Uhapšen Božidar Vučurević

Baracka

#76 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Baracka »

Toto wrote:Jos jedan dokaz da je Vucurevc bio na platnom spisku Srbije i da je Srbija bila agresor na BiH. Koliko je samo straha sada po Herecegovini. Cim Srbija dobije cage za EU, pohapsit ce pola Srpske.
:thumbup: :thumbup: :run:
hercegovac_pravi

#77 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by hercegovac_pravi »

Drug Član wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Drug Član wrote:Ухапшен, нек је! Само хоће ли икад ухапсити оне што су одговорни за гранатирање Требиња, Градишке, Дубице, Новог Града итд. Мислим да неће, из простог разлога јер је бомбардовање српских градова у БиХ нешто сасвим друго! :run:
Šta su "srpski" gradovi? Valjda si mislio na gradove koji su bili pod okupacijom četničke paravojske u to vrijeme?
I ti znaš na šta mislim. Najlakše se praviti blesav i uništavati arhivsku građu u Velešićima.
Ne znam, de objasni
Bosnolog

#78 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Bosnolog »

Drug Član wrote:Ухапшен, нек је! Само хоће ли икад ухапсити оне што су одговорни за гранатирање Требиња, Градишке, Дубице, Новог Града итд. Мислим да неће, из простог разлога јер је бомбардовање српских градова у БиХ нешто сасвим друго! :run:
Kji su to bili srpski gradovi ili su bili gradovi svih gradana koji su zivjeli do tada u njima,mislis i na one do tada vecinski naseljene Bosjacima kao Focu,Visegrad,Zvornik i druge,....

Po tebi su vjerovatno trebali se svi kolektivno predati i iseliti jer jer je sila bila na strani cetofasista a nikako braniti se ili ispaliti granatu na grad iz kojeg su odvedeni s kucnog praga ili gdje su im pola familije pobili metkom u potiljak,spalili i opljackali imovinu i svo sranje sto su prethodno cinili,.....Ideolosko sludujuci i nadolazeci ratni velikosrbizam je divljao par godina po Bosni i regiji prie nego je koljacka predstava nad golorukim komsijama zapocela da se ostvaruje,....Tvoj post je iz iste one gebelsove zlocinacke pisopijine kuhinje preventivnog ubijanja i protjerivanja kao odgovor jer su glasali za neovinsu BiH,....Granatiranje prethodno etnicki ociscenjih gradaova koji su bili rijetki na dometu artiljerije je samo posljedica onog sto su velikosrpski fasisti prethodno ucinili,.....

To ti je isto kada bi ti pucao na grupu policajaca i pobio masu njih i sutra se branio na sudu da je neko od policajaca puca na tebe nakon sto si prethodno pobio masu njih,.......Takva opravdanja u Hagu iznosi pisopsihijatrijski doktor za sludivanje sirokih i zavedenih masa koji napunise masovne grobnice od Visegrada,Srebenice do Prijedora,....Po tebi zrtva je kriva sto je pomislila uzeti za pravo da se brani,......

Pitam se gdje vam je karakter i ljudskost nakon svih dokaz i presuda,......

Nije cudo sto su bili sludeni i zavedeni devedesetih nakon decenija velikosrpskog guslarskog ludila zeljni osvete za Jasenovac uz velicanjem cetnistva nakon sto je bravar odapeo ali sada nakon svega sto se objelodanilo kroz dokaze,i presude pravdati ili pokusati umanjiti ne hapsenje i osudu ovog primitivnog SDS zlocinaca Vucurevica,to se zove cinizam i bezobrazluk nebeskih razmjera,.......
Baracka

#79 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Baracka »

hercegovac_pravi wrote:
hercegovac_pravi wrote:A sada ozbiljnije...
Ovo ne predstavlja ništa. Jeftina politička farsa kojom se eto Srbija udaljava od Cpcke i preCednika...artificijlano zahlađenje odnosa da bi Srbija ublažila pritiske iz EU koji slijed u bliskoj budućnosti. Pritisci će se odnositi na "urazmevanje" preCednika...a Srbijin odgovor će biti da su oni pokušali ali eto nisu ni oni u njaboljim odnosima sa preCednikom i nemaju baš puno uticaja na njega...eto to vam je bit ove melodrame sa hapšenjem "nekad prodavača drva pa onda precednika "cao hercegovina"..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Uvjek tri koraka ispred...
Hronika
Oštre reakcije u Republici Srpskoj na hapšenje Božidara Vučurevića

“Hapšenje Božidara Vučurevića će izazvati novo nepoverenje i zahlađenje odnosa u regionu. Vučurević je častan čovek I mora mu se obezbediti da se brani sa slobode, jer on nije izbegavao učešće u bilo kakvom procesu“, izjavio je za BN TV predsednik RS Milorad Dodik.

„Hapšenje Božidara Vučurevića neće ubrzati put Srbije u EU, niti poboljšati regionalnu saradnju. Protiv toga sam da Srbija sve više za Srbe iz RS postaje Hag, umesto da bude matica. Srbija je sama sebe porazila hapšenjem Vučurevića“, ocenio je za BN TV Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH.

Srpska demokratska stranka zatražila je od vlasti Srbije da odmah oslobode Božidara Vučurevića i da prekinu sa hapšenjem nevinih Srba po poternicama Hrvatske koja sopstvene „zločine i etničko čišćenje Srba pokušava sakriti montiranjem optužnica protiv onih koji su branili srpski narod“.

(Srna)
Nista cudno za reakcije iz RS-a, pokazuje koliko su revnosni ali mi je sega pravo kako su se nakostrijesili :bih:
hercegovac_pravi

#80 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Baracka wrote:
hercegovac_pravi wrote:
hercegovac_pravi wrote:A sada ozbiljnije...
Ovo ne predstavlja ništa. Jeftina politička farsa kojom se eto Srbija udaljava od Cpcke i preCednika...artificijlano zahlađenje odnosa da bi Srbija ublažila pritiske iz EU koji slijed u bliskoj budućnosti. Pritisci će se odnositi na "urazmevanje" preCednika...a Srbijin odgovor će biti da su oni pokušali ali eto nisu ni oni u njaboljim odnosima sa preCednikom i nemaju baš puno uticaja na njega...eto to vam je bit ove melodrame sa hapšenjem "nekad prodavača drva pa onda precednika "cao hercegovina"..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Uvjek tri koraka ispred...
Hronika
Oštre reakcije u Republici Srpskoj na hapšenje Božidara Vučurevića

“Hapšenje Božidara Vučurevića će izazvati novo nepoverenje i zahlađenje odnosa u regionu. Vučurević je častan čovek I mora mu se obezbediti da se brani sa slobode, jer on nije izbegavao učešće u bilo kakvom procesu“, izjavio je za BN TV predsednik RS Milorad Dodik.

„Hapšenje Božidara Vučurevića neće ubrzati put Srbije u EU, niti poboljšati regionalnu saradnju. Protiv toga sam da Srbija sve više za Srbe iz RS postaje Hag, umesto da bude matica. Srbija je sama sebe porazila hapšenjem Vučurevića“, ocenio je za BN TV Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH.

Srpska demokratska stranka zatražila je od vlasti Srbije da odmah oslobode Božidara Vučurevića i da prekinu sa hapšenjem nevinih Srba po poternicama Hrvatske koja sopstvene „zločine i etničko čišćenje Srba pokušava sakriti montiranjem optužnica protiv onih koji su branili srpski narod“.

(Srna)
Nista cudno za reakcije iz RS-a, pokazuje koliko su revnosni ali mi je sega pravo kako su se nakostrijesili :bih:
Pa kažem ti "veštačko" zahlađenje odnosa. Nešto kao onaj prošlogodišnji odlazak Tadića u Istambul na sastanak sa Turcima i Silajđžićem...ali meščini da ovaj put trik neće proći..
Drug Član

#81 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Drug Član »

Baracka wrote:Nista cudno za reakcije iz RS-a, pokazuje koliko su revnosni ali mi je sega pravo kako su se nakostrijesili :bih:
Ма не! Ја рекох нек' је ухапшен! Уколико се докаже да је прекршио правила и обичаје ратовања нек' буде кажњен. Разлика између мене и многих овдје је што ви не признате да на вашој страни има ико крив за 25000 Срба погинулих у протеклом рату. Кога сте казнили за убиства Срба у Сарајеву? Како онда градити сарадњу судова у региону, како онда градити икакву сарадњу? Бројеви и датуми не лажу, све друго је тралала :run:
hercegovac_pravi

#82 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Drug Član wrote:
Baracka wrote:Nista cudno za reakcije iz RS-a, pokazuje koliko su revnosni ali mi je sega pravo kako su se nakostrijesili :bih:
Ма не! Ја рекох нек' је ухапшен! Уколико се докаже да је прекршио правила и обичаје ратовања нек' буде кажњен. Разлика између мене и многих овдје је што ви не признате да на вашој страни има ико крив за 25000 Срба погинулих у протеклом рату. Кога сте казнили за убиства Срба у Сарајеву? Како онда градити сарадњу судова у региону, како онда градити икакву сарадњу? Бројеви и датуми не лажу, све друго је тралала :run:
Koliko vojnika poginulih u direktnim borbama a koliko ubijenih civila od tih 25,000?.
Ovi što su ubijali civile mene što se tiče mogu komotno odma pred streljački vod..
Ovi što su pobili vojenike u direktnim borbama zaslužuju status heroja.
Ko je ubijao civile u Sarajevu a da mu se već nije presudilo?
Drug Član

#83 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Drug Član »

hercegovac_pravi wrote:
Drug Član wrote:
Koliko vojnika poginulih u direktnim borbama a koliko ubijenih civila od tih 25,000?.
Ovi što su ubijali civile mene što se tiče mogu komotno odma pred streljački vod..
Ovi što su pobili vojenike u direktnim borbama zaslužuju status heroja.
Ko je ubijao civile u Sarajevu a da mu se već nije presudilo?
Izmedju 8 i 10 hiljada su civili. Blesava SDS-ovska vlast je porodicama poginulih vojnika davala pet puta vece privilegije nego porodicama poginulih civila.Rezultat je bio da je korumpirana vlast RS svakog drugog poginulog civila vodila kao da je poginuo u borbenim operacijama- nidje veze. Znam bezbroj takvih slucajeva. O tome je govorio i Tokaca. Sta je mogao IDC nego da ih vodi kao vojnike? Drugo, nije svaki vojnik VRS poginuo u borbi. Masa ih je naprosto pogubljena nakon zarobljavanja sto je takodje ratni zlocin. Pitam ponovo koga ste sudili za ubistva Srba u Sarajevu. Gledao sam masu predmeta gdje je postupak obustavljen jer se ko fol na osnovu adrese ubijenog ne moze reci cija je bila zona odgovornosti u Sarajevu :shock: Treba dodati da dakle ubistvo svakog civila nije ratni zločin, kao što ni ubistvo svakog vojnika suparničke strane nije herojski čin. Primjer ubistvo one medicinske sestre JNA u Dobrovoljačkoj itd.
Last edited by Drug Član on 05/04/2011 23:01, edited 1 time in total.
Bosnolog

#84 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Bosnolog »

hercegovac_pravi wrote:
Baracka wrote: Nista cudno za reakcije iz RS-a, pokazuje koliko su revnosni ali mi je sega pravo kako su se nakostrijesili :bih:
Pa kažem ti "veštačko" zahlađenje odnosa. Nešto kao onaj prošlogodišnji odlazak Tadića u Istambul na sastanak sa Turcima i Silajđžićem...ali meščini da ovaj put trik neće proći..
Pretpostavljam da ce se zlikovcu suditi u Srbiji ili Hrvatskoj za zlocine u vezi napada na Dubrovnik ali sumnjam da ce ga teretiti za zlo koje je organizovao i pocinio u Trebinju i BiH a bio pred nosem nasem anti drzavnom praosudu koje vode neprijetelji BiH jer je pseto trebalo suditi prije svega za zlocine nad BH gradanima kojima je ovaj SDS zlikovac sudio i presudio tako da ih je jeo mrak i da su pod njegovom dirigentskom palicom nestali iz Trebinja kao i sve sto je asocirao na njih,njihovu imovinu i vjerske objekte a nikvih vojnih sukoba nije bilo,njihova krivica je jedino bila sto nisu bili Srbi nesto kao sudbina Jevreja u Trece Rajhu,....

Zbog ovakvih stvari mi se gade hulje i dusmani iz BH pravosuda a koje placaju poreski obveznici a posebno oni sto im ne smeta dan obiljezavanja genocidnog brloga iz kojeg su pocisceni Trebinjci od SDS-a ciji je ovaj zlocinac bio utemeljitelj i slobodno do sada zivio,....

Ovo hapsenje Vucurevica je samo predstava za EU od strane Tadica dok isti u Srbiji,zemlji koncentracije najveceg broja zlikovaca,genocidasa i presudenih ratnih zlocinaca,sada pobjegulja iz BiH od Stankovica iz Focanskog zatvora pa nadalje za sto snose odgovornost BH pravosudne i bezbjednosne hulje poput Ahmetovica kojem je dick obraz jer ode u tu istu zlikovacku zemlju na stogodisnjicu policije koja mu 150 godina cini progone i ubistva planski i sistematski a dobar broj njegove familje i sunarodnike iz rodnog grada Srebrenice zatrpa pod zemlju koja je pretvorena kompletna u masovnu grobnicu,.....

SDA stoka sitnog zuba su najveci neprijetelji BiH,bili i ostali istih onih u cije ime su ih unistavali razni Vucurevici a ovce im davale glasove sve ove godine,....

Nema gore fukare od onih koji nemaju respakta prema vlastitim zrtvama i sebi jer koketiraju sa njihovim najvecim i generacijski ponavljanim dzelatima,.....
Abacija

#85 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Abacija »

Lik koji je nekad branio Biljanu Plavsic ponovo pokazuje kojoj ideologiji pripada.
Hemel

#86 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Hemel »

Drug Član wrote:Izmedju 8 i 10 hiljada su civili. Blesava SDS-ovska vlast je porodicama poginulih vojnika davala pet puta vece privilegije nego porodicama poginulih civila.Rezultat je bio da je korumpirana vlast RS svakog drugog poginulog civila vodila kao da je poginuo u borbenim operacijama- nidje veze. Znam bezbroj takvih slucajeva. O tome je govorio i Tokaca. Sta je mogao IDC nego da ih vodi kao vojnike? Drugo, nije svaki vojnik VRS poginuo u borbi. Masa ih je naprosto pogubljena nakon zarobljavanja sto je takodje ratni zlocin. Pitam ponovo koga ste sudili za ubistva Srba u Sarajevu. Gledao sam masu predmeta gdje je postupak obustavljen jer se ko fol na osnovu adrese ubijenog ne moze reci cija je bila zona odgovornosti u Sarajevu :shock: Treba dodati da dakle ubistvo svakog civila nije ratni zločin, kao što ni ubistvo svakog vojnika suparničke strane nije herojski čin. Primjer ubistvo one medicinske sestre JNA u Dobrovoljačkoj itd.
sta si ti sve ovdje udrobio da ne zasluzujes ni da ti se odgovori...
Drug Član

#87 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Drug Član »

Hemel wrote: sta si ti sve ovdje udrobio da ne zasluzujes ni da ti se odgovori...
Ipak si odgovorio, ruku na srce loše! :-D
Drug Član

#88 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Drug Član »

Abacija wrote:
Lik koji je nekad branio Biljanu Plavsic ponovo pokazuje kojoj ideologiji pripada.
A koji epitet najprije dodjeliti Sarajevu ako ne muslimanski!? De nemojte biti toliki licemjeri! Nisam ja i ovakvi kao ja ovo tražili, ali kad smo dobili šta smo dobili, de makar pošteno pogledajte istini u oči. :!: Apropo Bljane tada i sada mislim da je povelik red onih koji su prije nje trebali sjesti na optuženičku klupu. Nju ionako niko nizašta nije pitao.
hercegovac_pravi

#89 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Drug Član wrote:
Abacija wrote:
A koji epitet najprije dodjeliti Sarajevu ako ne muslimanski!? De nemojte biti toliki licemjeri! Nisam ja i ovakvi kao ja ovo tražili, ali kad smo dobili šta smo dobili, de makar pošteno pogledajte istini u oči. :!: Apropo Bljane tada i sada mislim da je povelik red onih koji su prije nje trebali sjesti na optuženičku klupu. Nju ionako niko nizašta nije pitao.
I tu se konverzacija završava....... :run:
Drug Član

#90 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Drug Član »

hercegovac_pravi wrote: I tu se konverzacija završava....... :run:
O tome ja i govorim! :zzzz:
hercegovac_pravi

#91 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Drug Član wrote:
Nije valjda da nakon mentalne hrkotine o Biljani Plavšić očekuješ da sa tobom razgovaram..ma razguli...
Bosnolog

#92 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Bosnolog »

Kako ih nije sramota braniti zlikovca,mentalni Karadzciev sklop je izgleda nemoguce dekontaminisati,pitaju li se ovi sta im je bilo sa komsijama i kako su nestali,kakva je bila uloga SDS kamiondzije u tome,.....

Sta ce rceci JugoCovic na ovo kao i Josipovic,....... :D
Miting podrške u Trebinju: Vučurević je odbranio srpski narod od Hrvatske vojske!
Image
"Božidar Vučurević nije ratni zločinac nego častan čovjek i patriota koji je branio i odbranio srpski narod od Hrvatske vojske. Trebinje nije bilo mjesto ratnih zločina i svi pripadnici drugih naroda imali su pravnu i zakonsku zaštitu“, poručeno je sa današnjeg mitinga podrške Božidaru Vučureviću koji je juče uhapšen.

Na mitingu podrške govorili su Vukota Govedarica, poslanik u Narodnoj skupštini RS, Borivoje Ninković, predsjednik Opšinskog odbora trebinjskog SDS-a, Neđeljko Mićanović predsjednik opštinske boračke organizacije i Dragan Ćuzulan, generalni sekretar Srpske demokratske stranke, prenosi portal Trebinje.info.

"Dobro znamo sjećajući se tog vremena, da je Božidar Vučurević bio poznat po tome što je za vrijeme svog mandata pomogao ne samo pripadnicima svoje nacije, već i svim građanima Trebinja, da ih posebno ne nabrajamo. "Iznenađeni smo jer znamo da se g-din Vučurević u prethodnom periodu redovno odazivao na pozive Haškog tribunala i Suda BiH. Mi znamo, da je u svim ovim dešavanjima Trebinje kristalno čisto, kao i civilna vlast koju je tada predstavljao g-din Vučurević. Pitamo se, znači li ovo da se pripadnici Trebinjske brigade, koji su časno branili svaki pedalj naše teritorije moraju osjećati nesigurno i da li se moraju pitati je li ispravno što su branili svoju zemlju. Opštinska boračka organizacija će pokrenuti inicijativu za vanredno zasjedanje lokalnog Parlamenta zbog nastale situacije u cilju zaštite svih demobilisanih boraca Trebinjske brigade i građana Trebinja", poručio je Neđeljko Mićanović, predsjednik trebinjske boračke organizacije.

Image
"Božidar Vučurević nije Purda i nema toga koji može kazati da je kršio običaje ratovanja. On je pomagao svima i nikoga nije ugrozio. Ovo je evropski put Srbije koji nema alternativu, to je evropski put Srbije koji nam je opomena. To su specijalne i paralelne veze Beograda i Banjaluke, e kad je tako, takve nam veze ne trebaju", rekao je Vukota Govedarica.

Image

Mitingu podrške Božidaru Vučureviću prisustvovalo je oko 600 Trebinjaca. Oni su nosili parole "Dokle više", "Božidar nije kriv" , "Tadiću da li je ovo tvoj zagrljaj".
Bosnolog

#93 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Bosnolog »

Nakon toliko godina cekanja i spavanja tek sada nakon hapsenja kamiondzija Vucurevic,odani jatak Jadic Smradovana glavnodirigujuci zlocinac iz Trebinja je anti BH pravosude uzelo da razmatra sta je bilo sa trebijnjskim Bosnjacima,....

Sram vas bilo nemoralne hulje i fukare,...Kakva je to samo nemoralna bagra u BH pravosudu,.......
Tužilaštvo BiH istražuje zločine ratnog načelnika Trebinja: Vučurević odgovoran za progon 12.000 Bošnjaka
Autor F. VELE 2011-04-06 06:05:00

Image
Ostaci porušenih trebinjskih džamija: Svjedočanstvo Vučurevićevih zlodjela

Samo iz Trebinja protjerano 5.500 Bošnjaka • Vučurević donio piće onima koji su uklanjali ostatke čuvene Osman-pašine džamije

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" da u tom tužilaštvu postoje predmeti koji obuhvataju ratnog gradonačelnika Trebinja i jednog od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS) Božidara Vučurevića, koji je u ponedjeljak uhapšen u Srbiji.

Analiza situacije

Na pitanje hoće li s tim u vezi i naša država zatražiti izručenje Vučurevića, pogotovo jer postoje informacije da on ima samo bh. dokumente, Grubešić je kazao da će Državno tužilaštvo "analizirati ukupnu situaciju i nakon toga dati svoj stav".

- Sačekat ćemo da se sve činjenice kristaliziraju i onda reagirati. Ovaj slučaj nešto je drugačiji od ranijih, jer se Vučurević traži za zločine koji su počinjeni na teritoriji druge države - kazao je Grubešić, dodajući da pojedine činjenice ukazuju na to da je on u BiH počinio zlodjela koja bi mogla biti teža od onih u Hrvatskoj.

Inače, saznajemo, dva predmeta koja tretiraju ratnu ulogu Vučurevića prebačena su 2005. godine iz Kantonalnog tužilaštva Mostar na ocjenu u Tužilaštvo BiH. Istraga u tim predmetima nije bila dovršena pa će do eventualne optužnice u BiH morati biti upotpunjena. U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) za taj predmet je zadužena tužiteljica Vesna Pranjić. Navodno je dio predmeta zadržan u Sarajevu, a dio kasnije vraćen u Mostar.

Kantonalno tužilaštvo je istragu protiv Vučurevića i njegova 54 podređena pokrenulo sredinom oktobra 2003. godine, o čemu je "Avaz" prvi opširno pisao. Njegovi saradnici i on terete se za komandnu i direktnu odgovornost za "planirani i sistematski progon 5.500 Bošnjaka iz Trebinja", ubistvo najmanje 17 osoba, zlostavljanje približno 86 osoba, od kojih su četiri kasnije umrle.

Također, ratni načelnik Trebinja i ostali terete se za nasilnu mobilizaciju Bošnjaka i Hrvata u JNA kako bi ratovali na ratištima u Dubrovniku i drugim mjestima na jugu Hrvatske. U tim pohodima 13 vojnika je izgubilo živote, dok se četiri osobe vode kao nestale.

Bivši glavni tužilac Tužilaštva HNK Mirsad Resulović inicirao je pokretanje istrage protiv Vučurevića. Prikupljen je, kaže, određeni broj dokaza, ali su, sjeća se, trebali biti saslušani svjedoci zločina.

Glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić kaže za "Avaz" da je vijest o hapšenju Vučurevića trebinjskim Bošnjacima vratila optimizam da će se početi procesuirati svačija nedjela.

- Mislim da su ovom prilikom zanemareni etničko čišćenje i urbicid na području istočne Hercegovine. Konkretno, na području Trebinja, Bileće i Gacka srušena su 23 vjerska objekta, od čeka je 14 džamija s munarama. Ti objekti potpuno su sravnjeni sa zemljom, a korišten je isti eksploziv - rekao je efendija Hodžić.

Etničko čišćenje

Dodao je da su živi oni Trebinjci koji su svjedočili kako je Vučurević nakon rušenja čuvene Osman-pašine džamije donio piće onima koji su uklanjali njene ostatke, da bi nestao svaki dokaz o bošnjačkom postojanju

- To su ljudi vidjeli. Njegova odgovornost za ta i druga zlodjela ne može se izbjeći. Osim toga, s područja Bileće, Gacka i Trebinja protjerano je između 10.000 i 12.000 Bošnjaka. Danas njih ovdje nema. Ostalo je tek 200 bošnjačkih duša na cijelom području! To dokazuje da je etničko čišćenje 99,9 posto bilo uspješno. Dakle, Vučurević i njegovi ljudi dobro su obavili svoj posao i za to moraju odgovarati - smatra Hodžić.

Zločini u Ravnom

Našem listu potvrđeno je da slučaj ima i dodatnu težinu, jer će biti ispitana Vučurevićeva odgovornost u rušenju kulturno-historijskih spomenika, kao što su trebinjska Osman-pašina džamija, čuvena Begova kuća i drugi. Bit će ispitano i uništavanje bošnjačkih i hrvatskih kuća te široko raširena pljačka. Ovaj predmet svojevremeno je analizirao i Haški tribunal, baš kao i drugi predmet u kojem se Vučurević sumnjiči za ratne zločine na području Ravnog.

Uzda se u Bošnjake

Vučurević već godinama plasira priče da će njega, u slučaju hapšenja, braniti Bošnjaci.

- On je, tobože, bio dobar jer je Bošnjacima osigurao kartu u jednom pravcu i nije ih sve pobio. To neće proći. Nadam se da su Bošnjaci s ovih područja svjesni svih patnji kroz koje su prošli zbog zločinaca s Vučurevićem na čelu. Bošnjaci su protjerani, njihova imovina je opljačkana i devastirana, uništeni su vjerski objekti... Vučurević za to mora odgovarati - kazao je Hodžić.

Srušeni vjerski objekti

4 džamije u Gacku

4 džamije u Bileći

6 džamija u Trebinju

9 mesdžida i mekteba
Image
:x :x :x :x
Sta je sa drugim opstinama istocne Hercegovine iz kojih su etnicki pocisceni i protjerani Bosnjaci nakon sto je ovaj zlikovac i SDS osnivac proglasio tzv SAO Hercegovinu jos 1991 godine,..... http://en.wikipedia.org/wiki/SAO_Herzegovina :evil:
Last edited by Bosnolog on 06/04/2011 06:52, edited 1 time in total.
Chisum

#94 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by Chisum »

hercegovac_pravi wrote:
Drug Član wrote:
Nije valjda da nakon mentalne hrkotine o Biljani Plavšić očekuješ da sa tobom razgovaram..ma razguli...
Ma nosi ga u tri kurca... sto mu uopste odgovaras? Malo bi da kolju, onako u prolazu, pa da se onda prebrojavamo, je li to?
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#95 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by prljavi Hare »

Drug Član wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Šta su "srpski" gradovi? Valjda si mislio na gradove koji su bili pod okupacijom četničke paravojske u to vrijeme?
I ti znaš na šta mislim. Najlakše se praviti blesav i uništavati arhivsku građu u Velešićima.
Zar to nije djeneral zavrsio,to u Velusicima?Ma ono kad nam je pamet razvlacio da ne mozemo da spavamo.
Cuj srpskih gradova?Bem ti katastar i grunt!
P.S.@Drug clan,da ti nisi onaj Dane Cankovic? :D
LBVIEW

#96 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by LBVIEW »

Da se nije ovo onaj Wilson s Bravska vratio? :D
Ili kloniraju nickove, ili mozgove - koji god se pojavi na ovom forumu prica istu
pricu pokusavajúci napraviti nekakvu ravnotezu zlocina.
Nece moci ovaj put, na vazu zalost sve je zabiljezeno, presude su donesene, a vi oznaceni
kao jedini narod nakon 45-e u cije ime je pocinjen genocid.
MMM1977

#97 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by MMM1977 »

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da neće učestvovati na današnjem sastanku sa ministrima inostranih poslova Bugarske, Slovenije i Austrije u Sarajevu zbog izjave šefa austrijske diplomatije Mihaela Špindelegera da je "nezamislivo'' izručenje nekadašnjeg generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji. Dodik je u pisanoj izjavi medijima rekao. . .

. . . da ova izjava Špindelegera predstavlja do sada najeksplicitnije miješanje politike u pitanja koja bi morala biti isključivo u domenu pravosudnih institucija.

"S obzirom da se radi o izjavi visokog zvaničnika Austrije, čiji pravosudni organi i treba da donesu odluku o izručenju Divjaka po optužnici za ratni zločin koju je raspisala Srbija, ova izjava ima elemente i svojevrsnog pritiska na pravosuđe i otvorenog davanja `preporuke` kako da se postupi", navodi se u pismu.

Prema Dodikovom mišljenju, to je uvreda za porodice nevino stradalih u Dobrovoljačkoj ulici, ali i za sve Srbe koji već petnaest godina čekuju na objektivan i nepristrasan pristup procesuiranju ratnih zločina.

Lider SNSD-a smatra da je očigledno da se svi međunarodni zvaničnici u Sarajevu ovih dana bave traženjem pokušaja da odobrovolje "čaršiju", pa je neizbježno da i današnji skup protekne u sličnom tonu.

"Ministar Špindeleger je zbog straha od neprijatnosti u Sarajevu čak naprasno i otkazao svoje učešće, čime je jasno pokazao šablon po kome funkcionišu stranci u BiH. Ja ne želim da dajem svoj doprinos takvoj vrsti farse, te zbog toga i neću učestvovati na pomenutom sastanku", istakao je predsjednik SNSD-a.

On je dodao da će RS, čak i ako austrijski pravosudni organi ne odgovore pozitivno na zahtjev Srbije za izručenjem Divjaka, RS i njeni organi će učiniti sve da Divjak bude izveden pred lice pravde gdje bi se utvrdila njegova odgovornost za "ratni zločin" počinjen u Dobrovoljačkoj ulici.

"Jednak odnos prema svim žrtvama zločina u BiH preduslov je za bilo kakve razgovore. One koji i dalje funkcionišu na bazi predrasuda i pokazuju očitu spremnost da gaze principe da ne bi `naljutili` političko Sarajevo teško je smatrati pozvanim da daju bilo kakve preporuke ili savjete u BiH", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica bi nakon godina potrošenih na pokušaje da se dodvori "čaršiji", trebalo da razmisli i o drugoj vrsti pristupa problemima u BiH i da za početak shvati da BiH nije Sarajevo i njegova čaršija, i da to što "čaršija ne da svog Jovu" ne može biti starije od principa nezavisnosti pravosuđa.

Špindeleger je rekao da Austrija smatra "nezamislivim" da isporuči Srbiji Divjaka, koji je uhapšen u Beču zbog optužbi da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je hapšenje nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića u Srbiji po potjernici Hrvatske ''iznenađujuće i neprihvatljivo''. "Radi se o časnom čovjeku i mora mu se obezbjediti da se brani s slobode, naveo je Dodik sinoć u izjavi BN TV.

Predsjednik RS smatra da optužnice koje su podigle i ''Hrvatska i Srbija i BiH ne doprinose nikakvoj stabilizaciji, ni uspostavljanju pomirenja''.

Dodik kaže da ne može da vjeruje da neko ''poslije 20 godina od rata može da bude procesuiran za ratne zločine, a da to nije učinjeno odmah poslije rata ili da ga nije procesuirao Haški tribunal''.

"U svakom slučaju mislim da je to urađeno po nekom automatizmu za sve ljude koji su u vrijeme početka sukoba bili eksponirani i čija je ogromna zasluga za stvaranje Republike Srpske", rekao je Dodik, prenosi Tanjug.
Maltene ista situacija a Dodik je to principijelno sagledao, vidi se da čovjek drži do kriterija. Predlažem tužilaštvima svih evropskih zemalja da ubuduće ne pokušavaju voditi bilo kakve procese, dovoljno je da se obrate Miloradu, on zna koga se treba tužiti a koga ne, ko je kriv a ko nevin. Ovo je odlično, planeta treba da bude zahvalna ovom čovjeku, smanjenje troškova zahvaljujući ukidanju sudova će biti enormno.

Bog pa Milorad. Trećeg nema.
popajic

#98 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by popajic »

Abacija wrote:
Srpski gradovi, srpske sume , srpska sela , srpske drzavE....nebeski ne popustaju ni za milimetar svojoj megalomanskoj ludosti :-)
Bilja se nista nije pitala ??? Majko moja....
Doduse, ljubakajuci se sa koljacem Arkanom sa "samo" zauzimala za humana :? preseljena naroda...samo u Sarajevu ih 11000 "preselila" :x
A jeste vala i Dubrovnik uprsko sa granatiranjem Trebinja i protjerivanjem srpskog zivlja :-) :-) :-)
muha_sa

#99 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by muha_sa »

belosvetska anti srpska zavera :-) sta cekate--mitingujte jebo ga ti.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#100 Re: Uhapšen Božidar Vučurević

Post by prljavi Hare »

muha_sa wrote:
belosvetska anti srpska zavera :-) sta cekate--mitingujte jebo ga ti.
Protestvuju i mitinguju a tek ces vidjeti dok to mase podrze!!! :wink:
Image :lol: :lol: :lol:
Post Reply