Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!
- opa22
#2326 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
ja na slikama vidim 3c i propali pokusaj cetvrtog 
- Co0l
#2327 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Entiteta?opa22 wrote:ja na slikama vidim 3c i propali pokusaj cetvrtog
@Vanilla-istu si sliku stavila i za Sjenjak i za Dobrinju samo su zarotirane i donja je malo veca
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2328 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Izvinjavam se, popravila samCo0l wrote:Entiteta?opa22 wrote:ja na slikama vidim 3c i propali pokusaj cetvrtog![]()
![]()
@Vanilla-istu si sliku stavila i za Sjenjak i za Dobrinju samo su zarotirane i donja je malo veca
u editu je objasnjenje
- plain vanilla
#2329 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Senad Avdić: Historija poniženja i uzdizanja Jovana Divjaka
Vlasti u Sarajevu će sasvim sigurno dobiti pravnu bitku za Divjaka; za univerzalne vrijednosti koje je general širio - vrlo teško! Za generala Jovana Divjaka vječito su se, ili barem „samo“ u posljednjih tridesetak godina, nezaustavljivo lijepile tolike bizarne priče, kalemili tako nevjerovatni „spletovi okolnosti i igara“, taksirati, pehovi mu „igrali flastera“da sam počesto mislio da barem malčice i on, spontano, ili, pak, svjesno i pod punom neodgovornošću u tom sudjeluje i tome doprinosi!
_____________piše : Senad Avdić I Slobodna Bosna
Ali, opet, trebao bi Jovo biti čovjek posebnog kova, vjerna replika Wajdinog Čovjeka od mramora i u „sinergiji“ s Musilovim Čovjekom bez svojstava pa da tako vješto decenijama „rukuje“, ekonomiše vlastitim nesrećama, zabludama i kormilari razočarenjima i poniženjima!
Međutim, ne vidim na koji je način general Jovo mogao utjecati na događaj od danas, budući je sve do sinoć bio u pritvoru, a od sinoć u nekom austrijskom polukućnom polupritvoru? Danas su se, dakle 15-ak sati nakon njegovog kaucijsko-akcijskog puštanja iz pritvora, ratni veterni Konjica okupili i održali mirne proteste u znak podrške „svome ratnom komandantu Jovi“. „Ne damo Jovu!“, kliču konjički veterani ratnog šverca i patriotskih zločina. Njihove uzavrele poruke, za medije, uobličava i u brišućem letu odašilje, plasira jedan od najstarijih i najprisebnijih konjičkih ratnih veterana (po naški, starohana) doktor Rusmir Hadžihusejnović.
Ma, dajte, prekinite, gospodo konjički veterani, svaka zajebancija, a pogotovo ona koja se bavi konkretnom ljudskom sudbinom, morala bi imati neke gabarite, granice, mjeru, ukus! I miris („ljiljana“)...
Austrijske vlasti jesu napravile svinjariju i više grehotu nego (ne)pravdu hapseći, ljeta gospodnjeg, dvijehiljadejedanaeste godine penzioniranog oficira Armije BiH Divjaka, ali to je humanistički akt, čin milosrđa, u poređenju s onim što su u to vrijeme aktivnom pukovniku, nominalno drugom čovjeku Armije BiH, Jovi Divjaku uradile vojne i civilne vlasti Konjica u zimu 1992. godine! Uhapsile ga svirepo, strpale ga u nekakav betonski podrum u privatnom hajdučkom kazamatu, Bogu iza nogu, u selu Parsovići, i to bez bilo kakve optužnice, prava na odbranu, rješenja o pritvoru, a o kauciji da se i ne priča. Treba li podsjećati ko je u vrijeme hajdučkog hapšenja Jovana Divjaka bio predsjednik Ratnog predsjedništva općine Konjic? Ovaj isti doktor, Rusmir Hadžihusejnović! Hajde, uzmimo da se on nije previše pitao o civilnim životima i vojničkim smrtima, već je u to vrijeme Alija Izetbegović iz Sarajeva po njegovu glavu poslao kaznenu ekspediciju predvođenu doktorom Safetom Ćibom. Ali, ako ništa drugo, liječnička je etika nalagala doktoru Hadžihusejionoviću da sa, ili bez lokalnih ratnih veterana, skokne do seoskog zaleđenog bunkera u Parsovićima u koji su patriotske bande (Zejnil Delalić, komandant Taktičke grupe ABiH ih je predvodio, prema svim saznanjima višegodišnji KOS-ov povjerenik za Konjic raspoređen sve do rata u Beču) zatočile Jovu Divjaka. Da sužnju kojeg mori glad, pukovniku Armije BiH Divjaku provjeri pritisak, šećer, opći zdravstven bilten da ustanovi. Ma kakvi!
Pitao sam nekoliko mjeseci kasnije Jovu Divjaka da li mu se iko, ne iz Konjica, ko šiša Konjic, nego iz Predsjedništva BiH, Armije, policije, iz SDA, bilo koje tada funkcionalne institucije, nakon oslobađanja i povratka u Sarajevo izvinio, obećao istragu, nekakvu satisfakcijicu. Niko. „A šta kaže Alija?“, pitam bijesno, nezaustavljivo. „Ništa“. „Kako, bolan Jovo, ništaa?!“. „Ma nije baš ništa, rekao mi je: „Rat je, Jovo, a ti si vojnik i znaš da se u ratu svašta dešava“.
Pitao sam Jovu, nekada, mnogo kasnije, i otkud on uopće trećeg maja predvečer u Dobrovoljačkoj ulici dok se izvlačila Kukanjčeva Armijska oblast JNA, po čijem je naređenju otišao u taj pakao, ko ga je od pretpostavljenih uvalio u to sranje? „Koje crno naređenje, kakva nesretna komanda, otišao sam tamo samoinicijativno, skoro kao humanitarac u maskirnoj uniformi i sa činovima jer sam predosećao nesreću i osećao potrebu i obavezu da je sprečim, umanjim“.
Samo mjesec dana ranije, početak je aprila 1992. godine, pukovnika Jovana Divjaka, zamjenika komandanta Teritorijalne odbrane BiH (komandant RŠ TO BiH, zvao se - nikada ga neću zaboraviti nakon prijetećeg intervjua kojeg sam sa njim radio nekoliko mjeseci pred rat - Drago Vukosavljević) zove iz beogradskog KOS-ovog štaba oficir „Josip“, bliski prijatelj njegove sekretarice. „Pukovniče Divjak“, laska u početku KOS-ovac Josip, „vi kao visokoobrazovan i svestan oficir morate podržati JNA i njeno mudro rukovodstvo čiji je jedini cilj očuvanje mira i celovitosti Jugoslavije“. Jovo ga, odsječno, strogo oficirski otjera u materinu. Dvadesetak dana nakon odlaska Kukanjca i njegove militantne svite iz Sarajeva, u Ministarstvu odbrane BiH polusvečano se promovira pomoćnik ministra odbrane Jerka Doku za bezbjednost Enver Mujezinović. Divjak tokom njegovog kratkog, ali jezgrovitog inaugaralnog govora prepoznaje glas onoga KOS-ovog jazavca, Josipa, koji ga je samo mjesec dana ranije pozivao na razum i uramljivanje u Miloševićev i Karadžićev „razuman okvir“ za postjugoslovensku kompaktnu, ko sunce etnički čistu sliku; velikosrspki, „nepostojeći“ plan RAM, dakle. Dok je Divjak, hapšen u Konjicu pod usmenom optužnicom da je četnička krtica u redovima Armije BiH, gospodin „Josip“, to jeste Mujezinović, po Sarajevu je organizirao grupu tradicionalnih KOS-ovih doušnika - redom probisvijeta, da metodom uhođenja i čaršijskih spletkaroških „pouzdanih saznanja“ dokumentiraju da „Divjak godinama špijunira za francuske tajne službe“. Tanki im dokazi bili, a Jovo ipak nije bo slab u gradu, pa se ta inkriminacija ubrzo prosula...
Koliko se može vidjeti iz primarne građe koju je tokom 1993. i 1994. godine srbijansko Vojno tužiteljstvo prikupilo o zločinu u Dobrovoljačkoj, ključni svjedok bio je potpukovnik KOS-a Slavoljub Belošević Beli, siva eminencija JNA-ovske destrukcije Bosne i Hercegovine, vojno lice smješteno pred rat u Ministarstvo odbrane BiH (SDS-ov kadar, pomoćnik ministra Jerke Doke) koji je nakon što je uhapšen u Dobrovoljačkoj priznao (objavili smo to ima nekoliko godina) da je on bio nominalni i suštinski šef Biljani Plavšić dok je dama bila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Eh, toga Beloševića, nakon događaja u Dobrovoljačkoj nakratko pritvaraju policijske vlasti u Sarajevu, on priča li, priča o svojim obavještajnim podvizima, mreži saradnika, zaštićenim vezama i vezicama, a onda ga (4. maja 1992.godine) od policije „nakratko“ pozajmljuje šef vojne bezbjednosti Fikret Muslimović, do pred sami rat najperspektivniji oficir KOS-a, daje mu nešto malo novca (Muslimović mi je to osobno ispričao, da ne bude kasnije protumačeno kako improviziram i naknadno učitavam tračeve u vojno-historijske čitanke).
Alija Izetbegović i njegov štab, podosta impregniran, dubinski premrežen KOS-ovim pokajnicima, ne samo Muslimovićem, genijem spletkarenja, i njegovim malim od kantine Josipom Enverom Mujezinovićem, za potrebe islamizacije „bošnjačke pravedne borbe“, formiraju različite, mahom vaninstitucionalne centre (od Sedme muslimanske do Pogorelice, i još dublje, i još dalje, sve do dan-danas ).
Pričao sam ovih dana s dosta ljudi, provjeravao sa čijom bi se sudbinom mogla eventualno uporediti „ratna prošlost“ Jovana Divjaka? Možda jedino, slažemo se uglavnom, sa tragedijom generala Vlade Trifunovića, komandanta Varaždinskog korpusa JNA, koji je mirno, pokorno, rukovođen isključivo vojničkim, a uz to i ljudskim ( nažalost u jugoslovenskim zadnjim ratovima te se dvije vrijednosti ne rimuju) predao svoja vojna postrojenja hrvatskim vlastima, spasio stotinama vojnika i civila živote, a sebi (samo!?) obraz i čast. Već dvadeset godina srbijanska pravna država, od Miloševićeve, preko Đinđićeve, Koštunicine i Tadićeve, ne posustaje s progonom generala koji je odbio učestvovati u unaprijed predvidivom krvoproliću u Varaždinu. Isti je to KOS-ov princip bio - nema miroljubivih generala u našim redovima, niti smije biti pukovnika koji razmišljaju svojom glavom; sve po PS-u.
Jovan Divjak ipak je u mnogo boljem statusu od Trifunovića, premda je i on u otprilike istom vremenu otkazao poslušnost pomahnitalim topčiderskim vojskovođama-ratnim zločincima. Divjak ima sreću da je strpljivo, iskreno, neštedimice gradio mrežu prijatelja, poštovatelja u BiH a i izvan nje, koji umiju više pomoći nego što su u stanju odmoći. I da se veselo, čilo nosi sa sumnjama, poniženjima.
P.S. Uhvatio sam neke vrele noći, sve oko mene gori od Mladićevih vrelih čestitki, juli je 1992. godine, Divjaku muštuluk da ga je New York Times, koji će tek tek sutra izaći proglasio za „Ličnost dana“. „SRBIN, KOJI SE U SARAJEVU BOREĆI PROTIV SRBA BORI ZA ČAST SVOGA NARODA“, pisao je novinar tog lista John Burns. Nije Jovi jednostavno, ali veli: „Ma, daj, malo ga preteruje i serucka taj Burns, uostalom, ko i svi vi novinari“.
-
5 0 5
#2330 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ja ovdje vidim SSSG. Samo Srbim Srbina G... (ne znam sta bi to moglo biti)plain vanilla wrote:sjenjak
![]()
-
uroborus
#2331 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Šta je ovo
Gdje su dežurni pljuvači na Senada Avdića? Mislim, bio bi red da Zlajina zlatna mladež ospe jednu kanonadu...
Gdje su dežurni pljuvači na Senada Avdića? Mislim, bio bi red da Zlajina zlatna mladež ospe jednu kanonadu...
- plain vanilla
#2332 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ne smijemo od dezurnih branitelja Senadauroborus wrote:Šta je ovo![]()
- opa22
#2333 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Co0l wrote:Entiteta?opa22 wrote:ja na slikama vidim 3c i propali pokusaj cetvrtog![]()
![]()
-
uroborus
#2334 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Čisto sumnjam, al' nek' ti bude...plain vanilla wrote:Ne smijemo od dezurnih branitelja Senadauroborus wrote:Šta je ovo![]()
Gdje su dežurni pljuvači na Senada Avdića? Mislim, bio bi red da Zlajina zlatna mladež ospe jednu kanonadu...![]()
- Bullet Tooth Tony
#2335 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Čovjek koji se zvao simbol

Potaknut događajima koji su se dogodili nedavno, a vezano za hapšenje generala Divjaka, odlučio sam da napišem ovaj tekst. Ne želim pisati o tome ko je kriv, već o tome ko nije. General Divjak za Bosnu i Hercegovinu nije persona, on je simbol.. Simbol vremena kada je razum napustio glave naših uvijek prošlošću i vlašću opterećenih vođa.
Ono što me potaklo na ovaj tekst je, što nijedan od tekstova naših novinara i intelektualaca koji su pisali o hapšenju gospodina Divjaka na aerodromu u Austriji, nije se bavio personom, već čisto racionalnom nacionalističkom retorikom, uvijek u službi onih kojima ovakva situacija odgovara. General Divjak je simbol iz više razloga, a glavni je taj što su ga se odrekli Srbi, iako je rođeni Beograđanin, a vlast u BiH mu je kao nagradu za njegovu ulogu u ratu u BiH dala zaborav. Čovjek je branio zemlju od agresije vojske iz koje je sam potekao, zato ga mrze Srbi. Čovjek je rekao NE, zločinima na Kazanima, zato ga nisu voljeli tadašnji bošnjački lideri. Taj čovjek bez etnonacionalističkog identiteta, prijeko potrebnog za život na Balkanu, a posebice u današnjoj BiH, je mogao postat svjetionik za sve one koji su na rat gledali kao na proizvod pogrešnih nacionalističkih huškačkih politika. Ako krivimo Miloševića, za propagandu koja nas je gurnula u neželjeni rat, a pri tome koristila JNA, onda je Divjak za nas Robin Hood, jer se odmetnuo od takve politike i zadržao svoju čast. Ako osuđujemo zločine, kakvi god oni bili, opet imamo heroja, jer Kazani su bili zločin. Upravo zato ovaj rad sam nazvao "Čovjek koji se zvao simbol". Divjak je mogao biti simbol za tri naroda, ali ne on je preko noći postao muslimanski general. Na jednom od transparenata onih koji su protestovali u znak podrške generalu Divjaku stajalo je: "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe." Zašto muslimanski general, zašto Srbine? Zašto ne samo general ili samo Jovo? Razlog nalazim u tome, što imamo horničnu potrebu, jednu balkansku bolest etnonacionaliziranja svega postojećeg od predmeta do ljudskog bića.
Čovjeku koji je rekao ne, prilikom pucanja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, sada neke struje u Republici Srbiji žele da sude. Zašto? Zato što je rekao ne ili što je bio "njihov",a postao izdajnik. To znači da još uvijek postoje struje u Srbiji koje ne mogu da se pomire s tim da postoji bosanski čovjek. Ne Srbin, ne Bošnjak i ne Hrvat, već Bosanac. Kako drugačije da razumijemo to što Srbija traži da se procesuira pred njihovim sudovima, a ne pred domaćim? Opravdanjem da su naši sudovi spori.
S druge strane mnogi žitelji BiH su se ovog čovjeka koji se borio za našu zemlju - u ratu puškom, u miru obrazovanjem, sjetili tek nakon što je uhapšen. Ali se ne postavlja pitanje, zašto ovaj čovjek koji predstavlja vrhunski vojni kadar je pao u podrume zaborava naših političkih elita koje su se prema njihovim tvrdnjama borile za BiH.
Ukoliko Bosna i Hercegovina ne dobije mogućnost da od pojedinca napravi simbol bez etnonacionalnog, kako zbog vanjskih faktora tako i unutrašnjih, mišljenja sam da će ostati bez svog unutrašnjeg sadržaja i postati strana svim njenim stanovnicama, a takav proces se već uveliko dešava. Mislim da je vrijeme da se zaustavi.

Potaknut događajima koji su se dogodili nedavno, a vezano za hapšenje generala Divjaka, odlučio sam da napišem ovaj tekst. Ne želim pisati o tome ko je kriv, već o tome ko nije. General Divjak za Bosnu i Hercegovinu nije persona, on je simbol.. Simbol vremena kada je razum napustio glave naših uvijek prošlošću i vlašću opterećenih vođa.
Ono što me potaklo na ovaj tekst je, što nijedan od tekstova naših novinara i intelektualaca koji su pisali o hapšenju gospodina Divjaka na aerodromu u Austriji, nije se bavio personom, već čisto racionalnom nacionalističkom retorikom, uvijek u službi onih kojima ovakva situacija odgovara. General Divjak je simbol iz više razloga, a glavni je taj što su ga se odrekli Srbi, iako je rođeni Beograđanin, a vlast u BiH mu je kao nagradu za njegovu ulogu u ratu u BiH dala zaborav. Čovjek je branio zemlju od agresije vojske iz koje je sam potekao, zato ga mrze Srbi. Čovjek je rekao NE, zločinima na Kazanima, zato ga nisu voljeli tadašnji bošnjački lideri. Taj čovjek bez etnonacionalističkog identiteta, prijeko potrebnog za život na Balkanu, a posebice u današnjoj BiH, je mogao postat svjetionik za sve one koji su na rat gledali kao na proizvod pogrešnih nacionalističkih huškačkih politika. Ako krivimo Miloševića, za propagandu koja nas je gurnula u neželjeni rat, a pri tome koristila JNA, onda je Divjak za nas Robin Hood, jer se odmetnuo od takve politike i zadržao svoju čast. Ako osuđujemo zločine, kakvi god oni bili, opet imamo heroja, jer Kazani su bili zločin. Upravo zato ovaj rad sam nazvao "Čovjek koji se zvao simbol". Divjak je mogao biti simbol za tri naroda, ali ne on je preko noći postao muslimanski general. Na jednom od transparenata onih koji su protestovali u znak podrške generalu Divjaku stajalo je: "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe." Zašto muslimanski general, zašto Srbine? Zašto ne samo general ili samo Jovo? Razlog nalazim u tome, što imamo horničnu potrebu, jednu balkansku bolest etnonacionaliziranja svega postojećeg od predmeta do ljudskog bića.
Čovjeku koji je rekao ne, prilikom pucanja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, sada neke struje u Republici Srbiji žele da sude. Zašto? Zato što je rekao ne ili što je bio "njihov",a postao izdajnik. To znači da još uvijek postoje struje u Srbiji koje ne mogu da se pomire s tim da postoji bosanski čovjek. Ne Srbin, ne Bošnjak i ne Hrvat, već Bosanac. Kako drugačije da razumijemo to što Srbija traži da se procesuira pred njihovim sudovima, a ne pred domaćim? Opravdanjem da su naši sudovi spori.
S druge strane mnogi žitelji BiH su se ovog čovjeka koji se borio za našu zemlju - u ratu puškom, u miru obrazovanjem, sjetili tek nakon što je uhapšen. Ali se ne postavlja pitanje, zašto ovaj čovjek koji predstavlja vrhunski vojni kadar je pao u podrume zaborava naših političkih elita koje su se prema njihovim tvrdnjama borile za BiH.
Ukoliko Bosna i Hercegovina ne dobije mogućnost da od pojedinca napravi simbol bez etnonacionalnog, kako zbog vanjskih faktora tako i unutrašnjih, mišljenja sam da će ostati bez svog unutrašnjeg sadržaja i postati strana svim njenim stanovnicama, a takav proces se već uveliko dešava. Mislim da je vrijeme da se zaustavi.
- JBT
#2336 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
uroborus wrote:Šta je ovo![]()
U tebe, izgleda, samo ISKLJUCIVO crno i bijelo.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2337 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Bullet Tooth Tony wrote:Čovjek koji se zvao simbol
Ono što me potaklo na ovaj tekst je, što nijedan od tekstova naših novinara i intelektualaca koji su pisali o hapšenju gospodina Divjaka na aerodromu u Austriji, nije se bavio personom, već čisto racionalnom nacionalističkom retorikom, uvijek u službi onih kojima ovakva situacija odgovara. General Divjak je simbol iz više razloga, a glavni je taj što su ga se odrekli Srbi, iako je rođeni Beograđanin, a vlast u BiH mu je kao nagradu za njegovu ulogu u ratu u BiH dala zaborav. Čovjek je branio zemlju od agresije vojske iz koje je sam potekao, zato ga mrze Srbi. Čovjek je rekao NE, zločinima na Kazanima, zato ga nisu voljeli tadašnji bošnjački lideri. Taj čovjek bez etnonacionalističkog identiteta, prijeko potrebnog za život na Balkanu, a posebice u današnjoj BiH, je mogao postat svjetionik za sve one koji su na rat gledali kao na proizvod pogrešnih nacionalističkih huškačkih politika. Ako krivimo Miloševića, za propagandu koja nas je gurnula u neželjeni rat, a pri tome koristila JNA, onda je Divjak za nas Robin Hood, jer se odmetnuo od takve politike i zadržao svoju čast. Ako osuđujemo zločine, kakvi god oni bili, opet imamo heroja, jer Kazani su bili zločin. Upravo zato ovaj rad sam nazvao "Čovjek koji se zvao simbol". Divjak je mogao biti simbol za tri naroda, ali ne on je preko noći postao muslimanski general. Na jednom od transparenata onih koji su protestovali u znak podrške generalu Divjaku stajalo je: "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe." Zašto muslimanski general, zašto Srbine? Zašto ne samo general ili samo Jovo? Razlog nalazim u tome, što imamo horničnu potrebu, jednu balkansku bolest etnonacionaliziranja svega postojećeg od predmeta do ljudskog bića.Čovjeku koji je rekao ne, prilikom pucanja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, sada neke struje u Republici Srbiji žele da sude. Zašto? Zato što je rekao ne ili što je bio "njihov",a postao izdajnik. To znači da još uvijek postoje struje u Srbiji koje ne mogu da se pomire s tim da postoji bosanski čovjek. Ne Srbin, ne Bošnjak i ne Hrvat, već Bosanac. Kako drugačije da razumijemo to što Srbija traži da se procesuira pred njihovim sudovima, a ne pred domaćim? Opravdanjem da su naši sudovi spori.
Podebljano i povećano će objasniti @Corto Maltese, a ja koliko sam shvatio, nacional-šovinistička omladina u Srbiji samo i razumije ovakav govor.
Parola je bila namijenjena njima, koji su tokom ratnog s(r)tanja bili djeca ili uopšte ne pamete to ratno s(r)tanje. Ja sam i prije pravljenja parole i odluke da je isprintam, zatim sklepam od kartona i drveta ZNAO DA SE gen. Jovo IZJAŠNJAVA KAO BOSANAC.
Interesantno, oružje TO, neposredno prije rata, gen. Jovo podijelio Hrvatima iz Kiseljaka, pa je uslovno kažnjen na 9 mjeseci.( NE znam da li je ovo tačno jer sam to pročitao na četničkim forumima). Još ga četnici optužuju za neku frku u Francuskoj gdje je pri SFRJ ambasadi bio u vojnoj misiji.
- BHCluster
#2338 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Zaboravio sam napisati da je na ovome snimku:BHCluster wrote:
-Napad na predsjednistvo
-Hapsenje Predsjednika Predsjednistva Bosne i Hercegovine
-Desavanja u Dobrovoljackoj Ulici
- Bosnolog
#2339 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Odlicna poruka a mnogima reset pouka,.....
Bili ste licno ili srcem na protestima pred srbijanskom ambasadom izrazavajuci protest zbog njihovog nastavljanja agresorske milosevicevske politike? Zelite li im moci potpuno civilizovano i konstantno prenositi svoje stajaliste od kojeg nece moci pobjeci time sto ce se sakriti u ambasadu uz kaficu na sat dva? E pa mozete !!! I jos je drasticno efektivnije i jednostavnije od pisanja na internetu i/ili protesta na ulicama: BOJKOT SRBIJANSKIH PROIZVODA !!! VLASNICI NJIHOVIH FABRIKA FINANSIRAJU NJIHOVE POLITICKE STRANKE I DIREKTNO OBLIKUJU I PODRZAVAJU NJIHOVU POLITIKU !!! BUDITE PONOSNI NA SEBE ZBOG SVAKOG VASEG POTROSENOG FENINGA/CENTA KOJI BI MOGAO, ALI SAMO ZBOG VASEG BOJKOTA NE ZAVRSI U NJIHOVIM DZEPOVIMA !!!
- mO k3
#2340 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
ha???Almerisa wrote:Hapsenje Divjaka je isto kao uzimanje djeteta od majke.....
Politika je djeco yebena stvar..Jebes politiku -uzmite motiku!
p
- smoki_choko
#2341 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
nije ha nego molimŽenski Dr.Med wrote:ha???Almerisa wrote:Hapsenje Divjaka je isto kao uzimanje djeteta od majke.....
Politika je djeco yebena stvar..Jebes politiku -uzmite motiku!
p
-
uroborus
#2342 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Baš me interesuje kako će na ovo reagovati "provjerene patriote" na ovom forumu koji taj isti patriotizam mjere nivom privrženosti Man.City-u i Edinu Džeki, praznom demagogijom razni pera-trta, busanjem u geografsko porijeklo, ili, jednostavno, proglašavnjem svakog onog ko ne misli k'o amorfna forumska masa-četnikom ili ustašom!
http://** No links **.ba/front/nasi-zlocinci-su-p ... najperisti
http://** No links **.ba/front/nasi-zlocinci-su-p ... najperisti
-
uroborus
#2343 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
O.k...može to onda 'vako, pošto su linkovi zabranjeni:
** No links ** INTERVJU/ZORAN ČEGAR: Naši zločinci su po Sarajevu silovali djevojčice, bacali ih na ulicu i govorili da su ih ubili srpski snajperisti!
Srijeda | 16.03.2011.
Nakon što je Zoran Čegar izjavio da je u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine počinjen ratni zločin, te da su u Sarajevu počinjeni i veći zločini, ovaj nekadašnji zamjenik komandanta specijalne jedinice MUP-a RBiH za ** No links ** PORTAL govori o 2. i 3. maju 1992. godine, te otkriva koliko je ljudi poginulo u Dobrovoljačkoj
Razgovarala: Mirna DUHAČEK
- U Doborvoljačkoj se stvarno desio zločin. Sad može pričati šta god ko hoće, ali ja sam prvi očevidac koji je došao tu. Ubiti čovjeka iz neposredne blizini, prosuti mu mozak po džipu, to je meni nepojmljivo. Nisam ja ni kukavica ni ne znam šta, ali ako ćemo se boriti, ako će biti, da tako kažem, neka ratna igra 'metak u metak', uredu, ali da ja ubijem nekoga - da ga koljem - to mi je plitko i mizerno. To što sam ja vidio bio je ratni zločin i rekao sam organima koji se bave istragom, i stranim i domaćim, da je bio ratni zločin. Ako oni hoće, neka nagrade one koji su to uradili, neka im daju medalje, ali po meni je ratni zločin ubiti čovjeka na takav način - ne jednog, nego šest, pogotovo nenaoružanu ženu, koja je sjedila u vozilu hitne pomoći - rekao je u razgovoru za ** No links ** PORTAL Zoran Čegar.
Ko je, po Vama, odgovoran za događanja u Dobrovoljačkoj?
Ne znam ja ko je odgovoran. Odgovorni su oni koji su držali te horde koji su ih naoružali, a nisu ih mogli držati pod kontrolom. Prvi su zapucali ti koji su bili naoružani. Da li su to Zelene beretke, ili Patriotska liga, ili kako su se već oni zvali, ja to ne znam, ali znam da nisu bili pripadnici MUP-a, kao jedina regularna vojno-policijska formacija.
Brojem žrtava se kalkuliše. Jedna strana kaže da ih je bilo šest, druga da ih je bilo 42. Zanimljivo je i da je Kukanjac rekao da je poginulo šestoro ljudi...
Bilo je šest ljudi. Ja sam pokupio i vidio tri pukovnika ili potpukovnika, ne sjećam se koji su im bili činovi, bio je još jedan vojnik i još jedno vojno lice i ta žena koju sam već spomenuo. Ja snimak generala Kukanjca nikad prije do sinoć nisam vidio, u kojem je i on rekao da je bilo šest ubijenih. Ako laže komandant vojske čiji su ljudi ubijeni i ako lažem ja kao neutralno lice, koji sam došao tu, neka oni kažu da ih je bilo par hiljada, kao što i govore i preuveličavaju sve. Ne znam ja kome je cilj da se sve ovo radi oko Dobrovoljačke, da se laže i petlja, ali očito da ima neki cilj. Ja neću da ulazim u politiku, ja nisam političar. Ali ovo što se dešava nije potrebno ni prema žrtvama, ni prema familijama žrtava. Onaj ko treba da zna - jako dobro zna ko je počinio taj zločin. Neka ih osude. Ja ne znam, jer da znam, rekao bih.
Mislite li da će ikada biti pokrenuta istraga o događajima u Dobrovoljačkoj?
Neće se nikada pokrenuti istraga oko Dobrovoljačke, zato što nekome nije stalo da se to riješi. Da je stalo, to bi se već davno riješilo.
Kako komentarišete nedavno hapšenje Jovana Divjaka?
Ma, šta će oni hapsiti Divjaka, kad on nema veze sa životom. On se tamo našao. Neću ulaziti da li je došao službeno ili je naišao, ali ja sam bio tu kad je čovjek oderao grlo derući se: 'Ne pucajte! Ne pucajte!' Drugo, Jovan Divjak je Srbin, vojno lice. Pa, bilo je pitanje kad će ga neko upucati iz te horde. To su bila vremena kad su ljudi bili na ivici nerava. Atmosfera je dovedena do usijanja u Dobrovoljačkoj i samo se čekala neka budala - koju su ovi ili imali spremnu ili je to uradio sam neki kreten - pa da zapuca. Ja imam informaciju od ljudi koji su bili tu i od starješina da je sve počelo tako što je jedan tražio pištolj od pukovnika Sokića, on mu ga nije dao, ovaj mu ga je uzeo i zarafalao ga. I onda je krenulo pravo - kad je šenluk, neka hala gori.
Kakva je tada bila Vaša uloga?
Ja tvrdim, da nije bilo mene, da bi pokolj bio stravičan i bilo bi puno, puno, puno više mrtvih. Srećom, imao sam autoritet i nekoliko sposobnih ljudi uz sebe, ovi su se prepali i razbježali. Ja sam pomogao koliko sam mogao pomoći, ali evo ispada da je bolje bilo da nisam došao. Ti ljudi nas 20 godina maltretiraju, udaraju - tužbe, žalbe... Pa dajte više, hoće li to stati?! Da me ljube 20 godina ne bih ih mogao očima gledati, a kamoli šta mi rade... Ni krivom ni dužnom. Ja vam kažem, ako sam kriv, ja ću odgovarati. Ali nemojte mi pakovati, nemojte me etiketirati. Kakve potjernice? A što oni sinoć nisu izašli s imenima? Koliko je ubijeno ljudi, za kim ima potjernica i ko je sve u tome učestvovao? Zato što kalkulišu! Pazite, njih 1.100 dolazi svako jutro iz Republike Srpske na posao u državne organe, u ministarstva... Pa,ako ne valja takvo Sarajevo, kad ga ne priznaju kao glavni grad, kad ne priznaju državu - zašto dolaze? Idite na Pale, pa otvorite MIP, MUP, otvorite šta hoćete. 'Nama balije ovo, nama muslimani ono...' - pa što onda dolaziš ako ti smeta. Ali, dođe, pa uzme par hiljada svakog mjeseca, pa službeno auto... On sjedi na mom mjestu, a mene su poslali u penziju sa tri fakulteta i tri svjetska jezika u 50-oj, a na mom mjestu sjedi četnik.
Spomenuli ste da je u Sarajevu bilo većih zločina od onog u Dobrovoljačkoj. O kojim zločinima govorite?
Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti. Da bog da večeras, ne sutra, osvanuo Berlinski zid između nas i RS. Ako će nam biti bolje svima, da sve ovo stane. Neka svako ide na svoju stranu, pa kako im bude. Meni Radmanović neki dan govori - skupile se vehabije, ovo-ono... A ne smeta mu kada se skupe četnici. Nemojte me pogrešno shvatiti, ali meni je to isto - vehabije i četnici. I ovaj je klao, i onaj je klao, i ovaj je ubijao, i onaj, i ovaj ima bradu i onaj ima bradu. Samo ovaj nosi kokardu, a onaj ono svoje oko glave, i to je tako. Ako je zakon, onda je isti i za vas i za nas, i za Muju i za Sulju i Matu. Ubijali su po stanovma ljude koji nisu bili podobni, bez obzira na nacionalnost. Uđe u stan i pobije mu cijelu porodicu da mu uzme stan. Je li to zločin? To je zločin za mene veći nego Dobrovoljačka. Oni su bila neregularna armija na području jedne države. Je li osam vojnika u Velikom parku veći zločin od Dobrovoljačke?
Znate li ko su ti ljudi koji su činili takve zločine?
Ja da znam ko su ti ljudi koji su radili zločine - ja sam bio visoki policijski dužnosnik - bio bih ih zatvorio. Ja nisam kompjuter i enciklopedija da to sve imam u glavi, ali postoje ljudi koji sve to znaju. To se može vrlo brzo razriješiti, ali očito da to nekome nije u interesu. Pa, pogledajte te ljude koji prije rata nisu imali šta da jedu, nisu imali za kifle, a sada su multimilioneri. Vedre i oblače. To je tako, ovo je bio rat da se obogate pojedini ljudi i da kriminalnim radnjama dođu do bogatstva. Par familija se obogatilo. Uostalom, znate kako kažu: Kad pametni zašute, tad budale progovore. To je tako.
Ipak, Vi biste opet branili BiH?
Opet bih je branio. Ja sam ponosan na ono što sam radio u ratu. Ja nisam branio ni muslimana, ni Srbina, ni Hrvata, ni Roma, ni Jevreja - branio sam komšiju, svoje roditelje, svog prijatelja. Moji su svi prijatelji muslimani. Ne može mi biti preči papa u Rimu kao katolik, od mog komšije muslimana. Jer meni kad skoči pritisak na 220/90 i padnem u komu, mene moji Almir ili Ado unesu u auto i odvezu u hitnu.
** No links ** INTERVJU/ZORAN ČEGAR: Naši zločinci su po Sarajevu silovali djevojčice, bacali ih na ulicu i govorili da su ih ubili srpski snajperisti!
Srijeda | 16.03.2011.
Nakon što je Zoran Čegar izjavio da je u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine počinjen ratni zločin, te da su u Sarajevu počinjeni i veći zločini, ovaj nekadašnji zamjenik komandanta specijalne jedinice MUP-a RBiH za ** No links ** PORTAL govori o 2. i 3. maju 1992. godine, te otkriva koliko je ljudi poginulo u Dobrovoljačkoj
- U Doborvoljačkoj se stvarno desio zločin. Sad može pričati šta god ko hoće, ali ja sam prvi očevidac koji je došao tu. Ubiti čovjeka iz neposredne blizini, prosuti mu mozak po džipu, to je meni nepojmljivo. Nisam ja ni kukavica ni ne znam šta, ali ako ćemo se boriti, ako će biti, da tako kažem, neka ratna igra 'metak u metak', uredu, ali da ja ubijem nekoga - da ga koljem - to mi je plitko i mizerno. To što sam ja vidio bio je ratni zločin i rekao sam organima koji se bave istragom, i stranim i domaćim, da je bio ratni zločin. Ako oni hoće, neka nagrade one koji su to uradili, neka im daju medalje, ali po meni je ratni zločin ubiti čovjeka na takav način - ne jednog, nego šest, pogotovo nenaoružanu ženu, koja je sjedila u vozilu hitne pomoći - rekao je u razgovoru za ** No links ** PORTAL Zoran Čegar.
Ne znam ja ko je odgovoran. Odgovorni su oni koji su držali te horde koji su ih naoružali, a nisu ih mogli držati pod kontrolom. Prvi su zapucali ti koji su bili naoružani. Da li su to Zelene beretke, ili Patriotska liga, ili kako su se već oni zvali, ja to ne znam, ali znam da nisu bili pripadnici MUP-a, kao jedina regularna vojno-policijska formacija.
Brojem žrtava se kalkuliše. Jedna strana kaže da ih je bilo šest, druga da ih je bilo 42. Zanimljivo je i da je Kukanjac rekao da je poginulo šestoro ljudi...
Bilo je šest ljudi. Ja sam pokupio i vidio tri pukovnika ili potpukovnika, ne sjećam se koji su im bili činovi, bio je još jedan vojnik i još jedno vojno lice i ta žena koju sam već spomenuo. Ja snimak generala Kukanjca nikad prije do sinoć nisam vidio, u kojem je i on rekao da je bilo šest ubijenih. Ako laže komandant vojske čiji su ljudi ubijeni i ako lažem ja kao neutralno lice, koji sam došao tu, neka oni kažu da ih je bilo par hiljada, kao što i govore i preuveličavaju sve. Ne znam ja kome je cilj da se sve ovo radi oko Dobrovoljačke, da se laže i petlja, ali očito da ima neki cilj. Ja neću da ulazim u politiku, ja nisam političar. Ali ovo što se dešava nije potrebno ni prema žrtvama, ni prema familijama žrtava. Onaj ko treba da zna - jako dobro zna ko je počinio taj zločin. Neka ih osude. Ja ne znam, jer da znam, rekao bih.
Neće se nikada pokrenuti istraga oko Dobrovoljačke, zato što nekome nije stalo da se to riješi. Da je stalo, to bi se već davno riješilo.
Ma, šta će oni hapsiti Divjaka, kad on nema veze sa životom. On se tamo našao. Neću ulaziti da li je došao službeno ili je naišao, ali ja sam bio tu kad je čovjek oderao grlo derući se: 'Ne pucajte! Ne pucajte!' Drugo, Jovan Divjak je Srbin, vojno lice. Pa, bilo je pitanje kad će ga neko upucati iz te horde. To su bila vremena kad su ljudi bili na ivici nerava. Atmosfera je dovedena do usijanja u Dobrovoljačkoj i samo se čekala neka budala - koju su ovi ili imali spremnu ili je to uradio sam neki kreten - pa da zapuca. Ja imam informaciju od ljudi koji su bili tu i od starješina da je sve počelo tako što je jedan tražio pištolj od pukovnika Sokića, on mu ga nije dao, ovaj mu ga je uzeo i zarafalao ga. I onda je krenulo pravo - kad je šenluk, neka hala gori.
Ja tvrdim, da nije bilo mene, da bi pokolj bio stravičan i bilo bi puno, puno, puno više mrtvih. Srećom, imao sam autoritet i nekoliko sposobnih ljudi uz sebe, ovi su se prepali i razbježali. Ja sam pomogao koliko sam mogao pomoći, ali evo ispada da je bolje bilo da nisam došao. Ti ljudi nas 20 godina maltretiraju, udaraju - tužbe, žalbe... Pa dajte više, hoće li to stati?! Da me ljube 20 godina ne bih ih mogao očima gledati, a kamoli šta mi rade... Ni krivom ni dužnom. Ja vam kažem, ako sam kriv, ja ću odgovarati. Ali nemojte mi pakovati, nemojte me etiketirati. Kakve potjernice? A što oni sinoć nisu izašli s imenima? Koliko je ubijeno ljudi, za kim ima potjernica i ko je sve u tome učestvovao? Zato što kalkulišu! Pazite, njih 1.100 dolazi svako jutro iz Republike Srpske na posao u državne organe, u ministarstva... Pa,ako ne valja takvo Sarajevo, kad ga ne priznaju kao glavni grad, kad ne priznaju državu - zašto dolaze? Idite na Pale, pa otvorite MIP, MUP, otvorite šta hoćete. 'Nama balije ovo, nama muslimani ono...' - pa što onda dolaziš ako ti smeta. Ali, dođe, pa uzme par hiljada svakog mjeseca, pa službeno auto... On sjedi na mom mjestu, a mene su poslali u penziju sa tri fakulteta i tri svjetska jezika u 50-oj, a na mom mjestu sjedi četnik.
Spomenuli ste da je u Sarajevu bilo većih zločina od onog u Dobrovoljačkoj. O kojim zločinima govorite?
Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti. Da bog da večeras, ne sutra, osvanuo Berlinski zid između nas i RS. Ako će nam biti bolje svima, da sve ovo stane. Neka svako ide na svoju stranu, pa kako im bude. Meni Radmanović neki dan govori - skupile se vehabije, ovo-ono... A ne smeta mu kada se skupe četnici. Nemojte me pogrešno shvatiti, ali meni je to isto - vehabije i četnici. I ovaj je klao, i onaj je klao, i ovaj je ubijao, i onaj, i ovaj ima bradu i onaj ima bradu. Samo ovaj nosi kokardu, a onaj ono svoje oko glave, i to je tako. Ako je zakon, onda je isti i za vas i za nas, i za Muju i za Sulju i Matu. Ubijali su po stanovma ljude koji nisu bili podobni, bez obzira na nacionalnost. Uđe u stan i pobije mu cijelu porodicu da mu uzme stan. Je li to zločin? To je zločin za mene veći nego Dobrovoljačka. Oni su bila neregularna armija na području jedne države. Je li osam vojnika u Velikom parku veći zločin od Dobrovoljačke?
Ja da znam ko su ti ljudi koji su radili zločine - ja sam bio visoki policijski dužnosnik - bio bih ih zatvorio. Ja nisam kompjuter i enciklopedija da to sve imam u glavi, ali postoje ljudi koji sve to znaju. To se može vrlo brzo razriješiti, ali očito da to nekome nije u interesu. Pa, pogledajte te ljude koji prije rata nisu imali šta da jedu, nisu imali za kifle, a sada su multimilioneri. Vedre i oblače. To je tako, ovo je bio rat da se obogate pojedini ljudi i da kriminalnim radnjama dođu do bogatstva. Par familija se obogatilo. Uostalom, znate kako kažu: Kad pametni zašute, tad budale progovore. To je tako.
Opet bih je branio. Ja sam ponosan na ono što sam radio u ratu. Ja nisam branio ni muslimana, ni Srbina, ni Hrvata, ni Roma, ni Jevreja - branio sam komšiju, svoje roditelje, svog prijatelja. Moji su svi prijatelji muslimani. Ne može mi biti preči papa u Rimu kao katolik, od mog komšije muslimana. Jer meni kad skoči pritisak na 220/90 i padnem u komu, mene moji Almir ili Ado unesu u auto i odvezu u hitnu.
- plain vanilla
#2344 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
uroborus wrote:Baš me interesuje kako će na ovo reagovati "provjerene patriote" na ovom forumu koji taj isti patriotizam mjere nivom privrženosti Man.City-u i Edinu Džeki, praznom demagogijom razni pera-trta, busanjem u geografsko porijeklo, ili, jednostavno, proglašavnjem svakog onog ko ne misli k'o amorfna forumska masa-četnikom ili ustašom!![]()
http://--- NO LINKS ---/front/nasi-zlocinci-su-po-sarajevu-silovali-djevojcice-bacali-ih-na-ulicu-i-govorili-da-su-ih-ubili-srpski-snajperisti
imal gdje senada, ima pozdrav na temi o tv1 na ovom pdf-u
-
uroborus
#2345 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Senad, koliko znam , je i prije Divjaka (izjava za Kurir), i prije Čegara (** No links ** portal), Dobrovoljačku nazv'o pravim imenom-zločinom! Sad se ti pospi malo pepelom po glavi, ili ćeš možda ipak proglasiti svu trojicu-četnicima i ustašama!plain vanilla wrote:uroborus wrote:Baš me interesuje kako će na ovo reagovati "provjerene patriote" na ovom forumu koji taj isti patriotizam mjere nivom privrženosti Man.City-u i Edinu Džeki, praznom demagogijom razni pera-trta, busanjem u geografsko porijeklo, ili, jednostavno, proglašavnjem svakog onog ko ne misli k'o amorfna forumska masa-četnikom ili ustašom!![]()
http://--- NO LINKS ---/front/nasi-zlocinci-su-po-sarajevu-silovali-djevojcice-bacali-ih-na-ulicu-i-govorili-da-su-ih-ubili-srpski-snajperisti
- plain vanilla
#2346 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
prije ovakvog nastupa, procitaj moje postove na ovoj temi i sta sam rekla o Dobrovoljackoj, a onda cemo se svadjatiuroborus wrote:Senad, koliko znam , je i prije Divjaka (izjava za Kurir), i prije Čegara (** No links ** portal), Dobrovoljačku nazv'o pravim imenom-zločinom! Sad se ti pospi malo pepelom po glavi, ili ćeš možda ipak proglasiti svu trojicu-četnicima i ustašama!plain vanilla wrote:uroborus wrote:Baš me interesuje kako će na ovo reagovati "provjerene patriote" na ovom forumu koji taj isti patriotizam mjere nivom privrženosti Man.City-u i Edinu Džeki, praznom demagogijom razni pera-trta, busanjem u geografsko porijeklo, ili, jednostavno, proglašavnjem svakog onog ko ne misli k'o amorfna forumska masa-četnikom ili ustašom!![]()
-
uroborus
#2347 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Koliko me pamćenje služi, a moram priznati da ne patim od amnezije, na ovom forumu su, kad se radi o hapšenju Divjaka i Dobrovoljačke, samo par forumaša, koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, izrazli sumnju ili tvrdili da se radi o ratnom zločinu. Svi ostali su horski, kao gomila žaba, kreketali da to nije moguće, jer je riječ o legitimnom cilju, kako je JNA otvorila prva vatru bla, bla, bla...plain vanilla wrote: prije ovakvog nastupa, procitaj moje postove na ovoj temi i sta sam rekla o Dobrovoljackoj, a onda cemo se svadjati
- 1gorstak
#2348 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Prvo se ti izvini kolegici pa onda nastavi drljati. Budi musko.uroborus wrote:Koliko me pamćenje služi, a moram priznati da ne patim od amnezije, na ovom forumu su, kad se radi o hapšenju Divjaka i Dobrovoljačke, samo par forumaša, koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, izrazli sumnju ili tvrdili da se radi o ratnom zločinu. Svi ostali su horski, kao gomila žaba, kreketali da to nije moguće, jer je riječ o legitimnom cilju, kako je JNA otvorila prva vatru bla, bla, bla...plain vanilla wrote: prije ovakvog nastupa, procitaj moje postove na ovoj temi i sta sam rekla o Dobrovoljackoj, a onda cemo se svadjati
-
kv99
#2349 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
U istom intervju tvrdi da bi bilo bolje da se Bosna i Hercegovina odma podijeli a onda tvrdi da bije braniouroborus wrote:O.k...može to onda 'vako, pošto su linkovi zabranjeni:
Srijeda | 16.03.2011.
Zali se sto je u penziji sa 50 godina pa mu je zao sto nije komandir a nedugo poslije dogadzaja u Dobrovoljackoj je prodao opremu koju je zaduzio u jedinici i pobjegao u Zapadnu Hercegovinu . I on prica o zlocinu jer su u vojnoj koloni pobijeni pripadnici agresorske armije
- Co0l
#2350 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ko je taj ili koja je to institucija kompetentna da kaze da li se tu radi o ratnom zlocinu?uroborus wrote:Koliko me pamćenje služi, a moram priznati da ne patim od amnezije, na ovom forumu su, kad se radi o hapšenju Divjaka i Dobrovoljačke, samo par forumaša, koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, izrazli sumnju ili tvrdili da se radi o ratnom zločinu. Svi ostali su horski, kao gomila žaba, kreketali da to nije moguće, jer je riječ o legitimnom cilju, kako je JNA otvorila prva vatru bla, bla, bla...plain vanilla wrote: prije ovakvog nastupa, procitaj moje postove na ovoj temi i sta sam rekla o Dobrovoljackoj, a onda cemo se svadjati
Meni na pamet padaju samo dvije-sud u Hagu i sud Bosne i Hercegovine.
Sud u Hagu je presudio da je kolona u Dobrovoljackoj bila legitiman vojni cilj i da tu nije bilo ratnog zlocina a istraga po tom pitanju jos traje u tuzilastvu BiH.O kakvom onda ratnom zlocinu pricamo?
Sto se tice Cegara i njegove price,prije nego sto uzmes kao dokaz nesto sto on kaze raspitaj se malo o kome se radi i za sta je taj lik osudjivan.