Pozdrav svima,
ne znam jel' bila tema, ali me zanima da li neko zna proceduru oko "ugradnje zuba"? Naime, prije 4-5 godina sam izgubio cetvorku i volio bih to popraviti sad, ali niti znam koje su opcije, niti koji je stomatolog najbolji u Sarajevu ili BiH za taj proces, koliko uopste kosta i koje su sanse da uspije ta "ugradnja"? Ne bih isao na onu varijantu busenja kosti, pa sarafanja i td., jer nemam hiljadarke za toga, a i sumnjam da bi moj organizam to prihvatio.
Svi savjeti dobrodosli...
ugradnja zuba..
Moderator: anex
-
miki27A
#2 Re: ugradnja zuba..
Leo, zub kao zub ne mozes ugraditi (ja koliko znam da ne postoji opcija transplantacije zuba), imas opciju implantata (koji ti neces, a titanijski implantati se odlicno primaju, ali puno kostaju) ili da ti urade na petici most (znaci zbruse peticu, taj zub naprave kao nosac, a dodaju jedan clan na tu nedostajucu cetvorku. Ostaje pitanje koliko se kost resorbirala za ovo vrijeme koje ti nemas tu cetvorku, i da li se /i koliko/ petica i trica pomakla prema tom sada praznom prostoru...
kamen spoticanja ce ti to detaljnije objasniti, kad vidi temu.
kamen spoticanja ce ti to detaljnije objasniti, kad vidi temu.
-
funeral blues
#3 Re: ugradnja zuba..
Da li je neko radio zubni most?
Konkretno, radi se o šestici u donjoj vilici. Vrijedi li brusiti peticu i sedmicu, koji su inače zdravi, radi ugradnje mosta? Je li ovakav zahvat dugoročno rješenje? Da li raditi keramiku ili kombinaciju metal-keramika?
Sva iskustva i savjeti su dobrodošli
.
Konkretno, radi se o šestici u donjoj vilici. Vrijedi li brusiti peticu i sedmicu, koji su inače zdravi, radi ugradnje mosta? Je li ovakav zahvat dugoročno rješenje? Da li raditi keramiku ili kombinaciju metal-keramika?
Sva iskustva i savjeti su dobrodošli
- mousstapha
#4 Re: ugradnja zuba..
Ja sam imao slicnu situaciju, radio kod Pirovica. Da li vrijedi ili ne, to je ipak subjektivna ocjena. Ja da sam imao pare sigurno bih radio implante koji kostaju vise i ne moraju se dirati susjedni zubi, ali posto je most jeftinija varijanta odlucio sam se za njega. Generalno sam zadovoljan, brzo sam se navikao, jedem sve i svasta i nikakvih problema nemam.funeral blues wrote:Da li je neko radio zubni most?
Sva iskustva i savjeti su dobrodošli.
U pitanju je kombinacija metal-keramika.