali Kemal »

Tokić je najobičnija štetočina koji može samo da popali ljude sa nedovoljno inteligencije.
shandrprcSA

#47 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by shandrprcSA »

Uoste me ne iznenadjuje ponasanje Tokica, bahatijeg i vecu pijanduru odavno ne vidjeh...Eh da onaj Bel Ami moze pricati :skoljka:
Patriotska_Liga

#48 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by Patriotska_Liga »

Fudo387 wrote:Kako se ekipa na brzinu iskupila, a da se kojim slucajem isto desilo onom dripcu "ooooo kakoo mrzi Sarajevo", nakucali bi dosad
500 stranica o fasistickoj muriji, talibancima, truc truc...al' eto, Sejfu su zbajbucili pa je i ta najusranija murija na svijetu odjednom ok.
Jugonjare i đikani, ljudski šljam i ološ.
House

#49 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by House »

Svi smo mi Sejfo!

Image

:bih:
spreca

#50 Re: uHapsiše Sejfudina

Post by spreca »

Nije sve u Sejfi........sutra mi mozemo za sitnicu biti privedeni dok im banditi i mafija ispred nosa hodaju
Post Reply