znate sta bih ja uradila? ovako-kao prvo smanjila uvoz,ako treba i trampu uvela. i stimulisala sa zadnjim dinarom(km) domacu proizvodnju i drzalakompletnu drzavu u izolaciji barem dok se ne dodje na pozitivnu nulu. voda,energija,suma -pod drzavom-ostalo-sve privatizovala (al' po pravilu).uvela tackice za kruh ako treba (ali svima) i to tako da do vremena ulaska u eu imamo bar 2-3 bosanska proizvoda koja se mogu plasirati vani sa uspjehom. ovakvi u debelom minusu,kakvi smo-bez ikakve privrede-doci ce vrijeme za eu i nas ce preplaviti mlijeko iz spanjolske,i sibice iz kine. nisam sigurna ni da imamo bosansku tvronicu cackalica i stapova za raznjice.takvi (goli) da udjemo u eu-to je ravno samoubistvu. jos prvih par godina ti imas ogranicen pristup eu-trzistu (rada i usluga) a oni neogranicen pristup trzistu u nasoj zemlji.
slovenija i hrvatska sto su prodavale argetu i vegetu-prodavale su-sa dolaskom eu,one gube primat na nasem trzsitu,a zamijenice ih spanija (sa marokanskih i alzirskih plantaza) -jer ni slovenija ni hrvatska ne mogu sebi priustiti pojeftinjenje proizvoda.
mi bili u 2 ili 3 entiteta ili ni u jednom stojimo pred pravo teskim periodom (koji ce potresti i slo i hr)i centralizacija (pametna) moze samo pomoci ekonomskom ucvrscenju,a onda po ulasku u eu-svi se zakoni moraju prilagodjavati eu zakonima,decentralizacija nastupa i mirna bosna.
ali mi smo,cini mi se,sa tim vec zakasnili.potpisuju se nekakvi ugovori o stabilizaciji (ucvrscuje se prisutnost stranih firmi na BiH podrucju) i sve vise se vezu ruke bosni (sto i nije lose s obzirom da su lopovske ruke kod nasih politicara),ali i da imamo neku valjanu politiku-eu nas lagano guta.
eu je super stvar,ali kad si iole jak,stabilan-i tek od neke 7-8 godine clanstva. bosni bez obzira na sve stranke,na dodika,na silajdzica,na IMJ predstoje dvije jako teske decenije.minimum 15 godina divljeg,sirovog kapitalizma.
eto