Baltazar_khan wrote:dječak sa šibicama wrote:Anestezija wrote:Ma kamatare sve hapsit treba,kakav si ti covjek ako nekom npr za lijeka posudis 50 pa da ti vrati 150

Nema kod kamatara vracanja glavnice, samo kamata, i drzi te u duznickom ropstvu koliko on zeli.
Godinu, dvije, svejedno. Vracaj kamatu ili ce ti pucati u koljena.
zamisli koliko mora čovjek da bude u qrcu kad posuđuje pare od ovih kamatara

Uglavnom bolesni ljudi, mislim bolesni kockari u vecini slucajeva, nije Gasi bezveze visio po kazinu dole... samo vreba zrtve. Nazalost, znam jednog takvog, bolesnog kockara, koji se zaduzivao kod kamatara.
To su ljudi koji vise ne razmisljaju glavom, iskljuce mozak, nejasno stanje uma definitivno.
Na takvima Mirza i mirzici zaradjuju pare. Takodje, glavu dajem da se Mirza bavi i "prometom" narkotika. Memli strana zadnjih godina ima nekoliko narko bosova, da ih tako nazovem mada su ti klosari daleko od ikakvih bosova, jednog znam i licno (opet nazalost, komsija) pa tako cujem neke price... bave se svim i svacim, od odradjivanja "poslova" po Njemackoj do dilanja droge. A ko kad su te mahale pune klinaca zeljnih brze zarade, ne nedostaje im "vojske".
Sitni kriminalci ali u nedostatku krupnih glavesina, isplivali na povrsinu. Mislim da se Mirza dovodio i u vezu sa reketiranjem Pivnice, ali nisam siguran.