Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Locked
paratrooper

#76 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by paratrooper »

travnik wrote:Kada mi već repliciraš, prvo pročitaj što sam napisao, molim te izvadi jednu riječ kojom sam rekao da sam za nacionalnu podjelu BiH, kojom sam rekao da sam protiv BiH ili kojom sam uvrijedio bilo koji narod u BiH.
izvinjavam se moja greska..

Code: Select all

Usput, na ovom istom forumu, sam pročitao da Hrvati ne postoje, nijekanje prava na izjašnjavanje, da su nacionalna manjina, da im nije mjesto u BiH, da je njihov jezik silovanje jezikla ili da ne postoji i itd.
Ne znam u čemu je problem ako želim BiH ravnopravnih naroda i građana
Ovako , kada vec pominjes narode mnogo cega mi tu nije sasvim jasno, pa bih te zamolio da odgovoris ili das svoj stav o slijedecem:

Da li je u pitanju neravnopravnost naroda kod: zaposljavanja, u kulturnim sadrzajima, vjerskim slobodama, obrazovanju, pravu na udruzivanje ili nesto peto, sesto... ?

Kako bi ti regulirao da pravo jednog naroda na teritorijalno udruzivanje ne remeti isto pravo drugog , treceg itd itd naroda ?

Slijedece pitanje treba mali uvod:
Izgleda da vecina privatnika zaposljava one koji im donose profit a ne one sa slicnim nacionalnim i vjerskim opredjeljenjem ?

Da li bi drzava trebala da zaposljava prema mogucnostima (kao privatnici) ili prema kvotama ?

Da li mislis da je nepotrebna konkurencija na trzistu rada i da zaposleni treba da bude zasticenim svojim nacionalnim opredjeljenjem ili spolom ?

Kako bi motivirao ljude koji misle da sve sto im je potrebno u zivotu jesu : njihova vjera i njihova nacionalna opredjeljenost ?

Da li ce u buducnosti biti vazno koje si nacionalnosti ili ciji si gradjanin ?

ima jos ali :skoljka:

P.S ,
Licno sam za vrlo siroku suradnju sa Hrvatskom ne bitno da li kantona, federacije ili BIH.
Uopce nije bitno jer se nema vremena za raspravljanje cija je sta nadleznost.

Sa srbijom i RS-m , pa treba im ponuditi partnerski integracioni ugovor, ali i oni zive u proslosti da mogu tek tako prihvatiti da je vrijeme Stepe Stepanovica proslost.
Mobile_Disco

#77 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Mobile_Disco »

travnik wrote:
Mobile_Disco wrote:Kad prodjes Hercegovinom.. gdje su vecina hrvati.. odnosno Bosanski katolici.. ogromne kuce.. sve mercedes do mercedesa.. bmw.e do bmw.a strasno su ugrozeni.. FTV i BHT1 su najmanje Bosanska televizija.. odnosno Federalna pa ovo je smijesno.. oni koji su najvise ugrozeni najmanje govore o tome..
Šta je sa Hrvatima koji su ateisti? Zašto niječeš pravo na nacionalno izjašnjavanje.
Ajde mi reci gdje zivis.. i kako se zove drzava u kojoj zivis? Ja ti kazem da vi koliko god govorili da ste ugrozeni, vjeruj mi da niste.. imate sva prava koja vam dozvoljavaju da normalno egzistirate u ovoj drzavi.. dao sam primjer za TV.e Ozujak,Lipanj,Tisuca itd... jesu to Hrvatske rijeci ili Bosanske? I jos puno toga.. prema tome.. preglasavanje u parlamentu i kantonima.. toga ima svugdje.. ali eto.. trazite televiziju a vec je imate.. koliko god vi govorili da nemate ja ono sto gledam i kad gledam.. slusam Hrvatski jezik.. prebacis na Novu Hrt ili neku od ovih drazvnih televizija.. razlika je veoma mala.. ja gdje zivim ima dosta hrvata.. i ni jednog nisam cuo da je ugrozen.. na bilo koji nacin.. ako se nekom ne svidja ovo sto sam na napisao.. ne interesuje me.. ovo je moje misljenje i misljenje vecine.. procitajte ove 4 stranice.. mozda izvucete sta pametno iz ovog svega sto smo napisali..

VOLIM TE BOSNO I HERCEGOVINA JEDINA DOMOVINO!!! :bih:
Last edited by Mobile_Disco on 15/03/2008 12:44, edited 1 time in total.
krivorijek

#78 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by krivorijek »

Ti ne vidiš problem, Bošnjaci i Srbi mogi, a Hrvati ne, pa ako dva mogu, zašto ne bi mogao i treći!!?? Eto na to odgovori, mislim na ZDPSBiH.
Pa zar nema covjece onaj Dom Naroda. Ako se smatra da se necim ugrozava vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH, DN bi bio onaj pravi forum gdje bi se takve stvari trebale iznjeti i prodiskutovati, pa i blokirati, ako je vec dotle doslo.

Onemoguciti (usporiti, otezati...) donosenje odluka u svim (prekobrojnim) nivoima vlasti zbog potrebe za konsenzusom po svim pitanjima, ne bi nesto strasno puno pomoglo popraviti situaciju u zemlji. Meni se cini i danasnja situacija, ovakva kakva jest, previse zablokirana, a vlast nefunkcionalna.

Raznorazni nacionalisti udaraju vrijedno i redovno na zvona ugrozenosti i ravnopravnosti, ali ne uvijek i sa relevantnim razlogom. Precesto se krije iza njihove brige za zdravlje naroda samo njihov vlastiti interes (sto je nekad i puko izmisljanje problema tamo gdje ih nema, samo da bi se kreirao osjecaj da se nesto radi, a pravi problem sakrio), da bi im se mogao priznati nekakav kredibilitet. Mislim da je vecina ljudi u BiH nezadovoljna svojim "predstavnicima", upravo zbog takvih zloupotreba polozaja.
klif

#79 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by klif »

Ugroženost Hrvata u BiH poprima istovremeno i mitološki i kabaretistički karakter. Svi argumenti koji bi trebali ukazivati na postojanje zbiljske ugroženosti se mogu podvesti pod jedan imenitelj, a taj je da, iz kojeg god razloga, nisu (bili) u stanju od dijela BiH napravati hrvatsku pokrajinu.

S daljnjim vođenjem iz Zagreba dirigovane nacional-šovinističke politike će Hrvata u BiH biti sve manje, a istovremno će na nivou FBiH davati legitimitet bošnjačkom nacional-šovinističkom elementu, a nivou države srskom nacional-šovinističkom elementu odnosno dijelovima srpsko-bošnjačke neprincipjelne koalicije da istraju na putu «rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH».

Plašim se da su BH Hrvati propustili povijesnu šansu da zbilja neutraliziraju srpski i bošnjački nacional-šovinizam, te da istinski uzmu učešće u demokratizaciji BiH na evropski način.

Račun za hrvatsko gledanje u sopstveni pupak će tek, zajedno sa istinskim Bosancima i Hercegovcima, plaćati generacije koje dolaze.
Liska

#80 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Liska »

Zanimljivo je da se od nekog ocekuje da šuti iako misli da je ugrožen a u isto vrijeme je taj isti kriv jer tako malobrojan nije neutralizirao srpski i bošnjački nacionalizam. Hoće li sutra Hrvati biti krivi i za sušu??? Čuj Hrvati trebali neutralizirati nečiji drugi nacionalizam. :?
Evo mišljenja jednog hrvatskog političara koji je lijepo objasnio u čemu je problem i kako se manifestira.

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Đapić-dr. Jurišić Zvonko Jurušić zatražio je od visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da nametne Zakon o entitetskim vladama u kojima će biti jednak broj ministara iz sva tri naroda u oba entiteta.

Jurišić je tijekom današnje konferencije za novinare u Mostaru kazao da je položaj Hrvata u BiH težak te istaknuo da sva događanja na geopolitičkom prostoru zapadnog Balkana posebice jednostrano proglašenje Kosova utječu na politička događanja u BiH te da takva događanja BiH vraćaju 12 godina unatrag.

Po Jurišićevim riječima, tijekom zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koje je održano u Bruxellesu potvrdile su se teze o teškom položaju Hrvata.

"Po Daytonskom mirovnom sporazumu, hrvatski je narod u Federaciji BiH imao paritet u odlučivanju s bošnjačkim narodom, a kroz instrumente u Domu naroda imao je i pravo veta. Međutim danas hrvatski narod nema niti pariteta, niti ima pravo veta u Domu naroda", kazao je Jurišić.

On je zatražio od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da se odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda provodi pravedno i u potpunosti, budući da je, kako je kazao, visoki predstavnik nametnuo Zakon o entitetskim vladama i o konstitutivnosti naroda.

Jurišić je pojasnio kako je u Vladi F BiH neprihvatljiva pozicija hrvatskih ministara odnosno hrvatskog naroda, budući da u Vladi odlučuje osam ministara bošnjačke nacionalnosti, šest ministara hrvatske i tri ministra srpske nacionalnosti.

Po njegovim riječima, u Vladi Republike Srpske osam ministara je srpske nacionalnosti, pet ministara bošnjačke i tri ministra hrvatske nacionalnosti.

"Odnos ministara u Vladama oba entiteta dovoljno govori o apsolutnoj dominaciji u jednom entitetu bošnjačkog, a u drugom entitetu srpskog naroda. Sve odluke koje su od značaja i za državu BiH i za entitete mogu se donijeti bez imalo utjecaja hrvatskih ministara, točnije glasa hrvatskog naroda", kazao je Jurišić.

Također, Jurišić je zatražio da se ispoštuje Zakon o državnoj službi BiH kojim se nalaže da zaposlenost konstitutivnih naroda bude po popisu stanovništva iz 1991. godine od općinskih do državnih institucija.

Situacija u Državnoj službi je znatno drugačija u odnosu na onu kakva bi trebala biti, budući da u Federalnom zavodu za zapošljavanje ima 47 uposlenika, a od toga su tri Hrvata ili govoreći u postotcima 83 posto uposlenih su Bošnjaci, 6 posto Hrvati i 8,5 posto uposlenih su Srbi, smatra Jurišić.

On je predložio da Vijeće ministara BiH žurno sazove izvanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati dosadašnja provedba Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kako bi se proanalizirala situacija i kako bi se poduzeli određeni koraci.

Tijekom današnje konferencije za novinare Jurišić je od visokog predstavnika zatražio da se ime entiteta "Republika Srpska" uskladi s Odlukom o konstitutivnosti naroda budući da su druga dva naroda u tom entitetu diskriminirana tim nazivom .

Jurišić je uputio poziv predstavnicima hrvatskih stranaka i potpisnicima Kreševske deklaracije da dogovore sastanak na kojem bi se pokušalo definirati što i kako dalje kada je u pitanju hrvatska politika u BiH.
vafenur

#81 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by vafenur »

Ja ne znam sto se ne jave da su ugrozeni oni OSTALI u ovoj drzavi jer oni su zbilja bez svih prava koja su data ovim konstitutivnim. A ko su ostali? Po mojoj procjeni ima nas mnogo vise nego sto na prvi pogled izgleda. Naime, neki od nas su na silu ugurani u to B H S. Cim ti vidi ime, i ne pita te, odmah te pise u ono sto oni misle, a ti i s tim imenom, za koje te niko nije pitao kad su ti ga dali (a i da te je pitao u to doba ne bi bas mogao odgovoriti), se cisto ne osjecas da si to sto oni kazu da jesi.
Pa dobro ko su ti OSTALI?
Prvo, to su oni koji nisu ili ne misle da jesu ili ne osjecaju da jesu (pa iako im porijeklo to diktira) ovi famozni "konstitutivni" B H S. Zatim, tu bi moglo da bude dosta ovih izmijesanih (kao sto sam ja) pa eto nece da budu nista od toga sto bi mogli po svom porijeklu. Trece, to mogu da budu izmijesani sa onim prav im strancima, sa Amerikancima, Estoncima , Ukrajincima, Srbijancima itd.itd pa im tesko biti bilo sta sa ovog oskudnog menija koji se nudi.
Zatim tu su svi oni koji sebe zovu:
BOSANCI ili
HERCEGOVCI ili
Bosanci i hercegovci.
Hajte, ljudi, da se mi pobunimo i kazemo koliko smo ugrozeni!
Edin H.

#82 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Edin H. »

vafenur wrote:Ja ne znam sto se ne jave da su ugrozeni oni OSTALI u ovoj drzavi jer oni su zbilja bez svih prava koja su data ovim konstitutivnim. A ko su ostali? Po mojoj procjeni ima nas mnogo vise nego sto na prvi pogled izgleda. Naime, neki od nas su na silu ugurani u to B H S. Cim ti vidi ime, i ne pita te, odmah te pise u ono sto oni misle, a ti i s tim imenom, za koje te niko nije pitao kad su ti ga dali (a i da te je pitao u to doba ne bi bas mogao odgovoriti), se cisto ne osjecas da si to sto oni kazu da jesi.
Prvo, to su oni koji nisu ili ne misle da jesu ili ne osjecaju da jesu (pa iako im porijeklo to diktira) ovi famozni "konstitutivni" B H S. Zatim, tu bi moglo da bude dosta ovih izmijesanih (kao sto sam ja) pa eto nece da budu nista od toga sto bi mogli po svom porijeklu. Trece, to mogu da budu izmijesani sa onim prav im strancima, sa Amerikancima, Estoncima , Ukrajincima, Srbijancima itd.itd pa im tesko biti bilo sta sa ovog oskudnog menija koji se nudi.
BOSANCI ili
HERCEGOVCI ili
Bosanci i hercegovci.
Najugrozeniji jarane i okruzeni primitivizmom i gluposcu :dance:
travnik

#83 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

elSaik

Ne radi se samo o postotnom učešću, već i onemogućavanju preglasavanja, na primjer ako se niti jedan zastupnik iz jednog naroda ne složi sa nekom odlukom smatram da to nije fer donijeti. To ne tražim samo za Hrvte, već i za druga dva naroda u onim kantonima gdje su malobrojniji. Jednostavno, kompromis, a ne preglasavanje!
Ako ćemo se igrati postotcima, sada u RS-u živi 90% Srba, a to znači da bi trebali imati 15 od 17 članova vlade, a imaju 9. Navodim to samo kao primjer da bi nas ta igra daleko odvela, a danas je na snazi popis iz 1991., a ne trenutne procjene koje su manje ili više točne.
paratrooper

#84 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by paratrooper »

Liska wrote: Hoće li sutra Hrvati biti krivi i za sušu???
hej liska jel to tebi udarilo hercegovacko sunce u glavu ili je ipak samo do rujnog vina :D
travnik

#85 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

krivorijek wrote:
Ti ne vidiš problem, Bošnjaci i Srbi mogi, a Hrvati ne, pa ako dva mogu, zašto ne bi mogao i treći!!?? Eto na to odgovori, mislim na ZDPSBiH.
Pa zar nema covjece onaj Dom Naroda. Ako se smatra da se necim ugrozava vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH, DN bi bio onaj pravi forum gdje bi se takve stvari trebale iznjeti i prodiskutovati, pa i blokirati, ako je vec dotle doslo.

Onemoguciti (usporiti, otezati...) donosenje odluka u svim (prekobrojnim) nivoima vlasti zbog potrebe za konsenzusom po svim pitanjima, ne bi nesto strasno puno pomoglo popraviti situaciju u zemlji. Meni se cini i danasnja situacija, ovakva kakva jest, previse zablokirana, a vlast nefunkcionalna.

Raznorazni nacionalisti udaraju vrijedno i redovno na zvona ugrozenosti i ravnopravnosti, ali ne uvijek i sa relevantnim razlogom. Precesto se krije iza njihove brige za zdravlje naroda samo njihov vlastiti interes (sto je nekad i puko izmisljanje problema tamo gdje ih nema, samo da bi se kreirao osjecaj da se nesto radi, a pravi problem sakrio), da bi im se mogao priznati nekakav kredibilitet. Mislim da je vecina ljudi u BiH nezadovoljna svojim "predstavnicima", upravo zbog takvih zloupotreba polozaja.
Nisam rekao Dom naroda, već ZDPSBiH. Odluka koja ne prođe ZDPSBiH ne ide u DN, a opet znači da su dvojica u povlaštenijem položaju. Odluka koja padne u ZDPSBiH je konačna, a ona u DN nije konačna.
travnik

#86 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

paratrooper wrote:
travnik wrote:Kada mi već repliciraš, prvo pročitaj što sam napisao, molim te izvadi jednu riječ kojom sam rekao da sam za nacionalnu podjelu BiH, kojom sam rekao da sam protiv BiH ili kojom sam uvrijedio bilo koji narod u BiH.

Usput, na ovom istom forumu, sam pročitao da Hrvati ne postoje, nijekanje prava na izjašnjavanje, da su nacionalna manjina, da im nije mjesto u BiH, da je njihov jezik silovanje jezikla ili da ne postoji i itd.
Ovako , kada vec pominjes narode mnogo cega mi tu nije sasvim jasno, pa bih te zamolio da odgovoris ili das svoj stav o slijedecem:

Da li je u pitanju neravnopravnost naroda kod: zaposljavanja, u kulturnim sadrzajima, vjerskim slobodama, obrazovanju, pravu na udruzivanje ili nesto peto, sesto... ?

Kako bi ti regulirao da pravo jednog naroda na teritorijalno udruzivanje ne remeti isto pravo drugog , treceg itd itd naroda ?

Izgleda da vecina privatnika zaposljava one koji im donose profit a ne one sa slicnim nacionalnim i vjerskim opredjeljenjem ?

Da li bi drzava trebala da zaposljava prema mogucnostima (kao privatnici) ili prema kvotama ?

Da li mislis da je nepotrebna konkurencija na trzistu rada i da zaposleni treba da bude zasticenim svojim nacionalnim opredjeljenjem ili spolom ?

Kako bi motivirao ljude koji misle da sve sto im je potrebno u zivotu jesu : njihova vjera i njihova nacionalna opredjeljenost ?

P.S ,
Licno sam za vrlo siroku suradnju sa Hrvatskom ne bitno da li kantona, federacije ili BIH.

Sa srbijom i RS-m , pa treba im ponuditi partnerski integracioni ugovor, ali i oni zive u proslosti da mogu tek tako prihvatiti da je vrijeme Stepe Stepanovica proslost.

1. U pogledu zapošljavanja mislim da su svi podjednako (ne)ugroženi, to zavisi od privatnika. U pogledu državnih, entitetskih i kantonalnih službi postoji segregacija na nacionalnoj osnovi, u većoj ili manjoj mjeri prema svima. Takva je situacija i u općinama. To su potvrdila i nedavna istraživanja koja su pokazala da zaposlenost gotovo nigdje nije u skladu sa popisom iz 1991., a zakonski bi tako trebalo biti. Kultura, jezik i itd. treba rješiti nacionalni kanalima u okviru jedinstvenog rtv sustava. Uostalom već imamo jedan čisto nacionalni u vidu RTRS-a.
2. Protiv sam teritorijalnog udruživanja čisto na nacionalnim kriterijima, ali nacionalni kriterij treba također biti važan. Uz njega tu su prometni, gospodarski, povijesni i itd.
3. Država treba da gleda i nacionalnost, ali i sposobnost, upravo da se ne bi dogodilo da se jedan ili više naroda osjeća manje važnim ili ugroženim, odnosno da ne bi došlo do nacionalne neravnopravnosti koja može samo štetiti svima.
4. Nacij, vjera i itd. su bitni ljudima, manje ili više, ali to nije jedino. Problem kod nas u BiH je što još uvijek se bavimo tom tematikom jer očigledno nije rješena na zadovoljstvo svih.
5. U pogledu budućnosti, smatram da će u BiH uvijek nacija biti važna, ali manje nego danas, a u svijetu također. Problem ne bi trebali biti nacionalni osjećaji i izjašnjkavanja, već nacionalizam i sve nedaće koje on stvara.
6. Za suradnju sam sa svim državam, a smatram da je najbolja suradnja ona koja se uspostavlja na državnom nivou, a ne na kantonalnom ili entitetskom.
travnik

#87 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

Mobile_Disco wrote:
travnik wrote:
Mobile_Disco wrote:Kad prodjes Hercegovinom.. gdje su vecina hrvati.. odnosno Bosanski katolici.. ogromne kuce.. sve mercedes do mercedesa.. bmw.e do bmw.a strasno su ugrozeni.. FTV i BHT1 su najmanje Bosanska televizija.. odnosno Federalna pa ovo je smijesno.. oni koji su najvise ugrozeni najmanje govore o tome..
Šta je sa Hrvatima koji su ateisti? Zašto niječeš pravo na nacionalno izjašnjavanje.
Ajde mi reci gdje zivis.. i kako se zove drzava u kojoj zivis? Ja ti kazem da vi koliko god govorili da ste ugrozeni, vjeruj mi da niste.. imate sva prava koja vam dozvoljavaju da normalno egzistirate u ovoj drzavi.. dao sam primjer za TV.e Ozujak,Lipanj,Tisuca itd... jesu to Hrvatske rijeci ili Bosanske? I jos puno toga.. prema tome.. preglasavanje u parlamentu i kantonima.. toga ima svugdje.. ali eto.. trazite televiziju a vec je imate.. koliko god vi govorili da nemate ja ono sto gledam i kad gledam.. slusam Hrvatski jezik.. prebacis na Novu Hrt ili neku od ovih drazvnih televizija.. razlika je veoma mala.. ja gdje zivim ima dosta hrvata.. i ni jednog nisam cuo da je ugrozen.. na bilo koji nacin.. ako se nekom ne svidja ovo sto sam na napisao.. ne interesuje me.. ovo je moje misljenje i misljenje vecine.. procitajte ove 4 stranice.. mozda izvucete sta pametno iz ovog svega sto smo napisali..

VOLIM TE BOSNO I HERCEGOVINA JEDINA DOMOVINO!!! :bih:
Nisi odgovorio na pitanje, zašto niječeš pravo nacionalno izjašnjavanje? Neka se svatko izjašnjava kako želi, a ti nemaš pravo nametati nekome to. Televizije nema i ne znam zašto bi bio problem da se pored već nacionalne tv, RTRS, uspostavi i hrvatski i bošnjački nacionalni kanal.
pilav

#88 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pilav »

travnik wrote:
paratrooper wrote:

P.S ,

1. U pogledu zapošljavanja mislim da su svi podjednako (ne)ugroženi, to zavisi od privatnika. U pogledu državnih, entitetskih i kantonalnih službi postoji segregacija na nacionalnoj osnovi, u većoj ili manjoj mjeri prema svima. Takva je situacija i u općinama. To su potvrdila i nedavna istraživanja koja su pokazala da zaposlenost gotovo nigdje nije u skladu sa popisom iz 1991., a zakonski bi tako trebalo biti. Kultura, jezik i itd. treba rješiti nacionalni kanalima u okviru jedinstvenog rtv sustava. Uostalom već imamo jedan čisto nacionalni u vidu RTRS-a.
2. Protiv sam teritorijalnog udruživanja čisto na nacionalnim kriterijima, ali nacionalni kriterij treba također biti važan. Uz njega tu su prometni, gospodarski, povijesni i itd.
3. Država treba da gleda i nacionalnost, ali i sposobnost, upravo da se ne bi dogodilo da se jedan ili više naroda osjeća manje važnim ili ugroženim, odnosno da ne bi došlo do nacionalne neravnopravnosti koja može samo štetiti svima.
4. Nacij, vjera i itd. su bitni ljudima, manje ili više, ali to nije jedino. Problem kod nas u BiH je što još uvijek se bavimo tom tematikom jer očigledno nije rješena na zadovoljstvo svih.
5. U pogledu budućnosti, smatram da će u BiH uvijek nacija biti važna, ali manje nego danas, a u svijetu također. Problem ne bi trebali biti nacionalni osjećaji i izjašnjkavanja, već nacionalizam i sve nedaće koje on stvara.
6. Za suradnju sam sa svim državam, a smatram da je najbolja suradnja ona koja se uspostavlja na državnom nivou, a ne na kantonalnom ili entitetskom.
Komsija da se ne lazemo i pravimo blesavi.
Jedini razlog sto hrvatsko politicko rukovodstvo insistira na nekoj ugrozenosti je nepostojanje hrvatske zajednice
herceg-bosne, bar ne u formalno pravnom smislu.
travnik

#89 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

Ne inzistira samo političko vodstva, to je većinski stav kod običnog naroda. To mišljenje dijele i opozicijske hrvatske stranke, a ne samo vodeći. Između ostalih, za takvo stanje je krivo i hrvatko poličko rukovodstvo.
klif

#90 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by klif »

Liska wrote: Zanimljivo je da se od nekog ocekuje da šuti iako misli da je ugrožen...
pilav

#91 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pilav »

travnik wrote:Ne inzistira samo političko vodstva, to je većinski stav kod običnog naroda. To mišljenje dijele i opozicijske hrvatske stranke, a ne samo vodeći. Između ostalih, za takvo stanje je krivo i hrvatko poličko rukovodstvo.
Nema tu izmedju ostalih, za takvo stanje su iskljucivo krivi hercegovacki jastrebovi.
To sto vecina Hrvata ne dozivljava BiH svojom domovinom ne mozes pripisati nekom Muji iz Doboja.
travnik

#92 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

pilav wrote:
travnik wrote:Ne inzistira samo političko vodstva, to je većinski stav kod običnog naroda. To mišljenje dijele i opozicijske hrvatske stranke, a ne samo vodeći. Između ostalih, za takvo stanje je krivo i hrvatko poličko rukovodstvo.
Nema tu izmedju ostalih, za takvo stanje su iskljucivo krivi hercegovacki jastrebovi.
To sto vecina Hrvata ne dozivljava BiH svojom domovinom ne mozes pripisati nekom Muji iz Doboja.
"Hercegovački jastrebovi" bi sami bili krivi da su jedini faktor na političkoj sceni BiH, ali nisu, pa prema tome ne snose jedini krivicu. Naravno, kao što sa i rekao, veliki dio odgovornosti je na njima.
travnik

#93 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

pilav wrote:
Prema istraživanju, mislim UNDP-a, 80% Hrvata doživljava BiH kao svoju domovinu, tako da nisi u pravu.
carla del ponte

#94 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by carla del ponte »

Ja mislim da su ugroženi. Žive, rade, pradjedovski grobovi im ovdje, a srce u Zagrebu. Zar nije mazohizam ne voliti svoju rodnu grudu. Za mene jeste.
uživo

#95 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by uživo »

travnik wrote:
pilav wrote:
Prema istraživanju, mislim UNDP-a, 80% Hrvata doživljava BiH kao svoju domovinu, tako da nisi u pravu.
Mislim da je to naručeno istraživanje.Otiđi dole u onaj krš pa će ti se sve samo kazati.Nažalost.
paratrooper

#96 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by paratrooper »

travnik wrote: 4. Nacij, vjera i itd. su bitni ljudima, manje ili više, ali to nije jedino. Problem kod nas u BiH je što još uvijek se bavimo tom tematikom jer očigledno nije rješena na zadovoljstvo svih.
.
Iskreno mislim da nacionalni problem nikad nije ni postojao u BIH.
Postojao je samo problem sta uraditi sa budalama i taj problem jos uvijek nije rijesen.
U pogledu budućnosti, smatram da će u BiH uvijek nacija biti važna, ali manje nego danas, a u svijetu također. Problem ne bi trebali biti nacionalni osjećaji i izjašnjkavanja, već nacionalizam i sve nedaće koje on stvara.
A sta je nacionalizam ? Da li je to kada svoju naciju smatras ugrozenom a druge nacije kao svoje protivnike koje ugrozavaju tvoju naciju ?
popajic

#97 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by popajic »

Edin H. wrote:
vafenur wrote:Ja ne znam sto se ne jave da su ugrozeni oni OSTALI u ovoj drzavi jer oni su zbilja bez svih prava koja su data ovim konstitutivnim. A ko su ostali? Po mojoj procjeni ima nas mnogo vise nego sto na prvi pogled izgleda. Naime, neki od nas su na silu ugurani u to B H S. Cim ti vidi ime, i ne pita te, odmah te pise u ono sto oni misle, a ti i s tim imenom, za koje te niko nije pitao kad su ti ga dali (a i da te je pitao u to doba ne bi bas mogao odgovoriti), se cisto ne osjecas da si to sto oni kazu da jesi.
BOSANCI ili
HERCEGOVCI ili
Bosanci i hercegovci.
Apsolutno se slazem!Najvise kukaju bas ovi koji IMAJU svoje predstavnike u vlasti.I ako nesto ne stima neka se njima zale.Sve se toliko izopacilo da ako kazez da si jednostavno Bosanac smatraju te mnogi maltene vanzemaljcem.U vlastitoj drzavi!
Najeksploatisanija i najomrazenija rijec kod nas- ugrozenost!
Pa,svi smo na ovaj ili onaj nacin ugrozeni!SVI !

Najugrozeniji jarane i okruzeni primitivizmom i gluposcu :dance:
travnik

#98 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

paratrooper wrote:
travnik wrote: 4. Nacij, vjera i itd. su bitni ljudima, manje ili više, ali to nije jedino. Problem kod nas u BiH je što još uvijek se bavimo tom tematikom jer očigledno nije rješena na zadovoljstvo svih.
.
Iskreno mislim da nacionalni problem nikad nije ni postojao u BIH.
Postojao je samo problem sta uraditi sa budalama i taj problem jos uvijek nije rijesen.
U pogledu budućnosti, smatram da će u BiH uvijek nacija biti važna, ali manje nego danas, a u svijetu također. Problem ne bi trebali biti nacionalni osjećaji i izjašnjkavanja, već nacionalizam i sve nedaće koje on stvara.
A sta je nacionalizam ? Da li je to kada svoju naciju smatras ugrozenom a druge nacije kao svoje protivnike koje ugrozavaju tvoju naciju ?
Nikog ne smatram protivnikom , a da si pažljivije pročitao što sam napisao vidio bih da smatram hrvatske političate jednim od najodgovornijih za ovakvo stanje Hrvata u BiH. Nije nacionalizam ako kažeš svoje mišljenje o nekoj temi, a da pri tom nikog ne uvrijediš, ali je problem što očigledno nekima smeta drugačije mišljenje. Još u svom prvom postu na ovu temu sam naveo razloge zbog kojih imam ovakav stav, a onde su iznesene samo činjenice, ništa nije izmišljeno.
U pogledu nacionalizma, molim te nađi samo jednu riječ kojom sam uvrijedio bilo koji narod u BiH, bilo kojeg čovijeka ili državu BiH? Iznijeti svoje mišljenje, koje se nekima na forumu ne sviđa, nije nacionalizam, već različito mišljenje u vezi nekih problema.
krivorijek

#99 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by krivorijek »

travnik wrote:
krivorijek wrote:

Nisam rekao Dom naroda, već ZDPSBiH. Odluka koja ne prođe ZDPSBiH ne ide u DN, a opet znači da su dvojica u povlaštenijem položaju. Odluka koja padne u ZDPSBiH je konačna, a ona u DN nije konačna.
Pa nisam te ni ja izvadio iz konteksta, i ja sam procitao (i citirao) da si napisao ZDPSBiH.

Ja ti govorim da postoji mehanizam za rjesavanje takvih problema, i to je DN. Pa lijepo u DN, neka sposobni i izabrani hrvatski (predstavnici) politicari napisu jasno sta to nije u redu i gdje se to toliko povrjeduje nacionalna hrvatska dusa i pravo na ravnopravnost u ovoj zemlji poznatoj po dugoj istoriji preglasavanja i bosnjacke zatucanosti, ravne nicemu zabiljezenom u povijesti po netolerantnosti, pa tamo brate tresnes na sto, s hiljadu i jednim argumentom, stotine papira punih dokaza o zloupotrebi vise puta jasno deklarirane i paznje vrijedne odanosti hrvatskog puka prema svojoj zemlji BiH, ukljucujuci i, ovamo "konacna", a vamo "nekonacna" da oprostis naprdivanja.

Samo ti govorim da postoji mjesto gdje se takvi problemi trebaju (moraju) rjesavati, i da hiljadu i jedna odskocna daska za blokadu ionako blokirane zemlje nece moci pomoci rjesavanju pitanja (ne)ravnopravnosti, nego ce lijepo i lagano, kao do sada, nastaviti muciti sve nas, nasu djecu, djecu nase djece...
travnik

#100 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by travnik »

krivorijek

Sve u vezi DN što si rekao znam, sve to stoji, ali to ne umanjuje podređen položaj u ZD, tamo već dva naroda imaju neku verziju DN u vidu entitetskog glasovanja. Upravo govorim da je tu nejednakost, a to je posve jasno zahvaljujući entitetskom glasovanju. Kao to promijeniti? Prvi način, ukidanje entitetskog glasovanja i osnaživanjem DN, tako da i njegove odluke budu konačne, kao što su danas odluke ZD, koja odluka u tom domu ne prođe jednostavano pada. Čisto sumnjam da će se Srbi odreći entitetskog glasovanja, ali eto to jedan način. Drugi način je da ukoliko ostane entitetsko glasovanje omogućavanje Hrvatima da značajnije utječu na odluke u ZD jer je sada moguće da se odluka donese, a da pri tom niti jedan Hrvat nije glasao za tu odluku. Realno gledajući to nije nikako dobro, nije dobro da bilo koji narod bude manje ravnopravan. Smatram da nije fer, pošteno i kvalitetno rješenje koje omogućuje da u ZD dva naroda mogu zaustaviti bilo koju odluku ukoliko je suprotna njihovim stavovima, a jedan ne može niti jednu. U tom slučaju i trećem treba dati mehanizme kojim će i on postati ravnopravan i snažnije doprnjeti donošenju odluka. Općenito, smatram lošim da je jedan narod, nije bitno koji, u podređenom položaju. To treba ispraviti.
Locked