Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Locked
ld

#426 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by ld »

@pjo
ako ti dodje pod ruku,procitaj knjigu,pa mozemo nastaviti diskusije
za danasnju situaciju u bosni hrvatima je prije svega kriv tudjman i susak i potom svi oni sto su nastavili njihovu politiku

umjesto da hrvati zajedno sa bosnjacima rade da se uradi novi ustav i da se posavina vrati hrvatima,da se hrvati vrate u banja luku itd..
hrvatske vodje rade obratno,nasjedaju na dodikovu suplju oko treceg entiteta i pocinju da svrasavaju kao napaljeni mladici po bosnjacima i sad ocekujete da ce bosnjaci trpiti da neko po njima sere

proslo je vrijeme alije,stjepana i svega
zla krv je pala,previse nevinog naroda je pobijeno,nisu se zlocinci sankcionisali,i jos hodaju slobodni medju nama
danas u bih je maksimum 10% hrvata i ne krivi bosnjake za to
nigdje na svijetu nema zemlje da 10% naroda,drzi 33% vlasti,u fedraciji i do 50%
pogledaj ministarstva,ako je i negdje bosnjak,njegov zamjenik je hrvat
pa citav kiseljak radi u sarajevu,maltene svi su u drzavnoj ili federalnoj administraciji
sto rodjackom,sto stranackom,sto nacionalnom linijom

treba napraviti normalnu drzavu,kao sto je hrvatska
i odmah vise nece biti problema,evo ja sam za to,da prepisemo ustav hrvatske
jesl se slazes???

realno govoreci evo ti prognoza za narednih par desetljeca

treceg entiteta nema,svojim postupcima i politkom hrvati ce se sve vise iseljavati iz bosne
pogotovo omladina i obrazovani ljudi
ostajace stari
danas u bih realno je oko 350 000 hrvata,od prijeratnih 770 000
koliko ce ih biti za nekih 20-30 godina

jedino da se nesto dogodi u svijetu,neki bas tektonski poremecaj pa da opet vi i srbi i udarite na nas,i to je opcija,pogotovo kad se vide desavanja u svijetu
mozda uspijete,mozda i ne,ali u svakom slucaju ili ce vas nestati ili nas

druga opcija je da se pravi normalana drzava,gdje ce manjine biti zasticene,gdje ce se raditi,pokusati normalnim odnosima vratiti kakvo,takvo povjerenje

jer u zenici moj prvi kosija je srbin ozenjen hrvaticom,iznad mene je hrvatska porodica,sin im je bio oficir u hvo,ispod mene su hrvati
svi su ostali 93,94 u zenici,sem tog sina koji je bio mislim u busovaci ili kiseljaku,i niko im nista nije uradio
i danas su u zenici
hrvati u zenici su odmah za rata dobili dozvolu da naprave katolicku gimnaziju i osnovnu skolu,odmah do crkve u centru
masa hrvata radi u mup-u,sudu,administraciji,firmama,i nisu svi se iselili ili kako bi neko volio da kaze da su ,,protjerani,,
a svi znamo ko je bio u zenici i kakav zenicu bije glas
a prezvakali smo temu oko totica i njegove otmice i koji je uzrok tome bio
karanana

#427 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by karanana »

cuj ustav hrvatske?
nema sanse. hrvatska je nacionalna drzava, drzava jednog naroda. hrvati su vecina a ostali narodi se nazivaju manjine. ista je i srbija i crna gora i 90% drugih zemalja. ko bi se kod nas zvao vecina a ko bi pristao da se zove manjina?
mnogo je kod nas zapetljanije nego sto je u hrvatskoj da bi se sve moglo prepisati, posebno jer u ratu nije bilo pobjednika kao sto je u hrvatskoj.
pjo

#428 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

ld wrote:@pjo
za danasnju situaciju u bosni hrvatima je prije svega kriv tudjman i susak i potom svi oni sto su nastavili njihovu politiku

umjesto da hrvati zajedno sa bosnjacima rade da se uradi novi ustav i da se posavina vrati hrvatima,da se hrvati vrate u banja luku itd..
hrvatske vodje rade obratno,nasjedaju na dodikovu suplju oko treceg entiteta i pocinju da svrasavaju kao napaljeni mladici po bosnjacima i sad ocekujete da ce bosnjaci trpiti da neko po njima sere
Mislim da ti ne znas sta znaci "srati" po nekome.

No svejedno, stvari su onakve kakve sam i rekao da jesu i da ce biti. Sta ce vrijeme donijeti - vidjet cemo.

zla krv je pala,previse nevinog naroda je pobijeno,nisu se zlocinci sankcionisali,i jos hodaju slobodni medju nama
nigdje na svijetu nema zemlje da 10% naroda,drzi 33% vlasti,u fedraciji i do 50%
pa citav kiseljak radi u sarajevu,maltene svi su u drzavnoj ili federalnoj administraciji

jesl se slazes???

treceg entiteta nema,svojim postupcima i politkom hrvati ce se sve vise iseljavati iz bosne
ostajace stari

470.000 podatci su katolicke crkve a oni rade jednom godisnje detaljan popis vjernika. Ne bih rekao da je to 10% a ne bih se tako niti razbacivao brojkama na tvom mjestu. Pitanje je i koliko Bosnjaka zivi vani u pecalbi. Ja kazem da je to puno vise nego sto su neki spremni priznati.

jedino da se nesto dogodi u svijetu,neki bas tektonski poremecaj pa da opet vi i srbi i udarite na nas,i to je opcija,pogotovo kad se vide desavanja u svijetu
To su rekli i Srbi kod nas.

druga opcija je da se pravi normalana drzava,gdje ce manjine biti zasticene,gdje ce se raditi,pokusati normalnim odnosima vratiti kakvo,takvo povjerenje

jer u zenici moj prvi kosija je srbin ozenjen hrvaticom,iznad mene je hrvatska porodica,sin im je bio oficir u hvo,ispod mene su hrvati
svi su ostali 93,94 u zenici,sem tog sina koji je bio mislim u busovaci ili kiseljaku,i niko im nista nije uradio
i danas su u zenici
hrvati u zenici su odmah za rata dobili dozvolu da naprave katolicku gimnaziju i osnovnu skolu,odmah do crkve u centru
masa hrvata radi u mup-u,sudu,administraciji,firmama,i nisu svi se iselili ili kako bi neko volio da kaze da su ,,protjerani,,
Ne znam za ovo.
Alfons Kauders

#429 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Alfons Kauders »

eee djeco moja... lako je vama konstitutivnim, bosnjacima, hrvatima, srbima... kantoni, ministarstva, entiteti, picke materine...

a sta je s nas bosanaca ? :D

ah da, mi nemamo ono... kako se kaze... IDENTITET... nemamo reisa, kardinala, vladiku, nemamo klubove u parlamentu, nemamo se pravo izjasniti kao bosanci... ali imamo pravo raditi i duznost placati poreze... kako bi nacionalno prosvijetljeni mogli imat par hiljada mjesecno u parlamentu i govorit nam da ne postojimo...
osa

#430 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by osa »

ld wrote:@pjo

jesl se slazes???

ostajace stari

i danas su u zenici
ako prepišeš ustav hrvatske, onda će bih biti država hrvatskog naroda i ostalih, možda to i nije loše jer bošnjaci i srbi kao mnogobrojniji baš i ne vode nešto bih prema normalnoj državi.
kijameta

#431 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by kijameta »

karanana wrote:cuj ustav hrvatske?
nema sanse. hrvatska je nacionalna drzava, drzava jednog naroda. hrvati su vecina a ostali narodi se nazivaju manjine. ista je i srbija i crna gora i 90% drugih zemalja. ko bi se kod nas zvao vecina a ko bi pristao da se zove manjina?
mnogo je kod nas zapetljanije nego sto je u hrvatskoj da bi se sve moglo prepisati, posebno jer u ratu nije bilo pobjednika kao sto je u hrvatskoj.
Hrvatska je po ustavu bila drzava Hrvatskog i Srpskog naroda,Srba je bilo 12 posto,vise nego sto je Hrvata u Bosni.I onda su Hrvati preglasali taj ustav a kad su se Srbi pobunili,napali su ih i izvrsili etnicko ciscenje i genocid nad njima.Moze se ustav i u Bosni izglasati novi,svaki dan se moze po jedan ustav izglasati.
Srbija je gradzanska drzava a ne nacionalna,Srbija je prema Hrvatskoj,svjetionik kulture,tolerancije i civilizacije.I vecina europskih drzava je gradzanska.
Postoji dva nacina da ustrojimo drzavu,prvi i po meni bolji je da budemo gradzanska drzava kao Srbija i da svi ljudi u Bosni budu ravnopravni na svakom dijelu teritorija.
A drugi je etnicki princip,koji po meni isto moze ako ga neko zeli ali on onda mora ici po nacionalnom kljucu.Lijepo popis stanovnistva i koliko ko ima procenata toliko ucesca u vlasti,otprilike Bosnjaci 50 % Srbi 35 % Hrvati 10 % i ostali 5 %.
Sve osim ovoga je cista hrvatska agresija,koja se nece moci trpiti.
ld

#432 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by ld »

osa

da li su srbi u hrvatskoj konstutivni narod
da li imaju trecinu pozicija u vlasti

mi samo zelimo normalnu evropsku drzavu,gradjansku
da se napokon napravi normalna drzava,da ljudi se brinu o svojim porodicama,da se gradi,nesto stvara,da kene na bolje

mi sa ovakvim uredjenjem ne mozemo ni u afriku,kamoli u EU
ja ne zelim da meni neke partije pod prijetnjom nestanka ili nekog patriotizma postavljaju svoje rodjake ili podobne,pa da se oni bogate,a sirotinje vise siromasi

i mi i hrvati i srbi zelimo samo normalnu drzavu
a oni koji imaju pare i koji kradu od drzave,to oni ne zele,oni zele da njihovi narodi budu ugrozeni
kao sto sad je slucaj sa hrvatima
otidji do zenice,sarajeva,tuzle,pa mi reci kako su hrvati ugrozeni
imaju svoje katolicke gimnazije,osnovne skole,centre,hrvatska udruzenja normalno djeluju,hrvati rade u firmama,sto privatnim,sto drzavnim
mi nismo fasisti kao pojedini,mozda se nadjes u ovoj skupini,ali kad nas ima i te kako puno hrvata,i meni ne smetaju,niti ja njima
mi imamo samo problema sa onom malom skupinom domobrana,koja je i kriva za sve ovo u bosni
ali veliki broj hrvata zeli da zivi normalno u bosni

Interview

Ispišite Pošaljite na e-mail

Razgovarao: Vanja Gavran

RAZGOVOR: DR. FRANJO TOPIĆ, PREDSJEDNIK HKD »NAPREDAK«

»Bosna i Hercegovina je i hrvatska zemlja«

»Oduvijek sam govorio da je Bosna i Hercegovina i hrvatska zemlja, iako neki ne misle tako. Ti neki iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe, još uvijek govore da Hrvati nemaju što tražiti u Bosni i Hercegovini. Moram reći da mi je dosadilo uvjeravati te koji tako misle da smo živi, da ima još Hrvata u Bosni i u Sarajevu, da ćemo ipak preživjeti, da se netko u Bosnu vratio itd. Čim me netko pita hoćemo li opstati, onda već znam da taj ne vjeruje u našu budućnost. Još sam g. 1994. u Zagrebu na velikom skupu rekao: 'Nama spasa nema, ali nećemo propasti.' Neki govore da u BiH nema ni pola od prijašnjih 760.000 Hrvata, a CIA je 1. srpnja 2003. objavila da ih ima 570.000. Doživio sam da me neki Hrvate žele uvjeriti da nas ima samo 100.000. To je vrlo znakovito. Sve ovo što ću reći ima za cilj da hrvatska država, hrvatski mediji, hrvatska vlast u BiH, Hrvati u inozemstvu promijene odnos prema BiH, prema bosanskim Hrvatima, a i budući sam čelnik Napretka, prema Napretku", rekao je za Glas Koncila predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva »Napredak« prof. dr. Franjo Topić, društva koje već 103 godine djeluje kao jedna od okosnica kulturnog i intelektualnog života Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj i svagdje gdje »Napredak« ima svoje podružnice.

GK: Profesore Topiću, jesu li Hrvati u Bosni i Hercegovini zadovoljni stanjem u državi, i odnosom drugih naspram njih?

»Molim i preklinjem sve da promijene odnos prema Bosni i Hercegovini, posebno prema Bosni, i prema 'Napretku'. To je hrvatski, to je katolički i to je globalni interes. Treba reći i tako raditi kako bi se vidjelo da je naš interes ostanak i opstanak Hrvata u Bosni. To moraju reći prvo hrvatska država i hrvatski mediji. To treba jasno kazati i Crkva u Hrvatskoj i u inozemstvu.«

»Bilo bi najbolje da BiH ima trostupnjevitu vlast: općina, županija i državna vlast. Ne treba izmišljati toplu vodu. Neka se prepiše uređenje Švicarske i Belgije i ova država može biti funkcionalna i prihvatljiva za sva tri naroda i za sve njezine građane. Bosna i Hercegovina ne može opstati s dva entiteta: ili nijedan, ili tri entiteta.«

»HDZ je g. 1998. potpisao sporazum sa SDA-om da neće hrvatski kanal u BiH. I sad kad je sve prošlo, oni opet izluđuju ljude s pitanjem hrvatskoga kanala.«
Dr. Topić: Nisu. Ali kad je to čovjek zadovoljan? Od g. 1990. puno smo vremena, energije i živaca potrošili na politiku. Svima je jasno da je dejtonska Bosna i Hercegovina nefunkcionalna i preskupa pa stoga treba u ovoj desetoj obljetnici raditi na preustroju ove države. No, da budemo što objektivniji, nismo li svi ili većina u ratu govorili: »Neka se samo zaustavi rat pa neka bude bilo kako.« Sjećate li se često ponovljene rečenice: »Bolje godinama pregovarati nego jedan dan ratovati.« Samo čovjek često zaboravlja i još češće ima neograničene želje. Ima onih koji nama Hrvatima žele osporiti prava, ali treba priznati da smo jednim djelom i sami krivi za stanje u kojem se nalazimo.

»Neki još žele dokazati da ova država nije moguća«

GK: Kada kažete da su Hrvati također odgovorni za stanje u kojem se nalaze, na što konkretno mislite?

Dr. Topić: Hrvatska politika u Bosni i Hercegovini počesto je lutala u pronalaženju ciljeva. Ni danas vladajuća stranka, bojim se, ne zna ili neće znati što hoće u ovoj državi. Po mom sudu, HDZ BiH trpi još od prošle politike koju je u ime njega do 1998. pa i do 2000. vodio HDZ iz Hrvatske, trpi od Herceg-Bosne, trpi od ljudi koji su sudjelovali u ratu, od frustracija što nije uspjela podjela BiH. Nitko se ne mora slagati, ali osobno mislim da i sada mnogi od njih ne prihvaćaju da je ovo njihova zemlja. Po nekim indicijama neki od njih još žele dokazati, i tako rade, da se vidi da ova država nije moguća itd. Uglavnom se kuka, uglavnom se govori što se neće, a nikako da se ozbiljno prione na posao i da se problemi rješavaju. Ali kako ćete nešto riješiti ako nećete. Jednostrani govor o nacionalnim pravima ljude samo frustrira, tjera ih da se sele u inozemstvo, pa onda ispada kako Hrvati imaju više nacionalnih prava u Münchenu i New Yorku nego u BiH, što je naravno zavaravanje. Tamo nemaju nikakva nacionalna prava. Čak ne mogu ni glasovati. Kako neki od naših političara pa i drugih ljudi govore, često ispada da smo imali više nacionalnih i vjerskih prava u komunističkoj protunacionalnoj Jugoslaviji.

GK: Vi ste uključeni u različite razgovore i oko budućeg ustrojstva Bosne i Hercegovine. Kako Vi vidite Bosnu i Hercegovinu kada već niste za ovakvu?

Dr. Topić: Bilo bi najbolje da BiH ima trostupnjevitu vlast: općina, županija i državna vlast. Ne treba izmišljati toplu vodu. Neka se prepiše uređenje Švicarske i Belgije i ova država može biti funkcionalna i prihvatljiva za sva tri naroda i za sve njezine građane. Bosna i Hercegovina ne može opstati s dva entiteta: ili nijedan, ili tri entiteta. Znam već kako će ovo neki shvaćati. Najnormalnije bi, po mom sudu, bilo urediti ovu zemlju u deset provincija/županija i da budu i nacionalne, ali ne isključive.

No, preduvjet svega je da se ova zemlja prihvati kao svoja. Da je komplicirana, da ima problema, to je svakome jasno. BiH je mala zemlja, ali ima dovoljno problema za jednu veliku zemlju. Ne treba se zavaravati, ovdje nije lako naći solidno i funkcionalno rješenje. Tri su naroda, bio je rat i posljedice su teške. Mnogi su ljudi izgubili svoje najbliže, izgubili kuću, posao, perspektivu, i o tome se mora voditi računa. Znam da želimo sve riješiti što brže, ali, po mom sudu, i sad ide puno bolje nego u mnogim zemljama koje su prošle rat i ovakve probleme.

»Govorili su nam kako trebamo koristiti udžbenike iz Hrvatske«

GK: U posljednje je vrijeme ponovno aktualizirano pitanje hrvatskoga jezika, televizije na hrvatskome jeziku i cjelokupnoga sustava obrazovanja u BiH. Kako Vi doživljavate sadašnje rasprave o obrazovanju i o televiziji?

Dr. Topić: Nevjerojatno je i umarajuće je da o tome još i sada nakon toliko godina razgovaramo. Opet ću za neke biti iznenađujući. Nisam za vraćanje unazad, ali se bez toga ne mogu neke stvari razumjeti. Hrvatska vlast u BiH dugo je zavaravala ljude s tim pitanjima. Tako su nam govorili - i to je, po mojim saznanjima, velika većina Hrvata u BiH i u Hrvatskoj prihvatila - kako trebamo koristiti udžbenike iz Hrvatske. Ostavljajući po strani pitanje kvalitete, valja kazati da oni naprosto nisu dovoljni. Npr. u udžbeniku zemljopisa iz Hrvatske nema ništa, što je i razumljivo, o Posušju ili Tuzli. Pa to vam je slično kao da hoćete u Austriji uvesti njemačke udžbenike.

Dr. Franjo Topić
Slično je pitanje i s uređenjem televizije u BiH. Pa oni su ljude zaveli s tezom - koju je opet većina Hrvata prihvatila - da nama treba HTV. Svi, ne samo Hrvati nego i Bošnjaci i Srbi, žele imati sve kanale HTV-a, ali to nema veze s rješavanjem pitanja televizije i drugih medija u BiH. Valja podsjetiti da je HDZ g. 1998. potpisao sporazum sa SDA-om da neće hrvatski kanal u BiH. I sad kad je sve prošlo, oni opet izluđuju ljude s pitanjem hrvatskoga kanala.

Što se mene osobno tiče, ja sam bio u službenoj komisiji za medije 1992. godine i zastupao sam stajalište da je najlogičnije imati tri nacionalna i jedan zajednički državni kanal. I sada tako mislim. Na tom se tada nije htjelo raditi. Mene su tada uvjeravali da nam ne treba hrvatska televizija u BiH i da je sreća da imamo studio HTV-a na Širokom Brijegu. Možeš misliti sreće! Naravno, to je dio politike kojom se željelo Hercegovinu pripojiti Hrvatskoj i, naravno, ne treba neka hrvatska televizija Bosne i Hercegovine. Nije nevažno podsjetiti kako nikakvo uređenje televizije nije moglo proći bez hrvatskih zastupnika jer to spada u ustavom zagarantirana nacionalna prava i uvijek se može iskoristiti pravo veta. Neka mi netko kaže da su hrvatski zastupnici iskoristili to pravo.

»Ja vidim hrvatski narod kao jedan, a živi u dvije države«

GK: Kako ste zadovoljni odnosom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i Hrvatima koji žive u njoj?

Dr. Topić: Prije odgovora treba kazati kako je do g. 2000. ili preciznije do 1998. i dolaska Ante Jelavića na čelo HDZ-a svu hrvatsku politiku u BiH određivao Zagreb, a ovi ovdje bili su bolji ili lošiji izvođači, bolji ili lošiji informatori. Do g. 2000. teritoriji pod hrvatskom vlašću funkcionirali su de facto kao dio hrvatske države, i to je bilo vidljivo od zastave i telefona do kune. Nova koalicijska vlast u Hrvatskoj g. 2000. željela je promijeniti odnos prema BiH i dosta je promijenila, ali, zbog kompliciranosti i opterećenosti s prethodnim vremenom i realnim poteškoćama snalaženja, često je ispadalo kao da njih BiH ne zanima i da se ne želi »miješati« u BiH. Mislim da je krivo i jedno i drugo. Treba tražiti sredinu. Sadašnja vlada pokušava naći neki balans i sredinu između te dvije opcije, a to nije lako. Uvjeren sam da premijer Sanader ima dobar odnos, ali je također uvjetovan prošlošću, složenošću BiH i nekim ljudima oko sebe koji su još zarobljenici bivših koncepcija o BiH.

GK: Kako Vi mislite da bi trebali biti odnosi Hrvatske i BiH?

Dr. Topić: Partnerski. To znači poštivanje jednih od drugih. Mislim da su te dvije zemlje jedna za drugu najvažnije. Geografski je odnos učinio kao da su dva dijela jedne cjeline. Kuda ćete iz Osijeka u Dubrovnik nego preko BiH. Kuda ćete iz BiH na zapad (jer na istok nitko neće) nego preko Hrvatske. Gospodarstvo je prije rata, a i danas dobrim dijelom bilo vrlo kompatibilno. 1 102 km granice. Dio hrvatskog naroda živi u BiH. Sve to govori o povezanostima tih zemalja. Robna razmjena Hrvatske i sada je najveća s BiH. Također smo crkveno povezani. Što se mene tiče, ja vidim hrvatski narod kao jedan, a živi u dvije države. Moramo mi Hrvati shvatiti da je to realnost, a drugi narodi moraju shvatiti da je za nas Hrvatska uvijek posebna država bez obzira kakva je vlast u Zagrebu i Sarajevu i da smo mi dio istoga naroda.

Moram reći još nešto. Neki u Hrvatskoj šire glasove kao da Hrvatska hrani Hrvate u BiH. Samo lani Hrvatska je plasirala milijardu i 150 milijuna dolara robe u BiH, a nema šanse da bi i blizu toliko plasirala da nema Hrvata, iako naravno ne kupuju samo Hrvati, niti toliko može bilo kojoj zemlji plasirati. Pogledajte koliko ima hrvatske robe u Austriji ili Mađarskoj. BiH je plasirala u Hrvatsku 350 milijuna dolara. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko građana BiH ljetuje u Hrvatskoj.

Ispričavam se onim korektnima, ali neka neki ne govore da je pomoć braniteljima iz BiH koji su se borili u hrvatskoj vojsci i udovicama, to je njihovo pravo, a ne nečija milost. Schröderova socijalistička vlast i danas daje mirovine Hitlerovim vojnicima, i o tome ne treba diskutirati.

»Ako nam netko ne želi pomoći, neka nam ne odmaže«

GK: Vi i »Napredak« puno ste radili i na povratku Hrvata u BiH. Kako stvari stoje s povratkom?

Dr. Topić: Činjenica jest da se u RS nije vratilo gotovo ništa Hrvata jer Srbi i ne taje da priječe povratak. Ali zašto gotovo nitko u Hrvatskoj i u inozemstvu ne govori i ne piše da se u Bugojno vratilo 8000 Hrvata, u Travnik 12.000, Jajce 18.000 itd. To je više od svjetskih prosjeka povrataka. Bojim se da mnogi Hrvati na vlasti i neki drugi ne žele da se bosanski Hrvati vraćaju. Kad je netko govorio pozitivno o Bosni? Pa kako će se netko vratiti ako mu se stalno ogađuje ova zemlja. I dijete odbijate od nečega kad mu kažete da je to ružno, otrovno. Predsjednik udruge prognanih Hrvata BiH nije se vratio i zamislite on radi za povratak. HDZ-ova dva suca su u ustavnom sudu glasala protiv konstitutivnosti Hrvata na cijelom području BiH. Samo zavaravaju ljude. Neki koji su otišli, sebe pravdaju, što razumijem. Neki su frustrirani jer su radili na našem iseljavanju, a mi smo ipak ostali i preživjeli. Ali neka nas onda ostave na miru. Ako nam netko ne želi pomoći, neka nam ne odmaže.
MARIJANK

#433 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

kijameta wrote:

Na tastaturi koristim uglavnom slovo c,to jest nikad ne koristim sumnike, uvijek pisem kao da pisem engleski-navika.Mada nisam u dijaspori,niti sam kada bio,radim za strance ali dovoljno boravim u Bosni da vidim da je Hrvata sve manje i sretan sam zbog toga,mada naravno nisu ugrozeni jer njih 10 % nelojalnih stanovnika BiH imaju 33 % vlasti.
Vec sam jednom rekao da ponovim bio sam 93 u Hercegovini,mjesec dana i na Vitezu 2 puta po dva mjeseca i smijesno bi bilo kad bi me mogli ubiti kokosari-domobrani kakvi su u hvo-u.
Kada sam bio na Vitezu,linija je bila u sumi,na nekoj planini.Suma je bila kao Bosna iz bajke,visoke bukve do neba,pravile su sjenu a izmedzu grmlje; ljeska,zova.Sve je bilo kao mrtvo,pokriveno snijegom,koji se uglavnom istopio po tlu.Na liniji su bili lokalci,neki linijasi anemicni i bezvoljni.Malo sam ih i razumijevao,nisu imali hrane,uniformi,municije.Mi momci iz Sarajeva smo bili drugaciji,dobro uhranjeni,obuceni,naoruzani,nadrkani,zeljni borbe i krvi.Cekali smo tamo danima,nista se nije dogadzalo,komanda je palamudila,spremala napade,koji nikako nisu pocinjali.Dosadilo nam je,trazili smo dozvolu da obidzemo liniju.Prilkom obilaska linije primijetili smo zanimljivu stvar.Na jednom mjestu je drvo koje je palo u transeju,vjerovatno od detonacije i kada su se ustase tuda kretale morale su ili prepuzati ili do pola izaci iz transeje i preskociti taj metar,metar i po. Sacekali smo,naisla je smjena,pola njih je izaslo i pretrcalo,bili su opusteni,linija je bila mirna a lokalci bezopasni.U glavi sam vec imao plan.Ujutru u pola 6 dok je jos bio mrak, sam izasao sa nase linije i usao jedno 50 metara u niciju zemlju.Bio sam u bijeloj maskirnoj sa PASP-om sa bijelim navlakama.Smjestio sam se iza jednog mrtvog zbuna,tako da mi grane zaklone bljesak pucnja.Jos sam se malo maskirao,liscem i granjem.Bio sam oko 200 metara od ustasa.U 6 je isla prva smjena,bilo je pretamno,vidjeli bi moj pucanj,ne bi se uspio izvuci.Pustio sam ih. U 8 smjena opet,razmisljao sam da pucam ali nijedan nije dobro izasao,odlucio sam cekati 10,mada je bilo uzasno hladno a ja se nisam smio micati nikako. Doslo je i 10 sati,linija je bila skroz mirna od jutros nije odjeknuo ni jedan pucanj. Dosli su do drveta,prvi ustasa je iskocio,drugi za njim ,uzeo sam nisan dobro,ide treci.Po pravilu se gadza u stomak,jer onda puno pomaga i vjerovatno ce mu neko pokusati pomoci,sto je prilika za jos jedno poentiranje.Medzutim,na tom mjestu ako ga pogodim u stomak,skliznuce u transeju i ionako necu moci vise pucati a da ostane ziv,jazuk je veliki.Gadzao sam ga u prsa.Pucanj je odjeknuo u zimsko jutro.Ustasa je samo pao pored transeje,nije ispustao zvukove.U prvi mah tisina a onda kakofonija izvuci ga,ne vuci,pridzi,ne pridzi,trka.Pokusavali su ga uvuci u transeju,cekao sam da neko izviri malo bolje.Neko je skocio i povukao ga malo nazad,pogrijesio sam sto nisam pucao,pripremio sam se za iduci pokusaj,nisam disao.Ustasa je poskocio iz transeje da povuce kolege nanize,opalio sam,vrisak mi je dao znak da sam pogodio ali isto tako mi je stavio na znanje,da je los pogodak,cim moze vristati.Ruka vjerovatno,nadao sam se da je bar rame,pa ce ostati invalid i vise ruke na Bosnu nece dizati.Prvopogodzeni je spuznuo u transeju.Posao je bio gotov.Pogledao sam kod ustasa je vladala,trka i zbrka,niko me jos nije primijetio.Odlucio sam rizikovati,smrzao sam se nisam mogao vise.Ustao sam naglo i potrcao ka nasoj transeji,stigao sam u par skokova uskocio,niko nije ni zapucao.Momci po transeji su mi cestitali i ljubili me.Navece kad sam spavao,probudio me je kurir,donio mi je poklon od bataljona; dvije kutije cigara i dva americka lanc paketa.Probudio sam raju,da pravimo dernek,da slavimo sto smo ubili ustasu sa U na glavi.

Evo ljudi ovdje ste vidjeli prepričavanje jednog filma vjerojatno sa Chuck Norisom u glavnoj ulozi.

A sada će te pročitati jednu originalnu i 100% istinitu priču iz bosanskohercegovačke ratne stvarnosti.

Mjesto radnje:Magistrala Sarajevo -Mostar kod katoličkog groblja u Potocima, Bijelo Polje.
Vrijeme radnje: Lipanj , 1993

Akcija: grupa terorista iz tzv 'Armija BiH' je dobila dojavu da je taj rejon napušten od snaga HVO-a.
Njihove specijalne jedinice neoprezno kreću u osvajanje tog rejona.

Nisu vidjeli grupicu u zasjedi sa dva puškomitraljeza, rpg-om i nekoliko kalaša.

Rezultat:12 ubijenih terorista. Ovo 12 je 100% potvrđen podatak.
karanana

#434 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by karanana »

....ali se herojski HVO is taktickih razloga nakon toga povukao pred Seferovim teroristickim hordama koje su navirale iz pravca Jablanice
Leonid Breznjev

#435 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Leonid Breznjev »

marijanak.... sta ima? :wink:
MARIJANK

#436 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

and wrote: hrvati nikad nisu bili politički impotentni,radili su isto što i krajinski srbi,samo što su ovi kažnjeni,zasluženo.
za razliku od njih hrvati u bih bi trebali dobiti neku nagradu?
pogrešna politika je srbe iz hrvatske odvela u srbiju,pa poštujući realnosti stipe mesić vam govori kako bi se trebali ponašati u bih.
Koliko mene sjećanje ne vara nečija politika je Bošnjake 1995 dovela do ruba katastrofe.
Tko zna kako bi sve to skupa završilo da nije uletio Franjo Tuđman i vojnički skoro uništio vojsku bosanskih srba zapadno ood koridora.
Jazz_Junkie

#437 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

MARIJANK wrote:
and wrote: hrvati nikad nisu bili politički impotentni,radili su isto što i krajinski srbi,samo što su ovi kažnjeni,zasluženo.
za razliku od njih hrvati u bih bi trebali dobiti neku nagradu?
pogrešna politika je srbe iz hrvatske odvela u srbiju,pa poštujući realnosti stipe mesić vam govori kako bi se trebali ponašati u bih.
Koliko mene sjećanje ne vara nečija politika je Bošnjake 1995 dovela do ruba katastrofe.
Tko zna kako bi sve to skupa završilo da nije uletio Franjo Tuđman i vojnički skoro uništio vojsku bosanskih srba zapadno ood koridora.
Ti ocigledno izbjegavas konkretna pitanja i besmisleno skreces sa teme. Uopce ne mozes porediti "politiku" (oni je nisu ni imali) Bosnjaka i poziciju hrvatskih vlastodrzaca u BiH.
mostarac

#438 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by mostarac »

mi smo jedina zemlja u kojoj se njeni branioci mogu nekaznjeno nazvati teroristima, makar i na forumu.
MARIJANK

#439 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by MARIJANK »

mostarac wrote:mi smo jedina zemlja u kojoj se njeni branioci mogu nekaznjeno nazvati teroristima, makar i na forumu.

Valjda jedina zemlja gdje se može nekažnjeno vojna formacija koja je prva ustala protiv srpskog agresora (HVO) nazivati ustašama.
Leonid Breznjev

#440 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

malo primirite, moglo bi vam biti ziiiiiiiiiik...

necu se ponavljati! ako zelite diskutirati kao kulturni ljudi onda to i cinite! za svaku sledecu uvredu i psovku letite!
zgembo_sa

#441 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by zgembo_sa »

MARIJANK wrote:
mostarac wrote:mi smo jedina zemlja u kojoj se njeni branioci mogu nekaznjeno nazvati teroristima, makar i na forumu.

Valjda jedina zemlja gdje se može nekažnjeno vojna formacija koja je prva ustala protiv srpskog agresora (HVO) nazivati ustašama.
Hoces da kazes da se nije na zvanicnim ceremonijama regrutacije u HVO pjevalo, vodjeno zapovjednikom, "evo zore"? Bili su snimci takvih stvari na 60 minuta i daleko iza rata... A u ratu da ni ne govorim...
Leonid Breznjev

#442 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

istini za pravo, svasta se pjevalo zgembo.. i pjeva, jos uvijek..
pjo

#443 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

kijameta wrote: Hrvatska je po ustavu bila drzava Hrvatskog i Srpskog naroda,Srba je bilo 12 posto,vise nego sto je Hrvata u Bosni.

U jednoj recenici dvije netocne tvrdnje.

Ako su ti vojne sposobnosti proporcionalne inteligenciji onda mi je jasno sa kim imam posla.
pjo

#444 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

Arslan wrote:istini za pravo, svasta se pjevalo zgembo.. i pjeva, jos uvijek..

Yep ! Postoje snimci sa borcima ABiH sa zelenim povezima oko glave i pjesmom "Djevojke cekaju svoje mudzahide"...
Alfons Kauders

#445 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Alfons Kauders »

MARIJANK wrote:

hos je bio prvi...
zgembo_sa

#446 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by zgembo_sa »

pjo wrote:

Yep ! Postoje snimci sa borcima ABiH sa zelenim povezima oko glave i pjesmom "Djevojke cekaju svoje mudzahide"...
Zapovjednik ArBiH na ceremoniji regrutacije vodi to pjevanje?! Ja za HVO govorim o zapovjednicima na zvanicnim ceremonijama, a ne sta neki tamo vojnik pjeva. Dakle, HVO je zvanicno i neskriveno promovirao ustasku ideologiju i to ne samo u ratu vec i dosta poslije njega, a i danas ima svega...
pjo

#447 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

zgembo_sa wrote:
pjo wrote:

Zapovjednik ArBiH na ceremoniji regrutacije vodi to pjevanje?! Ja za HVO govorim o zapovjednicima na zvanicnim ceremonijama, a ne sta neki tamo vojnik pjeva. Dakle, HVO je zvanicno i neskriveno promovirao ustasku ideologiju i to ne samo u ratu vec i dosta poslije njega, a i danas ima svega...

Ma kakav vojnik !?

Cijeli vod, postrojen sa zapovjednikom i "djevojke cekajuuuuuu, svoje mudzahideeeee"...

Mislim da malo precjenjujes svoju stranu. Ja se nikad nisam busao u prasa i govorio kako su Hrvati cvijece, ima tu svega i svacega... Ljudska mudrost bi ti nalagala da pripazis prije nego sto se kunes u druge... ljudi se nerijetko iznenade...
Patriota_TZ

#448 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by Patriota_TZ »

od hrvata samo priznajem HOS i Blaza Kraljevica.....kojeg su roknuli susak i francek jer je htjeo da ratuje protiv chetnika i to pod Ljiljanima....

ovo ostalo poput Hvo-a i raznih jedinica je proizvod komunisticko-ustashke propagande na celu s franjom......
zgembo_sa

#449 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by zgembo_sa »

pjo wrote:
zgembo_sa wrote:
pjo wrote: Yep ! Postoje snimci sa borcima ABiH sa zelenim povezima oko glave i pjesmom "Djevojke cekaju svoje mudzahide"...

Ma kakav vojnik !?

Cijeli vod, postrojen sa zapovjednikom i "djevojke cekajuuuuuu, svoje mudzahideeeee"...

Mislim da malo precjenjujes svoju stranu. Ja se nikad nisam busao u prasa i govorio kako su Hrvati cvijece, ima tu svega i svacega... Ljudska mudrost bi ti nalagala da pripazis prije nego sto se kunes u druge... ljudi se nerijetko iznenade...
Vod? Na snimku pokazanom na 60 minuta radi se o stotinama, a vjerovatno i koja hiljada vojnika koji pjevaju "evo zore..." predvodjene preko zvanicnog razglasa glasom nekog vojnog zapovjednika (ne sjecam se vise tacno kojeg).

A jel se tu radi o nekoj zvanicnoj vojnoj, javnoj ceremoniji kao sto je regrutacija u redove ArBiH? U ostalom, ako tako nesto i postoji, vjerovatno se radi o sedmoj muslimanskoj brigadi, u kojoj su uglavnom bili ljudi koji se smatraju vjernicima i koji su se smatrali mudzahedinima, sto se ni u kom slucaju ne moze porediti sa ustasama - nacistickom kvislinskom vojnom zlocinackom formacijom. Vjerujem da niko ne bi imao nista protiv da ste pjevali neke pjesme koje govore o vasoj vjeri, poslaniku i sl.

Nacisticka ideologija nije nikad bila velicana u redovima ArBiH, dok u redovima HVO-a itekako jeste. To se ne moze poreci.
pjo

#450 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini

Post by pjo »

zgembo_sa wrote: Nacisticka ideologija nije nikad bila velicana u redovima ArBiH, dok u redovima HVO-a itekako jeste. To se ne moze poreci.

Mislim da 99% njih nisu znali procitati niti prvu recenicu ideoloskog pamfleta o nacizmu. Ustase bi bili takvi sa nacizmom i fasizmom ili bez njih.

Uostalom, za klanje ne moras biti ideoloski zadojen. Pogledaj sta su radili polupismeni Hutu i Tustiji u Ruandi, Pol Pot i njegovi Kmeri po Kambodzi, Turci Armencima...

Dovoljna je "obicna" borba za teritorij...

Kako Hrvati BiH podsjecaju na krajisnike sa svojim tlapnjama o ugrozenosti tako i vi sa svojom kuknjavom o Ustasama, probudjenom fasizmom i ostalim tlapnajma podsjecate na njih, a iako je ponekad smijesna usvojili ste i onu najstereotipniju srpsku propagandu...

Tek toliko da se zna kako puno panavljana laz na kraju ipak postaje istina..

Kako ono ide: mupovci, naoruzani hadezeovci i povampirene ustase nose ogrlice od zubi srpske nejaci i vade im mozak od kojeg rade skupoceni serum koji prodaju na zapadu...

:-)
Locked