Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post Reply
Tranquilizer

#2426 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Tranquilizer »

House wrote:Jos yebeni mjesec dana mora ostati u Becu :twisted:

minimum, a prije da ce još 2 :roll: :roll: :roll:
Alfa_Ze

#2427 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Alfa_Ze »

Co0l wrote:Sukob Ministarstva pravde i MVP-a

Ko smješta izručenje Jovana Divjaka Srbiji?

Austrijskim pravosudnim organima nije dostavljen nalog za izručenje Bosni i Hercegovini Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije BiH. Portal Sarajevo-x.com saznaje iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova da zahtjev za izručenje, kojeg je uputilo Ministarstvo pravde BiH, ne ispunjava uslove propisane međunarodnim sporazumom i da bi slanje takvog zahtjeva više naštetilo nego pomoglo Divjaku.

cijeli tekst :
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110414051
Четвртак, 12. Мај 2011.

АУСТРИЈИ ДИРЕКТНО УПУЋЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ИЗРУЧЕЊЕ ДИВЈАКА

Министарство правде БиХ директно је прослиједило аустријским властима комплетну документацију Тужилаштва БиХ за изручење Јована Дивјака који се терети за учествовање у нападу на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године.

"Документацију, као и копију молбе за изручење коју смо још 7. марта упутили посредством Министарства иностраних послова БиХ , а која није прослијеђена даље, послали смо на захтјев Министарства правде Аустрије", рекла је Срни портпарол Министарства правде Марина Бакић.

Бакићева је истакла да је Министарство правде три пута ургиралио и тражилио да Министарство иностраних послова прослиједи документацију надлежним органима Аустрије.

Будући да то није учињено, Министарство правде Аустрије реаговало је и у писму упућеном министру правде БиХ Баришу Чолаку тражило да им се документи ставе на располагање како би могли даље поступати и донијети одлуку о изручењу.

"У писму се јасно наводи да је у интересу проширења основе за доношење одлуке за аустријске судове потребно да се резултати кривичног поступка који се поводом идентичног садржаја води у БиХ ставе на распогање аустријским судовима који раде на доношењу екстрадиционе одлуке. Иначе, на директан захтјев министарства друге државе, ми смо дужни да дамо директан одговор", рекла је Бакићева.
Hemel wrote:jadna nam majka kakvi smo... :oops:
Co0l

#2428 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Co0l »

Izgleda da na vidjelo izlazi ko minira oslobadjanje generala Divjaka:

Otežan proces odbrane

Bariša Čolak poslao kopiju zahtjeva za izručenje Divjaka

Austrijsko ministarstvo pravde zaprimilo je kopiju zahtjeva Ministarstva pravde BiH za izručenje penzioniranog generala Jovana Divjaka koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Austriji.

Međutim, ukoliko austrijska strana prihvati nepotpunu kopiju koju je poslao ministar pravde BiH Bariša Čolak, dosadašnji napori odbrane bit će temeljno potkopani, izjavio je ovo za Agenciju FENA ambasador BiH u Austriji Haris Hrle.

Po njegovim riječima, ministar Čolak je potpuno zaobišao Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje još razmatra ovo pitanje, a sve što je do sada učinjeno može biti uzaludno, jer će odbrana morati krenuti ispočetka, tvrdi Hrle.

"Napori koje je poduzelo Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Beču kao što je provjera kompletnosti zahtjeva i zaštita interesa našeg državljanina koji se našao pod teretom političke optužnice Republike Srbije, pokušavaju se iznutra minirati", naglašava Hrle.

Na pitanje koje su posljedice ovakvog zahtjeva, Hrle je kazao da ukoliko ovakav nepotpun zahtjev bude prihvaćen višestruko će biti otežan i produžen proces u austrijskom sudu. Naveo je da je proces izručenja Divjaka bio u završnoj fazi odbrane, ali "ovaj potez cijeli proces može prolongirati na neodređeno vrijeme".

"Zahtjevom za izručenje ministar Čolak neposredno je ojačao i pravno potpomogao zahtjev srbijanskog tužilaštva za izručenje. Sada, pravno gledajući, postoji dvostrana sumnja koja dvostrano pada na teret Jovana Divjaka. Ta dva zahtjeva nadopunjuju se i zajednički ugrožavaju njegove interese. A sve to i pored činjenice da u BiH nije podignuta optužnica niti izdat nalog za hapšenje, što su apsolutni uvjeti da bi zahtjev uopće mogao biti upućen", pojašnjava Hrle.

Naglasio je da će odbrana generala Divjaka, poduzeti dodatne aktivnosti, koje će biti usmjerene i usklađene u okviru novih političkih i pravnih činjenica.

"Situacija se sada dodatno zakomplicirala. Ovo je veoma složen politički, pravni i diplomatski proces s bilateralnim i regionalnim posljedicama, koji je od jučer ušao u novu, za nas težu fazu", dodaje ambasador i poručuje da će se Divjak ipak vratiti u Sarajevo.

Trenutno se razmatraju nove okolnosti s političkog i pravnog stajališta i doprinosi aktivnim prijedlozima u okviru novonastale situacije, a kako ističe Hrle Divjak je svjestan da oba pristigla zahtjeva za izručenje - srbijanski original i bh. kopija, imaju političku pozadinu.

Na pitanje da li je original zahtjeva za izručenje u Ambasadi BiH u Beču, Hrle je kazao da "gdje god da je, čeka odluku Predsjedništva BiH".

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110513045
Haettenschweiler

#2429 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Haettenschweiler »

A šta drugo očekivati od velikosrpskih sluga. I sve dok se fašizam vojno ne uništi, mi ćemo imati ovakve ministre u vladi.
Hemel

#2430 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Hemel »

Haettenschweiler wrote:A šta drugo očekivati od velikosrpskih sluga. I sve dok se fašizam vojno ne uništi, mi ćemo imati ovakve ministre u vladi.
upravo tako i jos uvijek primaju dobre plate za ovakve opstrukcije...

FUJ
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2431 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by PipiDugaDevetka »

Aaaa, Bariše i vanaGo. Ja mu punim budžet iz koje prima platu, a on protiv države i generala Jove podmeće kukavičija jaja.

Doletjeće i iznad njegovog gnijezda 'tičurina koja ne gradi gnijezda, nego podmeće svoja jaja u tudje.
popajic

#2432 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by popajic »

Ima li kakvih novosti ?
Ne valja ova sutnja...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2433 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Chmoljo »

popajic wrote:Ima li kakvih novosti ?
Ne valja ova sutnja...
koga briga, vjeronauka se ukida...
popajic

#2434 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by popajic »

Chmoljo wrote:
popajic wrote:Ima li kakvih novosti ?
Ne valja ova sutnja...
koga briga, vjeronauka se ukida...
Ja, sad se zna ko je glavni gazija u gradu...ma, kakav general Jovan :roll: :(
Incub

#2435 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Incub »

Kad je slijedece pojavljivanje pred sudom?
Gen. Divjaku zelim puno snage i strpljenja
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2436 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Chmoljo »

vi ste najslabija karika... zbogom.

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “trolanje i provociranje”
» Makijavelista
Haettenschweiler

#2437 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Incub wrote:Kad je slijedece pojavljivanje pred sudom?
I mene bi to interesovalo. Zbog čega se informacije o saslušanju daju na kapaljku?
Ima li šta novo od ambasadora, šta kažu advokati, kako nam se general drži?
popajic

#2438 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by popajic »

Haettenschweiler wrote:
Incub wrote:Kad je slijedece pojavljivanje pred sudom?
I mene bi to interesovalo. Zbog čega se informacije o saslušanju daju na kapaljku?
Ima li šta novo od ambasadora, šta kažu advokati, kako nam se general drži?
Tako ti je to, citav svijet se satire da pohvali Tadica za hapsenje onog zlocinca, a sto normalni general ne moze kuci...o tome ni rijeci :x
Sve same ublehe....
Asana

#2439 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Asana »

I sta bi - ima li zahtjeva za izrucenje, nema li ... sta rece Barasanin, sta rece nas Ambasador u Austriji ...
Vidjecete da ce Divjak biti kolateralna steta hapsenja Mladica ...
General jedan, general drugi, narod podrzava jednog, i drugog.. hajdemo reformirati pravosudje ...

Zao mi g. Divjaka. Ni kriv ni duzan bit ce izjednacen sa u krvi ogrezlim zlocincima.
muha_sa

#2440 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by muha_sa »

vec 4. mjeseca cami u nekom kucnom pritvoru a drzava, za koju se borio i prvi stao u njenu odbranu, suti :-)
- pardon,ne drzava vec uhljupi koji su na drzavnim polozajima zahvaljujuci i generalu.
-mene stid.
Čitalac

#2441 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Čitalac »

Zašto cijela stvar traje zapravo tako dugo? Postoje razne informacije o dostavljanju i nedostavljanju dokumentacije, o navodnom namjernom zametanju dokumenata, šta zapravo koči proces?

- Bilo je svesno zametanje zahtjeva i sukob između HDZ-a i SDP-a je doveo do toga da HDZ ne želi da se uključi u proces da zaštiti moje interese. Oba zahtjeva, naš i zahtjev Srbije sada se međutim nalaze u austrijskom tužilaštvu i sada tužilaštvo treba procijeniti kome će me proslijediti. Po objašnjenju advokata oni osobe vraćaju u zemlju čiji je ona državljanin, odnosno tamo gdje se desio incident. I on mi stalno govori da je sve u redu i da ću biti u Sarajevu...

http://www.e-novine.com/intervju/interv ... toplo.html
strongwoman

#2442 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by strongwoman »

muha_sa wrote:vec 4. mjeseca cami u nekom kucnom pritvoru a drzava, za koju se borio i prvi stao u njenu odbranu, suti :-)
- pardon,ne drzava vec uhljupi koji su na drzavnim polozajima zahvaljujuci i generalu.
-mene stid.
Sinoc slusam razgovor dvojice uvazenih profesora sa fakulteta, politicki neangaziranih. Kaze prvi drugom, zali se tako na drzavu, drzavnike. Drugi profesor odgovara "Meni nije kriv niti jedan politicar, ali ama bas niti jedan. Ja sam sebi najvise kriv. Sjedim i govorim kako mi ne valja ovaj, kako mi ne valja onaj. Jesam li se politicki angazovao? Nisam!!! Jesam li pokusao da se ubacim u bilo koju stranku i da djelujem iznutra??? Nisam!!! Pa ko mi je kriv? Niko drugi do ja sam...

I vjeruj mi pronasla sam se u ovoj prici, pronasla sam u ovoj prici na stotine svojih prijatelja koji imaju i kapaciteta i znanja i vjestina da djeluju, ali nazalost su politicki neangazirani i nazalost zato nam sve jeste kako jeste...
Haettenschweiler

#2443 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Čitalac wrote:Zašto cijela stvar traje zapravo tako dugo? Postoje razne informacije o dostavljanju i nedostavljanju dokumentacije, o navodnom namjernom zametanju dokumenata, šta zapravo koči proces?

- Bilo je svesno zametanje zahtjeva i sukob između HDZ-a i SDP-a je doveo do toga da HDZ ne želi da se uključi u proces da zaštiti moje interese. Oba zahtjeva, naš i zahtjev Srbije sada se međutim nalaze u austrijskom tužilaštvu i sada tužilaštvo treba procijeniti kome će me proslijediti. Po objašnjenju advokata oni osobe vraćaju u zemlju čiji je ona državljanin, odnosno tamo gdje se desio incident. I on mi stalno govori da je sve u redu i da ću biti u Sarajevu...

http://www.e-novine.com/intervju/interv ... toplo.html
Moj generale, to vam je hvala jer se zalažete za "autohtonog" Hrvata u predsjedništvu.

Moj generale, zar do sada niste shvatili da je ta bagra nepopravljiva?
RUJAN

#2444 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by RUJAN »

pa kad zoka zna, nek navede sve poimenice, on lupa, izmišlja, spletkari. kaošto je uvijek i radio, osjećam da je njegova krilatica zavadi pa vladaj.
AliceInChains

#2445 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by AliceInChains »

Geteborg: Stranka dijaspore organizuje miting podrške generalu Divjaku 11. juna

B. A. 08/06/2011 12:10:00

GETEBORG - Stranka dijaspore BiH organizirat će u subotu, 11. juna, u Geteborgu miting- podršku generalu Armije BiH Jovanu Divjaku. Taj skup planiran je za 12 sati, na trgu Gustav Adolf Torg. U saopćenju za javnost navodi se da će nakon obraćanja predsjednika Stranke i gostiju, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Austrije...

... biti upućena peticija za puštanje Divjaka na slobodu.

"Još jednom pozivamo da se odazovete apelu Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", na čijem je čelu Divjak, da novčanim prilozima pomognete u finansiranju odbrane, uplatom na račun Udruženja", navode iz Stranke dijaspore BiH.

(Vijesti.ba/Fena)
A neki manekenjci se nasli lajati na dijasporu... :mrgreen:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2446 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Nego, koju parolu predlažete za doček generala Jovana Divjaka na SJJ Aerodromu?
nellington

#2447 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by nellington »

PipiDugaDevetka wrote:Nego, koju parolu predlažete za doček generala Jovana Divjaka na SJJ Aerodromu?
Grad je opet siguran, vratio se General koji ga je čuvao :)
PipiDugaDevetka

#2448 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

nellington wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Nego, koju parolu predlažete za doček generala Jovana Divjaka na SJJ Aerodromu?
Grad je opet siguran, vratio se General koji ga je čuvao :)
Mojne mi dvosmislenih parola. Znaš i sam kakva je sigurnosna situacija. General se vraća u Bosnu, njegovu i našu Bosnu i Hercegovinu.
nellington

#2449 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by nellington »

Grad je siguran, sad što njegovi stanovnici nisu zahvaljujući unutrašnjem neprjatelju (i nesposobnoj vlasti) - to je druga priča.
PipiDugaDevetka

#2450 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

liberté fraternité l'égalité
l'éducation construit la Bosnie-Herzégovine!
sloboda bratstvo jednakost
obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu!
Valja li ova francuska parola za doček generala?
Post Reply