ugradnja zuba..

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
leo_

#1 ugradnja zuba..

Post by leo_ »

Pozdrav svima,

ne znam jel' bila tema, ali me zanima da li neko zna proceduru oko "ugradnje zuba"? Naime, prije 4-5 godina sam izgubio cetvorku i volio bih to popraviti sad, ali niti znam koje su opcije, niti koji je stomatolog najbolji u Sarajevu ili BiH za taj proces, koliko uopste kosta i koje su sanse da uspije ta "ugradnja"? Ne bih isao na onu varijantu busenja kosti, pa sarafanja i td., jer nemam hiljadarke za toga, a i sumnjam da bi moj organizam to prihvatio.

Svi savjeti dobrodosli...
miki27A

#2 Re: ugradnja zuba..

Post by miki27A »

Leo, zub kao zub ne mozes ugraditi (ja koliko znam da ne postoji opcija transplantacije zuba), imas opciju implantata (koji ti neces, a titanijski implantati se odlicno primaju, ali puno kostaju) ili da ti urade na petici most (znaci zbruse peticu, taj zub naprave kao nosac, a dodaju jedan clan na tu nedostajucu cetvorku. Ostaje pitanje koliko se kost resorbirala za ovo vrijeme koje ti nemas tu cetvorku, i da li se /i koliko/ petica i trica pomakla prema tom sada praznom prostoru...
kamen spoticanja ce ti to detaljnije objasniti, kad vidi temu.
funeral blues

#3 Re: ugradnja zuba..

Post by funeral blues »

Da li je neko radio zubni most?
Konkretno, radi se o šestici u donjoj vilici. Vrijedi li brusiti peticu i sedmicu, koji su inače zdravi, radi ugradnje mosta? Je li ovakav zahvat dugoročno rješenje? Da li raditi keramiku ili kombinaciju metal-keramika?
Sva iskustva i savjeti su dobrodošli :).
mousstapha

#4 Re: ugradnja zuba..

Post by mousstapha »

funeral blues wrote:Da li je neko radio zubni most?
Konkretno, radi se o šestici u donjoj vilici. Vrijedi li brusiti peticu i sedmicu, koji su inače zdravi, radi ugradnje mosta? Je li ovakav zahvat dugoročno rješenje? Da li raditi keramiku ili kombinaciju metal-keramika?
Sva iskustva i savjeti su dobrodošli :).
Ja sam imao slicnu situaciju, radio kod Pirovica. Da li vrijedi ili ne, to je ipak subjektivna ocjena. Ja da sam imao pare sigurno bih radio implante koji kostaju vise i ne moraju se dirati susjedni zubi, ali posto je most jeftinija varijanta odlucio sam se za njega. Generalno sam zadovoljan, brzo sam se navikao, jedem sve i svasta i nikakvih problema nemam.

U pitanju je kombinacija metal-keramika.
Locked